American Psycho (2000)
Releasedatum: 28 september 2000
Bekijk via Netflix
Plot American Psycho
"Killer looks."
Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- American Psycho (BoekMeter)
- American Psycho (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Luis Carruthers
Paul Allen
Donald Kimball
zinulzki
Ik had, lang voor de film uitkwam, het boek van B.E.E. al gelezen en ik was ferm onder de indruk. Zodanig zelfs dat ik de verfilming niet echt wilde zien, die kon enkel tegenvallen. Nu, zoveel jaren later, heb ik eindelijk de film bezien, en uiteindelijk valt het best wel mee. Christian Bale is en blijft een fantastich acteur.
Fryce
Ik had een locatie slasher verwacht,. Ik was prettig verrast. Ik denk echter dat ik em nog een x moet gaan bekijken om hem volledig te snappen.
mista_sloot
heerlijke film hoor. de visitekaartjesdiscussies zijn meersterlijk. Deze film al 7x gezien, en blijft schitterend. Letterlijke psycho
®Tc
Iemand gaf de dvd mee als een soort van Amerikaanse C'est Arrive Pres De Chez Vous, maar deze is toch op alle vlakken minder.
De acteeprestatie van Bale is echt van fenomenaal niveau, door deze rol heeft Bale veel meer respect van me afgedwongen. Hoe hij de koele psycho neerzet is gewoon prachtig en alles klopt erin. Ook Willem Dafoe levert in de weinige minuten die hij tevoorschijn komt een schitterende rol af.
Het eerder grote probleem van deze film is toch de langdradigheid en het wachten en blijven wachten op iets. Tussen de weinig inspirerende dialogen en de nutteloze sexscenes door komt er dan toch eens een moord maar na een paar seconden is dat weeral voorbij. Het humor gehalte is er op een bepaalde manier wel maar toch niet zoals ik het zou willen.
En toen bleek het nog allemaal 1 grote fantasiewereld te zijn ook, tja...
2* zonde voor Bale dat deze film gebuisd moet worden.
orbit
- 12092 berichten
Heeft dan ook geel weinig met C'est Arrive Pres De Chez Vous te maken dit, véél en véél beter! Bale inderdaad prachtig, maar de humor is hier toch wel de grootste troef. Het is alleen niet van die dijenkletshumor, gelukkig. Verder zijn de moorden bij tijd en wijlen wel erg sinister die dubbele moord met die kettingzaag erbij, de perfecte balans tussen maatschappijkritiek en een thriller.
Apollinisch
En de seksscènes zijn niet nutteloos! Het boek gaat nog net iets verder trouwens, zie bijvoorbeeld het volgende citaat:
"Haar spastisch schokkende lichaam doet me denken aan iemand die een epilepsieaanval heeft en ik duw haar hoofd tegen de grond en ik wrijf met mijn pik die nog stijf is en onder het bloed zit over haar kokhalzende gezicht, tot ze niet meer beweegt. Als ik terugkom in mijn slaapkamer ligt (*****) nog op de futon, met een touw vastgebonden aan de poten van het bed, haar handen boven haar hoofd, met uit de (willekeurig tijschrift) van vorige maand gescheurde bladzijden in haar mond gepropt. Allebei haar borsten zijn via startkabels verbonden met een accu, waardoor ze bruin beginnen uit te slaan. Ik had brandende lucifers uit (*****) op haar buik laten vallen en (*****), totaal buiten zinnen en waarschijnlijk op een overdosix Ecstasy, had daarmee geholpen voor ik met haar bezig ging en op een van haar tepels begon te knabbelen tot ik me niet meer kon beheersen en hem eraf beet en doorslikte. Voor het eerst valt me op hoe klein en tenger (*****) gebouwd is, of was. Ik begin haar borsten te kneden met een combinatietang, knijp ze dan finaal tot moes, alles gaat heel snel nu, ik maak sissende geluiden, zij spuugt de bladzijden van het tijdschrift uit, probeert in mijn hand te bijten, ik lach als ze doodgaat; voor ze dat doet begint ze te huilen, dan rollen haar ogen terug in een soort van gruwelijke droomtoestand."

RedLine

Sick
LDeVries
ik vondt dit een erg vermakelijke film me een interessant verhaal.
Lector
Een van de meest geniale films die ik gezien heb. Christian Bale acteert geweldig 'emotieloos'. Ik vind het jammer dat de film niet meer waardering krijgt van andere, maar misschien ligt dat ook gewoon aan mijn film keuze.
Zeker het bekijken waard!
timtwo12
Wat een briljante film. Ik had eerst American Psycho 2 gezien, dus ik verwachte een soort gelijke film. Gelukkig was dit niet te vergelijken en had de film er eigenlijk ook niets mee te maken.
En wat een einde...
Gewoon een goede film.
Fingquality
Heerlijk satire met een subliem acterende Bale.
Er hangt een fantastische sfeer gedurende de hele film met af en toe lekkere humor.
"I've got to return some videotapes."
Bale zet op gigantisch overtuigende wijze de yup Patrick Bateman neer. Prachtige scènes met de narcist Bateman, met als hoogtepunt het bewonderen van zichzelf tijdens de seks .
Een ander pluspunt van de film is de muziek, zij het dat deze een heel andere dimensie krijgt dan in het boek.
De film had echter wel wat gewaagder gemogen. De moorden zijn inderdaad allemaal vrij braaf en van een heel ander kaliber dan de moorden in het boek. Wellicht dat de gemiddelde bioscoopganger niet op martelpartijen zit te wachten, maar dit neemt niet weg dat de film niet zoveel indruk maakt als het boek. Liever had ik wat meer bloed gezien en niet de licht verteerbare moorden zoals die hier plaatsvonden.
Desalniettemin 4* vooral voor de zeer sterk acterende Bale.
joeriL
Vanaf nu schrijf ik reviewtjes in slecht nederlands!:
Eerste deel van de film vond ik het echt geweldig en ik had de 5 sterren eigenlijk al in gedacht. Bale speelt weer heerlijk, echt dope uitstraling heeft die gast. Tweede deel van de film vond ik wat zwakke stukken in zitten al ben ik nu al vergeten welke
tommykonijn
Ik vond het wel een mooie film. Christian Bale zat echt goed in zijn rol, ook vind ik de film mooi gemaakt (wat natuurlijk ook te maken heeft met de geweldige prestatie van Bale). Toen ik de film ging kijken dacht ik dat het niet zo heel interessant en goed zou worden, maar ik werd toch wel verrast. Goede film voor de Zondagavond.
v1ce
Vreemde maar erg goede film! Tot zover ik alle films van Christian Bale heb gezien vind ik deze film naast The Machinist de beste!
Heb me om bepaalde scenes rotgelachen!
Teddy Daniels
Geen slechte film
maar het is allemaal zo kil & emotieloos waardoor het moeilijk wordt in de film te komen
3* voorlopig
laurrnX
Goede, niet-standaard film, het sarcasme druipt er vanaf en dan die vrolijke muziek. voor de moord, tijdes de moord, na de moord. en christian bale is geniaal!
SubzeroX
leuk film
zeer goed geacteerd en geen moment verveeld
lekkere film voor de avond vond ik zelf
Rosicky
Heel interessant hoe een seriemoordenaar hier wordt belicht als een normale, saaie man met smetvrees, in plaats van een vieze oude smerige moordenaar. Het verhaal was wel heel simpel en het einde deed de film ook geen goed.
Bale zetten echter wel een ijzersterke rol neer, want het is best een verschil van Bateman naar Batman.
****voor originaliteit en de zwarte humor.
niethie
Een hele tijd terug in mijn horror periode echt meerdere malen gezien maar het lukte me toen niet echt het meesterwerk (dat zoveel mensen er blijkbaar inzien) te vinden. Opzich hou ik veel van films waar ons een kijkje wordt gegunt in de gedachtegang van een seriemoordenaar maar in deze film kon het me allemaal niet echt boeien. De sfeer en zwarte humor waren in sommige scenes wel lekker scherp en Bale speelde zijn rol geweldig maar verder viel het me (toen) vooral tegen. Zal hem binnenkort weer eens gaan herzien maar tot die tijd weet ik er echt niet meer uit te krijgen dan een krappe-
2,5 sterren
medansavamhel
Geweldige film. Het verbaasd mij een beetje dat dit als komedie geclassificeerd wordt, al erken ik het feit dat de film wel zeker zwarte humor bevat. Ik heb erg genoten van de film, al vond ik het einde iets minder.
3,27
! Zijn mensen dan echt gek?
Lijkt mij toch een nette score.
coldheaven
In the morning if my face is a little puffy I'll put on an ice pack while doing stomach crunches. I can do 1000 now. After I remove the ice pack I use a deep pore cleanser lotion. In the shower I use a water activated gel cleanser, then a honey almond body scrub, and on the face an exfoliating gel scrub. Then I apply an herb-mint facial mask which I leave on for 10 minutes while I prepare the rest of my routine. I always use an after shave lotion with little or no alcohol, because alcohol dries your face out and makes you look older. Then moisturizer, then an anti-aging eye balm followed by a final moisturizing protective lotion.
Tonypulp
Haha prachtig toch
coldheaven
Zelden een acteur gezien die zo overtuigend en fascinerend zijn rol vertolkte als Christian Bale als Patrick Bateman; de quote die ik eerder plaatste illustreert al de genialiteit van zijn bestaan. Ook de visitekaartjes-scene brengt deze film naar redelijk eenzame hoogtes; het had iets weg van de stijl die Quentin Tarantino toepast in zijn films.
Hier laat ik het bij.
4.5/5
P.S. Ik had wel vraagtekens bij het einde; hij gaat naar z'n huis, treft daar een vrouw aan die het huis aan het verkopen is, de lijken zijn opgeruimd, en zegt tegen Bale dat ie maar weg moet gaan en geen vragen moet stellen. Kan iemand me die uitleggen? Bij voorbaat dank:P
sinterklaas
Een prima film in nog de vroegere jaren van Christian Bale. Al was het evengoed wel even anders dan ik had verwacht. Ik had eerst verwacht dat Bale een echte fulltime massamoordenaar was. Ten tweede: wat er achterop de hoes staat klopt ook niet helemaal: "met de politie krijgt hij geen momente te maken, wel met een nieuwschierige detective. Er was helemaal geen detective of politie die hem zocht of waar ie mee te maken kreeg.
Maar verder was AP een vermakelijk filmpje. Bale had een goede uitstraling opgebouwt voor deze film. Hij speelde ook erg goed als Patrick Bateman. Een normaal uitziende zakenman dat eigenlijk zwaargestoord is. Sommige moorden zagen er ook best maf uit en de film heeft soms ook wat weg van een komedie. Die kettingzaag scene en die ondploffing van die politieauto tijdens een shootout zagen er btw ook ongeloofwaardig uit.
Maar verder een mooie absurde film.
"Het kwaad zag er nooit zo verdomd goed uit"
medansavamhel
De detective komt vrij vaak bij hem omdat hij wel een verdachte is. Dus met de detective krijgt hij zeker wel te maken, en ook met de politie buiten. Klopt wel naar mijn mening.
sinterklaas
Ja, die politie kwam even voor tijdens die korte shoot-out. Maar wie was nou die detective? Zou toch wel moeten opvallen als dat ook een hoofdpersoon moest zijn.
Iconische thriller 'American Psycho' met Christian Bale is vanaf morgen te zien op Netflix
Iconische thriller 'American Psycho' met Christian Bale morgenavond op televisie

Austin Butler gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe verfilming van 'American Psycho'

Chloë Sevigny had moeite met werkwijze van Christian Bale: 'Waarom kun je niet sociaal doen?'

American History X

Donnie Darko
Mystery / Drama, 2001

Idi i Smotri
Drama / Oorlog, 1985
new york citygebaseerd op boekbusinessmanwall streetpsychopaatsatiredonkere komedieseriemoordenaarchainsawbig city psychologische thrillerstadcultfilmcharacter studywitte kraagharvard business schoolkind van echtscheidingstemimitatie onbetrouwbare vertellervrouwelijke regisseurjaren 80toxic masculinityamerican businessman bloodyambiguity psychological horrorhorrorbaffled