Apocalypse Now (1979)
Genre: Oorlog
Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")
Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Apocalypse Now
"This is the end..."
Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Heart of Darkness (BoekMeter)
- Apocalypse Now (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Photojournalist
General Corman
Colonel Lucas
Don MN
Nee hoor, de voice-overs gingen teveel over Kurtz, de vraagstelling gedurende de gehele film is dan ook waarom het Amerikaanse leger hem dan ook zo graag dood wilt en waarom hij doet wat hij heeft gedaan. Dat hij daarna opeens nog een heleboel te lullen heeft waardoor het een beetje draait doet er verder niets aan af toch?
Hier geef je naar mijn mening ook de meest logische verklaring waarom je het einde zo saai vindt. Om het spannend te houden zou het grote mysterie Kurtz zou je moeten voeden tot de ontmoeting. Het is de eigenlijke kracht van de film die je net als het hoofdpersonage, gedurende zijn reis/zoektocht/boottocht naar het einde, zou moeten bezighouden. Gebeurt dit niet, dan faalt het product inderdaad.
Het heeft helemaal niks met niet begrijpen te maken. Of Kurtz is een alwetend genie met dé antwoorden of het is een pretentieuze dikzak met onzinverhalen. Het ligt er maar aan in hoeverre je je kunt identificeren met Willards personage en zijn beweegredenen.
Waarom zou het geen echte zijn?
Omdat ik dat best wel nasty vindt om te zien hoe een echte koe zijn hoofd eraf gehakt wordt. Vooral als je ook leest om alle ophef die er is vanwege het opensnijden van een schildpad in Cannibal Holocaust.
Madecineman (moderator films)
Berichten verplaatst naar Film > Algemeen > Hoe ver mag je als filmmaker gaan? (dierenleed)
pierrrke
nu ja het einde met kurtz vond ik ook wat minder dan de rest, het valt daar wat buiten de oorlog vind ik , dat is helemaal niet wat ik verwacht had, ik keek deze omdat ik iets zoals platoon verwachtte maar dan nog beter gezien de commentaar hier. Daar voldeed de film zeker aan in eerste 3 kwartier met prachtige vernietigende scenes en robert duvall natuurlijk "Charlie's don't surf !" , wat me ook opvalt echt goede camera en geluid, zoals reinbo al eerder zei zou je em uit 2004 schatten, daarna het 1.5 u die daar op volgt zijn anders maar ook zeer goed, beetje met n bootje varen, de hele tijd die dreiging van dat dat bootje een makkelijk doelwit zou zijn, goed uitgewerkt. en tegen het einde aan dat iedereen daar gestoord raakt in de jungle vond ik ook zeer geslaagd.
toch wel een topper, maar niet het einde dat ik verwachtte.
Justinvdk
Net deze film gfezien. Verwachte er veel van. En een behoorlijk stuk van de film was dat ook zo. Heb me prima vermaakt. Maar op het moment dat hij Kurtz ontdekte liep voor mij de hele film dood. Er gebeurde gewoon helemaal niks. Beetje jammer van het einde, maar verder wel te doen.
Hier krijg ik vast commentaar op, maar so be it.
MoFeDu
Vind het einde juist een van de sferisch meest perfecte stukjes cinema die ik ooit zag. Maar ik kan ook heel goed begrijpen dat je het niks vindt. Het is ronduit, bevreemdend.
AGE-411
Inderdaad. Het einde is het meest sfeervolle stukje ooit in de geschiedenis van de cinema.
chevy93
Beetje jammer van het einde, maar verder wel te doen.
Thorak
Het domme, eenzijdige perspectief van de Amerikanen en hun oorlog vs. de filosofische, welbespraakte, intelligente Kurtz.
Dit geldt ook voor veel "oorlogsfilm liefhebbers", de meesten willen gewoon domme aktie en vooral niet te veel diepgaande filosofie.
Alsof oorlog 'leuk' en 'vermakelijk' is...
pierrrke
nu ik kon dat einde ook niet zo erg waarderen zoals de meeste mensen hier, misschien als ik hem over n paar jaar nog eens kijk dat ik er iets geweldigs in zie.
Had eiglijk gehoopt op nog een grote battle ofzo, jah dan ben je teleurgesteld e
Nounou, een grote battle is natuurlijk overdreven. Maar ik vind het gewoon raar dat ruim tien minuten gelul van the Godfather gelijk als iets legendarisch moet worden gezien. Zo raar is het toch niet dat mensen dit slap gelul vinden?
Het einde had heus wel op een iets minder saaie manier gemaakt kunnen worden vind ik. Als ik iemand tien minuten filosofisch wil horen praten ga ik wel naar een poëzie avond ergens
AGE-411
Hier hoor je op 10 minuten meer poëzie dan op sommige poëzie-avonden over de hele avond.
Nomak
En jij bent een vaste klant op die poëzie-avonden? Of zeg je maar wat?
AGE-411
En jij bent een vaste klant op die poëzie-avonden? Of zeg je maar wat?
Ik heb een paar dagen geleden op een avond een kast vol gedichtenboeken van mijn grootvader opgeruimd en in dozen gestoken.
Telt dat als poëzie-avond?
Zal wel, maar ik neem aan dat jij na al dat gespeur door die boeken ook wel vermoeid ben van al dat gepoëzeer? Dat had ik dus ook na die 10 minuten.
Thorak
Dus je wilt de film echt afrekenen op een dialoog van 10 minuten in het totaal van 153/202 minuten?
Volgens mij is dat het hele punt helemaal niet. Het komt er gewoon op neer dat dit geen domme oorlogsfilm is met veel veldslagen, explosies en vuurgevechten. Op de aanval van de 7th air cav. na zit er überhapt niet heel erg veel aktie in en dat heeft deze film ook niet nodig, dat is het hele thema namelijk niet.
Ach, zo gek is het allemaal niet. Ik had zelf ook de eerste kijkbeurt problemen met Kurtz. Je bent er gewoon niet op voor bereid om na 1,5 uur 'fun en actie' opeens zo de diepte in te gaan. Je denkt dat de hele film over de mannen in de boot gaat en dan plots krijg je Kurtz. Een van de grootste personges ooit. (erg denigrerend overigens van Rep Robert om hem The Godfather te noemen,dat is een typetje vergeleken bij Kurtz). Maar bij herziening weet je dat het over Kurtz gaat en wat je kunt verwachten. Dan neemt ook alleinfo die je vooraf o er Kurtz krijgt in effect toe. Als ik nu dat bandje hoor bij de briefing, lopen de rillingen al over mijn rug....
MoFeDu
Na het horen van die tape in de film keek ik juist ontzettend uit naar de ontmoeting met Kurtz.
martijn011
- 2034 berichten
Apocalypse now: Na eindelijk de 1e keer gezien te hebben totaal overdonderd!
Ik besloot gisteren dan toch maar om deze film eindelijk, eindelijk aan te zetten. Het was lekker rustig om me heen en ging er dan ook goed voor zitten.
Niet de gewone versie, maar de Redux: 3 uur en 13 minuten film..
Het begin is zoo mooi, het pakt je meteen en ik durf nu al te stellen dan het tot de mooiste openingsscenes in de filmgeschiedenis behoort naar mijn mening.
We maken kennis met Captain Willard die de opdracht krijgt kolonel Kurtz te vermoorden.
Niet zomaar een opdracht want het betreft hier een Amerikaanse kolonel die behoorlijk doorgedraait schijnt te zijn.
Je volgt de boot met Willard en zijn 4 compagnons gedurende 2 uur lang, omgeven door schitterende natuurbeelden, vreselijke en indrukwekkende gebeurtenissen en je proeft steeds meer de angst die de mannen omkneld, hoe langer hoe meer. Hoe verder ze gaan, hoe erger het wordt.
Dit leidt ertoe dat de mannen zich vaak laten gaan, zoals de scene waarin de boot met Vietnamezen doorzeefd wordt met kogels.
Dan volgt er een soort omslagpunt in de film. Na de Fransen wordt het duisterder, psychologischer, mentaal zwaarder..
Je verwacht een hels gevecht op leven en dood, schreeuwende en tierende soldaten, koelbloedige moordaanslagen, prachtige duels en dat alles omgeven door bombastische muziek.
Maar niks van dat alles. Nee, wat volgt is eigenlijk veel beter en mooier dan hierbovenstaande ingeving.
Het einde van Apocalypse Now is wat deze film beter maakt dan andere (Vietnam)oorlogsfilms.
Na het zien van deze film kon ik eigenlijk niets neerschrijven.
Ik moest er eerst over slapen want het doet heel veel met je. Bepaalde scenes spelen zich door en door af in je hoofd en je laat het absoluut niet los.
Ik zet Apocalypse Now op nummer 3 in mijn top 10, maar het vormt absoluut een bedreiging voor 'Scarface' en 'Inception', respectievelijk nummer 1 en nummer 2 van mijn top 10.
Deze film moet en wil ik snel weer zien, en nog eens en nog eens..
Ja, Apocalypse Now is 'horrible, horrible' goed!!
IbrahimVision
Wow, wat een prachtige film, zeker een aanrader! Echt een apart sfeertje in de film. En het lijkt eerder op een film van anno 2000 dan 1979.
orbit
- 12092 berichten
Zoveel geld dat erin is gestoken, mag dat ook wel.. Maar tijdloos inderdaad, kenmerk van alltime classics
Vind ik echt niet.
Het is duidelijk een film uit de 70's.
Ik zag laatst de blu ray en ik zou afgaande op het beeld gewoon zweren dat die uit 2005 kwam. Enkel de afwezigheid van CGI helikopters wijzen op een oudere release.
Thorak
Enkel de afwezigheid van CGI helikopters wijzen op een oudere release.
Franklin1975
Vorige week de Redux-dvd uit het stof gehaald en in mijn bluray-speler gestopt, en was al meteen verbaasd van de geweldige beeld- en geluidskwaliteit wat ik te zien en te horen kreeg! Een dvd uit 2000 die er op een 40" HDtv er nog zo goed uitziet, incl. ondertitels (bij de LOTR-trilogie zien de ondertitels er niet uit, ondanks upscaling techniek). En het geluid wat mijn (eveneeens Sony Bravia) surroundset cq home cinemaset eruit gooide, was gewoon subliem!
Om over de film zelf maar te zwijgen. Vanaf minuut 1 word je bij je psychologische keel gegrepen de film ingezogen, om pas ver na de aftiteling weer enigszins in de realiteit terug te keren.
Nu wachten op een Nederlandse/Europese bluray-release, want volgens mij is er alleen een Regio A release (2-disc en 3-disc) verkrijgbaar zonder NL subs.
check-raise
De commentary track die bij de Redux zit - van F. F. C. - is trouwens behoorlijk interessant
Timmy757
Eerste pak hem beet uur erg goed en meeslepend, daarna kakte de film volledig in, en kon het me allemaal niet zoveel meer boeien...
Kom uit op 3*.
Vrees dat jij inkakte, de film doet dat namelijk geenzins.
simonvinkie
Kakte in? De film wordt juist alleen maar beter. Maar goed, dat is mijn mening...

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' zondagavond te zien op televisie

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

Henk Schiffmacher (71) liep 'vanwege zijn penis' een rol in klassieker 'Apocalypse Now' mis

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' morgenavond te zien op televisie

The Godfather