• 9.378.150 stemmen

Escape from New York (1981)

Sciencefiction / Actie | 99 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: John Carpenter's Escape from New York

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Kurt Russell, Lee Van Cleef en Ernest Borgnine

Releasedatum: 13 augustus 1981

Plot Escape from New York

"1997. New York City Is Now a Maximum Security Prison. Breaking Out is Impossible. Breaking In is Insane."

De toekomst: 1997. Omdat misdaadcijfers met 400% gestegen zijn, wordt er in 1988 een muur om Manhattan getrokken en verandert het eiland voor New York in een streng bewaakte gevangenis. Negen jaar later wordt het presidentsvliegtuig als protest tegen de politiestaat gekaapt en landt de capsule met de president binnen de muren van het eiland. Snake Plissken staat net op het punt de gevangenis in te moeten. Hij kan echter zijn vrijheid terugwinnen door de president te redden uit de handen van de bendes die hem gegijzeld houden.

Snake Plissken

Secretary of State

avatar van Zavo

Zavo

FunkStarr schreef:

Dat het gemiddelde niet zo hoog is komt dus door mensen als jij die hier 1 ster voor geven, dan zakt het gemiddelde natuurlijk al snel.

Ja, er zijn ook mensen die deze film slecht vinden en die mogen ook stemmen. Jammer he?

Voorspelbaarheid? Wat is er in de film dan zo voorspelbaar? Noem eens een paar voorbeelden?

Hij krijgt in het begin van de film een missie, op dat moment weet je toch al dat hij net voor de tijdslimiet met de president terugkomt? En dat hij onderweg wat tegenstanders tegenkomt en wat mensen die hem van vroeger kennen, bla bla, het is de formule die in zoveel films gebruikt wordt.

En als je een hekel hebt aan dit soort films, waarom kijk je er dan naar?

Omdat ik dat vantevoren misschien niet weet?

Hij doet mee in de alternatieve KO, dus ben ik 'm gaan kijken. Verder had ik een ander beeld van Carpenter. Lang geleden heb ik wat van z'n horrorfilms gezien die ik toen wel aardig vond.

Zavo schreef:

Stoere-mannen-macho-film voor pubers uit de jaren '80.

Daar heb je wel ergens gelijk in, althans als ik naar mezelf kijk. Er kleeft veel video-nostalgie aan deze film. Zo'n totaal onbekende film die je in 1984 er gratis bij huurde en dan ineens een superfilm bleek te zijn.

Het ziet er natuurlijk gedateerd uit en het acteerwerk en verhaal is erg cliché, maar cliché's hebben een authentieke oorsprong en deze film ligt daar heel dicht in de buurt.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Redlop schreef:

Totaal onbekend? John Carpenter is toch redelijk een household-name, met name binnen het genre van horror- en cult-films.

In 1984 staat erbij.

Redlop schreef:

Zo'n totaal onbekende film .

Onbekende? Was een hit, hoor. Mij werd ie destijds zwaar aangeraden door de videotheekeigenaar zelf.

avatar van Reinbo

Ik probeerde als 13 jarige de film in de bios te zien, maar werd geweigerd. 16 jaar en ouder was ie.. Zag 'm een dik jaar later op video en werd voor altijd fan.

Wouter schreef:

Het werd een hit (mede dankzij de Videokeizer}, als een sleeper. Dat probeer ik te zeggen dus.

avatar van Reinbo

Nee hoor, na Haloween en The Fog was dit een film waar flink naar uitgekeken werd. 't is wel waar dat de film later pas tot de cultstatus uitgroeide die het nu heeft.

Redlop schreef:

Maar je hebt geen gelijk. Dit was een bioscoophit destijds.

Wouter schreef:

Maar je hebt geen gelijk. Dit was een bioscoophit destijds.

Kan zijn.

Ik kan het me niet herinneren als zodanig in Nijmegen. Straight to video in deze contreien.

Daarnaast ook vreemd dat je dan zegt: " Mij werd ie destijds zwaar aangeraden door de videotheekeigenaar zelf"

Die tip zou je dan ook overbodig gevonden hebben nietwaar, beseffende dat het een bioscoophit was destijds .

Pastichio Rocker

The film's total budget was estimated to be USD $7 million.[1] It was a commercial hit, grossing over $50 million worldwide.

Cyberpunk pioneer William Gibson referred to the film as an influence on his cyberpunk novel, Neuromancer: "I was intrigued by the exchange in one of the opening scenes where the Warden says to Snake: "You flew the wing-five over Leningrad, didn't you?" It turns out to be just a throwaway line, but for a moment it worked like the best SF, where a casual reference can imply a lot".[19] Popular videogame director Hideo Kojima has referred to the movie frequently as an influence on his work, in particular the Metal Gear series. The character Solid Snake is strongly based on Snake Plissken. In Metal Gear Soild 2: Sons of Liberty Snake actually uses the alias "Pliskin"[20] to hide his real identity during the game.

Zo, twijfels weg?

Redlop

Twijfels bij wie en waarover?

Kan zijn.

Dat heeft met mijn leeftijd te maken. Ik had hetzelfde met Foul Play, bijvoorbeeld. Ook een dikke hit in de bios.

Redlop

Ik dacht dat het wel duidelijk was dat het dus voor mij een totaal onbekende film was destijds. Dus niet in zijn algemeenheid. Zo rond '83 - '84. Mede omdat deze de bioscoop niet gehaald had, dus waar zou ik hem van moeten kennen, behalve van de video. Vandaar de video nostalgie waar het feitelijk om draaide in mijn post 1 meter hierboven.

avatar van Reinbo

Ging in Rotterdam in premier in Lumiere 1, niet de minste zaal. Dus het heeft weldegelijk de bios gehaald. Niet zo gek van de regisseur die hiervoor Halloween en The Fog maakte. Ook twee hits.

Redlop

Als je mijn vorige posts gelezen hebt, wist je ondertussen dat ik het over Nijmegen had, begin jaren '80. Alhoewel ik toen Halloween al gezien had, met diverse nachtmerries dientengevolge, hield ik me toen niet zo bezig met oeuvres.

Je doet wel een beetje flauw, in de zin dat je de essentie van mijn post voorbijgaat. Namelijk dat de film vooral voor mij video-nostalgie is. Hetgeen ook van Blade Runner gezegd kan worden, waarvan ik me ook kan herinneren dat die in de loop der jaren pas een culthit geworden is. Terwijl Ridley Scott met Alien ook een grote hit had.

Maar Blade Runner heeft de tand des tijds beter doorstaan, maar ik vrees dat ik daarmee weer opnieuw kwaad bloed zet

Pastichio Rocker

Blade Runner was geen grote hit toen de film uitkwam, en werd door diverse critici neergesabeld (sommigen hebben later hun fout hersteld). Escape From New York werd daarentegen wel goed ontvangen.

Gelukkig maar...

avatar van i.Ron S.

i.Ron S.

Redlop schreef:

Blade Runner is een voorstelling van een hoogtechnologische toekomst en Escape From New York is een voorstelling van een verdorven toekomst.

Blade Runner moet er dus beter afgewerkt en moderner uitzien om mooi te blijven.

Bij Escape from New York is dat van minder belang, maar de DVD versie is toch wel mooi helder vind ik en de special effects zoals met die zweefvlieger zien er toch beter uit dan de versie die ik vroeger op video had.

avatar van Reinbo

't grappige is dat alle compter visuals met 8 mm projectoren gedaan zijn. Computermonitoren bestonden nog nauwelijks in die tijd.

avatar van Zinema

Klassieker van Carpenter met zijn vaste kracht Russell. Origineel idee doorspekt met veel aktie en een spannende sfeer. Goed.

avatar van xenne

xenne

uitgangspunt is zeer goed, maar de uitwerking liet wat mij betreft te wensen over. ontgoocheling want er zijn veel andere films van Carpenter die ik wel kan smaken.

avatar van Metalfist

Metalfist

Zeer vermakelijke film met een apocalyptisch tintje en met de veel te coole Kurt Russel als Snake Plissken.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

het idee is zeer goed en New York word hier zeer goed weergegeven als een gevangenis maar het is naar mijn mening nogal wat slecht uitgewerkt. De goede acteurs halen het gemiddelde dan weer boven.

Pastichio Rocker

Met Isaac 'Chef' Hayes als bad guy The Duke!

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Mooi actiefilmpje uit de tijden van welleer. De film komt wat eentonig over omdat er erg weinig actie te beleven valt. De sfeer doet me wat denken aan blade runner maar komt toch niet in de buurt. NY voorstellen als één grote gevangenis vond ik wel goed gevonden als uitgangspunt voor deze film.

avatar van The Last

The Last

Als actiefilm zou ik EFNY niet omschrijven. Vind 'm als actiefilm uberhaupt niet voor 100% geslaagd, daar is die veel te traag voor. Wat deze film wel het kijken waard maakt is de prachtige art-direction en de sterke en duistere sfeer. Klein beetje vergelijkbaar met Blade Runner, maar die vind ik qua inhoud (EN uiterlijk) veel beter. Het toekomstbeeld wat deze film schetst is ook zeker niet slecht, zo nu en dan best grappig door debiele figuren als The Duke en Cabbie, en Russell doet het zeer aardig als anti-held. De soundtrack mag er ook wezen. 3,5 voor nu, vond 'm ondanks de speelduur van 90 minuten, wel ERRUG traag. Lijkt mij ook echt een film die na herziening steeds beter wordt.

O ja, de dvd had een prima transfer!

avatar van Theunissen

Ik vond het meer een B-film ondanks de goede cast (Kurt Russell, Lee van Cleef en Ernest Borgnine). Het verhaal beloofde veel maar de verfilming ervan vond ik maar matig. Op de een of andere manier wist de film me niet echt te boeien. Kurt Russell vond ik overigens wel goed.

avatar van aunuscus

aunuscus

Deze film wil ik zien!!!!

avatar van klute89

klute89

aunuscus schreef:

Deze film wil ik zien!!!!

Ik zou zeggen schaf hem aan, de film is niet duur.