• 9.378.981 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (1.994.134)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

Workman at Door of Somerset's Office

avatar van askicker

askicker

Freckles schreef:

Hij is niet zo oud hoor, als je een film kijtk uit de 60' of 70' dan is ie best oud, ja. Dit is 15 jaar geleden, dat valt goed mee.

Ja maar in de films van 15 jaar geleden zijn de special effects en aldat soort dingen waardeloos.. nu is dat veel realistischer. Er is een groot verschil in films van nu en 15 jaar geleden...

avatar van yeyo

yeyo

askicker schreef:

Bullshit met een grote b.

chevy93

Wat verwacht je dan van iemand die een film in zijn top 10 heeft, die hij zelf een 2,5* geeft. Ongelofelijk hoe naïef sommige gebruikers kunnen zijn t.o.v. oude films. En dat terwijl deze allesbehalve oud is.

Verder zijn oudere films juist realistischer, omdat er weinig tot geen computer aan te pas komt. Het wordt puur gedaan met wat er is. Toegegeven op bepaalde vlakken schieten oude films echt te kort. Wat het dan ook wel weer leuk maakt. Se7en is misschien 15 jaar oud, maar qua vormgeving veel beter dan de gemiddelde film uit 2010.

askicker schreef:

Geeneen film uit jouw top 10 is realistischer dan dit.

Ik vraag me ook af over welke 'special effects' je zit te lullen?

Als je onbegrensde explosies en hersenloze actie wil zien moet je de Rambo-reeks maar eens proberen.

avatar van JeroenStaarink

JeroenStaarink

Ik begin me af te vragen of askicker de film wel heeft gezien. Met een leeftijd van 13 is dat ook maar twijfelachtig.

avatar van k.grubs

k.grubs

Verbazingwekkend hoge score voor deze film. Leuk als detective op vrijdagavond op de buis. De acteurs spelen allemaal heel gemiddeld, ken ze allemaal uit betere films. Als je de plot kent is een tweede kijk ook niet aan te raden.

avatar van Toby N. Tucker

Toby N. Tucker

Een tweede post ook niet.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

JeroenStaarink schreef:

Ik heb deze film ook voor het eerst gezien toen ik een jaar of dertien, veertien was, hoor.

avatar van yeyo

yeyo

Same here.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

brad pitt, morgan freeman en kevin spacey !!

wat je nog meer dan bekende mensen die goed acteren, actie in de film en griezelige fragmenten. het verhaal is vermakelijk maar toch geniaal. een topper die je gezien moet hebben. 4.5 tot 5

avatar van GuyB

GuyB

Veel leuker vind ik John Kramer dan Spacey in Se7en, komt nogal als een mietje over, maar ziek genoeg.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

Karl van H. schreef:

ik 9

avatar van Karl van H.

Karl van H.

O, gaan we er een wedstrijdje van maken?

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Is ook een geschikte jeugdfilm voor na het cakejes maken op een feestje.

avatar van Toby N. Tucker

Toby N. Tucker

sweinsteiger schreef:

brad pitt, morgan freeman en kevin spacey !!

Vergeet Gwyneth Paltrow niet, één van 's werelds beste (en mooiste ) actrices.

avatar van JSPR_G

JSPR_G

Met hoge verwachtingen, hoe kan het anders met een 9de plaats in de top250, heb ik zojuist naar deze film gekeken.
Ik vond het zeker en vast een goede film, maar geen film waar ik nog eens naar ga kijken. Er is iets te weinig spanning in deze film, naar mijn mening. Enkel het eindstuk ( vanaf het moment dat de moordenaar zichzelf aangeeft ) vond ik erg goed en spannend. In 1995 was dit ongetwijfeld een vernieuwende film, maar nu lijkt het me toch maar een van de vele in dat genre.
Vele scènes waren ook te donker voor mij, 't is soms allemaal niet zo duidelijk wanneer je in een niet-verduisterbare ruimte zit. Misschien dat ik daardoor ook een deel van de se7en-ervaring gemist heb.

avatar van AC1

AC1

Gisteren voor de eerste keer op mijn 50" plasma gekeken. Het eerste dat opviel is dat de transfer van de DVD van heel goede kwaliteit is. Daardoor was het extra genieten van de fotografie die me af en toe toch sterk aan Blade Runner deed denken: de belichting, altijd regen, aftandse sets, de jaren 40 vibe van de kledij, ... het lijkt wel of Seven niet in onze huidige moderne tijd afspeelt.

Seven is geen acteerfilm. Pitt is nog volop in opleiding en Freeman is Freeman. De karakters hebben vooral de functie om het verhaal vooruit te stuwen. Seven kent weinig diepgang. Het centrale thema zegt dat iedereen een verschrikkelijke moordenaar kan zijn maar het voorbeeld dat de film ons serveert is van zodanige orde dat ieder onder ons net zoals Pitt zou handelen. Ja, ik zou schieten en dat zou van mij geen monster maken.

Wat is Seven dan wel? Seven is een heel degelijke, spannende thriller dat vergezeld is met sfeer- en stijlvolle beelden. Je kijkt voor het verhaal. Je wil weten wat er aan de hand is. Wie is de "killer" en wat heeft hij met de 7 hoofdzonden? Het feit dat hij zich na 5 moorden aangeeft bij de politie vond ik destijds een buitengewone en verontrustende zet.

Het verhaal zorgt wel één geforceerde scene in de film: de vrouw van Pitt wil kost wat kost een 'private' afspraakje met Freeman om haar hart eens goed te luchten. Eh, een vrouw van een politieman die geheime afspraakjes maak met de kersverse collega van haar man, dat geloof je zelf toch niet! Natuurlijk is deze scène erbij getrokken zodat de kijker meer binding met het karakter maakt en belangrijke informatie over haar krijgt ... informatie die van cruciaal belang is voor het einde. Wat vind ik Paltrow toch irritant!

avatar van DrMouse

DrMouse

nr9 in de top 250, dus was al tijdje van plan hem eens te bekijken.
conclusie: goeie thriller met uitstekend acteerwerk! maar toch ook weer niet om hem op nr 9 te zien staan.

Het verhaal zou van mij wel een 5 krijgen, zeer origineel en zorgt voor een goede hoeveelheid spanning, alleen op sommige momenten ietwat ongeloofwaardig (bvb de hint dat 1 van de inspecteurs 'pijn' zal lijden, en ze totaal niet inzien dat hij wel eens zijn vrouw zou kunnen vermoorden).

avatar van Denzz

Denzz

de gesprekken in de auto tussen pitt en die psycho zijn zeer knap uit gewerkt!

Denzz schreef:

de gesprekken in de auto tussen pitt en die psycho zijn zeer knap uit gewerkt!

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Het ene oor in en het andere oor uit. Vrij saai gebracht inderdaad.

avatar van El-royo

El-royo

Geweldige film! Positie nr. 8 in de top 250 lijkt me meer als terecht! Superspannend en zeer goed acteerwerk!

avatar van takeshi-san

takeshi-san

Ik deze film laast herkeken en nu weet ik het zeker als ik een top 10 heb dan komt deze film er zeker in

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Dit blijft toch gewoon 1 van de beste thrillers allertijden met een meer dan uitstekend verhaal. De hele sfeer die er wordt neergezet is beklemmend en past precies in dit verhaal. Uitstekende acteurs, Spacey uitstekend gecast! Destijds stond ik ervan te kijken dat hij zichzelf aangeeft, maar dat maakt de film juist uniek. Want normaal krijg je de moordenaar pas op het eind te zien maar nu krijg je een idee in de gedachtegang van John Doe en dat maakt de film weer beter dan andere film in dit genre. De dialoog in de auto is super!

Ik heb hem denk ik stuk of 5 keer gezien ondertussen en het blijft een geweldige film, ondanks dat je het einde al kent!

4.5

avatar van kb-zfc

kb-zfc

Ik vond ze nogal standaard en zeker niet diepgaand.

dat komt omdat jij niks van films snapt...

Ik vond ze nogal standaard en zeker niet diepgaand.

Standaard? Niet-diepgaand, ok, maar standaard. Überhaupt snap ik niet wat er mis is met niet-diepgaand. Se7en is geen Lynch-film ofzo hoor..

Wat is hier standaard aan:

chevy93 schreef:

I've been trying to figure something in my head, and maybe you can help me out, yeah? When a person is insane, as you clearly are, do you know that you're insane? Maybe you're just sitting around, reading "Guns and Ammo", masturbating in your own feces, do you just stop and go, "Wow! It is amazing how fucking crazy I really am!"? Yeah. Do you guys do that?'

Krijg nu al een brede grijns op mijn gezicht als ik het weer lees!

Wat is hier standaard aan:

Krijg nu al een brede grijns op mijn gezicht als ik het weer lees!

Ik kreeg echt geen speciaal gevoel van die dialogen. Toen de film gedaan was had ik echt iets van: "huhn? " Er was niets gebeurd dat me echt het gevoel gaf dat deze film echt speciaal was waardoor deze zo hoog in de top 250 hoort. Zoals ik al zei: het deed me veel aan een veredelde aflevering van Baantjer denken.

Dan liever 'Silence of the Lambs'

Toch wel de minste in de top 10. (Al kan Lord Of The Rings nog lager gaan, wie weet?)

AGE-411 schreef:

Maar dan met een enorm goede sfeer, een geweldig plot en een bloedstollend einde.

chevy93 schreef:

Nu net die laatste 2 puntjes had ik echt veel meer van verwacht.

Ook de chemie tussen de Pitt en Freeman was eerder gemiddeld.

Freeman leek ook nogal te acteren alsof dit een tussendoortje was en hij er niet veel zin in had.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Ook de sfeer was maar wisselend. Ben sowieso geen groot fan van whodunnit's, maar als ik er één mag noemen met een fenomenale sfeer is dat Black Kiss