Geregisseerd door: Sam Mendes
8,3 (1.272.739)
Releasedatum: 20 januari 2000
Plot American Beauty
"Look closer."
Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.
Lester Burnham
Buddy Kane
Jim Olmeyer
Jim Berkley
koekebakkertje
Ik ben nog een beetje in de roes van American Beauty.
Dit verhaal is zo verschrikkelijk waar dat ik er met mijn
verstand niet bij kan dat half Amerika vandaag de dag
in zo'n toneelstukje leeft vol tragedie en ongelukkigheid.
De film is prachig geregiseerd zonder enige overdrijving.
Een overdrijving zou immers funest zijn voor dit plot.
Spacy vertolkte de rol van Leaster loei-overtuigend.
Een film van bezinning die iedereen geien moet hebben.
Ik kan mijzelf wel voor mijn hoofd slaan dat ik deze film
nog nooit heb gezien.
Ik geef ze eigenlijk nooit maar... 4.5 sterren
Trouwens.. hoe durf je American Beauty als, o.a., comedy
te kwalificeren?! Schaam je diep.
Twilight
ik had hem voor 6.99.
3 voor 15 dus eigenlijk nog met korting, in freerecordshop gehaald.
In dat geval ga ik morgen maar eens rondneuzen bij de FRS.
Bedankt voor de tip!
BoordAppel
Trouwens.. hoe durf je American Beauty als, o.a., comedy
te kwalificeren?! Schaam je diep.
Heb je dat nu tegen iemand in het bijzonder? Dit is een komedie.
Ik geloof niet, Boordappel, dat jij geheel kennis hebt van het
fenomeen tragedie. Of lag jij al rollend over de vloer van het lachen toen de buurman zijn ware homosexuele gevoel toonde?
Je begreep de film toch wel hé?
Wellicht dat luchtigere films als rambo 1,2,3 geschikter
voor je zijn. Het leek mij overigens duidelijk dat ik het tegen
de redactie van MovieMeter had. Waarom hebben de mensen
die niets snappen altijd commentaar...?
otherfool
Zwarte humor is ook humor... American Beauty gaat over het leven, met momenten van humor, tragedie, drama, liefde en haat tot gevolg.
BoordAppel
Misschien moet je deze uitspraak op jezelf projecteren.
Zoals otherfool al zegt: zwarte humor is ook humor. Als jij om deze film niet hebt gelachen is dat jouw probleem, dat deze film ook grappig bedoeld is lijkt me nogal duidelijk. Komedie staat daar volkomen terecht.
En voor uw informatie: deze film staat in mijn top 10.
ikvoereendjes
Koekebakkertje ik zie hier iemand in jou die er niks van snapt.. Sarcasme, plaatsvervangende schaamte en gitzwarte humor is absoluut van toepassing bij een film als American Beauty!
En als je aan de redactie van moviemeter twijfelt zal ik je vertellen dat overal waar je verder zal zoeken naar American Beauty je het onder het kopje comedy zal vinden..
ikvoereendjes
en bovendien, als je in American Beauty niks komisch ziet dan zal ik je maar behoeden voor Happiness....
Mark86
Er zijn best veel mensen die hier blijkbaar de humor/sarcasme niet in zien, dat is best jammer want je mist een hoop, maar als je de humor nu niet ziet zal je die waarschijnlijk nooit zien. Het mooiste aan deze film is dan ook de afwisseling tussen drama en humor.
koekebakkertje
Mijn commentaar was ook iets te overdreven geef ik toe,
maar als een film niet bedoeld is om mensen aan het lachen
te maken valt dat voor mij niet onder de noemer comedy.
Humor is overigens iets geheel anders dan comedy. maar
dat terzijde.
In iedere film zit wel iets geestigs, dat maakt het nog geen
comedy. (The Truman Show is ook zo'n voorbeeld)
Ik kom tot deze mening omdat ik vind dat American
Beauty in zijn geheel niet bedoeld is als knipoog naar de
amerikaanse prestatie maatschappij, maar meer als een
ware trieste afspiegeling waar ieder met een syntetisch
lachend gezicht de schijn voor elkaar hoog moet houden.
hopenlijk heb ik het nu duidelijk kunnen maken wat ik
bedoelde.
Ik zou de film graag eens door jouw ogen zien en het als puur en alleen een tragedy willen zien (weat het ook zeker is). Ik denk dat AB ook op dat vlak heel goed is.
Mijn eigen ervaring is dat ik op Dr. Strangelove na nooit zo veel en hard heb moeten lachen. (Ook toen de buurman in de garage langs kwam) hoe pijnlijk het vaak ook was, ik en de hele zaal hebben dubbel gelegen.
Ik zou zeggen kijk 'm nog eens, zie er ook de pik zwarte komedie in en verhoog 'm naar de volle 5*.
mikey
Verlaagd naar 3.5 Dankzij het pretentieuze einde was de film me niet consistent genoeg. Het eerste uur is wel geniaaaal.
Quentin
wavanbuuren
Dit verhaal is zo verschrikkelijk waar dat ik er met mijn
verstand niet bij kan dat half Amerika vandaag de dag
in zo'n toneelstukje leeft vol tragedie en ongelukkigheid.
Dit verhaal is natuurlijk op Amerika toegespitst, maar ik denk dat het zelfde ook voor veel Nederlanders op zou kunnen gaan..............
mikey
Wat is er in godsnaam prentieus aan het einde?
Dat is wel een goeie vraag ja. eh ik vond het ergens toch een beetje een aanmatigend einde. Maar eigenlijk ben ik er ook niet helemaal uit. Ik zit een beetje met de laatste beelden en uiteraard met dat plastic zakje in mijn maag. In ieder geval begon de film erg okee als anarchistich getinte komedie en vervolgens zakte de film toch een beetje in dankzij het semi literaire gebeuren.
Halcyon
Ik geloof niet, Boordappel, dat jij geheel kennis hebt van het
Je begreep de film toch wel hé?
Wellicht dat luchtigere films als rambo 1,2,3 geschikter
voor je zijn. Het leek mij overigens duidelijk dat ik het tegen
de redactie van MovieMeter had. Waarom hebben de mensen
die niets snappen altijd commentaar...?
Die uitspraak vind ik nergens op slaan eerlijk gezegd. American Beauty mag dan niet doorspekt zijn met scheten en taartengooiers, het is toch een komedie, zij het dan een zwarte tragikomedie of hoe je het ook mag noemen. Humor is duidelijk toch wel een uitgangspunt van deze film.
mikoz
Film bevat wel humor , alleen vind ik het erg zwaar om bij genre neer te zetten.
Verder een geweldige film.
D-ark
4,0 geweldige film met een erg goed Spacy als uitgebluste huisvader die weerterug komt in zijn tienertijd
wildthing1964
Een absolute topfilm die mijns inziens een van de beste ooit is....Zeker met humor maar ook met een zeer triest verhaal...Ik geef voor deze film 5 punten, iets wat ik zelden doe
Skyper
heeft zijn vrouw(Caroline) op het eind Lester al dood zien liggen of liep ze direct door naar boven en heeft ze er spijt van dat ze het in haar hoofd had zitten?
Verder gewoon een super film.
Heb wel een paar keer moeten lachen maar vond het vooral een drama
5* blijven staan
Diederik58
Gisteren op tv gezien. Jammer van de reclame tussendoor. Maar ik de film binnenkort op dvd. Dan nog eens kijken. Geweldige film. Van het begin tot het einde boeiend. Kevi n Spacey acteert hier top. Ook de overige acteurs waren overtuigend. Prima verhaal. Goed in beeld gebracht.
Tieske
Ik vond het beste aan deze film het acteerwerk. Vooral Kevin Spacey en Chris Cooper vond ik erg sterk. De sentimentele semi-literaire scenes zoals die met de plastic zak vond ik stukken minder. De beste scene vond ik echter die waarin buurman Frank Fitts de garage binnenkomt en met Lester wil zoenen. Zeer spannend; ik dacht dat hij hem wil vermoorden. Toen Lester onbedoeld deed schijnen dat hij homo was vreesde ik helemaal voor hem. Verrassend genoeg bleek de kolonel hem echter helemaal niet te willen vermoorden.
Het einde was onvermijdelijk. Mooi in beeld gebracht door de loop van de revolver in beeld te laten komen en daarna met de camera weg te draaien.
Ik tijfel tussen 4 sterren of 4,5
koreaan
Ik tijfel tussen 4 sterren of 4,5
Gewoon herzien en dan opnieuw beoordelen.
deze film is wel 4,5 waard
Eny
Aparte film... Het verhaal is super , maar de film zelf is toch best langdradig. Ik miste de spanning. (pas het laatste kwartier was er lichte spanning). Het hoeft niet perse super spannend te zijn, maar dit was een tijdje echt saai. Ik vond dat die, hoe zal ik het zeggen zonder spoilers te plaatsen... de scenes met de rode rozen waren soms overbodig. Dat overheerste en maakte het ... wet niet... een beetje te veel over sex... maar jah inAmerika denken ze nergens anders over
Aan de andere kant heeft deze film wel iets bijzonders. Ik denk dat miljoenen gezinnen zich in dit verhaal herkennen, niet alleen uit Amerika, maar ook hier uit West-Europa. Dat is erg mooi. IK ben door deze film heel erg aan het denken gezet en ook een beetje verandert. IK kijk iets anders tegen het leven aan. De film was zo ontroerend, dat ik bijna moest huilen. Ok, natuurlijk waren er scenes waar je dubbel lag maar goed...
Er kwamen veel reclames en zo een kijkersvraag. Hoeveel oscars heeft ie nou gewonnen? Weet iemand dat? Owja en die muziek is super!! Komt me we,l erg bekend voor... Het einde is OOK super, Ik denk dat ik m nog eens moet kijken ( ZONDER OUDERS!!!!
Stupid plastic bag!
Haha. Ne joh ze zeggen toch: die plastic zak en die dode vogel zijn prachtig.
4,5* want 5 is te veel
Halcyon
Owja en die muziek is super!! Komt me we,l erg bekend voor.
Ja, enkele jaren geleden is er zo'n disco-house versie van de soundtrack op de markt gebracht, zijnde American Dream van Jakatta.
T1000donkey
Het is een aparte maar wel een goede film. Ik vind dat hij zeker geen plaats in de top 250 verdiend.. maar blijkbaar vinden 1806 anderen dat wel
.. Ik vind het genre ook niet helemaal kloppen, het had ook een komedie kunnen zijn want ik vond het wel grappig:)
BlueSword
drama / komedie
Eny
eh nou nee,
zeker geen komedie
want het verhaal is super triest.
Hebben jullie geen hart???
(GRAPJEEE voordat mensen dit persoonlijk opvatten ofzo)
BlueSword
haha ik vond hem ook erg triest hoor.
kogel door hoofd is niet bepaald grappig...(ok, bij sommige films dan)

Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond te zien op televisie
Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond (4 maart) te zien op televisie

Alle negen films van de jarige regisseur Sam Mendes (59) naar MovieMeter-beoordeling

De tien best beoordeelde films van de jarige Wes Bentley (45)

Se7en

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
overspelfilm bedrijfouder-kindrelatiemidlife crisiseruit komenfirst timecamcordermaagdestate agentcheerleaderrosesatireeenzaamheiddonkere komediesuburbiameerderjarig wordenmarihuanaliefdesaffaireoefeningbuitenechtelijke affairequitting a jobretired army man affaircloseted homosexualhomoteenager