menu

American Beauty (1999)

mijn stem
4,09 (7605)
7605 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Komedie
122 minuten

geregisseerd door Sam Mendes
met Kevin Spacey, Annette Bening en Thora Birch

Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=3ycmmJ6rxA8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Flat Eric
5,0
Net weer op tv gezien voor de zoveelste keer, en ik blijf er bij: GENIAAL!!!!!!

4,0
Dit is absoluut de betere drama-komedie. Zelden zoveel menselijke ingrediënten in één film gezien.
Over mensen die van het gewone willen afstappen en precies daardoor vervallen in al die gedragingen die men bij de mens vindt : ijdelheid, ambitie, seks, drugs, voyeurisme, sleur, overspel, angst om genegeerd te worden, geweld....
Schitterende acteurs. Ik meen Annette Bening op kop, gevolgd door Kevin Spacey, maar ook de anderen (Mena Suvari, bijvoorbeeld) zijn meer dan voorbeeldig.

avatar van nickie14
5,0
Ik kan vrij weinig meer toevoegen over wat er allemaal is gezegd over deze film, maar ongeacht blijft dit mijn ultieme favoriet. Toch merk en lees ik dat veel mensen zich teveel laten leiden door het woord 'komedie'. Verwacht niet dat je lachend en gierend over de vloer rolt tijdens het bekijken van deze film. Het zijn meer de komische toevallige omstandigheden in de film die stiekem een glimlach op je gezicht toveren.
Geef dit meesterwerk nog een kans en probeer op een andere manier de film in te gaan. Je komt maar een aantal films tegen die je ziel raakt en dat is nou net wat deze film doet. De thema's die aangesneden worden in de film, de acteerprestaties, de muziek en de climax zorgen ervoor dat je heel even 'de beauty' echt voelt!

avatar van kimberlyVD
5,0
De laatste tijd veel herzieningen aan het doen en daar is deze American Beauty er ook ééntje van.
Ondertussen was het toch alweer een jaar of 5 geleden dat ik 'm gezien had. De grote lijnen kon ik me nog wel herinneren. Ook vond ik hem toen al enorm pakkende dialogen bevatten. Maar verder was hij al wel wat vervaagd. Destijds gaf ik hem 4 sterren. Mooie score dus toen ook al.
Maar deze tweede kijkbeurt is, tja, een unieke ervaring.

Eerst en vooral vond ik de acteerprestaties fenomenaal goed. Van iedereen.
Maar vooral Kevin Spacey mag zich hierdoor aansluiten in het rijtje van m'n favorieten.
Ik wist al dat hij goed was, maar de manier waarop hij hier Lester Burnham neerzet... Geweldig.
Al wil ik niet alleen hem daarvoor prijzen want zonder een goede regie, had z'n personage nooit zo goed uit de verf gekomen. De manier waarop Lester verandert van een normale man die in een dagelijkse sleur leeft tot een depressieve *asshole* is fantastisch in beeld gebracht. Maar dat geldt gewoon voor alle personages. De ideale cast wat mij betreft. Zelden een film gezien waar echt iedereen zo ontzettend goed is.

Het verhaal op zich is subliem. Elke gebeurtenis heeft een doel. Elke stap die gezet word, is er eentje dieper naar beneden. En dat zonder medelijden te willen opwekken bij de kijkers. Want echt, eigenlijk kan je weinig sympathie opbrengen voor ook maar iemand van de personages. En toch leef je me ze allemaal mee... Net vooral omdat het gewone mensen zijn. Weliswaar in een ietwat ongewone situatie. Of nee, ongewoon niet echt, vooral ongemakkelijk.
De humor is ook gewoon top. Al moet je geen grappen en grollen verwachten waarvan je over de vloer gaat rollen maar eerder tragische humor. Situaties die eigenlijk niet grappig zijn als je ze zelf meemaakt maar om naar te kijken wel zijn. Gewoon al het feit dat je vader seks wil met je beste vriendin.. Niet grappig als je het zelf meemaakt vrees ik. Maar in deze prent fantastisch goed in beeld gebracht met het nodige sarcasme.

De relatie tussen de dochter Jane en haar 'vreemde' vriendje is dan weer goed om de film niet té zwaar te maken. Bij hen voel je dat er nog een mooie toekomst kan ontstaan... Hoe moeilijk ook. Zij laten je zien en voelen dat de kleinste dingen in het leven, uiteindelijk de mooiste zijn. (denk aan de scène met de zwevende zak)

Ook het einde zorgt voor een perfecte climax. Zo zie je maar dat de dingen niet altijd lopen zoals je verwacht. Zowel niet in het echte leven, als in film. En net dat is in deze prent zo mooi weergegeven.

Zonder twijfel krijgt deze direct een plaatsje in m'n top 10, voorlopig met 4,5 sterren. Al vermoed ik dat de volle 5 niet ver weg is. Want alles klopt gewoon in American beauty. En nogmaals lof voor de gehele cast en zeker ook Sam Mendes. Wat een film man...

5,0
Verpletterend goede film die ik 15 jaar geleden gezien heb en er (nog) niet aan toe was om te onderkennen en te herkennen dat dit een van de beste films is ooit gemaakt. Bij mij stond jaren "Once upon in America" op 1,maar deze film verdringt hem. De film gaat niet over een ranzige midlife-crises, maar over Eenzaamheid, eenzaamheid in relatie in brede zin, verlangen wat tot lijden leidt, miscommunicatie, zelfbevestiging, sex, saaiheid/sleur, materialisme en sublimatie, zinloos- en doellloosheid. Verder nog 10 thema's waar een ieder in het leven mee te maken krijgt. Geen seconde in de film is overbodig, nergens onnodige scenes, om het verhaal tot een 2 uur lange zit te brouwen. Geen in elkaar geflanst einde ,maar een aanvaardbaar slot, wat weliswaar verrassend is,maar wanneer je goed bij de les blijft uiteindelijk geen verrassing is. Spacey en Bening zetten geloofwaardige mensen neer in een bizar verhaal. Bizar? Nee eigenlijk niet bizar. Het zou iedereens leven kunnen zijn. Een film met een stevige ondertoon van humor, waarin je in bepaalde scenes aan het einde het toch niet droog houdt. De film snijdt als een fileermes dwars door je heen wanneer je teveel herkent.... Als de film al een spiegel van je eigen leven overkomt ,wordt het hoogtijd, dat je je leven drastisch omgooit. Dat si de boodschap van de film, in zoverre er onbedoeld sprake is van boodschap. Op een bepaald moment zegt Bening tegen haar dochter "Ik heb geleerd in het leven ,dat het enige waar je op aan kan in het leven je zelf is", er op duidend dat "het leven"een eenzaam avontuur is hoe graag we ook anders willen zien en vooral anderen willen doen geloven ( "succes, uitstralen") . Ik had deze film een tijdje geleden opgenomen , en altijd wis ik een film direct na het zien ervan. Deze film wis ik nooit en wil ik zeker 2 keer per jaar zien. Al is het alleen maar om de pakkende dialogen in de film, vaak doordrenkt met zwarte humor.. Geen woord teveel of te weinig. En o ja, de muzek is ook top, onopvallend, zoals het hoort, nergens aanzwellingen of onnodige crescendo's,maar op een prettige manier aanwezig, die het ondraaglijke in het verhaal (het leven) draaglijk maken. Alleen 1 klein dingetje, ik vond de beauty , niet zo'n beauty................

avatar van Matchostomos
4,5
De term ’tijdloos’ wordt maar al te gretig van onder het stof gehaald, maar in het geval van American Beauty mag de term zonder schroom nog eens worden afgestoft. Mendes’ debuut zal altijd een zekere relevantie met zich meedragen. Ware het niet op persoonlijk vlak, dan wel in een brede socio-maatschappelijke context: hoe je interne relatie zich onderhoudt, hoe intermenselijke relaties worden onderhouden.

In dat opzicht vormt American Beauty een schrijnende parade van individuen die op zoek zijn naar persoonlijkheid, maar daar in een wereld vol patronen niet aan toekomen en zodoende vastroesten. Als er dan toch een moment van loutering op gang komt, gaat dat gepaard met het nodige cynisme. Om het met een volbloed cliché te kenschetsen: het leven zal altijd een mes zijn dat langs twee kanten snijdt, een ambivalent parcours.

Mendes en componist Newman wringen zich niet door bochten en onderstrepen elk op hun beurt en manier het isolement en alledaagse karakter van de personages. Spacey is geknipt als zielige droes, maar vooral Benning is grandioos in haar akelige, aanstotelijke portrettering van een vrouw met gedeukte ambities. American Beauty is niet zozeer een reflectie op grote schaal, eerder een tranche de vie die zich laat plaatsen in een breder kader.

4.5*

5,0
Wat een magnifieke balans tussen drama en komedie. Kevin Spacey kende ik niet als acteur, maar wat speelde hij z'n personage hilarisch. Film met veel humor, moraal en verrassende wendingen. Wat zullen er veel mannen zijn (ik niet ) die zich kunnen verplaatsen in Lester en graag zouden willen doen wat hij doet. Fantastisch hoe hij zijn vrouw zat is en dit vertaalt in daden. . Genoten van deze film van begin tot eind.

Off topic: Had Spacey niet meer uit z'n carrière kunnen halen op dit gebied? Zie weinig komedies bij hem, terwijl dit hem als een jas past.

avatar van cucciolo
4,5
Niemand en niets is wat het lijkt in dit meesterwerk. In dat opzicht is het een hyper-realistische weergave en doorstaat de film met gemak de tand des tijds. 4.5*

avatar van Jaarme
3,5
You can't trust anybody else, only yourself.
Geen enkel idee hoe ik deze film beschrijven moet..
Moment naar moment word je gelanceerd naar een nieuw filmbeeld.
De rol van die jongen's moeder heb ik eigenlijk niet echt begrepen, ze komt de gehele film over als een doofstomme vrouw die de draad kwijt is..
Om eerlijk te zijn had ik een totaal andere film verwacht dan ik te zien kreeg..
Op sommigen momenten kon ik het genre Komedie op zich wel terugvinden in de film, toch nam het Drama de overhand, misschien dat de stukjes met humor, zoals bij die afhaaltent Mr.Smiley', er alleen waren om contrast te houden.
Al met al was American Beauty voor mij een film die ik één keer kijk en dan nooit meer herzie.
Precies hetzelfde verhaal zoals ik had met de film Memento waarschijnlijk omdat je teveel hersenen moet gebruiken bij zo'n film als deze.
Een goeie recensie schrijven, waar ik op zich al niet heel goed in ben, wordt dan nu helemaal uitermate lastig..
Kevin Spacey acteert erg goed, vooral de tafel scene is mooi over z'n werk.
Het cijfer dat ik deze film geef, waarschijnlijk door mijn onwetendheid en/of gebrek aan inzicht dat ik hem ook daadwerkelijk goed begrijp....

3.5

avatar van Piratje
4,0
Een komische film van 15 jaar geleden die vlot aan je voorbij trekt in fragmenten, maar ook hoe vlug het dramatische in een scene het verhaal overheerst. Hoort zeker tot deze veel vrije tijd en uithuizigheid.
Burenmoppen en bedrijfsrelaties zetten in een flits je leven op stelten.
Het slot lijkt me wat overladen bijgesleurd en minder terecht.
Een aanrader met een grote korrel zout en vuurrode rozenblaadjes.
Na het zien van de film besef je pas hoe mooi en hoe slecht het leven is.
4,0 lijkt me een mooie score voor deze prent. Ook al kan ik van de cast en regie weinig vertellen.
Alleen dat filmpje met die plastieke zak in de wind vertelt heel veel.

avatar van YAUA
"Lester, you have such hostility in you!"

Weet eigenlijk niet precies wat voor een cijfer ik deze film moet geven. Na het eerste half uur wordt de spanning goed opgebouwd en zijn er een aantal prachtige scenes, maar een kwartier voordat climax benaderd wordt (de dood van Lester) slaat opeens alle spanning dood. Onbegrijpelijk. Ik bedoel, je weet al wat er gaat gebeuren, maar laat het einde dan helemaal open ipv een geforceerd einde.

Tevens is ook het eerste half uur van de film onbegrijpelijk, vooral hoe de personages worden weggezet. Had de film bijna willen stoppen.

Hetzelfde verhaal geld ook wel voor de acteurs, een aantal rollen worden goed geacteerd (Kevin Spacey, Tobey Maguire), anderen kunnen niet acteren (Annette Bening, tering, waarom zit zij in de film).

Tevens is de muziek ook te kut voor woorden.

Conclusie, de film is best aardig, maar hoef hem geen 2e keer te zien.

avatar van Illum Sphere
5,0
YAUA schreef:
"Lester, you have such hostility in you!"

Weet eigenlijk niet precies wat voor een cijfer ik deze film moet geven. Na het eerste half uur wordt de spanning goed opgebouwd en zijn er een aantal prachtige scenes, maar een kwartier voordat climax benaderd wordt (de dood van Lester) slaat opeens alle spanning dood. Onbegrijpelijk. Ik bedoel, je weet al wat er gaat gebeuren, maar laat het einde dan helemaal open ipv een geforceerd einde.

Tevens is ook het eerste half uur van de film onbegrijpelijk, vooral hoe de personages worden weggezet. Had de film bijna willen stoppen.

Hetzelfde verhaal geld ook wel voor de acteurs, een aantal rollen worden goed geacteerd (Kevin Spacey, Tobey Maguire), anderen kunnen niet acteren (Annette Bening, tering, waarom zit zij in de film).

Tevens is de muziek ook te kut voor woorden.

Conclusie, de film is best aardig, maar hoef hem geen 2e keer te zien.

Ga anders lopen spoilen...

avatar van NYSe
4,5
Illum Sphere schreef:
(quote)

Ga anders lopen spoilen...


Dat Lester dood gaat weet je toch al vanaf het begin?

avatar van Illum Sphere
5,0
NYSe schreef:
(quote)


Dat Lester dood gaat weet je toch al vanaf het begin?

Dat kan heel goed zijn, maar dat weten de mensen die deze film nog niet hebben gezien niet.

avatar van NYSe
4,5
Illum Sphere schreef:
(quote)

Dat kan heel goed zijn, maar dat weten de mensen die deze film nog niet hebben gezien niet.


Dat is waar, maar ik neem aan dat mensen die volledig blanco de film in willen gaan zo slim zijn om deze pagina te weren. Om, niet geheel oncontroversieel, Wikipedia te citeren: "A spoiler is an element of a disseminated summary or description of any piece of fiction that reveals any plot elements which threaten to give away important details concerning the turn of events of a dramatic episode." Dat Lester dood gaat is geen 'turn of events' maar de status quo van de hele film, die verder eigenlijk als een flash back gezien kan worden.

5,0
YAUA schreef:
"Lester, you have such hostility in you!" Weet eigenlijk niet precies wat voor een cijfer ik deze film moet geven. Na het eerste half uur wordt de spanning goed opgebouwd en zijn er een aantal prachtige scenes, maar een kwartier voordat climax benaderd wordt (de dood van Lester) slaat opeens alle spanning dood. Onbegrijpelijk. Ik bedoel, je weet al wat er gaat gebeuren, maar laat het einde dan helemaal open ipv een geforceerd einde. Tevens is ook het eerste half uur van de film onbegrijpelijk, vooral hoe de personages worden weggezet. Had de film bijna willen stoppen. Hetzelfde verhaal geld ook wel voor de acteurs, een aantal rollen worden goed geacteerd (Kevin Spacey, Tobey Maguire), anderen kunnen niet acteren (Annette Bening, tering, waarom zit zij in de film). Tevens is de muziek ook te kut voor woorden. Conclusie, de film is best aardig, maar hoef hem geen 2e keer te zien.


Blijkbaar is de satire je nogal ontgaan als ik dit zo lees.
De karakteropbouw is juist een grote kracht van de film. De verhoudingen in de prototype American Dream wijk worden op een prachtige manier duidelijk.
Anette Bening is daar een voorbeeld van. Is het ooit bij je op gekomen dat ze de rol juist op deze manier moest neerzetten? Dat het karakter je niet aanspreekt is natuurlijk iets anders dan of ze goed of slecht zou actreen. Kennelijk is dat volledig aan je voorbij gegaan.

avatar van YAUA
Pardon voor het niet plaatsen van de spoilers, is inderdaad een integraal onderdeel van de film maar was even vergeten dat het in de synopsis nog niet duidelijk is, my bad.

Karakteropbouw is prima, maar als de karakters in eerste instantie nogal oninteressant en suf worden weggezet dan doe je toch iets niet goed imo.

De rol die Anette Bening speelt is geen karakter dat mij aanspreekt, klopt, maar dat betekend niet dat er niet geacteerd hoeft te worden. Ze is geen onderbetaalde uit een b-film.

avatar van Tarkus
4,0
Een film die bij velen in de smaak valt, voor mij is het een redelijk goed prent.
Maar het is mijn genre niet en daarom misschien dat ik niet zo enthousiast ben als vele anderen.
Voor een keer was het wel leuk, en Kevin Spacey is zeer goed in zijn rol, maar dat is hij altijd wel.

4,0
lol als je deze topper 2** /2.5 **geeft, dan is er echt iets mis met je analytische vermogen en ben je als film criticus compleet ongeloofwaardig

avatar van cucciolo
4,5
njirem schreef:
lol als je deze topper 2** /2.5 **geeft, dan is er echt iets mis met je analytische vermogen en ben je als film criticus compleet ongeloofwaardig


Men hoeft toch niet per se een filmcriticus te zijn om een film te beoordelen?

avatar van NYSe
4,5
njirem schreef:
lol als je deze topper 2** /2.5 **geeft, dan is er echt iets mis met je analytische vermogen en ben je als film criticus compleet ongeloofwaardig


Mocht je als filmcriticus geloofwaardig willen overkomen: het is 'analytisch vermogen', of 'analytische vermogens'. Daarnaast schrijf je 'filmcriticus' aan elkaar en zou ik het gebruik van 'lol' vermijden.

avatar van YAUA

Ga anders lopen spoilen...


Beter vraag je aan een mod of deze spoiler-tags in jouw quote van mijn tekst wil zetten.

just0408
Mijn favoriete film. 5 sterren!

avatar van Illum Sphere
5,0
YAUA schreef:
(quote)


Beter vraag je aan een mod of deze spoiler-tags in jouw quote van mijn tekst wil zetten.

Ik heb het gemeld, bedankt voor het opmerken!

avatar van des1
4,5
American Beauty... kan me herinneren dat ik er heen ging, samen met een Amerikaan die 'm persé wilde zien. We waren beiden in awe. Niet alleen het verhaal, met de door Mendes slim gevisualiseerde dagdromen, maar ook het bijna vanzelfsprekend aanvoelende acteurs'geweld' van allen die in deze film speelden. Spacey geweldig (afgezien van een halve sec. overacting als de vriendin van z'n dochter vertelt dat het best wel goed komt met haar). Annette Bening had evengoed een Oscar verdiend.

avatar van Triple G
5,0
Na lange tijd weer herzien. Blijft fantastisch. Groots acteerwerk, heerlijke dialogen. Een uitzonderlijke mix van perceptie, verlangen, menselijkheid. Kevin Spacey is, zoals praktisch altijd, briljant.

avatar van El ralpho
5,0
Nog steeds klasse

Dit is wat ik nu noem (nog steeds) Oscar materiaal. Weg met hedendaagse parade paardjes zoals het overtrokken Birdman. Dit is een meesterwerk én entertainment, in al zijn facetten. Nog steeds na al die jaren en mijn zoveelste herziening blijft American Beauty een absolute klassieker en is hij zijn hoge notering in de top 250 op deze site nog steeds meer dan waard. Hoewel het thema beladen is, zit hier wel een bepaalde lichtvoetigheid in combinatie met een sterk verhaal in die heel goed werkt.

Na de zoveelste herziening vond ik het personage van Wes Bentley wel behoorlijk irritant. Deze haalde voor mij soms de vaart uit het verhaal,en hoewel het personage van essentieel belang is zat ik toch steeds vooral te genieten van de scene's tussen Spacey en Bening; want wat spelen deze twee acteurs hier de sterren van de hemel. Met een ongekende chemie maken zij de pijn van een gebroken huwelijk voelbaar en laten ze je met hun meeleven (vooral het personage van Spacey). Dit gebeurt met de nodige zwarte humor die eigenlijk enorm tragisch is, maar door de eerder genoemde lichtvoetigheid, toch een bepaalde luchtigheid met zich meebrengt die bovendien ook nog eens lekker weg kijkt. Ook de andere acteurs leveren puik werk af, en maken deze bijzondere kijkervaring compleet. Ook de ontknoping, hoewel ik deze inmiddels van mijlenver aan zag komen, wordt hier nog steeds niet minder indrukwekkend door.

Waarom deze titel geen kijkje in mijn persoonlijke top 10 heeft weet ik eigenlijk niet, maar hier ga ik nu gelijk verandering in brengen. Wellicht omdat de eerdere keren dat ik de titel gezien had ik nog niet begonnen was met recenseren en tijdens het opstellen van mijn top 10 dit meesterwerk mij ontschoten was. Wie zal het zeggen; maar dit is instant 5 sterren materiaal.


5*

avatar van Tarkus
4,0
Tarkus schreef:
Een film die bij velen in de smaak valt, voor mij is het een redelijk goed prent.
Maar het is mijn genre niet en daarom misschien dat ik niet zo enthousiast ben als vele anderen.
Voor een keer was het wel leuk, en Kevin Spacey is zeer goed in zijn rol, maar dat is hij altijd wel.


Toch mijn mening over deze film eens herzien.
Het is nu de derde maal dat ik hem zie (heb hem kunnen aankopen voor een habbekrats), en vind hem dus veel beter dan ik aanvankelijk zei.
Goede vertolkingen en een goed, eerder dramatisch dan komisch, verhaal.
En, waar ik weinig aandacht aan had geschonken de vorige keren, een puike soundtrack met muziek van Bob Dylan, The Guess Who, The Who en The Beatles.
Dus een hogere score dan de vorige keer en verdiend ook !!

4,0
Het vreemde is dat hoe meer ik de middelbare leeftijd bereik, hoe minder ik deze film ga vinden. Toch nog erg goed hoor daar niet van.

Thereisnospoon
Uitgekeken op vrouw en carriére. Een lethargische dochter die het zowaar aanlegt
met de stalkende nerd aan de overkant, met een, nou zeg verholen drugprobleem,
waar conservatieve pa wel raad mee weet.
Moeders gaat de Milf uithangen en neuken met een makelaar, pa neemt ontslag en
gaat flink trainen om indruk te maken op de vermeende bff van dochterlief.
Het lijkt zowaar wel op het echte leven.
De Ontsnapping is er niets bij. Sorry Isa.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:26 uur

geplaatst: vandaag om 14:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.