• 9.375.447 stemmen

Komedie / Drama | 103 minuten

Genre: Komedie / Drama

Geregisseerd door: Peter Weir

Met onder meer: Jim Carrey, Laura Linney en Noah Emmerich

IMDb beoordeling: 8,2 (1.349.017)

Gesproken taal: Engels, Spaans, Italiaans en Japans

Releasedatum: 29 oktober 1998

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot The Truman Show

"On the air. Unaware."

Truman Burbank leidt een perfect leventje: goede baan, een liefhebbende vrouw en een goede vriend. Langzaam komt Truman er echter achter dat zijn leventje iets té perfect is: hij ontdekt dat hij het middelpunt is van het succesvolle TV-programma The Truman Show. Al zijn hele leven lang woont Truman in een enorme TV-studio, waar een dorpje is nagebouwd en al z'n vrienden acteurs zijn.

Truman Burbank

Christof

Walter Moore / Kirk Burbank

Young Truman

Hahah

Had ik trouwens al gezegd dat ik die filmmuziek in deze film heel mooi vind (maar wel commercieel)?

Gewoon gepakt uit andere films...

Jos2

En ook dat hoeft niet per se in zo een allegorie.

Als het intern maar klopt. (En dat deed het ook niet....)

neo

Gewoon gepakt uit andere films...

om precies te zijn heeft philip glass muziek uit zijn vorige score (anthem) gewoon weer ff gebruikt.thomas newman is echt niet de enigste

Jos2

Ik hoorde ook zijn Powaqqatsi en/of Koyanisqatsi. Denk dus niet dat hij hetzelf heeft hergebruikt. Denk gewoon dat de makers van Truman het eronder gejast hebben. Vond het dan ook totaal niet werken. Sommige muziek was duidelijk voor een andere film geschreven.

neo

daarom vind ik de score ook veel beter klinken in de huiskamer dan als soundtrack bij de film.

avatar van FisherKing

FisherKing

Philip Glass heeft hiervoor geen muziek geschreven. Dit is gejat door de makers.

De muziek bij Koyaanisquatsi is verschrikkelijk goed evenals de film

avatar van hugohei

hugohei

Is dat zo, KingFisher ? En kan dat nou zomaar ? Dat interesseert me. Heeft die Glass niet zijn advocaat een briefje laten tikken ?

Of hebben ze oud werk van hem gebruikt ? Dan ligt dat geloof ik anders. Vertel wat je weet !

Jos2

Ze hebben er natuurlijk wel voor moeten betalen. Als Glass dwars had willen zitten, had dat gekund. Jatwerk is dus aboluut het verkeerde woord.

avatar van FisherKing

FisherKing

Jatwerk is het verkeerde woord

avatar van andolini

andolini

Vandaag weer gezien en mijn stem verhoogd met 0,5* naar 4*. Prachtig verhaal, mooi geacteerd van Carrey (de gekke bekken waren op 1 hand te tellen en dat is ook weleens fijn), maar ook van Harris ...
Mooie slotscene wanneer Harris als een soort God/vader (vanuit de lucht) zijn 'zoon' toespreekt en Truman zijn keuze maakt

avatar van Mik

Mik

Net gekeken.. weer een half puntje erbij.. oh kan niet.. ik had er al 5 gegeven

avatar van gimli f

gimli f

Deze film is zeker wel goed, alleen hij mist nog iets.

Oh ja, weet het: ik vind Carey niet de juiste persoon voor die film, de film had een sterkere, serieuzere hoofdpersoon moeten hebben. Nu bleef het toch iets te veel met zijn grappen en grollen...

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Deze film is zeker wel goed, alleen hij mist nog iets.

Fout fout, Carrey is de geknipte figuur voor deze film !!

avatar van JohnDoe

JohnDoe

Steengoede film, aanrader! ik ben het ook helemaal eens met Tonyvdb, Jim Carrey is dè persoon om die rol te spelen.

avatar van BS

BS

zeer goede film.Ik had zelf verwacht dat het "ontdekken" iets later begon maar nee hoor,ze openen er practies mee

Jim is erg geschikt voor deze rol omdat hij naast komisch ook serieus kan spelen,dat maakt het einde zo geweldig goed!

De film begint vrij rustig maar blijft steeds spannender worden.De andere hoofdrollen worden ZEER GOED gespeeld en gecast.Ik geef hem 4 sterren omdat het geen film is die je vaak achter elkaar kan kijken zonder dat hij verveeld.

avatar van renske

renske

Eén van mijn lievelingsfilms en een prachtig voorbeeld van hoe secuur een regisseur een script te lijf kan gaan. Bijvoorbeeld de scène waarin Truman op het kruispunt staat met zijn koffertje in zijn hand en merkt dat hij alle bussen kan stoppen, dat de wereld om hem draait omdat hij letterlijk de hoofdpersoon is is een cruciale scène, maar is in het ijzersterke script niet terug te vinden. Toch voegt het dus heel veel toe. Ik vond de muziek daar trouwens zeer effectief en mooi. Ik heb mij er geen moment aan gestoord.
Het enige wat ik een beetje tegen heb op deze film is dat het zo'n schoolvoorbeeld lijkt van een goede film. Er zitten geen werkelijk scherpe of grillige kantjes aan. Niet dat het saai is. Maar alles kan uitgelegd worden, zoiets. Trumans ontsnapping vanuit de kelder: iemand zei dat dat niet kan met honderdduizend camera's om je heen maar ik vond het wel passen binnen het cliché van de dagelijkse soap. Maar ja, dat kan ik dan weer uitleggen en misschien was het inderdaad beter geweest als Truman daar iets compleet irrationeels had uitgevoerd.

avatar van mellie

mellie

Ik heb me echt kapotgelachen alhoewel ik sommige stukken erg zielig vond..Wel een leuke film, je moet het wel allemaal geloofwaardig vinden.!

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Gister gezien ik vind hem behoorlijk ziek eigenlijk wel. de hele opzet van de film.

leven in een nep wereld en dan eigenlijk ook weer niet. maar goed ik geef hem

3 1/2 ster

neo

toen de film uitkwam in 1998 kon je bij de bioscopen van die ''free truman'' stickers halen, die binnen de kortste keren overal in de stad op muren,gebouwen,lantarenpalen werden geplakt. een van de leukste en slimste manieren die ik tot nu toe ooit heb gezien om een film te promoten.

avatar van renske

renske

Ik zag de Truman Show van de week weer, nadat ik thuiskwam van de MMMeeting en toch maar weer mijn stem verhoogd naar vijf sterren. Wat wil namelijk het geval: vorige keer dat ik over deze film schreef, zei ik dat het af en toe inderdaad wel een beetje gelikt was qua stijl. Dat is ook zo. Maar ik vind het toch de juiste keuze. Het past zo helemaal binnen de keurige wereld die voor Truman gecreëerd wordt, die wereld waar hij niet voor gekozen heeft. Oooh, wat bewonder ik Andrew Niccol, de schrijver van deze film. Hij speelt zo slim en grappig met bijvoorbeeld de compassie en de onverschilligheid van mensen op één en hetzelfde moment. Al die kijkers die betrokken zijn bij Truman, hopen dat hij uit zijn wereld breekt en tegelijk met elkaar (als gewillige consument) de reden zijn van het soort leven dat hij heeft en de televisie weer doorschakelen als hij er dan eindelijk uitbreekt. Moet je je voorstellen: deze film is gemaakt in de United States of America, het land waar de vrijheid in al haar vormen zo aanbeden wordt dat ze er zelfs andere landen voor binnenvallen. En dan maken ze een film over iemand die geen keuze heeft wat betreft zijn toekomst, carrière en zelfs liefdesleven. Of toch wel? Ineens moest ik af en toe aan de film Karakter denken die een soortgelijk thema aansnijdt. Waarbij Christof dus dezelfde functie heeft als Dreverhaven. Maar de rol van Katadreuffe heeft nog mensen om zich heen die het beste met hem voor hebben; Truman kan feitelijk niet eens zijn beste vriend en echtgenote vertrouwen. Dat is hard. De keuze van de stijl is dus zooo meesterlijk, want juist achter al die zoete kleurtjes van Seaside zitten de meest liefdeloze acties die je je kunt voorstellen. Het wonderlijke aan de camera die hem geen privacy gunt is (Christof hint op een gegeven moment zelfs op een conceptie op tv) is dat juist de camera hem ook weer redt. Het is dezelfde kracht als die Ook dat Nog! heeft als ze een of andere instantie bellen en in tegenstelling tot een machteloze persoon wél hun zin krijgen: er zijn namelijk te veel getuigen. Nu moet ik er wel bij zeggen dat Truman uiteindelijk ook kan ontsnappen omdat er geen weg meer terug is naar zijn onwetendheid van voorheen. Christof móet dat weten. Hij zegt ook tegen Truman dat de show werkte omdat Truman 'real' was. Nu Truman de feiten kent, zou het nooit meer kunnen werken.
Nog een paar feitjes uit de film: juist Christof bewaart als creator van de show zeer zorgvuldig zijn privacy - hoe ironisch!
Marlon - Truman's beste vriend - hint verschillende keren op gebeurtenissen die Truman niet kan weten. Bijvoorbeeld hij zegt: 'I would gladly step in front of traffic for you' als teken van vriendschap. Even daarvoor werd Marlon inderdaad bijna aangereden toen Truman doorhad dat de wereld daadwerkelijk om hem draaide en daarmee het verkeer ontregelde (mijn lievelingsscène overigens). Ook zegt hij als ze bij de onaffe brug over het water zitten iets als: don't we all dream of being interviewed in 'Seahaven tonight'? Wat uiteraard een hint is naar de terugblikprogramma's rond de show waar hij als acteur natuurlijk ook een taak heeft.
Nog één zeikdingetje omdat ik nu eenmaal niet iets kan bewonderen zonder kritiek te hebben: alle acteurs hebben een radio-ontvangertje in hun oor waarmee ze aanwijzingen ontvangen vanuit de regie. Later wanneer Truman in de auto zit en zijn vrouw erop wijst dat de mensen in de straat in een 'loop' zitten, zou de regie dat makkelijk kunnen ondervangen: ze kunnen immers de acteurs tot op het laatste moment instueren. Maar dat verzuimen ze.
Op dit adres staat een andere lovende recensie op de Truman Show, en wel van een hardwerkende scenario-schrijver te Hollywood die het script zooo geweldig vind dat hij bijna niet kan geloven dat het verfilmd is: http://www.geocities.com/Hollywood/Studio/1892/reviews.htm

avatar van GhotYou

GhotYou

Je kunt lang en breed discussiëren over de geloofwaardigheid van de film, maar zo is helemaal niet bedoeld. 't Is gewoon een origineel verhaal met een knipoog naar al die stomme realityprogramma's (Big Brother etc.) waar je beeldscherm tegenwoordig veelvuldig mee vervuild wordt. Vind 't zelf een schitterende film.

avatar van cornelis

cornelis

Die realityshows zijn van later datum dan deze film. De film gaat over van alles, maar dan meer op metaforisch niveau.

avatar van Devorzhum

Devorzhum

Volgende week donderdag op tv: RTL5, 20:30.

Schijnbaar lichtzinnig maar toch tot nadenken stemmend. Lekker!

neo

ok nu weten wel we weer dat er het een en andere volgende week op tv komt.

avatar van Mik

Mik

Ed Harris zei:

While the world he inhabits is in some aspects counterfeit, there's nothing fake about Truman himself.

Zo is het maar net, 5 sterren pants down.

avatar van yosemite44

yosemite44

net voor de 2e keer gezien en wat is deze film hier EN op imdb ondergewaardeerd.

avatar van GerwinF

GerwinF

nou 3.8 is geen slechte score hoor!

avatar van Phoenix

Phoenix

Wat een waanzinnig leuke film. Het verhaal zit vol leuke gebeurtenissen en is ook wel sterk geacteerd (ik ben van Carrey alleen maar debiele rollen gewend zoals the Mask en de Ace Ventura's, dus dit was wel een welkome afwisseling). Ed Harris doet het zoals altijd goed. 4,5* voor deze fantastische persiflage op al die reality-programma's (waar ik sowieso een hekel aan heb).

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

De achterliggende maatschappijkritiek is wat simplistisch, om niet te zeggen clichematig, maar als komedie gezien is 't best een leuke film (doch niets bijzonders). 3 *

avatar van yosemite44

yosemite44

3,8 is niet slecht, maar aan de andere kant heeft Terminator II bijvoorbeeld een hogere score...