• 9.380.162 stemmen

Apocalypse Now (1979)

Oorlog | 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Genre: Oorlog

Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Robert Duvall en Martin Sheen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 oktober 2001

Plot Apocalypse Now

"This is the end..."

Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.

Captain Benjamin Willard

Photojournalist

General Corman

Colonel Lucas

camielc schreef:

??? Mij lijkt dat films, naast de cinematografie, vooral ook moeten worden beoordeeld aan de hand van zaken zoals het script/verhaal, het acteren, het samenspel tussen acteurs, sfeer, enz. Dingen die m.i. zeer goed voor elkaar zijn bij Apocalypse Now.

Als ik zo sommige commentaren lees, krijg steeds meer het idee dat MovieMeter er goed aan zou doen om een leeftijdsgrens in te voeren, want ik begin steeds meer te twijfelen aan de oordeelskundigheid van sommige MM-leden.

Grens van mensen boven de 30 zeker?

Ik neem aan dat je niet dat laatste zin op mij richt, want mijn zin die je quote heeft tevens een vraagteken tussen haakjes die ik express neerzette omdat ik daar niet al te van zeker ben; of de film ook zo een positie zou hebben gescoord als die bijgevoegde computerbeelden van ruim 30 jaar geleden had.

Ook heeft mijn persoonlijke stem niets met het wel of niet bijgevoegde computerbeelden te maken, dus daar hoef je geen zorgen over te maken.

avatar van JeroenE.

JeroenE.

Jongens, jongens, jongens toch het is toch niet te geloven. Jullie gaan werkelijk overal op in. Zie toch ook is een keer iets positiefs in een reactie, maar dat doen jullie niet. Te zielig voor woorden dit. Discuseren over deze film houd op voor mij, het is gewoon niet te doen met jullie.

avatar van Reinbo

Tja, als je met ons wil discussieren helpt het als je de film zou hebben gezien....

avatar van Valii

Valii

Hele bijzondere film. De extended versie vond ik wel erg lang duren, de korte versie is echter precies goed.

avatar van AGE-411

AGE-411

Valii schreef:

Toch nog mensen met verstand

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

fascinerend geheel met als mystiek figuur M.Brando in een niet goed uitgewerkte rol.

de boattrip is verpakt als een kroes gevuld met maf zinloos geweld en groots vertoon van mannelijk oportunisme zonder enig doel.

het komt waarschijnlijk dicht in de buurt van het echte vietnam

door de ogen van de toenmalige soldaten gezien.(al zegt men altijd dat de werkelijkheid de fantasie overstijgt).

laatste gedeelte van de film flopt m.i.

men probeert met filosofie wat niet goed uitpakt om de kijker duidelijk te maken waarom de kolonel krankzinnig is .

ook is de structuur van zijn leefgemeenschap erg onduidelijk.

een lauwe ontknoping dus.

overall toch 3.5* is grotendeels verdiend op de boot.

muziek , omgeving , spektakel past prima bij de film.

het bekijken waard.

• 1900 stemmen

Ik denk dat er eerder een onderscheid is tussen een 'mainstream'-publiek dat bepaalde commerciële films hyped en de 'filmliefhebbers' die wat zwaardere of arthouse producties goed kunnen waarderen. Dat heeft volgens mij maar weinig met leeftijd te maken, een 16-jarige kan tenslotte meer van films afweten dan een 25-jarige.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

• 1900 stemmen

Ik heb deze film vandaag bij Cinematek Brussel gezien wat toch nog altijd wel een andere ervaring geeft dan wanneer je de film op dvd voor je tv bekijkt. Vooral de helikopterscène toont veel grootser op zo'n formaat scherm. Alleen jammer dat de beeldkwaliteit naar het einde toe nogal slecht was.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Jammer inderdaad.. de twee keer dat ik hem op groot scherm heb gezien was dat geen probleem. Maar één van die films die je nu eenmaal op bigscreen moet hebben gezien.

avatar van Thorak

Thorak

Ik ben jaloers op MNV2 en Orbit

avatar van Reinbo

Heb 'm ook twee keer gezien op het hele grote scherm. Een keer de gewone in het Penultimate Picture Circus in Oxford in 1985 (Eerste keer dat ik m zag en gaf een 8,5 (4,25) en een keer de Redux in Calypso Amsterdam in 2002. Stond toen al jaren op 5. Beeldkwaliteit was toen prima.

Heb gelukkig thuis een ook flink scherm. Verheug me erg op de blu ray die vast ooit uitkomt.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Lang geleden een keer gezien. Toen kon ik ‘m wel waarderen maar ik wist ook wel dat er nog heel wat langs me heen ging. Dus al een tijdje wil ik ‘m herzien, maar de lange speelduur (ik heb de Redux) heeft me vaak toch afgezien van een andere kijkbeurt. Maar vandaag heb ik ‘m eindelijk weer is gezien.

De beelden van Vietnam, Willard, met The End van The Doors zet al meteen een sfeer neer, die de hele film erin blijft zitten. Een soort van enge gekheid bezit de film. Na de ijzersterke beginscene komen we bij het begin van het plot. Door de film heen wordt het steeds spannender en wordt het steeds interessanter. Alle personages maken een interessante verandering mee, je ziet iedereen langzaam maar zeker opgezogen worden in de oorlog en iedereen begint langzamerhand gek te worden. Er komen fantastische scènes langs, zoals het beroemde stuk met Kilgore met Wagner de bunny’s (en de reactie van de heren) bijvoorbeeld. Maar ook de Fransen vond ik best interessant. Het personage van Brando, Kurtz, wordt ook steeds interessanter. Als ze eenmaal bij bestemming aankomen werd het allemaal best creepy. Het leidt allemaal tot een overweldigende climax (weer ondersteund door The Doors) waar ik met een open mond naar zat te kijken. Apocalypse Now weet op fantastische wijze de verandering van (vele verschillende) mensen in een oorlog te laten zien en tot waanzin worden gedreven. Of juist niet? Op de vraag ‘Is Kurtz nou gek?’ (en niet alleen Kurtz) weet ik nog steeds geen antwoord. Ja hij zei een paar sterke dingen, en zag de wereld vanuit een ander oogpunt. Dus door onze ‘westerse beschaafde’ ogen is hij gek te noemen. Tja, ik heb nog steeds het gevoel dat ik wat heb gemist. Over een tijdje maar nog is proberen, wie weet wordt ie steeds beter.

Over de inhoud heb ik enige gemengde gevoelens, maar over het filmwerk kan ik zonder enige twijfel zeggen dat deze film geniaal is. De mix van beeld is echt subliem in deze film. Fantastische shots, met geweldige belichting en mooie, soms angstaanjagende, locaties. Francis Ford Coppola laat zien dat hij buiten The Godfather trilogie nog meer in huis heeft. Raar alleen dat veel van zijn andere films zo matig zijn. Over het acteerwerk heb ik ook niets dan lof. Martin Sheen speelt een hele goede hoofdrol, maar een aantal andere acteurs trekken de aandacht. Robert Duvall bijvoorbeeld, met zijn geweldige vertolking van Kilgore. Of Marlon Brando, die heel mysterieus overkomt. Andere die de moeite waard zijn om nog even te noemen zijn Dennis Hopper en een hele jonge Laurence Fishburne. Maar ik heb niemand kunnen betrappen op slecht acteren of ongeloofwaardigheid. Zoals eerder genoemd, de muziek is heel goed. Zowel de filmmuziek als het gebruik van nummers, het past er heel goed in, en zorgt voor een ongelofelijke sfeer. Al met al een geniale film, die cinematografisch bijna perfect is, en een plot waar ik nog lang niet alles heb uitgehaald wat er uit te halen valt. Voor nu een

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Heb het origineel gezien in Cinecenter in Amsterdam en een jaar of 6 geleden in het filmmuseum.. beide keren meegetrokken door mijn pa nota bene ("jongen, dit is een film die je in de bioscoop MOET zien!"), de tweede keer was geen probleem natuurlijk

Reinbo schreef:

Ik ook , ik ben zeer benieuwd hoe deze film er in HD uitziet, al blijf ik mijn versleten VHS-exemplaar van Apocalypse Now liever zien dan mijn dvd redux uitgave, gewoon omdat de film beter tot zijn recht lijkt te komen in een minder scherpe beeldkwaliteit.

avatar van Reinbo

Je kan ook drie keer op skip drukken.

avatar van clockwork72

clockwork72

Ik heb deze film nog nooit gezien

avatar van chevy93

chevy93

Snel doen dan. Een echte filmliefhebber heeft een film als deze minimaal 1x in z'n leven gezien

clockwork72 schreef:

Ik heb deze film nog nooit gezien

Probeer dan wel eerst het origineel te kijken.

avatar van camielc

camielc

AddictedToMovies schreef:

Mooi verwoord, AddictedToMovies ! Het is inderdaad een geniale film en m.i. ongeevenaard. Daarom staat 'ie ook op nr. 1 in mijn toplijst. Ik heb misschien veel oorlogsfilms in mijn lijst staan, maar denk dan ook dat oorlog de menselijke conditie in extremis blootlegt. Apocalypse Now slaagt daarin helemaal en is daarom ook de ultieme (anti-)oorlogsfilm.

avatar van ruud_sengers93

ruud_sengers93

Ben echt een filmliefhebber maar deze trok mij toch helemaal niet. De dialogen in deze film vond ik alles behalve pakkend en na 3/4 van de film toch maar gekeken te hebben, heb ik de film toch maar afgezet. Dan kijk ik toch liever een film als We Were Soldiers over de Vietnam oorlog dan deze.

Een 3 voor deze film

ruud_sengers93 schreef:

Een 3 voor deze film

Waarom keek je hem niet af? Want het is een zonde om te stemmen zonder het helemaal af te hebben gekeken.

Volgens mij zal je stem niet veranderen of je hem nou afkijkt of niet, maar het is opzich jammer om een film beoordelen terwijl je hem niet tot 't einde hebt bekeken.

avatar van Nomak

Nomak

@ ruud_sengers93

Vooral vreemd dat je de film niet afkijkt terwijl je er toch een mooie voldoende aan kwijt kan.

Nomak schreef:

@ ruud_sengers93

AN is natuurlijk ook een hele goede film. Hoe kan je anders na het zien van zo'n helicopteraanval en Bunny show.

Helicopterscene

Bunny meiden

avatar van Reinbo

Ik bedoel natuurlijk wel de eerste show...

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

camielc schreef:

Thanks. Zelf ben ik over het algemeen niet zo'n hele erge oorlogfilmfan, maar ik snap je punt, daar kan ik me wel in vinden. Zeker voor deze film geldt dat. Oorlogfilms over de mensen erin vind ik ook veel interessanter dan oorlogfilms over een missie met veel actie (Basterds is de uitzondering op de regel. )

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Herziening en moet zeggen ben niet ontgoocheld, score blijft.

avatar van TonyCamonte

TonyCamonte

kan iemand misschien uitleggen waarom kurtz wou dat Willard de boel ging bombarderen?

avatar van Reinbo

Omdat Kurz zelf ook wel door heeft dat hij geen prettige plek gecreëerd heeft.