• 9.441.383 stemmen

Komedie / Drama | 103 minuten

Genre: Komedie / Drama

Geregisseerd door: Peter Weir

Met onder meer: Jim Carrey, Laura Linney en Noah Emmerich

IMDb beoordeling: 8,2 (1.377.035)

Gesproken taal: Engels, Spaans, Italiaans en Japans

Releasedatum: 29 oktober 1998

Plot The Truman Show

"On the air. Unaware."

Truman Burbank leidt een perfect leventje: goede baan, een liefhebbende vrouw en een goede vriend. Langzaam komt Truman er echter achter dat zijn leventje iets té perfect is: hij ontdekt dat hij het middelpunt is van het succesvolle TV-programma The Truman Show. Al zijn hele leven lang woont Truman in een enorme TV-studio, waar een dorpje is nagebouwd en al z'n vrienden acteurs zijn.

Truman Burbank

Walter Moore / Kirk Burbank

Young Truman

avatar van RikkieD

RikkieD

Pff tranen met tuiten. Maja dat heb ik ook met John Wicks hond, of als the Terminator het staal in gaat.

Heerlijke film dit, geniaal, echt. Ik vind het ook fantastisch om te zien dat dit een van de eerste rollen van Jim is waarbij hij z’n diepgaandere veelzijdigheid laat zien.

Genieten dit! Topfilm.

avatar van wihu61

wihu61

Het uitgangspunt van de film is interessant. Maar als duidelijk wordt wat er er aan de hand is kabbelt het voor mij té gezapig voort naar een voorspelbaar einde. Ik bedoel, het moet toch een enorme schok zijn om te ontdekken dat je heel je leven 'belazerd' bent geworden door nota bene ook nog eens je eigen vrouw? Misschien had ik daarom ook liever iemand anders in de hoofdrol gezien, iemand die hier en daar ook een wat minder luchtige ondertoon had kunnen toevoegen. Vraag me even niet wie... ehm, Steve Buscemi?

avatar van neighbourkiller

neighbourkiller

wihu61 schreef:

We worden belazerd van de wieg tot het graf.wat leert een onderwijzer je op school....de staat belazerd je aan alle kanten etc.dan relaties...wie geloofd er nog in belang loos want iedereen wil ergens beter van worden denk nou niet dat jij anders en beter bent als de rest.we zitten in een diep dal en dat word in deze film grandioos uitgebeeld.vandaar een 8.

avatar van Antonev

Antonev

Fijne film en qua sfeer een typische jaren 90' comedy.

Voor mij persoonlijk waren de jaren 90' (en misschien ook nog wel de vroege jaren 00') hét decennium van de goede, moderne komedies. Leuke verhaallijnen, luchtig, een goede opbouw en (bijna altijd) een bevredigende finale. De Truman Show valt zonder twijfel ook in die categorie. Een fijne wegkijker met de gewenste happy ending.

Er worden tegenwoordig nog wel goede komedies gemaakt, maar je wordt toch wel dood gegooid met luidruchtige creaties die het moeten hebben van grofgebekte oneliners. Deze Truman Show voelt aan als een aangename zomerbries, waarin het verhaal, de humor en de sfeer één zijn.

Ik heb na het zien van deze film alweer zin in andere pareltjes waarin Carrey de show steelt. Liar Liar, The Mask en Ace Ventura staan de komende dagen weer op het menu voor een nieuwe ronde.