• 9.378.457 stemmen

Geregisseerd door: Curtis Hanson

Met onder meer: Eminem, Kim Basinger en Brittany Murphy

Releasedatum: 16 januari 2003

Plot 8 Mile

"Every moment is another chance"

Jimmy 'B-Rabbit' Smith, een jonge blanke rapper uit een arme, hoofdzakelijk door zwarten bevolkte wijk in Detroit, wil deelnemen aan een wedstrijd voor rappers waar hij het zal moeten opnemen tegen de beruchte Papa Doc. Zijn talent is voor zijn vrienden onmiskenbaar, maar door faalangst laat hij het afweten.

avatar van Bone*Thugs

Bone*Thugs

Toppie film kan er niet meer van zeggen!!

Zijn muziek sprak me ook altijd al erg aan....en deze film vond ik erg goed!!

avatar van Nando

Nando

Topfilm..vooral einde was goed..

Heel goeie film, sterk verhaal en de rapbattles waren ook TOP! 4,5 sterren

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Rap/hip-hop is niet bepaald m'n ding, maar bij het oudere werk zitten zeker wel goeie nummers tussen die ik vroeger en nu nog steeds goed vind. (eind jaren 80 tot eind jaren 90).

Ik ben dan ook niet echt een Eminem-fan. Bij de oudere Eminem nummers zaten er wel goeie tussen, die van de laatste 2-3 jaar vind ik maar niks. (Wat haat ik die verkrachting van het Aerosmith nummer 'Dream On' )

De (commerciële) rap en hip-hop videoclips en hits op radio en tv de laatste jaren zijn ook niet meer wat rap/hip-hop vroeger was. In het algemeen: (dit gaat dus niet enkel over rap/hip-hop) commerciële muziek is niks voor mij

Wat de film betreft: Behoorlijk goeie film, er zitten goeie en minder goeie momenten in. De film wordt knap in beeld gebracht, die battles enzo zijn ook wel leuk en er wordt goed geacteerd. (Eminem speelt Eminem) (6,5/10)

Dikke 3*

avatar van Big_bazznizz

Big_bazznizz

Ik vond het niet zo'n leuke film. Rap is ook niet echt mijn muziek. Levensverhalen vind ik meestal niet zulke geweldige films. 1,5 ster

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

Big_bazznizz schreef:

Die van mij ook niet. Sterker nog, ik heb er een hekel aan, behalve aan muziek van Eminem. Maar ondanks mijn hekel aan het hiphopgenre vond ik deze en Hustle & Flow echt prachtige films. Heel vreemd.

Avitas Sibannac schreef:

. (Eminem speelt Eminem)

En dat is nu wat me het meeste stoort aan 8 Mile. Want who the f*ck is Eminem nu eigenlijk, dat er nu al een film over zijn leven is gemaakt, waar hij notabene zélf de hoofdrol in speelt.

Dat hij een moeilijke jeugd had, o.k., rot zat. Maar of dat reden genoeg is voor dit stuk zelfverheerlijking-op-film? Vooral door die walgelijke rap-battles wordt een opruiend 'anti' sfeertje gecreeerd waarin het de kunst is om iemand op een zo grof en kwetsend mogelijke manier in de zeik te zetten. (Hoe zou het toch komen dat er in de VS onderzoeken zijn geweest naar het buitensporig toegenomen geweld nadat Eminem weer eens een concert had gegeven. Dat kun je gezeik vinden maar de link is wel degelijk aangetoond.)

Goed, misschien moet je de film zo niet bekijken- maar ik zie ook niet in hoe ik Eminem, een zielig vat vol zelfmedelijden en een 'ster' met één van de meest negatieve uitstralingen ooit, anders moet beoordelen. Tenslotte pretendeert het een (auto-)biografische film te zijn dus kan ik hem mijn insziens wel degelijk hier op 'afrekenen':

BoordAppel

Eminem is die rapper die in 1999 de muziekwereld op zijn kop zette en er misschien wel voor gezorgd heeft dat hiphop ineens booming business werd.

Dit is niet zijn levensverhaal. Het heeft paralellen maar het is zeker niet allemaal autobiografisch.

gegeven. Dat kun je gezeik vinden maar de link is wel degelijk aangetoond

Bewijs dat maar eens dan. Ik geloof er niets van.

Zet je Eminem haat eens even opzij en beoordeel deze film gewoon als wat het is, een film.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Dit is gewoon een doodnormaal film met vrij goede acteurs, wat maakt het uit wie Eminem is, of wat hij bereikt heeft in zijn leven??

Ik vond het verhaal goed aangrijpend, vandaar die 3,5*

Ja, en?

Bewijs dat maar eens dan. Ik geloof er niets van.

Ik weet niet of het de bedoeling is hier links te geven naar websites die niet over films gaan. Dus ik zou zeggen: mocht je het écht willen weten, zoek op internet en vind.

Een film laat zich wellicht vertalen in klinische grafieken en statistieken en filmtechnische basisregels of een scenario klopt, de acteurs geloofwaardig presteren etc.etc.. Maar niemand ontkomt aan zijn eigen persoonlijke smaak die altijd subjectief is. Ik kan een film óver Eminem mét Eminem niet loskoppelen van wie Eminem is, wat hij vindt/rapt/schreeuwt enzovoorts. De fans van Eminem zullen altijd wel verklaringen vinden voor zijn teksten in bijvoorbeeld 'Kim' (waar hij z'n vrouw 'vermoordt') of 'Kill You' (waar hij 'van plan is' om z'n moeder te verkrachten en vermoorden). Ik vind het walgelijk, smakeloos - maar voor je het weet word je voor moraalridder uitgemaakt dus laat ik maar verder geen superlatieven meer gebruiken.

Terug naar 8 Mile. Ik vind het een onvoorstelbaar stuk onbeschaamde zelfpromotie, op het ranzige af. Filmografisch misschien niet slecht, maar nogmaals, dat is zoals ik het zie zeker op een site als deze bij lange na niet het enige criterium om een film te beoordelen.

code9 schreef:

Ja, en?

Ik geef antwoord op je vraag, ik leg uit wie Eminem is. Doe ermee wat je leuk vind.

Kom maar op met die links. Och ja, of laat trouwens maar, is ook totaal naast de kwestie.

Raar. Dat heb je ook bij Robert de Niro of Sean Penn of wie dan ook?

Ook raar. Met moorden in films schijn je geen moeite te hebben.

Nog raarder. Dit is helemaal geen zelfpromotie. Eminem is 50 Cent niet.

Bovendien gaat deze film helemaal niet over Eminem. Hij speelt hier niet eens zichzelf maar een personage met de naam Jimmy Smith. Een jongen die worstelt met zijn leven en één grote passie heeft: rappen. Het vertoont inderdaad paralellen met Eminems leven maar een biografie is het zeker niet. Het is gewoon een universeel verhaal.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

Ik heb twee woorden voor je Boordappel: Dank je!

code9

Raar. Dat heb je ook bij Robert de Niro of Sean Penn of wie dan ook?

Dat slaat nergens op. Ik heb het hier specifiek over de persoon Eminem, niet over anderen.

Ook raar. Met moorden in films schijn je geen moeite te hebben.

Ook dit slaat nergens op, om dezelfde reden.

Nog raarder. Dit is helemaal geen zelfpromotie. Eminem is 50 Cent niet.

En dit is gewoon subjectief - ik ben ook 50 Cent of wie dan ook niet. Ik vind het zelfpromotie - dus die mening is net zo veel of weinig waard als de jouwe.

Ja, dat weet ik, ik heb de film ook gezien. Daarom leek het me niet nodig de parallel Smith/Eminem (of synoniem, whatever) uit te leggen.

Je ziet het, de interpretatie van zo'n film als deze, van élke film, is en blijft erg persoonsgebonden. Ik heb het geprobeerd uit te leggen maar komt het niet aan, o.k. Mijn argumenten zijn de jouwe niet en andersom. Prima zo.

BoordAppel

Je kan de acteur Eminem en het personage dat hij hier speelt niet los zien van wie hij echt is. Bij de persoon Robert de Niro (ik neem hem maar als voorbeeld, kan natuurlijk iedereen zijn) kan je dat blijkbaar wel. Het zijn beide acteurs, ze spelen beide rollen en je moet ze ook beoordelen op de rollen die ze spelen en niet wie de persoon in werkelijkheid is.

Ook dit slaat nergens op, om dezelfde reden.

Wat is er minder walgelijk aan de moorden in Cin City? Een film die in je top 10 staat.

Ik vind het zelfpromotie

Ja en dat vind ik raar. Wat is er zelfpromotie aan? Waarom doet Eminem aan zelfpromotie als hij in een film speelt en iemand als (neem hem maar weer als voorbeeld) als De Niro niet?

BoordAppel schreef:

Vanwege het al eerder genoemde (al dan niet semi-) autobiografische karakter van de film. Ik probeer steeds duidelijk te maken dat ik vind dat je in dát geval de persoon níet kunt loskoppelen van wie hij in werkelijkheid is. Bij mijn weten heeft bijv. deNiro dit nooit gedaan, en al zóu hij dat gedaan hebben, dan zou ik die film op dezelfde manier bekijken en beoordelen. Voor mij een logisch iets.

Ook om de al eerder genoemde reden. Verder zijn de moorden in Sin City heel walgelijk hoor, maar het is wel pure fictie. 8 Mile is dat niet, ook al is het 'Eminem-verhaal' gedramatiseerd.

Weer om dezelfde redenen. Natuurlijk begrijp ik je punt wel: in feite doet iedere acteur aan 'zelfpromotie' (ja logisch, het is hun broodwinning). Maar gezien wat ik eerder schreef gaat het me niet om dát soort zelfpromotie, maar om wát hij in 'zijn' film uitdraagt, met in gedachten bijvoorbeeld de teksten van zijn songs die ik al noemde. Maar dan komen we weer op ons eerste meningsverschil uit, en dat blijft denk ik wel bestaan. En dat is prima toch?

code9 schreef:

De 'moorden' waar je het over hebt zijn puur fictie hoor .

BoordAppel

Wie wordt er vermoord in 8 Mile .

@ code9

Als ik je goed begrijp beoordeel je deze film dus gewoon op Eminem. Je haat Eminem en dus vandaar die 0,5? Had Robert de Niro (die hebben we nu toch als voorbeeld ) in deze film de hoofdrol gespeeld dan was het cijfer hoger uitgevallen?

Hij had het over de 'moord'teksten op Kim.

BoordAppel

Ja ik begreep al dat ik je verkeerd begrepen had maar ik was te lui mijn bericht aan te passen .

Schijnen trouwens veel mensen ook niet te begrijpen, dat Eminem niet altijd serieus is.

@kos & BoordAppel:

Ik schrijf toch duidelijk 'de moorden in Sin City'??

Ik heb het over het verschil tussen fictie en een (semi-)autobiografie. De vergelijking met Sin City kwam overigens niet van mij en ik maak toch duidelijk dat ik die zelf ook niet zie??

Ik 'haat' Eminem niet (haten=iemand dood wensen) maar ik heb wel de pest aan wat hij uitdraagt / zijn teksten / zijn image, noem maar op. En nogmaals: in DIT geval vind ik het niet meer dan logisch om de film zo te beoordelen als ik doe. Dus zou mijn cijfer inderdaad hoger zijn uitgevallen als pakweg iemand als de Niro het zou hebben gespeeld (maar niet veel hoger want ik hou nu eenmaal niet van dit soort films).

Laat ik het ter illustratie nog een keer heel zwart/wit stellen: als Charles Manson in een (semi-autobiografische)film over Charles Manson speelt maar deze persoon in de film een andere naam geeft, dan kan ik deze film niet los zien van de persoon Charles Manson. De acteur Charles Manson loskoppelen van wie hij is vind ik dan gewoon hypocriet.

Nogmaals: dit voorbeeld is TER ILLUSTRATIE, voor het geval mensen gaan steigeren en denken dat ik Eminem op één lijn met dit heerschap stel.

BoordAppel

Haten is langdurig en hevig verafschuwen. Heeft niets met doodwensen te maken.

Ik ben het absoluut niet met je beoordelingsmethode eens en ik snap er geen jota van. Je geeft in ieder geval toe dat je deze film een 0,5 geeft om Eminem dus ik weet hoe serieus ik je stem moet nemen.

BoordAppel schreef:

Haten is langdurig en hevig verafschuwen. Heeft niets met doodwensen te maken.

Er zijn meer definities van wat 'haten' is en die blijven echt niet beperkt tot de van de Van Dale.

Bedankt dat je me serieus neemt, anders zou je vast niet de moeite hebben genomen om me dit duidelijk te maken.

BoordAppel

Dat kan, maar is dat meteen reden voor een 0,5?

BoordAppel schreef:

Dat kan, maar is dat meteen reden voor een 0,5?

Niet per definitie, natuurlijk, maar in dit specifieke geval wel. En ja, het ís subjectief, zoals dat voor iedereen op deze site geldt.

Als toevoeging -wellicht nuanceert dit het een beetje-:

De DVD van 8 Mile heb ik zelf voor m'n dochters gekocht (overigens had ik daarvoor al dezelfde mening over Eminem) omdat ze die zo graag wilden. Eén van hen heeft laatst een korte (positieve) presentatie over hem gehouden op school waar ik ook nog mee geholpen heb (met de voorbereiding dan). Ook al ben ik het er niet mee eens, er komt een moment dat ze oud genoeg zijn om zelf een mening te vormen en te hebben, ongeacht wat ik er van vind (al zijn ze daar vanzelfsprekend góed van op de hoogte.... ).

BoordAppel

Maar dan neem je externe factoren mee in je beoordeling van een film en dat lijkt me niet helemaal de bedoeling. Dan had je bij voorbaat al een 0,5 aan deze film kunnen geven (wat natuurlijk niet mag).

Ik probeer je te begrijpen hoor, echt, maar het lukt me niet zo geloof ik. Zou deze plaat dan ook op een 0,5 uitkomen bij je?

avatar van MovieMusic

MovieMusic

Ik vind dat gezeik over 'm echt niet te geloven. Zijn teksten zíjn controversieel, maar (voor de diehard fans) wat zegt hij in het nummer Criminal? : A lot of people think, that what i do on a record, or what i say on a record that i actually do it in real life En, heb je zelf niet dingen gedaan waar je spijt van hebt?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

MovieMusic schreef:

Later zegt hij zelfs nog "half the shit I say, I just make it up to make you mad". Lijkt me duidelijk en met succes blijkbaar.

Naomi Watts schreef:

En dat maakt hem dus 'o.k.'. Je mag roepen (/zingen) wat je wilt, hoe grof of kwetsend dan ook (tenslotte moet je dat 'recht' hebben...), zo lang je na afloop gewoon 'maar niet heus' zegt. 'Ik meende het niet' en vervolgens gewoon weer doorgaan.

Het bevestigt mijn mening over dit zielige mannetje alleen maar. Shockeren om te shockeren, en achteraf mensen uitlachen dat ze'm serieus hebben genomen.

BoordAppel schreef:

Da's een leuk voorbeeld, die plaat van Manson.

Ik begrijp wel wat je bedoeld en kan er in zekere zin wel inkomen ook. Toch is de zogenaamde 'objectieve' beoordeling die veel mensen zich aanmeten een complete illusie. Objectiviteit bestaat in feite helemaal niet. Op het moment dat je dat gaat beseffen ga je langzaam maar zeker aanvaarden dat er niks mis is met subjectiviteit, die immers voor het grootste deel sociaal en cultureel bepaald is. Sla een willekeurig boek over psychologie er op na en je leest dat 'de eerste indruk' als je iemand ontmoet een enorme invloed uitoefent op hoe je zo iemand verder bekijkt en behandelt. Gezichtsuitdrukking, stem, houding etcetera, alles speelt een veel grotere rol dan we zelf direct bewust zijn. Als je dit soort (bewezen) feiten accepteert dan kun je er ook rustig voor uitkomen dat je een film mede waardeloos vindt, gewoon omdat je de hoofdrolspeler 'niet mag'. Degenen die menen dat ze een film nóóit op die manier beoordelen houden zichzelf voor de gek, omdat ze dit onderbewust tóch al doen.

Zeg nou zelf, hoeveel (al dan niet vrouwelijke) filmfans zijn er niet die bij voorbaat een film van hun idool, pak 'm beet Brad Pitt, 'goed' vinden? De eerste 3 sterren zijn zo al verdiend, puur en alleen om the looks. Je kunt wel stellen 'dat moet zo niet' maar je ontkomt er niet aan.

In feite is het niet belangrijk ook. Het gaat tenslotte maar over films... Het is vermaak, meer niet.

BoordAppel

Ja. Een acteur mag in zijn rol toch ook moorden plegen, mensen verkrachten en uitschelden zonder dat het hem kwalijk wordt genomen of dat mensen het serieus nemen? Zo ook met Eminem, hij speelt een rol. Hij heeft niet voor niets voor zichzelf alter ego's verzonnen (iets wat een acteur dus ook doet).

Mensen zijn soms echt van suiker.

Geeft je nog niet het recht een film te beoordelen op wat iemand in het echte leven is en doet, het blijven acteurs.

Je 0,5 is enkel gebaseerd op wat Eminem in real life doet en dat heeft dus absoluut niets met deze film te maken. Je 0,5 kan ik dus net zo min serieus nemen als iemand die elke film met Brad Pitt een 5 geeft.