• 9.378.811 stemmen

Hellbound: Hellraiser II (1988)

Horror | 97 minuten / 99 minuten (ongecensureerd, VS)

Genre: Horror

Speelduur: 97 minuten / 99 minuten (ongecensureerd, VS)

Alternatieve titel: Hellraiser II

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Tony Randel

Met onder meer: Ashley Laurence, Clare Higgins en Doug Bradley

Releasedatum: 13 april 1989

Plot Hellbound: Hellraiser II

"Time to play."

Kirsty Cotton komt, na haar overwinning op de demonen uit de hel, terecht in een psychisch instituut. Deze wordt geleid door doktor Philip Channard; hij is zelf erg geinteresseerd in The Lament Configuration. Met deze puzzelbox kan je de poorten naar de hel openen. Zijn hebzucht, en Kirsty haar zoektocht naar haar vader, brengt beide in de hel. En terwijl Channard te zien krijgt waar hij al jaren naar heeft gezocht, wordt Kirsty geconfronteerd met een groepje oude bekenden.

Kirsty Cotton

‘Butterball’ Cenobite

Chatterer Cenobite

avatar van dr channard

dr channard

Goed vervolg maar minder dan deel 1 omdat deel 1 toch wel dat sfeertje heeft in dat griezelig alleenstaande huis met de passende muziek (brr).

Deze film is meer een actiehorror maar heeft scènes waarvan het eerste deel alleen heeft kunnen dromen. Dr Channard is een heerlijk personage.

avatar van dr channard

dr channard

Hellraiser II is een vervolg waar je alleen van kunt dromen. Vele horrorfilms falen met vervolgfilms, maar deze Hellraiser is en blijft een prent om van te snoepen.

Eerst en vooral een leuk weerzien van de personages in deel 1 en een introductie van een gestoord nieuw personage (Dr Channard) en het lief, onschuldig meisje Tiffany.

Het verhaal is niet zozeer verandert. De eerste helft lijkt allemaal wat op Hellraiser 1 (dit komt mede door de terugblikken van het eerste deel) omdat er ook dit keer een personage terugkomt uit hel. Dit keer gebeurt het wel op een ziekelijke manier en laat dit dan ook de gruwelijkste en goorste Hellraiser zijn van het hele pakket. De gore is geweldig, maar de film mist de spanning die het eerste deel wel had (hartkloppingen, stemmen van geesten, het griezelige dichtslaan van de zolderdeur enzo...).

Buiten het gemis aan spanning en de eerste helft, is de tweede helft totaal iets nieuws. In hellraiser II zien we eindelijk de hel waar de Cenobites in Hellraiser over spraken en dat is een groot pluspunt. De Cenobites zijn weer een lust voor het oog en de nieuwkomer steelt de show.

Al bij al een zeer goed vervolg en tevens mijn tweede favoriete Hellraiser-film.

avatar van PEN15

PEN15

Zeer slechte SE? Zoals wat dan? De fast-forward momenten in plaatjes zoals bv hoe Captain Elliot in Pinhead veranderde? Of de stop-motion? Omdat de stopmotion wat haperig is geanimeerd vind ik het nog steeds gruwelijk goed gedaan. Die slangen die uit de handen van Channard komen en dan hun bekken opentrekken. Daar komt eerst een oog uit die een seconde later gruwelijk wordt verpulverd door een mes. De overige SE kwam best vloeiend over en het is allemaal organisch en 100% angstaanjagend. Dan zijn er nog die fast-shots zoals haken die richting de eerste persoon springen. Kettingen die afbreken. Zelfde voor de surrealistische decors, belichting, het geluid.. Die zombiestem van Channard met een paar harde uitspraken: "amputation!" en dat moment waarop Kristy en Tiffany rennen om nog op tijd te zijn om uit de vierde dimensie te rennen had wat beter gemoeten, maar als ze dan uit de hel springen: WHHHAM in een keer stil, als in dat raam dat dichtslaat in de intro van de Twilight zone episodes 1985. Stilte-SAFE. Voor 'maar' 1988 vind ik dit nog steeds goed gedaan, jammer dat ze zo niet meer worden gemaakt.

avatar van Akron777

Akron777

In vergelijking met de vervolgen van andere horrorfilms is deze zeer goed. Het bouwt mooi verder op het origineel, en breidt het concept wat meer uit richting Hel. Acteerwerk is sterker dan de eerste film. Het verhaal is niet sterk, hoewel ik dat eerlijk gezegd ook niet echt belangrijk vind. De sfeer en het concept zijn goed, en daar draait deze film op.

avatar van 606

PEN15 schreef:

jammer dat ze zo niet meer worden gemaakt.

Inderdaad, erg jammer het zijn de echte klassiekers van toen.

avatar van xxc

xxc

Dat het eerste deel van een lange reeks films meestal het beste is staat vast, maar dat het vervolgdeel misschien wel beter is.. Dat heb ik zelf bijna nooit meegemaakt. Tot nu..

Leuk dat dit deel begint waar deel 1 is geeindigd. Zo blijft er geen open stuk over en merk je dat het eigenlijk (de 2 eerste delen) gewoon 1 film is. Ja, dat hebben ze mooi gedaan.

Ik had niet anders verwacht dan dat de beste Kirsty natuurlijk in een psyschisch instituut belandde. Niemand zou haar geloven. En natuurlijk zit er dan nog een addertje onder het gras. De dokter waaraan je merkt dat ook hij haar verhaal niet serieus neemt, zit er zelf nog veel dieper in. Hij weet er alles van.

Na het zien van deel 1 was ik erg nieuwsgierig hoe de hel er nou precies uitzag.. Je ziet er in deel 1 wel wat van, maar het meest 1 ruimte. In dit deel word dat lekker uitgebreid.

Heerlijk, eng, het gegeven dat er gewoon bijna geen eind aan komt. Aan de tunnels in de hel. Dat maakt het allemaal nog wat angstaanjagender.

Ook het meisje, die erg goed met puzzels overweg kan, is een leuk karakter in de film. Ze praat helemaal niet gedurende het eerste lange deel van de film, Een meisje dat zogenaamd 'gek' is maar eigenlijk dus heel slim is en de puzzels kan oplossen.

Dit deel vond ik wel wat bloederig en gorer dan het vorige deel. Wat ik absoluut niet erg vond, dat is alleen maar mooi!

De sfeer van deel 1 zit hier nog net zo veel in. Je mist het gedeelte in het huis, maar dat word wel zo goed gecomposeerd dat daar weinig aan te merken valt.

avatar van Reinbo

Idd stuk beter dan deel , die ik niet zo geweldig vond overigens. Zou deze eens moeten herzien.

avatar van puckb96

puckb96

Geweldige sequel. Wat mij betreft bevat Hellbound: Hellraiser II net wat meer spanning dan het eerste deel. Bij deze film gaf ik ook meer om de karakters en zat ik er ook echt helemaal in. Eigenlijk is het moeilijk om te zeggen dat Hellbound: Hellraiser II beter is dan het origineel, dat een absolute cult-classic is. Toch kan ik de cult en de originaliteit rondom de eerste film erg goed waarderen hoewel daar hier en daar af en toe probleempjes waren met het tempo. Wel leuk dat Pinhead en de sadistische cenobites nou iets meer voorkwamen dan het eerste deel want Pinhead is wat mij betreft één van de beste horror-iconen naast Freddy Krueger, Jason Voorhees en Michael Myers en name it. Gelukkig ontbreekt er helemaal niks aan dit plaatje: heerlijke griezelige muziek, hier en daar weer wat gore (hoewel de gore wat gruwelijker was dan het eerste deel als ik kijk naar die scène met die patiënt die zich helemaal opensnijdt met dat mes. In één woord: gruwelijk! Maar is natuurlijk wel een terugkerend element in de hele Hellraiser reeks. De effecten van toen waren wat mij betreft af en toe wat nep maar natuurlijk moet je je indenken dat het al een oude film is.

In ieder geval: de tweede film in deze reeks is mij zeker niet tegengevallen. Een steengoed verhaal, goeie vertolkingen en hier en daar echte horror elementen. Verdient wat mij betreft een 5!

avatar van puckb96

puckb96

dit is toch echt wel de beste van alle hellraiser films.

avatar van mugje

mugje

Een vervolg dat net zo goed is als het origineel. dat zie je niet vaak. deze heeft dezelfde sfeer als het origineel. ook het verhaal vind ik weer erg goed gevonden en weer erg gaaf. deze is zelfs nog iets goorder dan de eerste wat er helemaal bij past. dit vind ik het laatst goede deel van de Hellraiser reeks. Hellraiser 3 is ook nog wel aardig maar al wel een stuk minder. de sfeer mist vanaf deel 3 vind ik.

+ sfeer

+ verhaal

+ cenobites

+ zeer goed voor een vervolg

avatar van movie-edje

movie-edje

Een goed en spannend vervolg.

die mij aan het buis gekluisterd hield!

Het verhaaltje gaat gewoon verder, En we maken weer kennis met PINHEAD!

Het verhaal is meer bloederiger dan zijn voorganger.

avatar van herder

herder

Eerste helft zeer vermakelijk, maar tweede helft is een totale chaos met kinderachtige scenes.

avatar van Humortje!

Humortje!

Net zo goed als Hellraiser.
De kwaliteiten zijn inderdaad overtroffen: de film zit met meer sadistische - en brute moorden, de gore is er ook vooruit op gegaan, en de verhaallijn is uitgebreider.
De cast is nog altijd niet al te best, hoewel Ashley Laurence er wel vooruit is op gegaan.
De makeup- en speciale effecten zijn wederom het pluspunt van de film.
De minpunten van de film zijn toch wel de beginscene, waarin Captain Elliot Spencer in Pinhead verandert. Dat had naar mijn idee een langere, brutere. uitgebreidere- en goordere scene mogen zijn.
Ook jammer dat de Cenobites doodgaan.
Echter is dr. Channard wel een goede toevoeging, en leuk om Frank- en Jullia weer terug te zien.
De finale is meesterlijk in elkaar gezet: Channard gaat dood, Kirsty moet Tiffany redden, en is vermond in de huid van Julia.
Een toch wel gevoelige scene.

Deze film mag er wezen!

avatar van Daan258

Daan258

Een redelijk vervolg.

wat ik wel best jammer vind is: dat je maar zo weinig ziet van pinhead hij is maar een paar keer in beeld geweest.

verder was het best een vermakelijk vervolg op het 1e deel. toch is deel 1 wel wat beter.

maar zeker niet verveeld met deze film.

Krijgt 3,0* van mij

op naar deel 3

avatar van Boeikens

Boeikens

Your suffering will be legendary…even in hell.

Over het algemeen zijn sequels minder dan het origineel maar zeker niet bij deze Hellbound!

Uiteraard daalt de originaliteit bij elk vervolg maar qua sfeer, spanning en verhaal moet deze zeker niet onderdoen. Op gebied van gore en FX is Hellbound zelfs een stuk beter dan zijn voorganger (heeft zelfs een X-Rating gehad).

De Cenobites worden uitgebereid en het mysterie rond de puzzel meer uitgediept.

Ook de macabere wereld vol pijn en marteling is meer uitgewerkt en is een plezier om te zien.

avatar van neysen1985

neysen1985

beste uit de hele reeks van Hellraiser!!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ook deel 2 was wederom weer een aangenaam filmpje. Dit keer met de dochter van Julia die, net als in deel 1, uit de handen probeert te blijven van de zieke spelletjes van Pinhead & ZN. En ja, wat kan je der van zeggen. Het gaat gewoon weer verder waar het bij deel 1 geeindigd is en is weer net zo goor, vunzig en bizar. Pinhead heeft ook hierin nog steeds geen hoofdrol, zoals je zou verwachten, misschien krijgen we dat wel vanaf het volgende deel.

Fijn vervolgje.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Niet zo goed als het orgineel maar opnieuw een erg leuke horrorfilm. Dit keer zat er wat meer avontuur in en meestal gaat dat ten koste van de horror-sfeer. Zo had je bijvoorbeeld de reis naar hel en die dokter die zelf in een Cenobite veranderd. Dat was leuk om te zien maar het maakt de film wat softer. Je komt dit keer meer te weten over de geschiedenis van Pinhead en de andere Cenobites. Ik vind vooral die blanke Cenobite altijd wel creepy. Het beste stuk van de film is wanneer de Cenobites op het laatst allemaal terug veranderen naar hoe ze vroeger waren. Best erg om te zien dat 1 van hun gewoon een tienerjongen was.

Tot nu toe is het een behoorlijk leuke horror-reeks en ik heb deel 3 en 4 nog klaarliggen.

avatar van tattoobob

tattoobob

Boeikens schreef:

Your suffering will be legendary…even in hell.

De Cenobites worden uitgebereid en het mysterie rond de puzzel meer uitgediept.

Daar sluit ik mij graag bij aan!

avatar van Loepsaal

Loepsaal

..waar was ik.

foutje in vervolg dat er nog meer gerend wordt, alsof het zin heeft in de Hel.

de humor is pikzwart, afdeling onderhoud voor zware gevallen.

voegt niks toe aan deel 1, desondanks in orde

avatar van the crook

the crook

Ik schat dit tweede deel ongeveer even sterk in als het eerste deel, maar deel 1 was destijds behoorlijk vernieuwend waardoor ik die een half puntje meer geef. Met name de scenes in dat asylum zijn natuurlijk behoorlijk disturbing. Vind de film op het laatst een beetje inzakken en aan geloofwaardigheid inboeten, in zoverre je van geloofwaardig kan spreken in dit soort films natuurlijk...

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2049 stemmen

Hellraiser is niet mijn serie denk ik. Waar ik deel 1 nog wel aardig vond maar niet het meesterwerk wat vele er wel in zien, vond ik deel 2 vrij zwak.

Matige effecten, ontzettend duf gevecht tussen de cenobites en ook de hel zag er nogal fantasieloos uit. Ik had ook op meer actie van Pinhead verwacht en dat viel ook wat tegen.

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Als film wat minder dan deel 1 maar wel de leukste om regelmatig te herzien. Cenobieten komen vaker in beeld , kliniek draagt bij aan de sfeer en ook heel wat meer goor dan in het origineel. Muziek ook aangenaam. Deel 3 is stukken minder. Deel 4 trouwens ook. Chatterer is mijn fave

avatar van Fryce

Fryce

Aardige kost, stuk minder dan 1.

avatar van Curriculum

Curriculum

And to think, I hesitated.

Persoonlijk vind ik dit deel het mooiste deel uit de gehele reeks. Voornamelijk vanwege de nieuwkomer, Dr. Philip Channard. Een rustig man die geobsedeerd is in het vinden van hel. . Zijn geduld wordt uiteindelijk beloond, en als kers op de taart wordt hij ook nog veranderd in een cenobite, waarnaar hij volledig doordraait en onmiddellijk zijn krachten test tegen zowel de andere cenobites als mensen. Helaas werd hij tijdens dit deel al verslagen. Ik had hem graag zien terugkeren in andere delen.

avatar van Serpicos

Serpicos

Onderhond schreef:
De intro was saai (herhaling van deel 1), het stukje dat volgde viel nog wel mee, maar die hele saga in de hel .
Leek wel opgenomen in de nieuwste attractie van de Efteling. Amper gore te bekennen, en wat er dan te zien was, was vaak zo knullige geanimeerd en belabberd in beeld gebracht dat het huilen naderbij was dan het lachen. Klap op de vuurpijl, de cenobites worden echt op de meest sfeerloze manier afgemaakt.

De enige mening waarin ik me kan vinden. Ik snap niet dat mensen dit een 'waardig vervolg' vinden, dit is prul.

avatar van Devoo

Devoo

Teleurstelling.

Na de eerste Hellraiser is dit vervolg voor mij een teleurstelling. Het verhaal vond ik wat rommelig en een stuk minder boeiend dan zijn voorganger. Wel zaten er enkele ongemakkelijke scènes in, wat natuurlijk altijd een pluspunt is bij een horrorfilm. Het grote minpunt vond ik de sfeer. Deze film is meer een actiehorror, wat de sfeer niet ten goede komt. Als je van actiehorror houdt, is dit vast een goede film, voor mij deed het afbreuk aan de macabere sfeer van het eerste deel.

Ik weet niet of dit trouwens een bekend probleem is, maar bij de matrasscène, viel bij mijn dvd plots het geluid weg voor een drietal seconden. Dit was natuurlijk jammer, omdat het net om een schrikmoment ging. Zijn er nog mensen die dit hadden? Verder geen schrammen op de dvd.

avatar van Alexander1900

Alexander1900

Devoo schreef:

Dan ligt het aan JOUW dvd want bij mij deed alles het goed. Maar dat verbaast me niets, want dvd's waar Nederlandse filmdistributeurs met zijn handjes aan hebben gezeten, gaat er nogal wat mis. Meestal slechte beeld kwaliteit.

avatar van baspls

baspls

"Your suffering will be legendary, even in hell!"

Het tweede deel in de Hellraiser-reeks werd vrijwel direct na het succes van het origineel al gemaakt. Nog steeds heeft de film een laag budget maar Tony Randel weet daar prima mee om te gaan.

Het acteerwerk was ruim in orde. Een hoop acteurs uit het eerste deel keren terug en er zijn een paar nieuwe gezichten. Doug Bradley speelt weer erg goed als Pinhead.

Het verhaal van dit vervolg heeft best een goed concept. Het moest helaas wel aangepast worden om budgettaire redenen en het feit dat enkele acteurs niet meer mee wilde spelen. Uiteindelijk is het verhaal magertjes met enkele missers maar dat weegt dan weer op tegen het feit dat we meer scenes met de cenobytes hebben. Zo'n 20 minuten. Een goede twist was dat Pinhead zich realiseert dat hij een mens is geweest en besluit Kirsty te helpen, al is het veel te rommelig en gehaast gedaan. Ook vind ik het maar een vreemd idee dat ze dood gaan... Aanvankelijk was het plan dat dit de laatste film zou zijn met Pinhead en de cenobytes en dat Clare Higgins in deel drie terug kwam. Het was pas na deze film dat de filmmakers zich realiseerde hoe populair Pinhead was, vandaar dat vervolgen daar enorm op inspeelden.

Ondanks dat het budget nog steeds laag is is dit deel veel ambitieuzer. Het grootste deel van de film speelt zich af in de hel. De gore en make-up zijn erg goed gedaan in deze film. Ook de special-effects zien er prima uit op de opticals na. De maté-paintings van de hel waren lekker Esher-achtig. De stop-motion was misschien iets te ambitieus en was niet helemaal vloeiend. Aan het eind waren er ook wat geslaagde rotoscopings.

Weer een erg goede soundtrack van Christopher Young. Dit keer probeert hij een grotere schaal aan de muziek te geven om de hel mooi sfeervol te maken en dat is prima gelukt.

Net als het vorige deel vond ik hem niet echt eng maar dit deel is weer lekker gruwelijk en sfeervol. De make-up en de ontwikkeling van een soort achtergrondverhaal rond Pinhead maken het het zeker waard om dit deel te kijken. Ook de poorten naar de hel voelde best Lovecraftiaans aan hier.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Gister herzien. Toch wel een van de beste surrealistisch horrorfilms. Film slaat ook een mooie nieuwe richting in en persoonlijk vind ik m iets sterker dan het eerste deel. Het is allemaal erg bloederig en smaakvol gebracht. De transfer van de Arrow box is overigens om te smullen.