• 9.378.051 stemmen

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

Sciencefiction / Fantasy | 136 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Liam Neeson, Ewan McGregor en Natalie Portman

Releasedatum: 30 september 1999

Plot Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

"Every generation has a legend. Every journey has a first step. Every saga has a beginning."

Wanneer de slechte Trade Federation van plan is om de vredige planeet Naboo te veroveren, moet de Jedi-strijder Qui-Gon Jinn samen met zijn leerling Obi-Wan Kenobi proberen dit te voorkomen. Zij krijgen hulp van de jonge Koningin Amidala, en de Gungan Jar Jar Binks. Tijdens hun avontuur komen ze terecht op de planeet Tatooine, waar ze de jonge Anakin Skywalker tegenkomen. Qui-Gon en Obi-Wan zien in hem een mogelijk Jedi, en willen 'm gaan trainen.

Qui-Gon Jinn

Jar Jar Binks

C-3PO (stemrol)

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Vind dit een goede star wars film goede effecten, goede actie, in een woord fantastisch

matitie schreef:

gewoon een opmerking, heeft niets met de film te maken hoor.

Valt het jullie ook niet op dat het steeds 3 jaar duurt om een star wars film te maken?

ja, tussen 6 en 1 zit inderdaad maar 3 jaar?

ondergewaardeed meesterwerk.

eindgevecht is de bom!

darth mail - BAD ASS MOTHERFUCKER!

avatar van The Last

The Last

Iron Maiden schreef:

ondergewaardeed meesterwerk.

eindgevecht is de bom!

darth mail - BAD ASS MOTHERFUCKER!

het is wel zo,

gisteren weer gekeken en het einde blijft geweldig.

ewen mcgreggor is mijn held!

avatar van Legan

Legan

Destijds nog in de bioscoop gezien en toen vond ik het al de slechtste en kinderachtigste uit de reeks. En de latere 2 delen heeft hier niets aan veranderd. Matige actie en humor. Verder erg weinig diepgang bij de personages en wat het acteren betreft… Breek me de bek er niet van open. De sfeer, spanning en avontuur uit de vroegere drie delen is jammer genoeg weg. Jammer.

6,0 uit 10 (3,0*)

avatar van Theunissen

Iron Maiden schreef:

het is wel zo,

gisteren weer gekeken en het einde blijft geweldig.

ewen mcgreggor is mijn held!

Waarschijnlijk zul je bedoelen dat de aftiteling het beste is van dit wanproduct als film (eigenlijk is het nauwelijks een film te noemen want het is voor 90% door computers gemaakt de acteurs die meededen hebben alleen geacteerd voor een blauwe achtergrond). En daar geef ik je volkomen gelijk in.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Theunissen schreef:

Dat zei je in je vorige bericht ook al. Voeg dan aub zinnige argumenten toe.

Ik kan me niet voorstellen dat je een film een 0,5 geeft omdat je je voornamelijk stoorde aan twee caracters.

Leg me ook eens uit, waarom je het een verhaal van niks vond. Laat duidelijk zijn: Dit is een film die voortkomt uit de oude science-fiction, fantasy films van star wars. Het valt dus onder de categorie science-fiction fantasy, dus kom aub niet met argumenten dat de film onrealistisch was ofzo.

Dan zul je het wel moeilijk hebben in de wachtrij van menig bioscoop. Ik denk dat 70% van de blockbusters tegenwoordig volgepropt wordt met special effects.

Laat duidelijk zijn dat ik niet boos ben, maar voeg aub wat zinnige argumenten toe aan het forum.

avatar van Theunissen

L. luchtloper schreef:

1) Totaal niet boeiend;

2) Totaal niet spannend;

3) Zeer matig verhaal;

4) Alle caracters waren triest en niet alleen de geanimeerde;

5) Zeer kinderachtig (leek wel een sprookje).

Het was een hel om deze film volledig uit te kijken in de Bioscoop.

avatar van Hankster

Hankster

Theunissen schreef:

1) Totaal niet boeiend;

2) Totaal niet spannend;

3) Zeer matig verhaal;

4) Alle caracters waren triest en niet alleen de geanimeerde;

5) Zeer kinderachtig (leek wel een sprookje).

1) Ik vond de politieke verhaallijnen altijd wel leuk eerlijk gezegd. Beter dan het vreselijk slecht geschreven liefdesverhaal van Episode II

2) Naar het einde toe vond ik het toch allemaal wel spannend worden, zeker met als hoogtepunt The Duel of the Fates

3) Zoals gezegd, ik vind Episode II een zeer matig verhaal

4) Ik vind eerder dat er een enkel karakter was wat heel erg triest was, dan dat dat voor 'alle' karakters geldt. Zo vind ik Qui-Gon toch best goed neergezet.

5) Tsja, dat geldt voor bijna alle Star Wars films. De originele trilogy was nou ook niet echt een film puur voor de volwassenen, en het was oorspronkelijk ook bedoeld als sprookje. Enkel Episode III valt hier wat mij betreft wat buiten. Hoewel er in deze film wel wat hele kinderachtige grappen inzitten ja.

Een hele aardige Star Wars film, zeker in vergelijking met het tenenkrommend slechte tweede deel, Attack of the Clones.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Darth Maul was stoer. Jammer dat 'ie niet zo vaak in beeld kwam. De enige goed opgezette scene met een beetje spanning was het gevecht tussen Darth Maul, Qui-Gon Jinn en Obi Wan Kenobi. de Pod Race daarentegen was helemaal niet spannend, en eigenlijk weet je de uitkomst al voordat de race begint.

Darth Maul in voorgenoemde scene inclusief de ondersteunende muziek van John Williams waren eigenlijk het enige dat deze film nog wat cachet meegaven.Twijfel verder naar wie mijn weerzin het meest uitgaat; het irritante Anakinjochie of lame ass komische noot Jar Jar Binks.

avatar van EspenSGX

EspenSGX

Zeker niet de beste Star Wars, maar toch nog Star Wars. Anakin en JarJar op sommige punten nogal irritant te noemen, maar ja. Het schijnt dat de Fan-Edit van deze film beter is dan het origineel.

avatar van Sasja

Sasja

EspenSGX schreef:

zeker weten van wel. Ze hebben Jarjars slapstick eruitgehaald en van Anakin sommige dingen in verband met Padme

avatar van pompoen

pompoen

Deze is tegenover de oudere star wars erg kinderachtig.

Dit gaat enkel over een jongetje die een avontuur tegemoet gaat met zijn vriendjes, niet meer, niet minder.

En die Jar Jar figuur was de hele film door zwaar irritant waardoor de andere figuren 3PO en R2D2 niet leuk is zoals in a new hope.

Matige jeugdfilm die samen kan staan met Harry potter en de Disney- films.

avatar van White Trash

White Trash

Nee ik vond er ook niet veel aan eigenlijk..heb hem toch met de beste bedoelingen gekeken.

Soms zelfs ronduit saai om naar te kijken vond ik

avatar van film master

film master

mooie special effects, maar er ontbreekt iets.......

avatar van PeterW

PeterW

Die eerste drie delen hadden voor mij helemaal niet gemaakt hoeven worden. Je krijgt nu wel helemaal uit de doeken gedaan hoe het allemaal zit, maar dat neemt wel een groot deel van je eigen fantasie weg. Dit geldt vooral voor de figuur van Darth Vader. In het begin was ie nog mysterieus en ondoorgrondelijk, maar nu je weet wie er achter zit valt ie van z'n voetstuk. Darth Maul is inderdaad heel leuk, maar niet meer dan als een bijfiguur ten tonele gevoerd. Die had wat meer uitgediept mogen worden.

Ook de betere technieken en speciale effecten laten de latere films moderner aandoen dan de vroegere, terwijl die toch later speelden.

avatar van matitie

matitie

Ik vind deze film niet zo slecht, maar toen er iemand tegen mij zei dat hij deze veel beter vond dan episode V ging ik over mijn nek.

Nu ja, ik val ook meer voor het betere verhaal in episode V dan de betere special effects in deze.

avatar van NathanMandjes

NathanMandjes

Ik heb deze gisteren gezien en ik moet ècht eerlijk zijn. Dit soort films vallen of staan bij de opgebouwde fanbase en historie.

Als je puur kijkt naar de kwaliteit van de film dan kan ik niet lovend zijn. De acteerprestaties zijn redelijk, maar de conversaties zijn om onpasselijk van te worden, zo slecht.

Dan hebben we de Gungan Jar Jar Binks die niet alleen een karakterloze kop heeft, hij moest de humor brengen die voorkomt in de drie oudste Star Wars films. Compleet geflopt!

Daarnaast is het verhaal cliché op cliché. De onderwaterscène met de reusachtige vissen, de podrace. Het ziet er soms indrukwekkend uit en de geluiden zijn prima, maar als je echt kijkt naar het verhaal, dan lijkt het net alsof George Lucas eerst de actiegedeeltes schreef om de bezoekers te imponeren, en daaromheen een verhaal te brouwen.

Het enige vreemde aan de hele Star Wars serie is dat de rode draad die door het Star Wars universum loopt zo briljant is. De film had zoveel beter gekunt. Zelfs Episode II en vooral III hebben misschien wel onrealistischere beelden, het verhaal en de dialogen zijn tenminste goed afgewerkt.

Episode I is gewoon een tienerfilm. Jammer.

avatar van Moviecheezert

Moviecheezert

[quote]pompoen schreef:

Deze is tegenover de oudere star wars erg kinderachtig.

Matige jeugdfilm die samen kan staan met Harry potter en de Disney- films.[/q

Harry Potter zijn geen jeugdfilms zoals Disney!

En by the way deze film is oke!

avatar van JanVR

JanVR

Om niet direct beginnen af te breken, Ik vond het gevecht tussen Obi Wan, Qui-Gon en Darth Maul wel stukken indrukwekkender als de lichtzwaardgevechten in de voorgaande star wars. Maar dit verbegt niet dat de film inderdaad kinderachtig en maar matig geacteert is. Ook werd er nu teveel computer gebruikt. bijvoorbeeld : vind ik de reuzevissen eigelijk overbodig. Hij mist gewoon de klasse en uitstraling van de 'classics'

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Inderdaad, dit gevecht is in mijn opinie velen malen beter en spannender dan het eindgevecht in deel 3.

avatar van starwars321

starwars321

dit is de beste star wars film uit de hele reeks

avatar van Pilcrepus

Pilcrepus

pain in the ass schreef:

Ik vond Darth Maul juist een minpuntje aan deze film. Ik vind alle delen van Star Wars goed omdat ik hou van het uitgebreide verhaal, de sfeer, de personages, etc.

Maar toen ik voor de eerste keer Darth Maul zag vond ik het maar een zwak probeersel. Hij moest en zou er persé als een soort demoon uitzien zodat het wel zeker was dat hij slecht was. Hij heeft bijna geen persoonlijkheid of karakter.

Zijn dubbele lichtzwaard is ook alleen maar verzonnen omdat de standaard lightsaber te saai gevonden werd. Het is net allemaal teveel probeersel.

Verder vind ik Jar Jar Binks een kinderachtig verschijnsel, in de oude trilogie moesten we het hebben van de geweldige uitspraken van C-3PO, en nu moeten we het doen met de slapstick humor van een knullige alien.

Deze film vind ik goed omdat we een blik krijgen op het verleden van Darth Vader en Obi Wan Kenobi. De sfeer is goed, de muziek is goed, de personages zijn over het algemeen redelijk interessant, en de animatie maakt het mooi af.

Maar je moet wel van Star Wars houden, als losstaande film stelt het niet zo veel voor.

avatar van ik_ben_gilles

ik_ben_gilles

ik vind dit eigelijk echt nog wel een hele goeie star wars film.

om eerlijk te zijn: ik ben meer fan van de nieuwe trilogy dan van de oude.(hoewel The empire strikes back en return of the jedi wel machtig blijven) En de echte topper is en blijft toch wel Revenge of the sith

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Nog nooit heb ik zo erg naar een film als deze uitgekeken.

10.354x de trailer zitten kijken, John Williams - Duel of the Fates hetzelfde verhaal en op MTV de movie special opgenomen om die vervolgens dan ook 6x per dag te kijken.

Het punt is, ik wilde de film erg graag zien en toen het eenmaal zover was, zat ik echt met hartkloppingen in die bioscoop. Ik verwachte dus een film die nooit meer overtroffen kon worden.

Nou dat viel een beetje tegen uiteindelijk. Slaapverwekkende acteer prestaties, vervelende langdradige stukken, zwakke dialogen, Anakin Skywalker en Jar Jar Binks kunnen elkaar de hand schudden wegens stront irritant zijn en het was over het algemeen veelste kinderachtig allemaal. Vooral die Robotjes van de Trade Federation.

Maar ik kan gewoon niet streng zijn voor Star Wars, het is gewoon een goede film die iets wat tegen viel, maar dat kon haast niet uitblijven. Door Episode 2 en 3 ben ik dit deel wel wat meer gaan waarderen. Daarom een halve ster extra

avatar van Mr.Crow

Mr.Crow

Laatst weer eens gezien.

Beter dan dat ik me hem herinnerde (heb hem bijna 10 jaar geleden in de bioscoop gezien), maar duidelijk een van de slechtere Star Wars films.

Plus;

-Verhaal vind ik oke.

-Podrace is spannend en geweldig om te zien.

-Ultieme Star Wars badguy voor mij persoonlijk; Darth Maul.

-Lightsaber gevecht aan het einde van de film vind ik beter dan iedere andere Star Wars film (ook Episode II en III), voornamelijk door Darth Maul.

Min;

-Jar Jar Binks, wat een ongelooflijk irritant personage.

-De computer effecten zijn op bepaalde stukken niet met de tijd mee gegaan. Zo vind ik het gevecht tussen de droids en de Gungans echt té nep. Computer animaties tegen computer animaties. En dan vind ik de droids nog wel gaan, de Gungans een stuk minder en de wapens / schilden die ze hebben het minst.

-De ruimte waarin Darth Maul, Qui-Gon en Obi-Wan hun laatste duel hebben vind ik een beetje vergezocht.

avatar van maarten_d

maarten_d

goeie reeks films

avatar van film88888

film88888

1 woord: Meesterlijk!

De film bleef heel de tijd goed, en verveelde nooit, en elke scene was genieten zo wel van de Pod Race als de (jammer genoeg) de 2 scene's met de lightsaber gevechten.

Deze film is 1 groot avontuur voor jong, en oud.

De personage's uit deze Star Wars film vond ik ook heel leuk, en knap gemaakt. Liam Neeson, Ewan McGregor en Natalie Portman, en de rest spelen allemaal super goed, en hebben ook coole personage's die ze goed in leven brengen.

Darth Maul was idd heel cool, en stoer, maar voor mij een grote dikke nek, want zo als je zag was de man snel dood, maar wel cool gedaan voor zijn personage dat hij ook de force heeft, en zo als een Jedi vecht. Voor mij blijft Lord Vader de coolste!

4,5 sterren.

Briljante film!

prophecysenaatkoningintaskmaster galaxyapprenticetaxesruimte-operastar wars prequel trilogy hopeful