Apocalypse Now (1979)
Genre: Oorlog
Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")
Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Apocalypse Now
"This is the end..."
Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Heart of Darkness (BoekMeter)
- Apocalypse Now (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Photojournalist
General Corman
Colonel Lucas
chevy93

Moet je aan jezelf gaan twijfelen als je films niet goed vindt die anderen wel goed vinden? Want dan moet er een heleboel getwijfeld worden.
yeyo
"Die anderen wel goed vinden" is nogal een understatement hier. Een film als deze heeft zodanig veel impact gehad op de filmgeschiedenis, vandaar de opmerking van Age-411 denk ik.
chevy93
Er zijn zoveel films die veel impact hebben gehad op de filmgeschiedenis. Maar om nou gelijk aan jezelf te moeten gaan twijfelen als je ze niet goed vindt.
Miron
Het wordt hoog tijd dat ik deze film een herziening ga geven.
Perfecte tijd van het jaar naar mijn mening.
Bélon
"Die anderen wel goed vinden" is nogal een understatement hier. Een film als deze heeft zodanig veel impact gehad op de filmgeschiedenis.
Bewijzen? Zeer goede film maar "impact op filmgeschiedenis"? Ik denk ongeveer grenzend aan 0,0.
orbit
- 12092 berichten
Hoezo? Ik heb al zoveel films gezien waar soortgelijke referenties naar oorlog worden gemaakt als Kurtz en Willard hier doen.. verder zijn er talloze parodies op gemaakt in diverse films, volgens mij dus gewoon odes aan deze grote film. Hoe wilde jij impact omschrijven dan?
Bélon
Meetbaar iets. Zoals een verandering in de wijze waarop films werden geproduceerd. Gebeurde niet. Avatar heeft veel meer impact op de filmgeschiedenis dan deze film, als in vanaf het succes van deze film gaan veel meer 3D films geproduceerd worden (waarschijnlijk).
OK ligt er aan hoe je "impact op de filmgeschiedenis" definieert. Ik kies de productie-kant. Ik denk niet dat er veel aan de productie-kant is veranderd (in de jaren) na het uitbrengen van "Apocalypse Now". Zo'n super blockbuster was 't niet. Maar goede tegenargumenten zijn welkom.
yeyo
Ik doelde eerder op de invloed die de film gehad heeft. Dan heb ik het zowel over verwijzingen in films en latere filmmakers die erdoor geïnspireerd werden. (Apocalypse Now staat op nummer 19 van een lijst van BFI, samengesteld door 108 regisseurs)
Daarnaast zorgt de goede uitwerking van het thema er ook voor dat de film relevant is en dat ook zal blijven in de toekomst.
DeCol
Een beetje een domper.
Apocalypse Now stond al heel lang om mijn to-see lijstje en vanochtend was de tijd aangebroken dat ik hem ging kijken. Ik heb de redux versie gezien want ik wilde ook echt 'alles' zien. Misschien dat dit mee speelt in mijn beoordeling, echter de lange speelduur was voor mij geen probleem. Dit maakt het juist ook moeilijk om te beoordelen.
Ik heb elk moment van de film vrijwel boeiend zitten kijken, het werd eigenlijk geen moment saai. Ook, voor mij nietzeggende scenes als de 'bunnies' en 'de Fransen', verveelden helemaal niet. De leukste scene vond ik misschien wel 'bommenwerpen op Wagner'.
Het verhaal, allicht een beetje vreemd, zit erg goed in elkaar. Er wordt wat mij betreft top geacteerd en er zijn een aantal boeiende en leuke personages bij. Natuurlijk de mysterieuze Kurtz, de surfgekke Kilgore en een maffe Dennis Hopper. Vooral naar die eerste (Kurtz) was ik uiterst benieuwd. Hoe gek was deze man nou geworden? Wat spookt hij daar allemaal uit in die jungle?
Grote probleem is dat het me allemaal zou weinig deed. Natuurlijk ik was geboeid en nieuwsgierig, maar de gruwelen onderweg, de overleden soldaten en zelfs het slachten van de koe deden me vrij weinig. Terwijl ik in het begin nog wel een verandering op mijn gelaat opmerkte, was dit gaandeweg niet meer het geval. Het leek wel of ik op een gegeven moment op de automatische piloot zat te kijken. Zou de lange speelduur dan toch parten hebben gespeeld? Het lijkt of ik me zelf tegenspreek, maar ik kan het niet anders uitleggen. Sowieso ga ik het nog even laten bezinken en Ik vind het wel genoodzaakt om de kortere versie ook eens te gaan kijken.
Voor nu: ruim 3*.
yeyo
Niet eens zo nietszeggend als je op het eerste zicht zou denken. Als je de voorbije berichten hier wat doorbladert, zul je merken dat die twee specifieke scènes inhoudelijk en symbolisch zeer interessant zijn.
DeCol
Ik heb inderdaad de berichten doorgebladert en ik snap het inhoudelijke en symbolische ervan, maar als je hem voor het eerst kijkt zonder er iets over te lezen komt het, op mij dan toch, nietszeggend over.
Thorak
'3D bestaat al zó lang dat Avatar hier echt geen verschil in gaat maken. Gelukkig zeg je "waarschijnlijk" al is het helaas tussen haakjes. Waarschijnlijk is er momenteel gewoon niets meer dan een tijdelijke hype rond 3D. Aangezien Avatar nog niet eens een jaar uit is kun je bij lange na nog niet zeggen of die film ook maar enige impact gaat hebben op de film industrie, maar zeer waarschijnlijk niet!
Thorak
Of mensen die veel met kunst/muziek/beeldmedia in het algemeen bezig zijn gaan meer de tragere kwaliteitsfilms opzoeken.
Met andere woorden; kreten als "kwaliteits film" zijn gewoon zeer domme begrippen van mensen die interessant/intelligent over willen komen.
Tonypulp
AGE-411
Weinig mensen die deze film goed vinden, en daarnaast ook Avatar top vinden. (Ok, Reinbo is een uitzondering
Verschil met inhoud - geen inhoud
Madecineman (moderator films)
Weinig mensen die deze film goed vinden, en daarnaast ook Avatar top vinden.

Verschil met inhoud - geen inhoud
Totaal niet te vergelijken, ook al citeren ze mooi de heli attack in Avatar.
En mijn top 100 staat zowel vol met film met en zonder inhoud. Als de vorm geweldg is of de insteek origineel kan inhoud me gestolen worden. daarbij wordt er bij Avatar ook flink geklaagd over de boodschap (= inhoud).
Madecineman (moderator films)
Quaritch lijkt ook wel wat te zijn gemodelleerd na Kilgore.
AGE-411
Quaritch lijkt ook wel wat te zijn gemodelleerd na Kilgore.
Je kan toch onmogelijk Kilgore vergelijken met die kerel in avatar. Wat een belediging voor Kilgore
Madecineman (moderator films)
Hoezo, het zijn toch allebei van die ultieme ijzervreters (bijna een parodie erop zelfs). Ik zie wel degelijk inspiratie uit deze film gehaald in Avatar terug iig.
Idd, is een kloon van Kilgore, alhoewel Cameron altijd dit soort ijzervreters in zijn films stopt, zie ook Rambo 2 & Aliens..
AGE-411
Maar Kilgore is toch pakken zaliger dan dat goedkope afkooksel
Thom1994
Ik vond zowel Apocalypse now & Avatar ontzettend goede films. Beide een plaats in mijn top 10, maar Apocalypse now is toch wel iets specialer, met een nr. 1 plaats in mijn top 10.
De films hebben echt maar een ding met elkaar gemeen, namelijk de letter waarmee ze beginnen. Het zijn inderdaad wel A-Films.

Thorak
Wellicht niet op 3D gebied (al wakkerde het wél weer aan o.a dankzij avatar). Maar de technologie zit zonder twijfel een grote toekomst in en heeft dus wel degelijk impact.
Bélon
Natuurlijk weet ik best dat 3D allang bestaat maar Avatar brengt nieuwe technieken mogelijk gemaakt door de computer. Tegelijkertijd is men bezig 3D de huiskamer in te krijgen (al denk ik dat 3D met bril niet zo'n succes gaat worden, pas als ze 't voor elkaar krijgen dat je zonder bril 3D (TV) kan kijken denk ik dat het kans heeft om mainstream te worden).
Avatar is echt de voorloper op "nieuw 3D" gebied (ook omdat er helaas nog niet zoveel concurrentie is). Avatar heeft $2.7 miljard dollar binnengebracht in de bioscopen, het is de grootste blockbuster aller tijden. Apocalypse Now misschien 200 miljoen inclusief verhuur/verkoop sinds 1980. Maar goed we zullen zien of 3D een hype is of dat 't echt vaste voet aan de grond krijgt. Voor grote blockbusters is er zeker potentie, voor TV misschien minder.
chevy93
Ik zie niet in waarom je de link legt naar Jaws 3D. Hij geeft immers al aan dat hij weet dat er hiervoor 3D-films zijn gemaakt.

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' zondagavond te zien op televisie

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

Henk Schiffmacher (71) liep 'vanwege zijn penis' een rol in klassieker 'Apocalypse Now' mis

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' morgenavond te zien op televisie

The Godfather