• 9.378.666 stemmen

The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)

Avontuur / Fantasy | 179 minuten / 223 minuten (extended edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 179 minuten / 223 minuten (extended edition)

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Elijah Wood, John Rhys-Davies en Viggo Mortensen

IMDb beoordeling: 8,8 (1.934.564)

Releasedatum: 19 december 2002

Plot The Lord of the Rings: The Two Towers

"The fellowship is broken. The power of darkness grows..."

De hobbits Frodo en Sam trekken verder richting Mordor om hun taak, het vernietigen van de machtige Ene Ring waar de slechte Sauron naar op zoek is, te volbrengen. Hierbij krijgen ze hulp uit onverwachte hoek. Ondertussen proberen Merry en Pippin te ontsnappen uit de handen van een Uruk-Hai leger en helpen Legolas, Aragorn en Gimli koning Theoden van Rohan in zijn strijd tegen de legers van Saruman.

avatar van louisvf

louisvf

Minotaures schreef:

Ga nou geen Orcs met Uruk-hai vergelijken zeg!

Toch vraag ik me af waarom je The Return of the King minder vindt dan deze.

Veel mensen vinden The Two Towers beter omwille van het gote actiegehalte, kbedoel deel 2 is eigenlijk actie van begin tot het einde, gelukkig maakt de extended version veel goed...!

Maar ik denk dus toch dat veel mensen deel 2 het best vinden puur omwille van het grotere actiegehalte...! Zo vinden veel mensen dat de grote veldslag van deel 3 te snel ging en ook niet veel man tegen man gevechten waardoor er minder inlevingsvermogen mogelijk was... Echter vind ik nog altijd deel 1 het best, dan deel 3 en dan deel 2! (denk dat de filmcritici dit ook zo zien...)

avatar van Thorongil

Thorongil

The Two Towers zet het verhaal verder, nadat ons Reisgezelschap op dramatische wijze uiteen is gevallen in The Fellowship Of The Ring. Elk gaan ze nu hun eigen weg om Midden-Aarde te redden.
Reikhalzend keek ik uit hoe de Rohirrimn uitgebeeld zouden worden, de nobele, blonde paardenmeesters.
Meduseld zag er geweldig uit en de mooie groene, uitgestrekte weides met hier en daar rotsformaties kwamen goed overeen met het beeld dat ik in mijn hoofd had.
Eowyn, de dappere melancholieke krijgster, die verlangt naar liefde en avontuur is sterk neergezet door Miranda Otto. Ik voelde haar frustratie, hoop en treurnis.
De grootste verwezenlijking in deze film is Gollem, die deels CGI en motion capture is, werkelijk een magnifieke, grondbrekende realisatie. De stem, de expressieve ogen, geweldig, nog nooit zag zag CGI er zo reeël uit. Uitmuntend werk van Andy Serkis.
De Enten waren ook mooi verzorgd, wijs en langzaam zoals de natuur, al vond ik dat ze soms wat snelheid wegnamen uit de film.

Deze film voert ook de meeste veranderingen door met betrekking tot het boek. Zo krijgen we op weg naar Helmsdiepte een gevecht tussen de wargs van Saruman en Rohirrim onder een herboren Theoden. Zeker een spannend gevecht, al vond ik de dramatische toevoeging van Aragorn die over een diepe klif duikelt, net iets te veel van het goede.
Uiteindelijk volgt dan de aanval van Saruman's Uruk-hai op het bolwerk van Rohan, Helmsdiepte.
Ook hier wordt aan gesleuteld, er komen versterkingen uit Lorien aan. Ook niet echt een erg hinderlijke toevoeging, al snap ik niet echt de reden waarom ze zijn toegevoegd. Allicht wou men de Elfen een iets actievere rol geven dan in de boeken, waar ze amper meevechten.

Gimli zorgt als gewoonlijk op de gepaste momenten voor aanstekelijke grappen vooral in verband met de gezonde competitie tussen Elf en Dwerg.

De veldslag is mooi vorm gegeven en speelt zich af in een onheilspellend, regenachtig decor. De wanhoop druipt gewoon van het scherm. Een immense horde monsters staat klaar om Rohan ten val te brengen. Maar zelfs in de meest benarde posities blijft er hoop. Ditmaal in de vorm van Gandalf de Witte. Als je er bij nadenkt is het een krankzinnig offensief, terwijl ze zich van een zeer
steile helling recht op de speren van de vijand gooien. Maar het blijft zeer mooi om de scène te aanschouwen, Mc Kellen badend in het licht die de vijand doodt en samen met de resterende verdedigers uit de burcht naar de Huorns drijft.
Lord Of The Rings is en blijft de beste filmtrilogie maar als ik één van de films als laagste moet rangschikken is het deze, met pijn in het hart.

avatar van TMP

TMP

Topfilm, net als de andere twee in de reeks. Het geweldige acteerwerk, de locaties, het verhaal en de muziek. Alles klopt gewoon. Schitterende film.

avatar van Hauer_Paul

Hauer_Paul

Ik kan steeds meer waardering opbrengen voor deze film. Een sterk vervolg op een geweldige opening die een fantastische finale voorspelt. Zeer onderhoudende fantasy-film die een prachtig verhaal en betoverende soundtrack bevat. Minpuntjes zijn de ietwat matige computeranimaties die de film rijk is, maar voor mij persoonlijk geen reden om de film een laag cijfer te geven.

avatar van The Oceanic Six

The battle of Helm's Deep is over; the battle for Middle Earth is about to begin.

Na The Fellowship of the Ring te hebben herzien in special extended edition was het nou de beurt aan The Two Towers om de lange versie eens te bekijken.

Wat ik bij de recensie van The Fellowship al zei geldt ook voor deze tweede film. Het is bijna onmogelijk nog om de films los van elkaar te zien aangezien ze samen 1 gigantisch episch verhaal vertellen. Waar The Fellowship nog een (zeer lange) intro op het plot is, daar is deze Two Towers het tussendeel waar je de tocht met de ring hervat ziet worden. Je volgt drie verhalen (Aragorn, Frodo en Merry/Pippin) welke uiteindelijk bij elkaar uit gaan komen. Mijn interesse lag dit maal vooral bij het plot met Aragorn, helemaal als je weet dat ze bij de slag om Helm's Deep gaan eigen. Het is in mijn ogen de mooiste veldslag die ik ooit in een film heb gezien. Ruim een half uur zat ik met open mond naar het fantastische spektakel te kijken.

Ongelooflijk, wat heeft Peter Jackson er een wonderschoon geheel van gemaakt! Je leeft gewoon met iedereen mee voor en tijdens de slag. Episch met een dikke E!
Het geeft me nog steeds kippevel als je Gandalf met het leger ziet verschijnen als alles voorbij lijkt. En vergeet ook de massale hulp van Treebeard en zijn bomenleger niet. Fantastisch!

Het plot met Frodo wordt ook steeds duidelijker, maar ik vind dat zijn deel pas in The Return of the King echt goed wordt. Het lijkt ook wel of hun tocht in deze film een beetje naar de achtergrond is gezet. Dat geldt ook voor Gandalf, die in vergelijking met deel 1 minder aanwezig is.

Gelukkig nemen de films zich niet te serieus. Zo kon ik steeds wel lachen om de oneliners van Gimli die het allemaal wat beter verteerbaar maakt. Bijzonder grappig personage!

The Two Towers is denk ik mijn favoriet van de trilogie. Hier wordt een zeer boeiend verhaal gecombineerd met een schitterende veldslag. Deel 1 richt zich meer op het plot en deel 3 meer op de actie. Deel 2 is een mooie kruising van het beste van beiden. Maar het ontloopt elkaar allemaal weinig, aangezien de drie films allemaal briljant zijn. Perfectie op het gebied van beeld en geluid. Perfectie op bijna elk gebied.

Ook hier worden 4,5* nu 5*.

avatar van 606

Ik schaam me dood dat ik deze nu pas heb gezien wel ik het gewoon op dvd had liggen.

Dus heb die maar gepakt ipv de tv die laat eindigt.

Maar de film is werkelijk een verbluffend prachtig spektakel, voor het overweldigende The battle of Helm's Deep.

Acteurs waren erg goed en overtuigend, mooie personages erbij zoals Threebeard.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

The Two Towers! Altijd het deel waar ik me het meest op verheug. Bij deel één moet ik nog een beetje in het verhaal komen, en bij deel drie overheerst helaas de gedachte dat dit alweer het laatste deel is. Ik kijk echter altijd enorm uit naar deel twee. Toen ik een dag of twee geleden The Fellowship of the Ring opnieuw zag, vroeg ik me af of ik het volgende deel écht wel nog eens veel leuker vond. Nu ik gister deze film zag, weet ik dat dat echt zo is. The Fellowship of the Ring is prachtig, absoluut – maar het heeft geen Slag om Helm’s Deep. Het heeft geen Ents. Het heeft niet het schitterende Rohan-thema. Ja, The Two Towers is niet zonder reden mijn favoriet (hoewel ik daar misschien nog aan ga twijfelen als ik ook The Return of the King weer heb herzien).

Dit was de eerste keer dat ik de extended edition heb gezien – en ik kan het iedereen aanraden. Dit is een nog langere zit maar persoonlijk merkte ik er niets van dat er toch dik drieënhalf uur voorbij waren gevlogen toen de aftiteling ineens in beeld kwam. Toch zijn er in de film stukken waarvan ik het altijd een heel klein beetje jammer vind dat ze weer komen. De verhaallijn van Frodo en Sam blijft het minst interessant, al is het in feite de belangrijkste. Aan de andere kant is Gollum met z’n gespleten persoonlijkheid een intrigerend personage. Deze stukken duren gelukkig in verhouding niet zo heel erg lang – en ze zijn de reden voor de introductie van één van mijn favorieten in het verhaal: Faramir. In de extended edition krijgt hij tot mijn grote vreugde nog iets meer aandacht.

Onderwijl verblijven Merry en Pippin bij de Ents (Enten?). Deze twee hobbits heb ik stiekem altijd leuker gevonden dan de andere twee; en ze brengen met hun aandoenlijke onnozelheid ook een lichte toon aan in het verder toch wel zwaarmoedige verhaal. Voor de Ents zelf heb ik ook wel een beetje een zwak, en dan met name voor hun diepe stemmen. De beroemde scène aan het eind (The Last March of the Ents, waarin ze met de moed der wanhoop Isengard gaan aanvallen) is toch wel één van de meest memorabele scènes in de hele trilogie. Helemaal met die muziek erbij…

Echter, ook na deze kijkbeurt blijf ik het meest geboeid door de lotgevallen van Aragorn, Gimli en Legolas in Rohan. Voor mij begint het verhaal altijd pas écht wanneer zij aankomen in Edoras – tevens de introductie van nog enkele favorieten van mij, te weten Theoden, Éomer en Éowyn. Het mooie van de extended edition is dat je alles krijgt te zien wat je zo mooi vond in de gewone versie, maar dan meer… Hier ook. Toen ik deze film vorig jaar bekeek (dat was toen de tweede of derde keer, denk ik, en nog in de gewone versie) had ik de Slag om Helm’s Deep al uitgeroepen tot de beste filmstrijd ooit. Na nog een kijkbeurt, en een uitgebreidere versie, kan ik niet anders dan dat beamen. Schitterend. Geluid op onverantwoord hard (want o… die muziek! Dat stuk wanneer Gandalf met Éomer en zijn ruiters naar beneden komt rijden…) en dan ademloos kijken. Ik had het idee dat de hele slag nog geen vijf minuten duurde.

Niet zo lang geleden heb ik het boek herlezen, en ik ben eigenlijk heel tevreden over de manier waarop ze het verhaal hebben gebruikt voor verfilming. De grootste wijziging is denk ik dat ze Erkenbrand hebben vervangen door Éomer, en dat vind ik best verdedigbaar. Als je bovendien de extended edition kijkt, zie je dat de film nog veel meer gedeelten uit het boek bevat (zoals het woud dat de Orcs verslindt aan het einde van de Slag om Helm’s Deep en, zoals gezegd, meer aandacht voor Faramir) dus zou ik elke liefhebber van het boek aanraden deze editie te kijken.

Meer nog dan The Fellowship of the Ring weet The Two Towers mij aan de bank te kluisteren – hoewel dat hier figuurlijk is, in alle opwinding tijdens veldslagen kan ik heus niet stil blijven zitten. Dit is het type film dat mij moeiteloos de wereld om mij heen doet vergeten. Overigens betekent dit niet dat ik me soms, tijdens de film, niet erger aan bepaalde kleine dingen. Maar als ik me nu probeer te herinneren wáár precies aan, gaat dat heel lastig. De indruk die de film maakt is veel sterker dan de ergernissen die ik soms heb. De muziek, ik kan alleen maar blijven herhalen dat die onvolprezen is, dus wat ik daar nog verder over wil zeggen zal het niet volprezener maken (maar toch… Waarom kreeg Howard Shore hier in vredesnaam géén Oscar voor?).

Sowieso kan ik mij verder alleen nog maar uitputten in lofuitingen, maar er moet natuurlijk ook nog wat overblijven voor The Return of the King. Stiekem kijk ik alweer uit naar mijn volgende kijkbeurt van The Two Towers, hopelijk volgend jaar rond deze tijd. Maar allereerst natuurlijk deel drie kijken!

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Het is de 2de maal dat ik de film zie, deze keer in de extended edition, en nu geef ik toch een 5, ook al omdat ik nu wel het eerste deel heb bekeken en het verhaal veel beter kon volgen.

Wat de film zelf betreft heb ik dezelfde lof als bij het eerste deel, prachtige locaties en decors, goede acteerprestaties.

Special effects zijn subliem en de filmlengte, van 3u30 ongeveer, is totaal geen probleem, nooit is de prent vervelend of saai.

Wat ik de vorige keer bij deel één niet heb verteld is dat er ook een prachtige score bij de film is, werkelijk zeer passende muziek.

Wederom een sublieme film van Peter Jackson.

Ook deze nu bekeken op blu-ray.

De film wordt er alleen maar beter van, BD-kijken is toch altijd ietsje meer.

avatar van blauwe pikachu

blauwe pikachu

Siiiide? I aaaaam on nobody's siiiide, cause nobody's on my siiiiide.

Net als zijn voorganger alweer heerlijk. Acteerprestaties zijn in orde, setting superbe, Rohan ziet er werkelijk prachtig uit. Oh en wat is Gollum/Smeagol toch fantastisch goed gemaakt! Ik vind het bizar hoe je hem de ene moment gewoon eng vindt en 2 seconden later bijna sympathiek. Epic ook die scène wanneer Smeagol Gollum 'verjaagt'. 'Leave now and never come back!!.

En dan heb je natuurlijk die climax, the battle of Helm's Deep. Tjonge, ocharme die acteurs die de Uruk-Hai 'spelen' in de gietende regen zulke harnassen moeten torsen en der op los vechten. Chapeau. De komische invallen van Gimli worden gelukkig sporadisch gebruikt waardoor het evenwicht perfect zit en het niet te zwaar wordt. 1 klein minpuntje: het is nogal weird wanneer Haldir sterft, het gebeurt plots en het brengt geen emoties teweeg, integenstelling tot de dood van Boromir

Ook vond ik de Nazgul op hun paarden veel grootser en enger dan op hun vliegend ... ding. Don't know why. Vond het zelfs bijna komisch toen ik ze daar zag vliegen.

Net geen 5, gewoon omdat ik het onderscheid wil maken met FOTR dat ik iets beter vond.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Master betrayed us. Wicked. Tricksy, False.

Herziening numeer twee, en alweer toch een beetje verrast. Ik heb gek genoeg deze reeks nooit echt als bijzonder sterk ervaren, misschien was ik er ook nog te jong van. Nu ik het verhaal beter kan volgen en ik niet alleen maar snakten naar geweld en brute slachtingen, zie je dat er heel veel schuilt in deze fantasiewereld.

Alles is zoals verwacht bijzonder sterk gemaakt, memorabele scenes, vooral met Gollum, wat ik allen wel aan nadeel vond van dit deel is dat er meerdere verhalen kwamen die niet allemaal even interessant waren. Het wordt allemaal heel veel, terwijl ik het juist wel prima vond met de personages van fellowship.

Prima vervolg, en maakt veel interesse naar het laatste deel. Gek dat het verhaal nooit is blijven hangen... Tot nu dan. Goed, er is al te veel gezegd over deze films: 4,5 ster

avatar van scorsese

Geweldig tweede deel waarin de lijn en de reis wordt voortgezet en het reisgezelschap wordt opgesplits en er dus ook verschillende verhaallijnen ontstaan. De aankleding en vormgeving is wederom uitmuntend en de slag om Helmsdiepte ziet er indrukwekkend uit. De CGI-Gollem ziet er ook goed uit en is een volwaardig personage geworden (misschien nog wel het meest boeiende personage met zijn innerlijke tweestrijd).

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ik vond dit tweede deel toch iets minder dan het eerste. De bijna homo-erotische relatie tussen Sam en Frodo + het overdreven romantische en heroische (Rohanprinses valt in zwijm voor Aragorn net als elke vrouw in Middle Earth zou doen, Legolas en Aragorn komen er zoals gewoonlijk zonder kleerscheuren van af) ontlokten me bijna een geeuw. Dat kwam net iets te veel naar voor. Daarentegen waren de slag om Helm's Deep, het Gollum wezen en de visuals in het algemeen van een ongekend niveau.

avatar van K. V.

K. V.

Deze lange versie nu eens bekeken en 'k vond hem ook stukken beter dan de "originele" versie, bij die had 'k de indruk dat het veel meer over de gevechten ging en nu was er precies veel meer afwisseling.

Het stuk met de Enten mocht misschien wel wat ingekort zijn, maar voor de rest vond 'k hem niet langdradig.

Gollum komt nu ook veel meer aan bod en het moet gezegd zijn, hij was erg overtuigend.

Zoals reeds gezegd, als je deze film wil bekijken, bekijk dan zeker de lange versie, die is echt veel beter.

avatar van Spetie

Het tweede deel uit de trilogie en hoewel het originele van het eerste deel weg is, is het wederom genieten geblazen, van dit zeer gave visuele spektakel. Het verhaal gaat eigenlijk verder waar het eerste deel ophield.

Allereerst gaat er voor deze film een compliment uit voor het digitale karakter Gollem, die Frodo en Sam bij staat tijdens hun reis. Gollem ziet er werkelijk fantastisch uit en zijn bewegingen komen zeer natuurlijk over. Daarnaast spreekt Andy Serkis Gollem natuurlijk fantastisch in. De film is wat duisterder en zeker spectaculairder dan zijn voorganger, waarbij vooral de slag bij Helm's Deep nu al legendarisch genoemd kan worden. Ondanks dat dit deel spectaculairder is, zitten er deze keer ook enkele langdradige momenten in de film, en is het net een tikkeltje minder magisch dan het eerste deel.

Neemt niet weg dat ook deze film weer een lust voor het oog is en gelukkig grotendeels weer begin tot einde genieten geblazen is. Voorwaarde is echter wel dat je het eerste deel gezien hebt, anders is deze film zeer moeilijk te volgen. In mijn ogen net iets minder dan het eerste deel, maar nog altijd zeer mooi om te zien!

avatar van marissaheinrich

marissaheinrich

Ik ben de tel kwijt, ik heb geen idee hoe vaak ik deze film (overigens ook de andere delen) heb bekeken. Nog steeds heb ik geen andere film kunnen vinden, en ik kijk vaak films, die deze klassieker(s) kunnen overtreffen. De locaties zijn geweldig, eigenlijk betoverend. De acteer prestaties zijn uitmuntend, vooral Ian Mckellen. En het verhaal is zeer goed uitgewerkt. Ik ben eigenlijk verliefd op deze film(s).

Het mooiste aan deze film(s) vind ik, dat het niet uitmaakt hoe vaak ik ze heb bekeken, ik krijg elke keer weer kippenvel en blijf het interessant en leuk vinden.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik heb gisteravond en de avond ervoor de film gezien, in twee stukken dus. Ik had hem graag in één keer afgekeken, maar het kon helaas even niet anders. Dit doet de film echter geen schade aan, want dit tweede deel uit de trilogie was voor mij een aangename verrassing. Ik herinnerde mij The Two Towers als een beetje een saai 'tussenhangsel' tussen The Fellowship of the Ring en The Return of the King. Maar ik vond 'm nét een beetje beter als het eerste deel.

De film duurt lang, maar het is geen enkel probleem om deze uit te zitten. Er gebeurt zo veel, er is zo veel om naar te kijken. Het verhaal is gewoon geweldig. Ik heb het al bij de vorige film vermeld, maar ik snap niet hoe je iets als dit kan verzinnen. Prachtig werk van Tolkien lijkt me, gezien de films (aan de boeken heb ik me nooit gewaagd). Het acteerwerk is opnieuw goed. Een van dé toevoegingen aan deze film is natuurlijk Gollum (al te zien in de eerste film, maar kwam daar niet helemaal goed tot zijn recht). Een erg interessant personage, goed vertolkt door Andy Serkis. Verder zijn Ian McKellen, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, Christopher Lee, John Rhys-Davies, Hugo Weaving en Elijah Wood slechts enkele van de vele namen die stuk voor stuk een overtuigende prestatie leveren en die de film er dus alleen maar beter op maken.

Verder kan ik ook weer zeggen dat het er echt levensecht uitzag. Alles lijkt gewoon echt, nergens kun je een foutje ontdekken. Het leger van Saruman ziet er echt vet uit. En de grote slag in de film wordt fantastisch in beeld gebracht. De sfeer en de prachtige muziek sluiten hier dan ook perfect bij aan. De verschillende sub-plotjes zijn allemaal boeiend, en het einde maakt je ontzettend benieuwd naar het laatste deel.

Al met al kan ik zeggen dat dit weer een erg sterke film is van Peter Jackson. Visueel is het helemaal in orde, en alles komt sterk naar voren. De film verveelt geen moment en alles lijkt te kloppen. Ik geef 'm nét geen 5 sterren omdat ik hem vaker wil zien. Deze film heeft me in ieder geval me vreselijk nieuwsgierig gemaakt naar The Return of the King. Ik heb hem wel eens gezien, maar alweer lang geleden. Benieuwd of hij nog beter is als deze prachtfilm.

avatar van roeman

roeman

Zelfs na de 4 of 5de keer kijken gaat het niet vervelen, de prachtige beelden, de stoere helden, de prachtige elfen, de grappige dwerg, de lieve en dappere Hobbits, wow je kan er geen genoeg van krijgen.

Je wordt vanaf het begin het verhaal ingezogen en het blijft boeien. Geen moment denk je:'ja nu weet ik het wel, verder graag." De prachtige steden en omgeveing maken het een feest om te blijven kijken. Elke keer zie je wel iets nieuws of nog mooier. En die dwerg, klein maar dapper en enorm grappig. Super 5*

avatar van baspls

baspls

Goede film!! Wel minder dan de andere LOTR-film. de effecten van The Two Towers zijn ook wat minder. In vergelijking met de andere twee ooko een beetje saai. Maar los daarvan is het een goede film!

avatar van FlickyMartin

FlickyMartin

Cruel men hurts us.

Master tricksed us.

Een erg vermakend deel van het verhaal vanwege de toevoeging van Sméagol en Christopher Lee's personage Saruman.

Terwijl Frodo en Sam verder reizen opweg naar Mordor is de Fellowship bezig met het voorbereiden en verdedigen van Rohan samen met koning Theoden (Bernard Hill).

Sauron's leger word sterker en maakt zijn opmars naar victorie, te beginnen met Rohan.

De chemie tussen Frodo en Sam is bijna altijd aanwezig en zorgt voor vermakende gesprekken.

Ook Viggo Mortensen (Aragorn) laat weer zien met hoeveel passie en enthousiasme hij meedoet aan deze films en bewijst daarmee een fenomenale aanwinst in de trilogie te zijn.

Christopher Lee was al hoogbejaard toen hij aan deze film meedeed maar is wel een erg belangrijk stuk voor zowel het verhaal als het vermaak.

Als je zegt dat dit het minste deel van de drie films is zou ik het met je eens zijn.

Als je zegt dat je de trilogie als een geheel moet zien, als eén grote film, zou ik het ook met je eens zijn.

De animatie was ook weer van erg hoog niveau, vooral de bomen waren mooi gedetailleerd.

Zin in legendarische veldslagen met elven en bomen?

Dit is jouw film!

avatar van John Barry

John Barry

Dit is het tweede deel van The Lord of the Rings serie . Dit film is minder goed dan zijn voorganger en zijn opvolger maar ondanks dat is ook deze film een enorme aanrader.

Ook in deze film zijn er weer mooie plaatsjes van Nieuw Zeeland, zijn er weer mooie sets, en zijn de special effects geweldig. Ook de actie scènes zijn erg goed met als hoogtepunt de slag om Helmsdiepte.

Ook in dit deel word er weer goed geacteerd. In dit deel worden een paar nieuwe personages geïntroduceerd en dus ook een paar nieuwe acteurs. Een van de nieuwkomers is Bernard Hill als koning Théoden. Bernard Hill zet een erg goede acteer prestatie neer als een wijze maar toch wat eigenwijze koning .

In dit deel krijgen we ook Gollem te zien. Gollem was al te zien The Fellowship of the Ring maar zijn rol was in die film erg kort. In deze film is zijn rol een stuk groter. Gollem is een heel apart personage hij was ooit zelf een hobbit. Gollems gespleten persoonlijkheid maakt hem een erg interessant en aandoenlijk personage , De filmmakers verdienen echt een pluim. Het is echt heel goed werk van de filmmakers hoe ze een personage die met de computer is gemaakt zo echt hebben kunnen laten lijken. Complimenten ook aan Andy Serkis die Gollum op een briljante manier speelt.

De muziek van Howard Shore is weer fantastisch. In deze film krijgen we de introductie van het beste thema wat Shore voor The Lord of the Rings serie heeft geschreven. Het Rohan thema. Een meesterlijk thema vooral waneer de viool erbij te pas komt.

Het minpunt van deze film is het verhaal. Het verhaal word nog steeds of een rustige manier verteld en niet overhaast er even doorheen gejast. Dat is ook goed. Ik vind het belangrijk dat de filmmakers het verhaal en diens personages niet uit het oog verliezen. Maar dit verhaal is niet altijd even interessant. en dan heb ik het vooral over de vooral verhaallijn van Merry en Pippin eigenlijk is hun verhaallijn alleen aan het begin van de film interessant als ze van van Uruk-hai weten te ontsnappen en aan het eind van de film als de Enten Isengard aanvallen , Wat er tussen die twee gebeurtenissen gebeurt is vrij saai De andere twee verhaallijnen , die van Frodo en Sam en Gollem en de verhaallijn van Aragorn, Gimili , en Legolas, zijn een stuk interessanter al hebben ook deze twee verhaallijnen wat minder interessante momenten.

Deze tweede film van The Lord of the Rings serie is ook weer zeker een aanrader maar het verhaal weet is niet de hele speelduur interessant te blijven . Ik wil nu niet zeggen dat het hele verhaal in de film niet interessant is. In het overgrote deel van de film is het verhaal wel interessant . Maar de film heeft qua verhaal toch een paar momentjes. Daarom geen 10 voor deze film maar een 9.
Dus. 4,5 ster

avatar van TheDyllio

TheDyllio

Deze film heb ik nog nooit gezien en vond het tijd dat ik ze een keer moest gaan kijken.
Ik heb meteen maar van alle drie de films de Extended versie gekeken.
Ik ga deze trilogie per film beoordelen, aangezien het losse films zijn, en ze ook los zijn geproduceerd. Hier kunnen mensen het niet mee eens zijn, maar meer opeenvolgende films worden ook per deel beoordeeld (Godfather, Harry Potter). Ook wil ik zeggen dat ik de boeken niet heb gelezen en deze recensie op basis is van de films.

Na mijn onaangename ervaring met deel 1 van deze trilogie, meteen deel 2 gekeken.
De film begint met een terugblik naar deel 1. Waarom? Geen idee. Ze hadden beter een verassing kunnen laten dat Gandalf nog leefde.
Hierna gaan we verder met het volgen van de (nu gesplitste) Fellowship of the Ring.
De slechte CGI, het flinterdunne verhaal en de dialogen zetten in deze film gewoon weer door.
Vooral een goed voorbeeld van de CGI is de manier hoe Legolas op zijn paard klimt in slow-mo. Als je tenen daar niet krom van gaan staan..
Ook hoe Gollum duidelijk geplakt is op de beelden, is niet om aan te zien. En vond Gollum zelf maar een irritant karakter.
Het verhaal over de koning en zijn familie kon me helemaal niet aan spreken en voelde aan als opvulling.
Het enige wat de moeite waard was, was het gevecht. Waar we veel te lang op moesten wachten.
En ten slotte weer geen einde, waar ik me niet meer over uitlaat. (Zie mijn recensie bij deel 1)

Ik was niet bevredigd na het zien van deze film, wat ik na veel films wel heb.

Ook heb ik een recensie van deel 1 en deel 3. Zie daarvoor de pagina's van de films.

avatar van MRDammann

MRDammann

Deel 2 van de beste trilogie ooit gemaakt. Naar mijn idee was dit deel het minste van de drie en dat klopt ook wel. Er wordt veel gepraat en er wordt veel nagedacht. Dat zorgt dat de vaart er af en toe uitgaat. Dan is het bij een episch avontuur als Lord of the Rings helemaal niet erg. De veldslag bij Helmsdeep vind ik geweldig in beeld gebracht en maakt nog steeds veel indruk op me. Zo goed gedaan. Kortom, iets minder dan het vorige deel maar nog steeds een maximale score waard.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Net zoals het eerste deel van 'the lord of the rings-trilogie' is ook the two towers een geweldige film. Persoonlijk vind ik deze film een klein beetje minder dan de andere twee, al scheelt het echt niet veel. Waarom deze net iets minder is, is omdat er soms een paar iets minder interessante scenes tussenzitten. Bijvoorbeeld het verhaal van Frodo, Sam en Gollem is niet overal even interessant. Maar voor de rest vind ik deze zeker gelijkwaardig aan de andere twee. De visuele effecten zijn zeer mooi en de landschapsbeelden adembenemend: die reusachtige bergketens, rivieren, wouden, uitgestrekte velden: het blijft keer op keer een genot om te zien. Ook de acteerprestaties zetten zich voort op hetzelfde hoge niveau. De verhaallijn van Aragorn, Legolas en Gimli was de leukste van de film. De opbloeiende vriendschap tussen hen drie wordt heel mooi getoond in deze film. En het laatste uur is natuurlijk fenomenaal. De veldslag om Helmsdiepte is echt overweldigend: die prachtig opgebouwde spanning, spetterende actie en heerlijke muziek: genieten geblazen. Verder doet het einde je ook erg hard uitkijken naar deel 3.

avatar van Theunissen

Hoewel dit zeker geen slecht vervolg is en eigenlijk gewoon een goede film is, vond ik dit het minste deel van de trilogie. Dat komt vooral omdat deze film behoorlijk somber en duister is en ook wordt er iets te veel in gepraat en gefilosofeerd.

Maar zoals aangegeven is deze film zeker niet slecht en wist het verhaal ook te boeien. Visueel zag het er wederom schitterend uit en het spectaculaire gevecht op het einde van de film bij het kasteel (oftewel de slag bij Helmsdeep) was zeer indrukwekkend. Dat gevecht wordt overigens nog eens overgedaan in het derde en laatste deel en daar is het zelfs nog spectaculairder en duurt het ook nog langer. De vertrouwde cast deed het in dit deel ook weer goed en overtuigend.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Meesterlijk tweede deel, met in de extended version minstens één prachtige toegevoegde scène, de ontmoeting tussen Boromir, Faramir en Denethor in Osgiliath. En dat Faramir hier bepaald niet ongevoelig is voor de aantrekkingskracht van de Ring is een zeer goed verdedigbare afwijking (en naar mijn mening in dramatisch opzicht zelfs een verbetering) ten opzichte van het boek.

avatar van arno74

arno74

Grote tegenvaller. Deel 1 zag ik ooit in de bioscoop en vond het vrij gewoon (2,5*), daarom destijds ook geen interesse meer gehad in delen 2 en 3. Maar deel 3 kreeg een lading prijzen over zich heen, iets wat me nu pas opviel, waardoor ik ruim 10 jaar later toch nieuwsgierig ben geworden. Daarom maar eerst deel 2 bekeken, maar dat had ik beter niet kunnen doen... dit was niet best en ik heb niet de indruk dat ik iets gemist zou hebben door deze over te slaan.

Op een breed vlak is deze film zeer zwak, de dialogen zijn geforceerd episch, gezichtsuitdrukkingen staan continu op de spanningsstand, ook de muziek forceert steeds spanning, erg eentonig dus, het eerste uur kent eigenlijk geen verhaallijn, en het acteerwerk is soms buitengewoon slecht. Ontzettend jammer, kwam over als uitmelken van het commercieel succes van deel 1.

Door dat lange, rommelige en doelloze eerste uur met veel nietszeggende dialogen kon ik ook steeds niet in het verhaal komen, het fantasiegehalte was te hoog voor mijn doorgaans rijke verbeelding. En als je niet in het verhaal zit dan valt het oog makkelijk op al die zwakke punten die ik zojuist genoemd heb.

Ook valt dan ontzettend op dat deze film gewoon afgekeken is van Star Wars. Die stijl van eind jaren '70 werkt nu kennelijk nog steeds prima gezien de hoge waardering voor deze film.

Had de film 1,5 uur geduurd dan had ik het misschien nog wel 2 sterren gegeven, maar het duurt ook nog veel te lang en verloopt veel te sloom. Dit had beter gekund. 1,5*

avatar van Decec

Decec

Uitstekend Fantasie/actie/avontuur film...

Spannend verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Super mooi landschap...

Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Uitstekend achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital met 7!)...

Uitstekend camerabeweging...

Heerlijk genoten...

Herhaling gezien, Blu Ray is prachtig beeld dan DVD...

avatar van rcuppen79

rcuppen79

In mijn ogen het minst interessante deel uit de Lord of the Rings trilogie. Regisseur Jackson kiest hier helaas voor de grootse actiescènes, waardoor het verhaal van Sam & Frodo helaas een beetje naar de achtergrond verdwijnt.

Het tempo is een stuk trager dan bij Fellowship of the Ring en met name de verhaallijn van Sam & Pippin en de pratende bomen is slaapverwekkend. Daartegenover staat dat deze film het personage Gollum introduceert (in deel 1 was hij slechts luttele secondes zichtbaar). Dit zonderlinge figuur is niet alleen op het gebied van trucages baanbrekend, maar het is zonder enige twijfel het leukste personage uit de reeks en wordt hier magistraal weergegeven door Andy Serkis.

Al met al blijft The Two Towers een fantasyfilm van hoog niveau, maar kan ze niet tippen aan de overige twee delen van The Lord of the Rings.

avatar van IH88

IH88

The Lord of the Rings: The Two Towers

The Two Towers is een geweldig vervolg op Fellowship. De introductie van Gollem/Smeagol, Rohan en al de fantastische nieuwe karakters, Gandalf the White, het schitterende Helms Deep en de ongeëvenaarde veldslag. Er is zoveel om van te genieten. Het wonderschone Nieuw Zeeland is weer het decor voor Middle Earth en Jackson weet er opnieuw geweldig gebruik van te maken. Middle Earth komt tot leven op een manier die waarschijnlijk nergens anders dan in Nieuw Zeeland had gekund. De beelden zijn prachtig en de sets (Rohan, Helms Deep) zijn indrukwekkend.

De film heeft veel spannende, actievolle, emotionele en humorvolle (Gimli!) momenten maar de slag om Helms Deep is natuurlijk de grote troef van The Two Towers. Het is dan ook een overweldigende veldslag waarbij je ogen en oren te kort komt. De spanningsopbouw en de uiteindelijke veldslag vind ik zelfs beter uitgewerkt dan de gevechten in Return of the King. Het is donker, het regent en het is allemaal lekker onheilspellend. Wanneer je Gandalf uiteindelijk bovenop de berg ziet staan, staat het kippenvel dik op je armen. Met het Merry, Pip en Treebeard gedeelte heb ik niet zo'n probleem en het einde van deze verhaallijn is ook goed uitgewerkt. Ik heb de boeken gelezen en daarin was het pas langdradig. Frodo en Sam komen wat minder aan bod maar Gollum/Smeagol maakt veel goed. Andy Serkis doet het geweldig en weet van Gollum een schitterend personage te maken 'that you love to hate'.

Aragorn, Legolas, Gimli, Frodo, Sam, Gandalf, Gollum, Merry, Pip, Elrond, Galadriel, Faramir, Theoden etc. Allemaal fantasievolle, kleurrijke en sterke personages. Een dikke pluim voor Jackson en de acteurs dat ook dit tweede deel naast alle actie ruimte laat om personages te creëren waarmee je kunt meeleven, lachen, huilen en waaraan je soms ook kan ergeren.

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1994 stemmen

Na vorige week deel 1 na 14 jaar te hebben herzien heb ik gisteren deel 2 gezien. Wat me opviel is dat dit deel een stuk sneller en volwassener is dan deel 1. Ik vond de film daardoor een stuk interessanter. Wat echt geniaal blijft is Gollem natuurlijk =)