• 9.378.109 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans en Kantonees

Releasedatum: 28 september 2000

Plot American Psycho

"Killer looks."

Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...

Patrick Bateman

Paul Allen

Donald Kimball

avatar van gauke

gauke

Film laat de mentaliteit van een getraumatiseerde moordenaar zien. De film is wel milder dan het boek. Christian Bale schittert.

JacoBaco

Naar mijn idee is het allemaal geen illusie, ook al wordt er op het einde gezegd dat Paul nog leeft. Willem Dafoe lijkt mij ook geen illusie en hij onderzoekt toch echt de moord op Paul.

Het is toch meer dat iedereen een beetje langs elkaar heen leeft. Patrick wordt door zijn collega's ook vaak voor een ander aangezien. Als hij op een gegeven moment weer in het appartement van Paul is, zijn alle lijken weg en dan snapt hij er even geen hol van, dus dan zou je weer kunnen zeggen, ja dat komt omdat het zich allemaal in zn hoofd afspeeld.

Er zijn alleen teveel dingen die erop wijzen dat het toch allemaal echt is.

Manitobas

Wat een slappe film was dit, zat totaal geen spanning in. Om over de prestaties van Christian Bale maar te zwijgen, what a nerd.

avatar van gotti

Volgens mij heb je de film niet helemaal begrepen...

avatar van deTuinman

deTuinman

gotti schreef:

Volgens mij heb je de film niet helemaal begrepen...

het zal niet z'n 1ste keer zijn, moet je z'n stemtabel eens zien

Manitobas

Oh ja, over mijn idee van die Godfather-reeks zeker onder andere. Nou, als ik iets niet goed vind, vind ik 't niet goed en als ik iets wel goed vind dan wel. Ik ben tenminste geen meeloper zoals vele andere.

avatar van wibro

wibro

Manitobas schreef:

Hoe weet jij dat vele anderen meelopers zijn? Ik vind deze opmerking wel erg kort door de bocht.

Manitobas

Ik zeg toch niet welke anderen? Er zijn gewoon vele meelopers!

avatar van wibro

wibro

Manitobas schreef:

Ik zeg toch niet welke anderen? Er zijn gewoon vele meelopers!

Hoe weet jij dat er vele meelopers zijn? Kom eens met bewijzen!

Manitobas

Er zijn altijd kuddedieren, op filmgebied, muziekgebied, noem maar op. Bewijzen? Waar slaat dat op?

avatar van Zinema

Bovengemiddelde horror. Het op dezelfde character losjes gebaseerde Dexter is vele malen beter maar verschilt dan ook nogal van invalshoek. Beetje te stijlistisch en ook rommelig om een echte topper te zijn maar zeer zeker goed genoeg om te aanschouwen. Het verschrikkelijke vervolg direct vermijden.

avatar van John Doe

John Doe

Best onderschatte film op Moviemeter. Op het gebied van psychologie, dialogen en situaties is dit een zeer interessante film in mijn opinie. Geregeld best subtiel. Veel van het kijkpubliek hier is daar wat ongevoelig voor denk ik. Dat is dan jammer. Ik kan weinig aanmerken op deze komedie / horror.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Zeker onderschat, en ongelovelijk hoe actueel dit nog steeds is.. de Batemans lijken alleen nog maar vermenigvuldigt sinds de jaren 80.

avatar van Mr.Tony

Mr.Tony

Manitobas schreef:

En jij wilt bewijzen geen meeloper te zijn door films als pulp fiction en the godfather 0,5 te geven.:?. Heel dapper. Jij bent tenminste geen kuddedier. Je bent rebels! Gefeliciteerd

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Manitobas schreef:

Je stemt zelf een 4,5 voor Green Mile. Daar wordt ook altijd hoog op gestemd. Noemen we jou toch ook geen kuddedier?

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Hij heeft wel deels gelijk, maar hij verwoordt het nogal moeilijk.

Er zijn inderdaad een hoop mensen die een x-aantal films een hoge rating geven, simpelweg omdat die films door veel anderen goed gevonden worden.

Alleen dat wil natuurlijk niet zeggen dat je direct een meeloper bent als je een film, die door veel anderen goed gevonden wordt, een hoge rating geeft.

avatar van freekoz

freekoz

Wat een hatelijke *** film ik zou hem bijna een 0,5 geven, marja daar doe ik niet aan.

avatar van Montorsi

Montorsi

Grauwe topfilm, met een Kubrick-achtige verhaallijn en vertelwijze. Dikke 4*

Alleen.. die muziek.. hoewel in de tijdgeest, het blijft kutmuziek.

avatar van KorneelDR

KorneelDR

Lastig een oordeel te vellen, maargoed, ik doe een poging.

Ik denk namelijk dat de film een cruciale fout maakt. Maar, vooropgesteld: als de film op zichzelf had gestaan, als er nooit een boek was verschenen met dezelfde titel waar het op geïnspireerd was, dan was de film bewonderenswaardig, intrigerend, maar zou hij ook tekortschieten qua plot en zéker een tweede deel nodig hebben. Nu wordt het verhaal met de detective simpelweg te weinig uitgewerkt.

Het toeval wil echter dat ik vanmiddag tevens het boek heb gelezen. Het verschil tussen beiden is vooral dat, waar de film één persoon portretteert, het boek een satire is op een complete generatie.

Het viel ook op een gegeven moment duidelijk te zien in de ondertitel. Het origineel:

Evelyn Williams: I hate that job anyway. I don't see why you just don't quit.

Patrick Bateman: Because I want to fit in.

Dit is in de titel vertaald als 'om me aan te passen'. Prima in de film, maar voor een adequate overzetting van de boodschap, van het idee achter het boek, zou een vertaling als 'erbij horen' veel beter zijn.

Niet dat dat voor de film iets uitmaakt. Op zichzelf staand is hij prima. Maar de focus is volledig verschoven van de samenleving naar één enkel persoon. En da's jammer, want nu had de film net zo goed over elke andere seriemoordenaar kunnen gaan - en had de verfilming van American Psycho gedaan kunnen worden door een regisseur die het boek en Easton Ellis misschien meer eer aan had kunnen doen - al was het alleen maar door (eventueel slechts gedeeltelijk) het 'shock'-effect wat het boek bij diens lancering teweeg bracht, nog eens dunnetjes over te doen door wat moordscènes, die zo bizar kil worden beschreven in het boek, ook in de film te verwerken.

2,5*. Wel complimenten voor het mooi overzetten van de sfeer van eind jaren 80.

avatar van blablabla89

blablabla89

Aardige thriller, zeer goed geacteerd door Christian Bale. Best spannend alleen soms een beetje langdradig, hoewel dat wel een bepaald sfeertje oproept.

3,5 ster

avatar van Beitel

Beitel

Dit is toch wel een keer waarbij ik vermoed dat het boek toch wel echt een stuk beter is dan de film. Wat ik hoor over de stijl versterkt het idee achter dit verhaal een stuk sterker dan de herhalingen die de film de kijker voorschotelt. Ze voelen vaak niet lekker, alhoewel ze op z'n minst voor een glimlach weten te zorgen. Christian Bale is wel een perfecte cast: een acteur met zo nu en dan wat te weinig emotie, maar die wel bereid is tot het uiterste te gaan.

Grappig dat een poster boven mij Kubrick vermeldde, want ditl zou waarschijnlijk precies iets voor die regisseur zijn geweest (alhoewel ik twijfel of zelfs hij het perfect om zou hebben weten te vormen tot dit medium).

Afijn, interessant genoeg om een (nauwelijks te voorkomen) tekortkoming of twee te doen vergeten.

avatar van Hankieh

Hankieh

Wat een kut film is dit.

Ik vind normaal Christian Bale 1 van de meest tegenvallende acteurs. Echter bij deze film een groot plus punt.

Ook vind ik het plot en het verhaal zelf een plus punt.

Voor de rest aan de film zelf vind hem uitermate slecht.

Btw, komedie? Wat was hier grappig aan?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

KorneelDR schreef:

2,5*. Wel complimenten voor het mooi overzetten van de sfeer van eind jaren 80.

Juist door iedereen elkaar te laten verwarren maakt duidelijk dat het in feite ook niets uitmaakt.. ze zijn allemaal hetzelfde. Bateman's bekentenis betekend uiteindelijk niets omdat er in deze lethargie van vervelening en geld niets veranderd, toen niet en nu niet. Ik vond dit juist erg goed opgelost in de film.

avatar van boldhead

boldhead

zeer goeie film, met een glansrol van Christian Bale

avatar van freekoz

freekoz

Hankieh schreef:

Wat een kut film is dit.

Ook vind ik het plot en het verhaal zelf een plus punt.

Voor de rest aan de film zelf vind hem uitermate slecht.

Btw, komedie? Wat was hier grappig aan?

't is toch gewoon lachwekkend hoe neppe film dit is, gaat ie in z'n nakie door een flatgebouw als een wild beest rond lopen rennen met een kettingzaag om iemand te vermoorden. Wat een idiote stupide en lachwekkende film. Ik vind het echt nep dat hij met al die moorden wegkomt, schiet even 5 agenten dood op een avond en komt er gewoon mee weg ja hoor.

avatar van umbro01

umbro01

freekoz schreef:

Dat is juist zo goed aan deze film. Eigenlijk had ik wel iets meer verwacht na de score hier maar goed toch wel goeie film.

JacoBaco

Je moet deze film wel begrijpen natuurlijk en dat zijn er gelukkig dan wel genoeg, maar je moet hem ook met een korreltje zout nemen.

De vol zit vol zwarte humor en hij is ook niet politiek correct.

De film doet mij wat. En ja sommige hebben er gewoon nix mee ook al bebrijpen ze de film wel.

avatar van mister blonde

mister blonde

Ben toch benieuwd wat dit had opgeleverd in de handen van een goede regisseur. Het was het allemaal net niet.

JacoBaco

Het boek stond toen bekend als een haast onverfilmbaar boek en vele zullen zeggen, ja ze hadden het alleen bij het boek moeten houden.

Maar de film staat nu over het algemeen bekend als een goed verfilmd verhaal. Dus de vrouwelijke regisseur is een goede regisseur als ze dat voor elkaar heeft gekregen. Ik denk dat zij het boek wel heeft begrepen. Alleen is het boek o.a. nog veel sadistischer.

Ok ik mag natuurlijk niet teveel zeggen, want ik heb het boek niet gelezen.

avatar van mister blonde

mister blonde

Ik heb het boek ook niet gelezen. Toch durf ik deze uitspraak wel te doen.