American Psycho (2000)
Releasedatum: 28 september 2000
Bekijk via Netflix
Plot American Psycho
"Killer looks."
Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- American Psycho (BoekMeter)
- American Psycho (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Luis Carruthers
Paul Allen
Donald Kimball
Rocco1984
kvon t een beetje TE toen hij die auto's op kon blaze van de politie :S
Hij was toch ook aan het dromen, althans, het gebeurde in zijn fantasie, daarom keek hij ook zo verbaasd naar zijn pistool
slz
Prachtig om te zien hoe de makers erin geslaagd zijn misdaad en komedie goed te combineren! Serieuze zaken worden soms met een grappig tintje vertoond en dat gaat niet ten koste van de ernst van de situatie.
SLK
Als hollywood niet zo pussy was was dit een van de grofste films in de filmhistorie maja ze censureren alles (lees het boek maar eens)
Flipman
! Alleen is dat niet iets wat het verhaal van American Psycho wil zijn.
mikey
Goed gesproken Flipman, een film is daarnaast een ander medium dan literatuur en dient anders te behandeld worden. Vergelijkingen met boeken vind ik trouwens altijd een beetje (lichtelijk) overbodig.
morrie
vond het boek top en de film ook.
vond vooral de hoofdrolspeler perfect gecast.
boek is vele malen grover, maar ook op sommige punten erg langdradig en dat was deze film absoluut niet.
hoop op een director's cut.
cinema.
Ik denk dat SLK vooral bedoelt dat de moorden in deze film toch wel wat braafjes zijn itt het boek. In deze context dus uiterst vergelijkbaar, hoewel literatuur als medium idd anders behandelt dient te worden. Ik kan je dan ook niet anders dan gelijk geven dat zo'n vergelijking vaak niet relevant is. Maar terug naar de film. Veel moordscenes zijn toch wat flauwtjes en blijven netjes binnen lijntjes, weinig controversieel. Het had allemaal best wat rauwer gemogen, wat bovendien makkelijk had gekund zonder het verhaal onder te doen.
Halcyon
Intrigerende satire. Het minachtend sarcasme waarmee Bateman zijn potentiële slachtoffers behandelt is werkelijk ongezien. Een schitterende Christian Bale in de hoofdrol trouwens. De weergave van het mondaine yuppie-wereldje is behoorlijk cynisch; de scènes rond de businesscards en restaurantreservaties voorop.
Voor de rest spijtig dat de moorden allemaal offscreen gebeuren. Indien wel het geval, had dit net dat beetje meer cynisme en hilariteit aan de film toegevoegd.
Olivia
Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van horror, thrillers en bloederige beelden en zo, maar deze film kan ik heel goed hebben. Christian Bale speelt sowieso geweldig, die strakke kop van hem is geknipt voor deze rol.
De film neemt dan uiteindelijk een interessant loopje met de kijker, de satirische toon en dat foute yuppen-zakenwereldje wat op de hak wordt genomen. Kan deze film goed waarderen, maar omdat Bale een van mijn favorite acteurs is krijgt-ie geen 3 sterren, maar een 3,5 *
GinolaEHV
Goede film, die de kijker met veel vragen achterlaat.
Verwarrend sterk.
JCArkesteijn
Briljante film, alleen heb ik het idee dat veel mensen 'em niet (helemaal?) snappen. Los daarvan moet je natuurlijk ook van de zwarte humor in de film houden.
Blijft een van mijn favoriete, des te meer stoor ik me aan het vervolg, American Psycho 2 zou die naam niet mogen dragen.
wibro
Toen ik deze film voor de eerste keer zag vond ik het een zeer goede film. Onlangs heb ik het boek gelezen en daarna de film nogmaals bekeken. De horror in het boek is vele malen erger dan wat je in de film te zien krijgt. Als boekverfilming is hij daarom ook niet helemaal geslaagd. Maar ja, misschien is het boek ook moeilijk te verfilmen. De regisseur heeft in ieder geval een goede poging gedaan. En Christian Bale, ja die was geweldig. Ook de soundtrack was erg goed.
Niettemin, nog steeds een goede film. 4 sterren.
Jisraw
Waarom heeft deze film naamsbekendheid?
Waarom de grootste anticlimax/cliche in de film verwerken? Was het ook in het boek zo?
Ik vond het in ieder geval een zeer matige film, spannend werd het nooit echt en ook Christian Bale bleef oppervlakkig spelen.
Waarom heeft deze film naamsbekendheid?
Naamsbekendheid heeft deze film dankzij het boek en het einde van de film klopt ook aardig met het einde van het boek.
Pastichio Rocker
Waarom heeft deze film naamsbekendheid?
En wat is die anticlimax dan wel niet volgens jou?
Jisraw
En wat is die anticlimax dan wel niet volgens jou?
'het was (grotendeels) allemaal een droom/illusie'
Pastichio Rocker
Dat wordt juist in de film een beetje in het midden gelaten.
Perfectly clear
Hoe erg kan je een boekverfilming verkrachten, als Brett Easton Ellis dood zou zijn draaide hij zich 3 keer om in zijn graf.
Deze film ademt geen moment de sfeer van het boek uit, echt zonde.
Waar het boek sprankelend en maatschappijkritisch is komt de film over als een slechte horror, wat het in feite ook is.
Zo'n boek als dit met al z'n metaforen en beeldspraak zou toch al moeilijk te verfilmen zijn maar zo slecht
wibro
Deze film ademt geen moment de sfeer van het boek uit, echt zonde.
Het boek ís niet te verfilmen. Ik hoef je niet te uit te leggen wat voor soort film dit op zou leveren als je je bij de verfilming letterlijk aan het boek zou houden. Je zou de ergste horrorfilm krijgen ooit gemaakt. Daar zou "The Texas chainsaw massacre" helemaal niets bij zijn.
Als boekverfilming is deze film - en daar ben ik het met jou eens - daarom ook deels mislukt.
Bij mijn beoordeling van deze film heb ik het boek daarom ook maar verder buiten beschouwing gelaten. Zelf vond ik het best een goede film met goed acteerwerk van Christian Bale. Alleen het was voor mij geen horrorfilm, maar meer een zwarte komedie.
White Trash
Een meesterlijke film wordt geweldig in geacteerd door Bale. Erg toffe sfeer hangt erin de film. Het einde is leker vaag
El Chico
Geweldige film, gewoon gefacineerd geraakt door de acteerprestaties van Bale. De prestatie die hij hier neer zet als gevoelloos en hebzuchtig zakenman is absoluut prachtig neergezet.
Bij mij was het al aardig snel vrij duidelijk dat het allemaal een illusie was, een hersenspinsel als het ware, dit word naar mijn gevoel ook geconfirmeerd waneer hij op de agenten en hun auto's schiet en deze ontploffen, hij kijkt ook zelf van 'huh, hoe ken da nou'
Topfilm vandaar 5 sterren *****
Djeckson
Film doet me denken aan de Serie Dexter.
Niet wetend of alles echt is of een droom is niet echt lekker.
Het einde was ook zwak in een keer was de film afgelopen.
Wel was hij grappig op bepaalde momenten.
3.0
LivingShinigami
Grappige film
Het is ook geweldig hoe men je je als kijker laat afvragen of het een illusie is of niet
Sommige gebruikers hier verkondigen dat het het eerste is, maar het punt is, we weten het niet en zullen het ook nooit zeker weten...
SanderSander88
Erg goede film, Christian Bale speelt een van de meest toffe characters ooit. Het leukste aan de film zijn de dialogen en het over the top gedrag van Patrick Bateman.
Tabossi
Vorige week het boek uitgelezen en gisteren de film gezien. Laat ik vooropstellen dat het sowieso erg moeilijk is om een boek, waarbij juist de zwart-humoristische en maatschappijkritische ondertoon het hart vormen, te verfilmen. Het ene medium heeft gewoon veel meer beperkingen. Niettemin vond ik de sfeer en de setting aardig stroken zoals ik die uit het boek interpreteerde. Qua ranzigheid valt het inderdaad wel heel erg mee. Hoewel ze het echt niet detail hadden hoeven te tonen, had ik persoonlijk wel iets meer gore gezien. Dat is ten slotte ook waaraan het boek het grootste deel van zijn belangstelling aan te danken heeft. Maar goed: de film. Christian Bale ís Patrick Bateman, ik kan geen betere bedenken. Dan de dialogen: dat kwam mij wat geforceerd over. Veel teksten zijn letterlijk uit het boek en hoewel ik dat wel kan respecteren, doet het in American Psycho niet helemaal recht aan het verhaal. Ik weet niet, moet de film nog laten bezinken, maar voor de dappere en deels ook wel geslaagde poging ga ik nu voor 3,5 sterren.
P.S.: ik vind dat men er nogal snel vanuit gaat dat het allemaal een illusie is. Evengoed kan één en ander ten grondslag liggen aan de non-communicatie die hoogtij viert in dat wereldje. Niemand luistert naar elkaar en niemand weet iets van de ander. Wellicht is het geen illusie, maar bevestigt de onverschilligheid van zijn omgeving juist zijn probleem: dat hij niemand is. En dus kan doen en laten wat hij wil.
Ghostface
Ik vond dit zeker een goede film. Het gore had iets meer gemogen, zeker omdat het boek daar zijn beroemdheid van heeft, wat trouwens ook geweldig is.
Bale zet een geweldige personage neer, met zijn streven naar perfectie en zijn kijk op het leven. Het prachtrige vind ik dat niemand naar elkaar lijkt te luisteren, wat hij laat merken door het zeggen van dingen als 'Ik hou ervan om meisjes te ontleden' en 'wist je dat ik compleet gestoord ben?' en dat niemand op hem let. Hij weet zijn schizofrenie erg goed te verbergen, terwijl hij zijn Mask of Sanity langzaam voelt wegglippen.
3,5
MovieEter
Het boek heb ik dus nooit gelezen, misschien maar beter, want deze maffe film vind ik echt super. Sterke rol van Bales!
Het boek gaat tig keer verder dan de - eigenlijk - vrij brave film.
ViggøJøhnny
Ik wou deze film al langer zien, maar ze hadden hem niet in de videotheek dus heb ik hem maar blind gekocht en ik moet zeggen dat ik er geen spijt van heb.
Ik heb het boek nu ook gekocht en daar ben ik in bezig, tot nu toe heb ik meer plezier gehad van de film.
Christian Bale ik geniaal en wat een geweldige woorden kom er uit zijn mond, net als zijn gezichtsuitdrukkingen..geweldig in een woord!
De film vind ik verder ook goed en als je de tv uitzet zet het me nog aan t denken hoe het nu ook allemaal in elkaar zat en dat is goed!
**4,0**
Paul: is that a raincote?
Patrick: Yes it is!
Iconische thriller 'American Psycho' met Christian Bale is vanaf morgen te zien op Netflix
Iconische thriller 'American Psycho' met Christian Bale morgenavond op televisie

Austin Butler gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe verfilming van 'American Psycho'

Chloë Sevigny had moeite met werkwijze van Christian Bale: 'Waarom kun je niet sociaal doen?'

American History X

Donnie Darko
Drama / Mystery, 2001

Idi i Smotri
Drama / Oorlog, 1985
new york citygebaseerd op boekbusinessmanwall streetpsychopaatsatiredonkere komedieseriemoordenaarchainsawbig city psychologische thrillerstadcultfilmcharacter studywitte kraagharvard business schoolkind van echtscheidingstemimitatie onbetrouwbare vertellervrouwelijke regisseurjaren 80toxic masculinityamerican businessman bloodyambiguity psychological horrorhorrorbaffled