Geregisseerd door: Sam Mendes
8,3 (1.272.535)
Releasedatum: 20 januari 2000
Plot American Beauty
"Look closer."
Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.
Lester Burnham
Buddy Kane
Jim Olmeyer
Jim Berkley
Jozz
Toen ik deze film tegen kwam in de top 250 besloot ik 'm maar eens te bekijken. En daar heb ik geen spijt van, wat een bijzondere film! Op dramatische en tegelijkertijd ironische wijze wordt de American Dream op de hak genomen. Het is weliswaar een tikkeltje bizar allemaal, maar het laat op een geweldige manier zien dat het allemaal niet zo ideaal is als het lijkt.
Bij een komisch drama zoals American Beauty draait het volledig om de mensen, een goede cast is dan ook van groot belang. En wat is die subliem zeg! Ik heb Kevin Spacey nog niet heel vaak zien acteren, maar hij zet hier werkelijk een fantastische rol neer. Zeer goed aangevuld door de overige acteurs, waarbij ik vooral ook te spreken was over Annette Bening.
Revolt
Mijn hoogste aantal kijkbeurten bij 1 film is 3 bij Donnie Darko. 8 keer lijkt me een klein beetje vervelend worden. Maar kan aan mij liggen
kuk
Ja inderdaad. Heb 'm ondertussen ook wel 2 keer gezien, maar hoe goed ie ook is, de komende maanden kies ik toch liever een ander als ik een avond film doe
Filmi Corleone™
Vind het allemaal net wat te overdreven. Alles valt perfect op z'n plaats en in de realiteit is dat vaak net even anders lijkt mij. Spacey speelt wel een uitstekende rol, maar ergerde me behoorlijk aan de dochter en die wazige dude die samen optrekken. Spacey daarentegen trekt alles flink naar boven!
Het is ook een satire/zwarte komedie, logisch dat er dan een 'perfect' beeld geschetst wordt.
Filmi Corleone™
Mede omdat veel momenten die erg realistisch over komen met momenten worden afgewisseld waarin je zit te denken, yeah .. right...Zonder Spacey had ik deze film dan ook geen voldoende gegeven.
wavanbuuren
Kun je daar eens een voorbeeld van geven? Ik kan me namelijk erg weinig bij je krietiek voorstellen.
sinterklaas
Look Closer...
....naar deze schitterende, baanbrekende komedie met eigenlijk wel ware feiten. Voor deze film heb ik van Sam Mendes de voltreffelijke maffiafilm Road to Perdition gezien. Nu laatst deze die ook al een hele lange tijd op mijn must see lijst stond en deze maakt alles goed. Bij het begin word je al op een heel aangeneme wijze de film in gezogen en maken kennis met onstabiele gezinnen, namelijk die familie Burnham en dan voor al die vader Lester (prachtig gespeeld door Spacey) die weer eens een keer hunkert om sex maar zijn vrouw wil niet meer. Die dochter Jane vond ik ook mooi neergezet en het werd al helemaal leuk als we ook kennis maken met die vriendin van Jane en dat die vader, als hij haar ziet tijdens een cheerleederoptreden bloedgeil op der word. En het word ook nog leuker waneer blijkt dat die vriendin Lester ook wel ziet zitten.
En dan krijgen we ook te maken met die cokedealende buurjongen die de hele tijd Jane begluurd en een racisitische vader heeft en naderhand komt er ook nog een onwaarschijnlijke relatie tussen Jane en die buurjongen. Die vader was in ieder geval wel heel erg. Heb ook erg gelachen om die scene dat die vader die buurjongen met Lester op de bank ziet zitten en doordat hij niet alles goed kan zien dat ie denkt dat zijn zoon lester afzuigt.
en die ene scene dat Lester zijn eigen lag af te rukken in bed naast zijn vrouw heb je ook zon "zo, die zit" gevoel.
Ook zit American Beauty boordevol bloedgeile scenes. Vooral die badscene's
En nu weet ik ook waar nou die ene song uit die Villa Achterwerk programma "De achtertuin van Jan Wolkers" vandaan komt: YouTube - 01 - Dead Already
Deze namelijk. Heb ik altijd een heerlijk deuntje gevonden en eindelijk in deze film teruggevonden en het is ook een nummer die je in het begin meteen de film in zuigt. Gewoon een deuntje om rustig en vrolijk van te worden.
Maar verder was dit een welterechte klassieker en de ultieme zwarte komedie/feelgood film.
kan er me iemand eigenlijk zeggen wat er met die moeder is van
Ricky Fitts...
wat is er met haar eigenlijk aan de hand???
GuyB
Volgens mij moet ze het huishouden doen en haar voor de rest stil houden van haar strikte (homofiele) man.
Montorsi
Niet alles is wat het lijkt..
Verre van een slechte film, maar om nou te zeggen dat ik diep onder de indruk ben, nou nee.
Had ooit al eens een stukje van American Beauty gezien, maar door het rumoer van gezelschap na een halfuurtje afgehaakt. Tot dat moment vond ik het vooral redelijk gezapig. Eigenlijk vind ik dat nog steeds wel, pas na een kleine driekwartier wordt het fijn.
Spacey wordt grappiger, op een soort van Office Space-achtige manier doet ie wat ie wil, en vooral wat ie zelf leuk vindt. Personages worden wat kleurrijker, het cynisme neemt toe, zo ook de humor. Helaas wordt het me tegen het einde wat te bedacht dramatisch. Gelukkig wel rustig en mooi gebracht zodat het niet echt stoort.
In ieder geval vond ik het verder niet ontroerend ofzo, wel vermakelijk en best komisch bij tijd en wijlen, maar dat is het ook wel een beetje.
Kleine 3.5*
Arbil
Butterfly effect, Donnie Darko en American Beauty.
Jammer dat je onzin als deze domme, lompe en gare films geen -5 kan geven.
yeyo
Je zult toch even mogen toelichten waarom je deze briljante tragikomedie gelijkstelt aan dat ordinair MTV-prulletje The Butterfly Effect.
Laoslander
Butterfly effect, Donnie Darko en American Beauty.
Jammer dat je onzin als deze domme, lompe en gare films geen -5 kan geven.
Butterfly effect zou ik inderdaad een 0,5 willen geven
Donnie Darko is inderdaad overgewaardeerd maar niet rampzalig.
American Beauty is een intelligent rijp product dat absoluut niet te vergelijken valt met bovenstaande
orbit
- 12092 berichten
Donnie Darko zit ongekend veel geraffineerder, genuanceerder en met meer gevoel in elkaar dan dat prul van een Butterfly effect.. dat is Pulp Fiction vergelijken met een film met Chuck Norris of Dolph Lundgren
American Beauty vind ik ook niet zo geniaal, maar inderdaad volkomen onvergelijkbaar met bovengenoemde twee.
Mwehhh.
American Beauty is niet geweldig, maar spreken van een slechte film zou ik nooit doen...want het heeft enkele zeer fraaie aspecten. Jammer dat het merendeel helemaal niets met me doet, komt vooral (smaak-gerelateerd) vrij oninteressant op me over.
Allereerst even wat pluspunten; zo is de soundtrack bijvoorbeeld best tof, weet met vlagen een goede bijdrage te leveren aan de sfeer, heel kalm en zwoel. Spacey zet een aardige rol neer, vond de ontwikkeling van zijn personage by far het meest boeiende aan deze film. Verder is het visueel best genietbaar, erg rustig en sowieso in combinatie met de soundtrack meer dan prima.
Echter weet het geheel (zoals eerder gezegd) weinig los te maken en is de invulling van het voortkabbelende verhaaltje niet altijd even geweldig, zo zijn enkele zijplotjes gewoonweg geen zak aan, dan heb ik het vooral over de relatie tussen de dochter en de buurjongen, die is gewoon tergend saai. Hun personages weten totaal geen aandacht vast te houden.
Gelukkig heeft het nog een soort humor in zich, waardoor je het wat beter kunt behappen allemaal (''Pijp scene was hilarisch''). Het einde vond ik nog best goed werken, waardoor er toch een klein gevoel ontstond dat een herziening wat goeds zou kunnen doen...echter heb ik daar nu of binnenkort helemaal geen zin in
Reinoir
Wat slap jou verhaal. Je onderbouwd je mening met geen enkele uitleg.
Tonypulp
Zou niet weten wat ik met zo'n loze respons moet. Volgens mij heb ik toch echt bij elk punt een voorbeeld gegeven hoor
Reinoir
Waarom is audio tof, waarom speelt Spacey goed, waarom is die zijplot saai etc.
Tonypulp
Spacey speelt met overtuiging, weet als enige van de cast zijn personage op een fatsoenlijke wijze neer te zetten(stond er al). Waarom is de audio tof...echt vragen die je met wat logica zelf wel in kunt vullen, het is namelijk behoorlijk sfeerverhogend. Waarom het zijplot saai is stond er ook al.
Edit: Zal het er voor het gemak even in editten, blijkbaar is het toch niet zo begrijpelijk allemaal.
panjoe
De manier waarop de persoonlijkheden en problemen van de personages tot uitdrukking worden gebracht zonder zaken letterlijk te benoemen maakt het scenario van American Beauty tot het beste wat ik heb gezien. Ik zou hem echt nog een keer herzien
chevy93
Grootste struikelblok is het verhaal, begrijp ik? Zoals je zelf aangeeft zal dat wel aan je smaak liggen. Ik zou deze dan ook niet aan jou aanraden. Op naar Donnie Darko
Tonypulp
Ik ben wel de laatste die commentaar zou hebben op slechte acteerprestaties (ben er zelfs groot fan van), vind echter dat hun invulling wel wat bij moet dragen (op welke manier dan ook). Dat doen ze, naast Spacey dus, totaal niet voor mij.
De invulling van het verhaal, is mede dankzij de oninteressante personages met hun aandeel, niet geweldig nee. Het verhaal zelf biedt echter prima mogelijkheden.
Die komt wel goed, Kelly heeft zich vrijwel onsterfelijk gemaakt met Southland Tales, al is het de helft zo goed, dan zal ik niet klagen
Tonypulp
Klopt, maar wanneer dat voor mij niet werkt en ze toch een aanwezige rol moeten vertolken dan maakt dat het totaal niet plezieriger om naar te kijken. Dan begint het na een tijdje zelfs een sleur te worden, zoals dat gedoe rondom z'n dochter. ''Het moet maar'' gevoel kreeg ik erbij.
chevy93
Dat gedoe rond zijn dochter vond ik ook minder interessant, maar het is wel essentieel om Lester een 'excuus' te geven aan zijn houding. Anders krijg je van die halfbakken scènes die kant , noch wal raken. Sterker nog, zonder dochter geen verhaal, het is immers haar vriendin en het geeft toch een extra glans aan het verhaal.
Waarschijnlijk is het haar karakter dat mij zo geïrriteerd heeft, maar het moet. Hij kan wel gaan sleutelen aan de personages, maar dan mist het het doel.
Spijker op de kop.
chevy93
Het is wel een typisch Amerikaans karakter. Was jij het niet die ergens op het forum zei zich te ergeren aan Amerikanen?

Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond te zien op televisie
Klassieker 'American Beauty' van Sam Mendes vanavond (4 maart) te zien op televisie

Alle negen films van de jarige regisseur Sam Mendes (59) naar MovieMeter-beoordeling

De tien best beoordeelde films van de jarige Wes Bentley (45)

Se7en

Forrest Gump
Komedie / Drama, 1994

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
overspelfilm bedrijfouder-kindrelatiemidlife crisiseruit komenfirst timecamcordermaagdestate agentcheerleaderrosesatireeenzaamheiddonkere komediesuburbiameerderjarig wordenmarihuanaliefdesaffaireoefeningbuitenechtelijke affairequitting a jobretired army man affaircloseted homosexualhomoteenager