Geregisseerd door: Sam Mendes
8,3 (1.272.739)
Releasedatum: 20 januari 2000
Plot American Beauty
"Look closer."
Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.
Lester Burnham
Buddy Kane
Jim Olmeyer
Jim Berkley
otherfool
Schrijnende en tegelijkertijd geweldig grappige moderne klassieker, terecht de grote oscarwinnaar in 2000. Spacey en de jonkies spelen stuk voor stuk subliem in dit kleine briljantje van de relatief onbekende Engelsman Mendes en schrijver Ball, dat precies de juiste toon weet te treffen.
Het laatste kwartier is misschien wel het mooiste uit de filmgeschiedenis. Spacey's 'good for her' en 'man oh man' zijn hartverscheurend; hoe een paar woordjes een film helemaal af kunnen maken.
Een superieur meesterwerkje met schitterende muziek, met als enig vlekje de overdreven rol van Benning. Maar dat mag de pret niet drukken!
5*!
Werwolf
Lee-john
geweldige film. acteerwerk en het beeldwerk. De muziek speelt ook een belangrijke rol, vind ik erg goed gekozen.
Op sommige momenten ook heel grappig!
"I Wouldn't remember me either'. haha!
4,5 *
pjutter
ik heb er eigenlijk geen woorden voor,
gewoon een geweldige film!!!
Met tal van super grappige momenten en met GeWELdige muziek.
Acteerwerk was ook super naturlijk vooral door Kevin Spacey, maar zijn vrouw deed het ook niet verkeerd! wat speelde zij een vreeeselijk iritante rol.
haha
4 *
Tun-89
Geweldige film, echt zo super.!!
Spannend, en soms die grappige stukjes. Echt leuk om naar te kijken en het acteerwerk van Kevin Spacey is weer eens goed zo als altijd. Met die vriendin van z'n dochter ook, goed bedacht allemaal.
jurriaan15
Remi
Geweldige film.
Ik had em gisteren gekocht en voor het eerst gekeken en ik heb er geen spijt van! Erg leuk stukjes, je ogen blijven gewoon bij de TV
Maar deze film verdient wel een plaatsje in mijn top 10
BlueSword
echt super geweldige film!
geweldige verhaallijn, ook erg verassend einde.
goed gespeeld, erg grappig, veel sarcasme wat ik namelijk geweldig vind!
Mark86
echt super geweldige film!
geweldige verhaallijn, ook erg verassend einde.
goed gespeeld, erg grappig, veel sarcasme wat ik namelijk geweldig vind!
Misschien beetje OT, maar ik ben ook een fan van sarcasme en zwarte humor, en ben sinds kort aan de serie "Six Feet Under" begonnen, en daar is het NOG erger als bij American Beauty, lig soms echt dubbel. Die serie werd trouwens geregisseerd door Alan Ball, die American Beauty schreef.
BlueSword
ja daar heb ik wel eens van gehoord.
misschien toch maar is een kijkje nemen, ik neem aan dat het nie meer in nederland draait?
Is volgens mij al aan zijn derde seizoen toe in NL. DVD boxen zijn hier wel verkrijgbaar, maar wel erg prijzig. (iets van 60 euro per stuk)
BlueSword
kan ook downloaden eerste aflevering en dan zie ik wel wat ik ervan vind.
60 zou ik er dus nie aan uitgeven, er zijn op dit moment zoveel serie's die ik volg en wil kopen.
Mark86
kan ook downloaden eerste aflevering en dan zie ik wel wat ik ervan vind.
Het komt iedere zondag 22.30 uur op Nederland 3, zijn nu net 2 weken bezig met seizoen 4 geloof ik, maar ik denk dat je beter bij seiz. 1 kan beginnen, zo leer je beter de personages kennen enzo.
BlueSword
ja denk ik ook anders begrijp ik er nie echt veel van.
helaas op nederland 3 is mijn beeld erg slecht...hmmm.
Schelpvandezee
Wat leuk dat deze film morgen weer eens op tv komt
lekker genieten dus
Rianneke_Dan
Goeie filmals je hem nog niet gezien hebt, moet je vanavond wel kijken!!
mikoz
Vanavond weer Kijken, blijft toch een hele goeie film
Zeker weten , heb hem ook al een paar keer gezien , maar hij verveeld toch nooit.
Eny
ok mensen als jullie zeggen dat deze film goed is en vanavond komt... dat wordt dan geen silverado (die ik al heb gezien). Morgen comentaar...
De GeuS
Bij herziening behoorlijk ondergewaardeerd. Goed geacteerd door iedereen met als uitschieters, Spacey, Bening en Cooper. Verhoogd van 3* naar 4*
Quentin
Blijft een geweldige film, volle 5* blijven staan. Zou zelfs nog meer willen geven.
Nubis
Net voor 't eerst gezien: geweldige film zeg. Zo goed had ik 'm niet verwacht eigenlijk. Is echt mijn soort film.
PS: Heeft die buurman nou die vader doodgeschoten of toch z'n vrouw?
De GeuS
Je ziet/hoort duidelijk drie shots waarbij je driemaal een schot hoort terwijl de betrokken personen niet in de buurt van Lester zijn; de moeder die nog buiten loopt, de dochter en vriendje die nietsvermoedend op het bed liggen en het vriendinnetje dat in de badkamer zit. Alleen de buurman komt later duidelijk met bebloed shirt en zenuwachtig zijn eigen huis weer binnenlopen....
Twilight

PS: Heeft die buurman nou die vader doodgeschoten of toch z'n vrouw?
Insgelijks!
Ook net gezien! Ik vond em heel erg goed!
Ik geef em ook een 4,5*
Nu je het zegt, bij die buurman was er een pistool van de muur. Misschien dat die het toch had gedaan en dat z'n vrouw te laat binnen kwam.
Toevoeging: Net de spoiler van De GeuS gelezen. Ja, je hebt gelijk. Het is toch best duidelijk.
Nubis
@ De GeuS/Twilight: Ja, het is op zich wel duidelijk, maar ik wist het even zo snel toch niet 100% zeker. Maar bedankt voor het reageren. En op zich past dit einde beter bij de film dan als die vrouw die man zou hebben doodgeschoten vind ik.
Nog even over de film: ook mooie muziek trouwens! Dat begin vooral.
Twilight
Ik ga em misschien kopen op DVD denk ik. Ik zou em wel graag in huis willen hebben.
ik had hem voor 6.99.
3 voor 15 dus eigenlijk nog met korting, in freerecordshop gehaald.

Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond te zien op televisie
Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond (4 maart) te zien op televisie

Alle negen films van de jarige regisseur Sam Mendes (59) naar MovieMeter-beoordeling

De tien best beoordeelde films van de jarige Wes Bentley (45)

Se7en

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
overspelfilm bedrijfouder-kindrelatiemidlife crisiseruit komenfirst timecamcordermaagdestate agentcheerleaderrosesatireeenzaamheiddonkere komediesuburbiameerderjarig wordenmarihuanaliefdesaffaireoefeningbuitenechtelijke affairequitting a jobretired army man affaircloseted homosexualhomoteenager