Genre: Misdaad / Thriller
Alternatieve titel: Seven
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow
8,6 (1.994.398)
Releasedatum: 9 november 1995
Bekijk via Prime Video
Plot Se7en
"Seven deadly sins. Seven ways to die."
Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.
Somerset
Detective Taylor at First Murder
Dead Man at 1st Crime Scene
Workman at Door of Somerset's Office
arsenal27
om een andere boeg te gooien
geweldig clipje
hdehoon
Een van de weinige films waar ik nachten van heb wakker gelegen. Ik wil hem nooit meer zien.
Zo goed was ie kennelijk...
da pass
In mijn ogen was dit de manier waarop het plot tot stand kwam. Men ging naar het lokale gekkenhuis, heeft daar het ergste geval genomen wat men kon vinden. Lieten hem het plot schrijven. Het resultaat: een plot dat zelfs mensen met roestvrijstalen zenuwen nerveus maakt.
Dit komt met name door het effectieve gebruik van Special Effect, het ijskoude acteerwerk van de cast en natuurlijk verdienen het camarawerk en de regie de nodige complimenten.
Het oordeel: Vier en een halve Sterren
AC/DC
EINDELIJK komt ie op de buis (vrijdag 30 januari). Heb lang gewacht om deze te kijken!
Oskitz
Briljante film! de film bouwt zich rustig op met een enorme knal op het einde waar ik echt geen woorden voor had. Ik moet zeggen dat ik steeds meer respect heb voor Kevin Spacey, na deze meesterlijke rol, de al even briljante rol in American Beauty, tevens een zeer goede rol in the life of david gail EN ook nog eens de schitterende rol in the usual suspect kan ik niet meer om hem heen als een van de beste acteurs van het moment.
stoffel75
Ik had deze indertijd gezien in de bioscoop en vond er niks aan, behalve dan de twist met Spacey die zich vrijwillig aangeeft en de finale. Vannacht teruggezien, omdat ik jarenlang de goede recensies maar bleef lezen. Ok, de plot zit zeer goed in mekaar, Freeman en Spacey zijn heel sterk en die finale is fantastisch. Maar toch vind ik bijvoorbeeld 'Silence of the Lambs' veel beter. Pitt moet het hebben van zijn looks, niet zijn talent. En gezien mijn liefde voor horror, vind ik het ontbreken van bloederige scènes jammer. Film heeft overigens een heel goeie, donkere sfeer. En die begingeneriek is echt 'creepy'. Leuke thriller, maar vind hem nog steeds niet memorabel.
Don MN
Na Fight Club had ik wel interesse in meer David Fincher-films. Aangezien deze ontzettend hoog genoteerd stond, had ik hoge verwachtingen. Uiterst spannende film met een sterk verhaal en vier topacteurs op dreef. Het einde is briljant, helaas kwam ik er vroegtijdig achter anders had het nog harder ingeslagen. Een 9.
Nomak
Het was meer dan 3 jaar geleden dat ik deze film zag en ik was redelijk veel vergeten. Nadat ik gisteren Silence of the Lambs voor het eerst zag, kreeg ik echt zin om vandaag Se7en nog eens te bekijken. En ik ben nu nog meer onder de indruk dan de vorige keer.
Briljant hoe de film wordt opgebouwd, er zijn geen saaie momenten. De muziek, de sfeer het is allemaal dik in orde.
Zowel Brad Pitt, Morgan Freeman als Kevin Spacey zitten uitstekend in hun rol.
Morgan Freeman is de oudere, slimme en ervaren agent met oog voor detail, terwijl Brad Pitt het goed doet als ontstuimige nieuweling die niet altijd zijn verstand eerst laat spreken.
John Doe (Kevin Spacey) is de ultieme superpsychopaat, erg koelbloedig.
De verschillende moorden zijn erg creatief gedaan. En het Meesterwerk van de psychopaat John Doe moet wel één van de origineelste ideeën uit de filmgeschiedenis zijn.
Dit is ook één van de weinige films waarin gewoon alles klopt. Ik vind geen enkele noemenswaardige fout.
De ontknoping is fenomenaal, eigenlijk wint de slechterik. Maar het kan toch niet zo zijn dat David Mills hiervoor de gevangenis in moet? Op dat moment is hij ontoerekeningsvatbaar lijkt me.
Dit is een Meesterwerk, waarschijnlijk de beste film in zijn genre.
Ik ben dan ook verplicht om te verhogen naar een maximum van 5*.
JCvos7
Het einde was idd ongeloofelijk. Verder houd ik niet van zulke films en ik stoorde me regelmatig aan het grove taalgebruik!
Kisje
Ik denk dat het enerzijds wel een beetje bij deze film hoorde. We spreken nl. over een psychopaat en die hun taalgebruik zijn niet altijd netjes te noemen
Kisje
Ongeloofelijk dat deze film geen oscars heeft gewonnen!!
Dat begrijp ik ook niet goed...
Timothyvdmeer
Super film! De spanning zit er gelijk al goed in. Mooie grimmige sfeer. Beide acteurs spelen ontzetten goed!
En idd deze film had een Oscar moeten krijgen!
Nohands
Klassieker, topper....dit is een must see film voor de filmliefhebbers!!!
aerts007
Nasir
Goede thriller, vond hem wel donker gefilmd.
Dat is denk ik een typische Fincher kenmerk. Zelfs zijn nieuwste film Benjamin Button is heel donker wat ik niet had verwacht. Mij hoor je niet klagen, ik hou d'r wel van.
Xx_se7en_xX
Helemaal mee eens! Vond de manier van filmen erg mooi gedaan.
dvd-me
Briljante film, met een ontzettend diep gezocht einde.
Het verhaal steekt ontzettend goed in elkaar, de kijk op de moorden zijn erg goed en het is een film dat zijn gnere eer aan doet.
Ik ga deze film morgen proberen aan mijn collectie toe te voegen want dit is een film waar je waardig naar kan kijken en je goed kan voelen als je denkt: Ik heb deze film in mijn bezit!
4.5* voor het ontzettende goede, goed doordachte en diepe verhaal. Ik vind het een ingenieus plot en ik hoop hem nog vele malen te zien.
Het is een aanrader voor iedereen die niet vies is van een van een beetje bloed en sadistische crime-scenes..
Resh
Wat een geweldige film! De acteerwerk van Brad Pitt en Morgan Freeman is op het hoogst niveau! De film heeft een grote indruk op me achter gelaten. De film is ontzettend goed opgebouwd en uitgewerkt. Er zijn meerdere films gemaakt in dit soort genre, maar dit blijft egt topwerk! Je zit echt helemaal in de film, en je wilt geen één seconde missen. Het einde maakte het natuurlijk af. Echt een perfecte einde
. Ik zat echt met mn mond open voor wat met te wachten zou staan. De moordernaar vond ik ook lekker freaky acteren. Ik kon echt geen 1 minpunt ontdekken.
Dikke 5*
lilB
Jaaaa!! Geweldige film! Acteerwerk is echt goed van Brad Pitt en Freeman! Zeker 5*
Keepertje8
Nou goed, de vergelijking met Silence of the Lambs is al vaker gemaakt, dus laat ik er dat maar niet in betrekken. Je moet de films eigenlijk ook niet gaan vergelijken, Se7en is een op zichzelf staand pareltje. Mooi plot, goed acteerwerk, lugubere sfeer, zeker 4,5* en een persoonlijke Top 10 notering.
Maar ben ik nou de enige die het einde wel zag aankomen? Aangezien miss Mills al een tijdje niet meer in beeld was geweest, en er maar één bloedsoort werd gevonden, terwijl er nog twee moorden moesten aankomen... De link met de baby (toch een deel van het plot waar verder geen aandacht aan werd besteed) vond ik nogal obvious op die manier. De film werkt sowieso met die strategie, aangezien in het begin van de film David Mills' irrationalisme ook al werd besproken. Pas op het eind zien we dan echt ook een voorbeeld van emotie>verstand.
abasinp
aardige film, met af en toe leuke stukken, wel heel erg over gewaardeerd.
Ik erger me er aan dat heel veel mensen een hoge waardering geven en dan met een domme argument komen door te zeggen dat de film in zijn tijd heel goed was maar ik vind dat films die in de top 250 zitten altijd goed moeten blijven.
Kijk eens naar de shawshank redemption die is nog steeds heel bijzonder.
Een Film als de Godfather kun je bijvoorbeeld ook niet verbeteren en Star Wars is ook een juweel, dit waren een paar simpele voorbeelden maar begrijpen jullie wat ik bedoel.
Brad Pitt zijn acteerde niet zo goed vooral op het einde het kwam helemaal niet overtuigend over.
Kevin Spacey vond ik wel goed Morgan Freeman was ook goed, maar niet bijzonder.
Nomak
Deze film is nog steeds enorm goed en is niet voor verbetering vatbaar.
combi
- 20609 berichten
Deze film is nog steeds enorm goed en is niet voor verbetering vatbaar.
jumpstylemovie
Goede thriller, vond hem wel donker gefilmd.
Dan moet je de stekker er in doen.
dvd-me
Over dat einde, je had wel gelijk... eerst wist ik het niet maar toen hij schrok van wat er in zat en die moordenaar zei: I admire you and you're WIFE...
Toen wist ik het wel direct.

Thrillerklassieker 'Se7en' krijgt 4K-restauratie en keert binnenkort terug naar de bioscoop

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Thriller-meesterwerk 'Se7en' van David Fincher morgenavond te zien op televisie
David Fincher is bezig met een 4K remaster van zijn iconische thriller 'Se7en', maar wil niet te veel veranderen

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
self-fulfilling prophecy detectives.w.a.t.regendrugsdealereviscerationlust and impulsiveness rage and hatepride and vanityimmoderateness insomniasadismeonderzoekpension politiepsychopaatmoordseriemoordenaarschietpartijreligiewhodunitlijkmacabreseven deadly sinsdepravity neo-noirurban gothicsinisterambiguousominousseven: los siete pecados capitales