• 9.378.489 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Gretchen Ross

Karen Pomeroy

Kitty Farmer

Elizabeth Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

Apollinisch

Overigens, volgens mij zegt Donnie in de sessie met de psychiater dat "Frank is going to kill" - en dus niet dat hij zelf gaat doden Dit gebeurt ook: Frank rijdt Gretchen omver. Meer wordt niet eens geïmpliceerd.

Apollinisch schreef:
Volgens mij zegt Donnie in de sessie met de psychiater dat "Frank is going to kill". Dit gebeurt ook: Frank rijdt Gretchen omver Meer wordt niet eens geïmpliceerd.

Yep zegt hij ook, maar ik dacht hij dat algemeen bedoelde, aangezien hij normaal toch moest weten wie Frank ging vermoorden...

Leland Palmer

Op het laatst word Donnie ook aangesproken als Frank. Weet je ook hoe dat zit?

Lad

Zoals ik al zei, het einde was heerlijk vreemd...

Jammer dat de film wat onduidelijk is in de aard van " what the..."

Lad schreef:
Als hij het "algemeen bedoelde" is het toch per definitie uitgesloten dat hij wist om wie het zou gaan? Hoe Donnie te weten is gekomen dat Frank gaat doden weet je als kijker niet, maar doet dat er toe? Alle scènes met Frank kunnen natuurlijk ook waanbeelden van Donnie zijn. Wat ik zo bewonder is dat de belevingswereld van Donnie zo menselijk en zelfs herkenbaar wordt gebracht.

HarmJanStegenga schreef:
Op het laatst word Donnie ook aangesproken als Frank. Weet je ook hoe dat zit?

Huh? Hier herinner ik me niets van.

Ah, daar zadel ik je mooi met een nieuw mysterie op Volgens mij hoorde ik dat toen Gretchen net aangereden was.

Huh? Hier herinner ik me niets van.

Jah ok, daar heb je inderdaad een punt. Maar dat is het dus net, ik krijg nu wat uitleg van jou, jammer dat ik dat niet van de film echt goed "krijg".

Na een tweede keer zal het waarschijnlijk wel wat duidelijker worden...

HarmJanStegenga schreef:

Die dude bij de rode auto zei dat toch he... ? Die clown...

avatar van DB10

DB10

Bizarre film, die me op een of andere manier toch twee uur lang compleet wist te boeien. Als je dan ook nog eens op het einde veel stukjes ineen ziet vallen, dan kan ik toch niks anders concluderen dat dit een geweldige film is. 4,5 *

HarmJanStegenga schreef:

Ah, daar zadel ik je mooi met een nieuw mysterie op
Ik heb de dvd even opgezet en het script er op na gelezen, en ik kan toch niet anders concluderen dat ik het bij het juiste eind had. Het wordt gewoon gezegd tegen de vriend van Donnie's zus - ofwel de in het konijnenpak verklede jongeman.

Apollinisch schreef:

Owh, hmm ik dacht toch echt dat ze dat tegen Donnie zeiden. Nou jah, ik zal het ook nog wel even nakijken. Niet dat ik je niet geloof natuurlijk

avatar van Krisjan

Krisjan

Geslaagde sci-fi. Zeker de moeite waard om naar te kijken. De film is er in geslaagd om mij even te laten denken dat het een voorspelbaar verhaal zou worden - maar niet. Het einde was een mooie ontknoping. Maar toch greep de film mij niet helemaal. Ik vond de acteurs goed maar nou ook weer niet zo goed. Het filosofisch (voor zover ik het begreep) verhaal vond ik mooi uitgebeeld en heb genoten van de scènes waar Donnie commentaar gaf op de idiotie van het extreme conservatisme en bekrompenheid. Over een aantal maanden zal ik de film nog eens bekijken maar ik kom niet hoger dan 3.5 sterren, wat voor mij al betekent dat ik het al een heel goede film vond.

avatar van jeroenboeve1

jeroenboeve1

Echt een geweldige film, ookal waren sommige stukken behoorlijk bizar. Ik ga hem zeker nog eens vaker kijken, vooral omdat ik gewoon met stomheid geslagen was toen de aftiteling het scherm oprolde.

Vrij bizarre en vage film. Ik denk dat het best een verhaal is dat goed inelkaar zit, maar dat ik hem misschien nog eens een keer moet zien om hem iets beter te begrijpen.

Voorlopig 3,5

avatar van Misantro

Misantro

Rare film, maar daarom niet minder mooi. Is zeker het bekijken nog eens waard!

avatar van Baksteen

Baksteen

Ik wou hem kijken.., maar aangezien mijn belgie 2 erg slecht beeld geeft en dat hij daarnaast nog in 4:3 was. Heb ik hem maar na 5 minuten afgezet.

Volgende keer, beter.

avatar van Debra

Debra

wat ik niet snap is de rol van Cherita Chen (het chinese meisje) ..

kvind het wel een goede film.

zeer mysterieus en mooi gebracht.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Debra schreef:
wat ik niet snap is de rol van Cherita Chen (het chinese meisje) ..

Vroeg (en vráág, zelfs na 7 keer kijken) ik me ook af...

Fisherking:

FisherKing schreef:

Ik denk dat zij als enige doorheeft dat Donny er in het echt niet meer is.(Ze is ook in alles het tegenbeeld van Donny) Zij vervult een schaduwkant. Luistert mee (controleert welhaast). Vandaar wellicht ook haar schrikreactie als Donny haar probeert te kussen en zegt "Everything will work out for you" (een uitspraak die tevens in kan houden dat Donny aan gene zijde dat gezien heeft) Zelden een film gezien die zoveel vragen oproept. En elke theorie kan kloppen.

Ook in de FAQ van IMDB staan wat interessante theoriën er over...

avatar van Ratsgiz

Ratsgiz

1 vraag. Hier heb ik echt mijn hoofd al over gebroken:

als Donnie uiteindelijk toch bedoeld was te sterven, waarom redde Frank hem dan in de eerste plaats? Waarom maakte Frank hem wakker, als hij uiteindelijk toch zou moeten verpletterd worden door diezelfde engine? Is het enkel om hem voor een keuze te stellen?

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

Ratsgiz schreef:
1 vraag. Hier heb ik echt mijn hoofd al over gebroken:

het is gewoon een leuk verhaal voor een film.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Komt volgende week weer eens op tv. Ik zal de film eens herkijken, en kijken of ik er dan iets meer van snap (en of ik de film misschien beter/slechter vind).

avatar van Mister Blue

Mister Blue

ik heb de film gisteren op tv gezien voor de eerste keer gezien en hij sprak mij wel aan.
Mijn theorie is al dan niet fout of niet, is:
donnie is schizofreen en roept daar de figuur frank in het 'leven' die hij uiteraard zelf is. Onder invloed van zijn schizofreen zijn, laat hij de school onderlopen, sticht hij brand, en vermoord hij zijn vriendin...
Hij gelooft in tijdreizen en ziet allerlei theorien daarrond en daardoor wil hij al het slechte dat hij heeft gedaan oiv zijn schizofreen zijn kunnen terugdraaien adhv tijdreizen door zichzelf in zijn bed te laten liggen en gedood worden door die motor, zo overleeft zijn vriendin...
soundtrack wil het toch zeggen op laatste. I find it kind funny , weared the dreams in wich I'm dying are the best I ever had... Liever zelf sterven en de rest laten overleven..

Zit ik er helemaal naast of niet, want ik heb niet zoveel zin om mij door de 82 pagina's te worstelen...
btw waar staan die verschillende theorie op imdb?

avatar van niethie

niethie

Ratsgiz schreef:
1 vraag. Hier heb ik echt mijn hoofd al over gebroken:

Omdat hij in een visioen gezien had dat hij zou gaan sterven en hij dit wou voorkomen.

avatar van Beitel

Beitel

niethie schreef:

Wat ik zelf meer denk is dat Donnie zo een kans krijgt om alles uit die laatste weken te halen. Hij doet enkele fantastische dingen: de school onder water zetten, een vriendinnetje krijgen, ontmaagd worden, die zelf-hulp-goeroe voor gek zetten... Het loopt allemaal precies goed voor hem eigenlijk en kan zo accepteren dat hij sterft.

Denk ook dat het wel te vergelijken is met Groundhog Day, ik gok dat de visioenen die hij krijgt beelden zijn van vorige keren dat hij de 28 dagen beleefde. Pas deze keer komt het allemaal bij elkaar. Het heeft misschien geen verder nut, maar hij heeft de herinneringen en kan zo z'n heldendaad uitvoeren. De tijdsloop stopt en Donnie's dood voorkomt ook het sterven van Gretchen.

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Beitel schreef:

Ik denk dat Beitel helemaal gelijk heeft.

avatar van kanjertje

kanjertje

Alhoewel ik helemaal niet van dit genre hou, heb ik toch met grote verwachting naar deze film gekeken.
Dit afgaande op de cast van deze movie maar ook vooral op de uitstekende beoordelingen op de site, op IMDB en de maximum score in ons TV boekje.
Hopend dat 'Donnie Darko' mij misschien toch zou kunnen bekoren.
Spijtiggenoeg was dit niet het geval.
Ik vond deze prent behorend verwarrend en raar van verhaal.
Tot in het bizarre toe zelfs.
UIteindelijk na de hele film aandachtig te hebben uitgekeken snapte ik nog steeds niet hoe nu alles in mekaar zat.
Ik ben op deze site zelfs moeten te weten komen dat 'Frank' eigenlijk niet echt bestaat maar in de fantasiewereld van Donnie is geschapen.
Hou dus meer van filmen waar ik zelf alles begrijpt en achteraf geen theorien moet gaan lezen om te weten te komen hoe het nu eigenlijk in mekaar zat volgens andere cinefielen.
Omwille van de muziek en de acteerprestaties toch nog een 2,5.
Het verhaal zelf sloeg -volgens mezelf- nergens op maar smaken verschillen hé.

avatar van niethie

niethie

Beitel schreef:

Is ook een mooie theorie. Wat ik denk is dat er verder geen bepaald antwoord is en dat iedereen het gewoon op zijn eigen manier kan invullen.

avatar van ®Tc

®Tc

Apart filmpje die na het bekijken nog een hele tijd in men hoofd zit (over het algemeen is dat een positief teken). Sfeer, soundtrack, spannend en script zijn top en alles doet nadenken, enkel misschien iets teveel want het einde is toch wel wat rommelig, zelf je weg en conclusie trekken uit een film is goed, maar het mag ook niet teveel worden. Dat zie je ook dat iedereen wel een theorie erover heeft, maar sommigen gaan het echt wel tever zoeken lijkt me.

Soit persoonlijk denk ik aan een Back to the Future verhaal, er zit ook een verwijzing naar Back to the Future in btw. Dat tijd gewoon een soort van appartementsgebouw is waar je van verdieping naar verdieping kunt reizen. Klinkt ingewikkeld maar mensen die de Back to the Future trilogie gezien hebben zullen het wel begrijpen. En het konijn in deze film gewoon hetzelfde is als Michael Fox in Back to the Future, iemand die de tijdlijn komt veranderen.

We zien Donnie Darko, een depressieve slaapwandelende jongen met een aparte levensvisie. Op een dag krijgt hij het bezoek van Frank verkleed in een enorm lelijk konijn die hem het einde van de wereld aankondigt (Frank is hier namelijk vanop de hoogte omdat hij kan tijdreizen) maar Donnie zit er allemaal niet mee in. Het konijn zorgt er gewoon voor dat Donnie ergens anders gaat slapen zodat hij niet sterft (Hij moet namelijk de wereld nog redden). Van dan krijg je gewoon tijdlijn 1: Donnie komt er stilletjes aan achter hoe je tijd reist en hoe nu alles precies zit met dat konijn. Donnie steekt dan snel nog wat huizen in brand, leert een meisje kennen maar volgens mij doet dat er eigenlijk niet toe omdat tijdlijn 1 zal vervangen worden door tijdlijn 2 waarin Donnie gewoon sterft door het neergestorte vliegtuig (Je ziet bv. ook nog zijn vriendinnetje voorbij zijn huis passeren, maar die blijkt hem niet te kennen omdat tijdlijn 1 vervangen wordt door tijdlijn 2.) De wereld is dus gered maar Donnie niet, de man sterft maar alles gaat gewoon door zoals het was want hij heeft zijn taak volbracht. Of Donnie nu bewust of onbewust sterft ben ik zelf nog niet uit. Maar persoonlijk denk ik dat hij gewoon wou sterven omdat hij te depressief was. Het kan natuurlijk ook dat hij het zelf niet weet dat het vliegtuig op zijn kamer gaat neerstorten omdat tijdlijn 1 daar vroeger stopte.

Ach ja, het is allemaal enorm ingewikkeld maar mensen die Back to the future gezien hebben zullen wel snappen wat ik bedoel.

Als ik ergens fout moest zitten mag je het gerust laten weten. Maar met mijn eigen theorie: 4,5

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

niethie schreef:

Heb je gelijk in. Deze film laat vragen bij je over. En die vragen verschillen per persoon. Dus per persoon worden die vragen anders ingevuld. Dat vind ik het mooie aan deze film. Zelfs als de film afgelopen is ben je nog dagen aan het nadenken.

avatar van Denveen

Denveen

Bizar en fascinerend. Stem wordt zeker hoger, maar ik begrijp hem nog niet! Nog een keer kijken dus