Genre: Komedie / Drama
Releasedatum: 29 oktober 1998
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Truman Show
"On the air. Unaware."
Truman Burbank leidt een perfect leventje: goede baan, een liefhebbende vrouw en een goede vriend. Langzaam komt Truman er echter achter dat zijn leventje iets té perfect is: hij ontdekt dat hij het middelpunt is van het succesvolle TV-programma The Truman Show. Al zijn hele leven lang woont Truman in een enorme TV-studio, waar een dorpje is nagebouwd en al z'n vrienden acteurs zijn.
- Trailer (YouTube)
- The Truman Show (MusicMeter)
- Kijk op SkyShowtime
Walter Moore / Kirk Burbank
Lawrence
Young Truman
SmackItUp
Ik moet zeggen dat deze film me aangenaam verrast heeft. Het verhaal is, naar mijn mening, erg origineel en keurig uitgevoerd. 4*
gauke
Dit scherp kritiserende verhaal op de het winstbejag van de massamedia vond ik minder geniaal als ik vooraf gedacht had. Waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat de film dertien jaar oud is en we inmiddels wel het een en ander gewend zijn. Jam Carrey speelt op een eenvoudige en uitstekende wijze de man die te goed van vertrouwen is en de regisseur weet op een knappe wijze de spanning er in te houden.
Dee Al
Een heel mooi gegeven voor een film en ook goed uitgewerkt. Jim Carrey speelt wel goed, maar neigt af en toe weer naar de komedie wat me wel stoort, want zo'n film is het niet. Het duurde even voor ik begreep hoe hij in elkaar zat, maar toen ik dat doorhad zat ik echt vol bewondering te kijken hoe de hele film in elkaar zat. Prachtig gedaan. Het einde is ook heel mooi. Dit is echt een goede Jim Carrey- film.
DBTim
Hele goede film. Erg origineel verhaal en goed uitgewerkt! Carrey steelt de show en ik kreeg in de film echt medelijden met 'm (Truman). Fantastische film!
Good morning, and in case I don't see ya, good afternoon, good evening, and good night!
kuk
Herzien en aj, toch weer een stukje fijner. Vooral het uitmuntende camerawerk viel mij bij de tweede maal op. Steekt met kop en schouders boven al het andere werk van Carrey uit.
Minotaures
Een redelijke drama.
Dit is een film waar er duidelijk meer drama dan komedie in zit. Nogal logisch, met zo'n verhaal.
Het verhaal is best geniaal. Een film dat gebaseerd is op één persoon die de hele wereld in z'n greep heeft. Al over de 9,000 dagen wordt die 24/7 live bekeken overal op de wereld.
De personages zijn eigenlijk acteurs die in hun rol voor de Truman show moeten spelen. Zo heb je Truman's beste vriend (Emmerich), zijn prachtige vrouw (Linney), zijn moeder en andere personen die in zijn leven voorkomen. 't Enige echte van de show is Truman zelf eigenlijk. Die is gewoon zichzelf. Met de personages leeft je helemaal mee, dat is dus prima gedaan.
Qua humor valt het reuze mee. Er komen geen grapjes om de 2 minuten, maar dat zit er beetje gedoseerd in. Niet elke grappig moment moest ik erom lachen, maar met Carrey's uitdrukking zijn de meeste grappen wel leuk. Bijv. toen die met zichzelf aan het praten was voor de spiegel of de manieren die worden uitgehaald om Truman niet uit het dorpje te laten gaan, zoals een lekkende kernreactor of dat de gehuurde acteurs geen bus of pont kunnen besturen.
Voor de rest ziet het gecreëerde Seahaven er prachtig uit, lekker ouderwets, aan de kust, knus, vriendelijk en waar iedereen elkaar kent. Het is inderdaad perfect... Het einde kon wel wat anders, want toen die achter de 'poort naar het echte leven' was gestapt, is de film eigenlijk voorbij. Ik zou graag willen weten hoe die toen met Sylvia wordt herenigd en hoe die het in 'the real world' eraan toe is.
Toch nog een bijzondere film met een bijzondere verhaal.
flummox
Een geweldig verhaal dat zowel eigentijdse als tijdloze thema's aansnijdt, en dan ook op vele niveaus tegelijk bekeken kan worden. Het kan zowel letterlijk als een commentaar op een voyeuristische samenleving gefascineerd door reality-shows bekeken worden, als meer allegorisch. Is er zoiets als een echte wereld die niet bemiddeld wordt door het rollenspel en de conventies van het opgelegde toneelscript dat iedere samenleving haar leden oplegt? Jim Carrey is zeker niet een van mijn favoriete acteurs maar in deze film blinkt hij uit.
AandF
Deze film vind ik te hoog beoordeeld.
Ik had in ieder geval moeite met de realiteit van het verhaal.
Hoe onzin het ook is in een film, als het mij weet te overtuigen en niet laat denken van Mygod, dit gaat wel heel ver, vind ik het goed. Hier was dit niet het geval, ik dacht regelmatig Ojee, dit is allemaal wel heel overdreven. Acteerpresaties niet slecht, maar je moet wel van Jim Carrey houden. Nee, dit is niet zo mijn ding!
the-real-tiete
smaken verschillen maar deze is gewoon te belachelijk voor woorden
een 0 - is mijn stem
TheShadowking
Leuke film met origineel verhaal. Natuurlijk heeft Jim Carrey altijd wel paar grappige momenten.
Niets om verder over na te denken maar erg vermakelijk.
kuk
Deze film vind ik te hoog beoordeeld.
Ik had in ieder geval moeite met de realiteit van het verhaal.
De realiteit is in dit geval niet relevant, maar de thematiek die wordt aangesneden des te meer. Dat het dan ook nog eens in een ontzettend sfeervol, tragikomedisch jasje is gegoten, is alleen maar mooi meegenomen.
Sergio Leone
Geslaagde sneer naar de massamedia.
De film heeft 2 grote pluspunten. Eéntje daarvan is het verhaal dat over een razend interessant uitgangspunt beschikt en dat ook goed uitgewerkt wordt.
Nergens verveelt de film, de media wordt niet gespaard (iets wat denk ik in 1998 toch wel tot nadenken aanzette).
Het 2e grote pluspunt is Jim Carrey, die zich perfect weet in te leven in zijn rol van Truman Burbank. De andere rolbezettingen vielen echter wat tegen. Ed Harris was nog te doen, maar die "vrouw" van Truman bv bakte er weinig tot niets van.
Fijn camerawerk, het dorpje zag er echt als een set uit. Er zitten ook wat absurde situaties in, maar een komedie is dit allesbehalve. Die absurde situaties zijn meer een sneer naar de media.
John Lee Hooker
Vrij apart werkje met een opvallende surrealistische ondertoon. Het wereldje waar Truman zich in bevind zit vol met allerlei merkwaardige gebeurtenissen en herhalende situaties. Aan de ene kant een typische Amerikaanse woonwijk en een suffe kantoorbaan, tergelijkertijd een vreemde omgeving met mysterieuze personen waarbij je eigenlijk niemand kan vertrouwen.
Jim Carrey weet zich weer voor 110 % in te leven in zijn personage en bijrollen worden op voldoende wijze ingevuld. Ik verwijt de cast dus nergens van, maar vooral de manier waarop het hele zaakje is uitgewerkt vond ik niet bijster overtuigend. Hier en daar is er zeker nagedacht over een detail zoals het bordje boven de televisie waarop het aantal dagen staat vermeld van de uitzending. Ik had mijn rekenmachine erbij gepakt en het blijkt om 28 jaar te gaan, kijkend naar Truman's uiterlijk lijkt dit redelijk te kloppen. Helaas vind ik de gehele opzet gewoon niet zo sterk en op ongeveer de helft van de speelduur begon mijn interesse te verslappen. Het feit dat alle burgers een rol vervulde in het programma en verder geen sirieuze baan hadden is op de eerste plek niet echt aannemelijk en de mogelijkheid om het hele klimaat om te switchen vond ik ook nèt iets te vergezocht. Er wordt geen poging ondernomen om realistisch uit de hoek te komen, zo zitten de meesterbreinen van het draaiboek gewoon rustig te werken op de maan. Maar het belangrijkste gegeven is toch dat meneer Truman gevolgd wordt in zijn bestaan en omdat we te maken hebben met doodnormale mensen bestaande uit water en bloed vind ik het op deze manier jammer genoeg neerkomen op kinderspel. Het avontuur werd steeds grootschaliger ingevuld en de regisseur kon zich niet bedwingen om rond te gaan strooien met Amerikaanse supporters die aan de buis gekluisterd zaten alsof dit de spannendste dag uit Truman's leven moest zijn. Dat lijkt me nogal onwaarschijnlijk, in al die voorbijgaande jaren moeten er echt wel een hoop huiveringwekkende momenten voorbij zijn gekomen. Verder was ik ook minder te spreken over de toegevoegde zwarte hoeken in het scherm. Waarschijnlijk werd hier mee getracht om een verborgen camera-look te creeëren maar aangezien deze alles behalve strategisch stonden opgesteld en ook helemaal niet aanwezig konden zijn op de desbetreffende plek (omdat Truman dit absoluut gezien moest hebben vanuit zijn positie) heeft het echt helemaal geen betekenis meer. In de scène met het zeilbootje slaat dit idee helemàal door wanneer er onder bijna ieder shot van die lelijke zwarte hoekjes zijn bijgeplakt.
Leuk concept, maar niets geniaals.
bozzy
Een heerlijke film zeer goed evenwicht van humor en drama.
Jim speelt de rol van zn leven hier,vond het einde ook magistraal!
dudebag
Fantastisch origineel idee en bovendien heel, heel goed uitgewerkt. Geen andere persoon had deze rol beter kunnen vertolken dan Jim Carrey, deze kerel blijft gewoon ongelooflijk geschikt voor dit soort rollen. Leuke trucjes rond het TV-verhaal ook. Kortom is The Truman Show boeiend, touching en leuk van begin tot eind.
cinemakenner
Jim Carrey heeft, in de wat meer recente tijd, wat prut films gemaakt, maar deze, The Truman Show, blijft toch wel een van zijn toppertjes.
Ik zal toegeven, persoonlijk vind ik het vreemd dat hij de top 250 heeft bereikt en misschien is deze film ook wel een klein beetje overhypt, maar toch is het wel een heerlijke en apart gemaakte komedie. Jim Carrey speelt natuurlijk op een geniale wijze zijn rol, maar met name het originele idee vind ik erg verfrissend en leuk bedacht. Misschien vond ik alleen het einde wat minder, hij weet te ontsnappen maar ze gaan uiteindelijk gewoon opzoek naar iemand anders. Een einde waarvan je zal denken dat in een eventueel deel 2 Eddie Murphy ontdekt dat z'n hele leven een TV serie is.
Wat eerlijk gezegd 10 jaar terug absoluut geen verrassing zou zijn.
Maar toch: The Truman Show is toch wel een komediefilm die je als kenner wel een keer gezien moet hebben. Een leuke satire komedie met een geniale rol van Jim Carrey.
Arfais
Weet me nog te herinneren wat voor indruk deze film jaren terug op mij had gemaakt.
Vond hem echt super! Zeer origineel.
WB
Hoogstwaarschijnlijk heb je een hele andere film gezien, aangezien het einde helemaal niet zo is... Het einde is juist zo geweldig. Laat alles open aan de verbeelding.
Quisho
Erg leuke en briljante combinatie van een komedie en dramafilm, met misschien wel een va nde grootste plottwist\s ooit. Alhoewel voordat het duidelijk wordt dat alles in scene gezet is het wel wat verwarrend is en het een beetje onduidelijk is wat er aan de hand is.
Maar dit blijft een van de beste acteerprestaties van Carrey, misschien was hij zelfs nog beter in Ace Ventura, maar deze film is dan weer beter.
Leuke film die niet verveelt met een doorgedacht verhaal. Of het in de top 250 thuishoort weet ik niet, maar het is in ieder geval ook geen schande dat hij er wel in staat.
rick2308
nou mijn eerste reactie,
welgeteld voor een fantastische film,met een zeer indrukwekkende jim carrey!
het verhaal is bizar eigelijk,
ik vind carrey hier in 1 van zijn beste rlollen die die ooit heeft gespeeld,uiteindelijk heeft het ook veel met het verhaal te maken natuurlijk,
maar echte een topfilm!
4,5.
Daan258
Super film.
Ik had hem nooit helemaal van af het begin gezien, dus ik dacht laat ik vanavond maar is bekijken.
En pfff wat een geweldige film zeg. Onwijs leuk verhaal en natuurlijk Geweldig geacteerd door Jim Carrey.
Haha ik zat zo denken het zal je maar gebeuren dat jou leven een show zou zijn. je zou je dan wel k*t voelen zodra je er achter komt en weet dat heel je leven een show was
Al met al een dikke 4,0*
Geweldige film met Jim Carrey.
Echt een aanrader.
blablabla89
De originaliteit, de duidelijke moraal en de verhaalvorm vind ik erg goed, maar de uitwerking is OK. De laatste scene is memorabel mooi!
hardhiller1992
Na een hele lange tijd weer eens gezien en mijn mening blijft onveranderd. Geweldige, originele film. Jim Carrey op zijn best!
Dreiecke
Erg goede zwartkomische en diepzinnige film met een geweldige Jim Carrey. Een van de weinige films waarin hij echt veel kan laten zien, waarin hij komisch maar ook serieus kan zijn. Erg mooi gefilmd, met een decor (van de suggestie) van een heel dorpje onder een enorme koepel gebouwd, inclusief strand en zee, en waarin zelfs het weer helemaal aangepast kan worden. Een goed opgebouwde (onrealistische) soapsfeer.
De film belicht de kant vanuit Hollywood en hoe ver men kan gaan om een show te maken en zijn product door kan drukken. Gesponsord door reklame van bedrijven en constant lettend op kijkcijfers, het draait tenslotte om geld. De donkere zijde van de media. De flmmaker is nep in zijn emoties en naar blijkt zonder enige empathie, ondanks zijn schijnbaar empatische woorden. De schijnwereld van de media en van de soap in het bijzonder.
Aan de andere kant hebben we de goedgelovige man (dankzij het dom houden door de media), die zijn hele leven geen vragen stelt, maar op een dag ontdekt dat zijn leven nep is en dat hij een gevangene blijkt te zijn.
Waarbij men zich kan afvragen wie de gevangene is: de hoofdrolspeler in zijn geënsceneerd doch beschermd en verzorgd nepleven, de acteurs die elke dag op hun werk hetzelfde rondje lopen, degene die in de 'harde boze buitenwereld' leeft of degene die jarenlang dag in dag uit aan de buis gekluisterd zit .
Vraagje: waarom is in de film verwerkt dat iemand uit Den Haag naar de show belde? Best opvallend.
Jawaddedadde
Geen idee over het antwoord op jouw vraag (kan me dat zelfs niet meer herinneren), maar als je Carrey in deze film goed vond (en dat is hij inderdaad) moet je ook Man on the Moon maar eens kijken.
stfuympos
Volgens mij is het meer iets van dat het wereldwijd uitgezonden word.
Meneer Bungel
Lees ook de interessante trivia eens op Imdb, bijvoorbeeld: over psalm 139 en het feit dat David Cronenberg aanvankelijk gevraagd werd om te regisseren.

Psychologische dramafilm 'The Truman Show' van Peter Weir vanavond te zien op televisie

'The Truman Show' is vanaf 25 april weer te streamen: 'Wat wil een mens nog meer?'

'The Truman Show' is morgenavond (15 januari) te zien op televisie: 'Wat is dit toch een ongelooflijke, mooie en ijzersterke film'

Psychologische dramafilm 'The Truman Show' van Peter Weir vanavond (7 oktober) op televisie

The Green Mile

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991

The Usual Suspects
Thriller, 1995
deja vueilandtelevisieclaustrophobiaparanoiasuspicionsimulated reality hidden cameradystopievideo surveillancehuwelijkbedrogmysterietelevision producerontsnappentv show in filmquestioningreality tvmake believepretend reflectivewonderactortv showdirectactor wittyantagonisticdignifiedallegory of the cave