menu

Jackie Brown (1997)

mijn stem
3,62 (3408)
3408 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Drama
154 minuten

geregisseerd door Quentin Tarantino
met Pam Grier, Samuel L. Jackson en Robert Forster

De stewardess Jackie Brown wordt gepakt tijdens het smokkelen van geld voor haar baas. Ze krijgt een aanbod om met de politie samen te werken om de wapenhandelaar waar ze voor werkt te kunnen pakken. Ze ontmoet Max Cherry, die haar borgsom betaalt. Ze besluiten een plan te smeden waardoor ze de partijen tegen elkaar uit kunnen spelen, en er zelf met een grote som geld vandoor kunnen gaan.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=HlAECQzTkfY

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
2,5
Erg flauwe film. Zwak verhaal, makke dialogen, weinig verheffende karakters. Enkel Robert Forster en de muziek waren de moeite.

5,0
Vind het de beste film ooit gemaakt. Misschien ook omdat ik in 1998 een paar keer in de States was en de film daar heb gezien (speciaal gevoel aan overgehouden) Heb zelfs nog een Jackie brown cassettebandje met de film tracks toen gekocht. Deze film moet je echt een paar keer gezien, zo mooi steekt ie in elkaar. Alleen al de scene met Get in the Trunk Met Beaumont Livingstone maar vooral de muziek in de film is ook super. Top Top Top!

Now that my friend is a clear cut case of him or me. And you best believe it ain't gonna be me.

avatar van Hendrick99
4,5
Misschien niet Tarantino's bekendste film, maar naar mijn mening wel zijn beste. Goed verhaal en Ijzersterke rolverdeling. Mooi om te zien dat zo'n gevestigde acteur als Robert De Niro zich niet te groot voelt voor een (belangrijke) bijrol. Zoals gebruikelijk lopen er weer diverse tijdlijnen. Vooral op het einde van de film is het zaak om goed op te letten wanneer/wat/hoe er iets gebeurt.

avatar van Pim1993
4,0
Geslaagde Tarantino. Vond deze dus persoonlijk een stuk beter dan 'The hateful eight'.

avatar van stefan dias
4,5
Vol punt erbij.
Was even meegesleurd in de Tarantino-moeheid. Maar nu ik deze herzie, valt op hoeveel lol er in de dialogen gestoken wordt, hoe slim het verhaal in elkaar steekt en hoe eenvoudig het verteld wordt. Robert Forster steelt de show met zijn droopy eyes en is meer dan knuffelbaar.
En De Niro zet hier echt met verve een dommekloot neer zeg. Grandioos. Le-wissss… hilarisch.

avatar van Tom-Hanks
3,0
Een mindere film van Quentin Tarantino. Zijn eigenwijze manier van films zijn meestal verrassend goed, maar deze is iets minder. Het blijft een toffe film om te kijken, maar ik had toch meer verwacht.

De muziek blijft leuk om te luisteren; iedereen acteert goed (vooral Robert De Niro) en er zijn interessante karakters tussen de personages. Doch kon ik het verhaal niet volgen. De film kwam rustig op gang. Uiteindelijk maakte Jackie een plan, en toen ging het te snel. Het verschil in tempo was te groot.

avatar van Zwolle84
4,5
Pulp Fiction wordt - begrijpelijk, geweldige film - altijd gezien als de ultieme Tarantino, maar van zijn jaren-90-werk vind ik Jackie Brown nog altijd de beste.

Niet dat het nodig is om er een wedstrijdje van te maken, want de films vullen elkaar prachtig aan. Na het over the top hilarisch belachelijke plot van Pulp Fiction had Tarantino niet beter kunnen reageren dan met Jackie Brown: een zwoele, sexy, swingende film met een doordacht plot waar je elke keer weer je aandacht bij moet houden.

Dat de film zo swingt is enerzijds te danken aan de ontzettend mooie soundtrack. Als je je film begint én eindigt met het mooiste nummer aller tijden - 'Across 110th Street' van Bobby Womack - kan er eigenlijk al weinig misgaan. Maar ook de rest van de film danst op de tonen van heerlijke soul, inclusief de mierzoete deuntjes van The Delfonics. Het is niet voor niets dat ik na het kijken van Jackie Brown steevast weer wekenlang aan de soul zit.

Het is echter niet alleen de muziek die swingt; álles swingt in deze film, niet in de minste plaats de geweldige Pam Grier. Elke keer dat ze in beeld is slokt ze al je aandacht op met haar sterke, zelfverzekerde presence. Ze is daarmee het stralende middelpunt van een sterrencast die zich mag uitleven op heerlijk geschreven karakters. Van de grote rollen - Ordell en de erg leuke Louis - tot de bijrollen - Sheronda spreekt slechts een paar woorden, maar is oh zo sterk.

Een vrij ingewikkeld plot (althans, je moet zoals gezegd opletten, anders mis je cruciale puzzelstukjes), sterk aanwezige acteurs én een dominerende soundtrack: daar moet je niet te veel meer aan toevoegen. En dat heeft Tarantino hier heel goed begrepen. Verwacht ditmaal niet allerlei flashy trucjes, maar solide, ingetogen camerawerk en rustige, donkere kleuren. Het zorgt ervoor dat Jackie Brown ondanks al haar gewicht toch makkelijk wegkijkt, zonder echter ook maar een moment saai te worden.

M'n dikke 9 blijft staan en hij schuift weer flink wat plekken op in m'n top 100.

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
Een film uit de gloriejaren van Tarantino die ook met Reservoir Dogs en Pulp Fiction een goeie misdaadfilm weet neer te zetten. Wat cartoonesk soms en ook hier zijn de figuren nogal komisch neergezet. Maar dat mag wel en Tarantino geraakt er mee weg. De film is geen topper omdat ik meer had verwacht van Pam Grier. Ze speelt de titelrol, maar daar is ook alles mee gezegd. Ik hoopte een gelijkaardige rol als in Coffy met een veel sterkere aanwezigheid. Tarantino legt nogal geforceerd de 70's muziek er boven op om de sfeer neer te zetten, wat niet altijd lukt.

Maar de film heeft wel z'n momenten en de plot is boeiend genoeg. Robert Foster maakt veel goed en ook Samuel L. Jackson is niet slecht. Verder nogal rare rollen van Robert de Niro en Michael Keaton. Tarantinohumor zeker? Leuke film in elk geval.

avatar van Boneka
4,5
Wat een geweldige film is dit. An sich ben ik niet zo'n fan van Tarantino, maar deze komt bij mij in de top 10. Het plot zit goed in elkaar, de dialogen zijn voortreffelijk, de muziek is lekker gekozen en de acteurs spelen stuk voor stuk voortreffelijk. Uiteraard met Samuel L. Jackson voorop maar ook Robert de Niro, Robert Forster en Bridget Fonda leveren hier een puike prestatie. De dames doen het zeer goed in deze film. Was elke keer weer een feest om Bridget hier te zien. Ik denk dat ik deze film van Tarantino ook de beste vond al heb ik ze nog niet allemaal bekeken. Pulp Fiction vind ik toch een stuk minder vanwege het beroerde plot. En Reservoir Dogs is niet mijn ding. Daarin tegen vond ik Django en The Eighful weer wel een stuk beter.

Het beeld van Jackie Brown is overigens geweldig op blu ray gezet met een klein minpuntje. De kleuren zijn subliem. Diepte en detail dik in orde. Geluid prima alleen de witte punten zijn helaas regelmatig te zien. De enige smet op deze verder uitstekende film die ik vanaf nu veel meer ga bekijken!

avatar van Boneka
4,5
Zwolle84 schreef:

M'n dikke 9 blijft staan en hij schuift weer flink wat plekken op in m'n top 100.


Geen top 10?

avatar van Zwolle84
4,5
Boneka schreef:
(quote)


Geen top 10?


Nee, daar staan alleen maar tienen in.

avatar van Boneka
4,5
Zwolle84 schreef:
(quote)


Nee, daar staan alleen maar tienen in.


Okay...........lol

avatar van IH88
4,0
“My ass may be dumb, but I ain't no dumbass.”

De enige film van Tarantino die ik nog moest zien. En ik heb weer genoten. Jackie Brown is wat ingetogener dan bijvoorbeeld Pulp Fiction of Reservoir Dogs, maar heeft voor de rest weer alle Tarantino elementen. Een niet chronologische vertelwijze, scherpe dialogen, absurde humor en nog absurdere personages.

Het verhaal zit ijzersterk in elkaar en de acteurs doen het voortreffelijk. Pam Grier en Samuel L. Jackson zijn de blikvangers, maar ook Forster, De Niro, Fonda en Keaton zijn sterk. Vooral het samenspel tussen De Niro, Jackson en Fonda levert heerlijke situaties op. Met de scènes rond een shopping mall als climax. Speciaal compliment ook voor de weergaloze muziek. Jackie Brown swingt.

avatar van IH88
4,0
Zwolle84 schreef:


Dat de film zo swingt is enerzijds te danken aan de ontzettend mooie soundtrack. Als je je film begint én eindigt met het mooiste nummer aller tijden - 'Across 110th Street' van Bobby Womack - kan er eigenlijk al weinig misgaan.


Geweldig nummer. Als je zo een film begint kan er inderdaad weinig meer misgaan .

avatar van ZenZin
2,5
In de categorie b-film Is dit een b-film. Doet allemaal low budgetachtig aan. Pluspunt Is dat de gebruikelijke Taranto smakeloosheid hier nog wel meevalt.

avatar van Ste*
3,0
Dit was de enige Tarantino die ik nog moest zien. Snap wel dat ik deze zo lang uitgesteld heb, want na een halve kijkbeurt zo'n tien jaar geleden besloot ik dat ik er weinig aan vond, en dat is eigenlijk nog steeds wel min of meer zo. Er zitten hier en daar zeker vermakelijke stukken in - vrijwel allemaal afkomstig van Samuel L. Jackson- maar voor de rest weet deze film toch een stuk minder bij me teweeg te brengen dan de rest van Tarantino's oeuvre.

Het hele verhaal sleept ontzettend lang aan, zonder dat er echt veel spanning of funfactor inzit. Weinig beklijvend ook, kan me nu al heel weinig herinneren van wat ik gezien heb. Het is allemaal net wat teveel moeizaam en stroef plot, in plaats van de gebruikelijke Tarantino-schwung uit zijn andere films. Niet mijn ding.

3*

avatar van Zwolle84
4,5
ZenZin schreef:
In de categorie b-film Is dit een b-film.


In de categorie b-film is toch elke film een b-film? Even los van het feit dat een b-film iets anders is dan je waarschijnlijk bedoelt.

avatar van Fisico
3,5
Bij een film die in handen is van Tarantino weet je dat het cinematografisch dik OK zit. De eerste shot alleen al is er boenk op met een Pam Grier op de loopband, een gezellig deuntje en mozaïektegeltjes op de achtergrond. Doorheen de film heb je trouwens die goede Motown-deuntjes. Leuk!

Maar het is vooral bad guy Samuel L. Jackson die de fantastische rol van een charismatische Ordell Robbie op zich neemt. De laatste tijd duikt hij wel meer op in mijn bekeken films, maar ook niet onlogisch als je ziet dat die man meer dan 100 films heeft gedraaid, wat een oeuvre! Niet allemaal briljant, soms maar kleine rolletjes, maar toch. Hij speelt hier alvast de pannen van het dak. Zijn gevlechte baard, zijn lange haar en zijn baret, geweldig fout! Robert de Niro heeft een bescheiden rol en hij doet het goed in die zin dat hij zichzelf niet overstijgt.

Jackie Brown onderscheidt zich van andere films door de goede en onderhoudende dialogen, de humor en de uitstekende cast. Geen buitensporig geweld, geen romance tussen Brown en Cherry, maar een boeiende plot die al swingend naar zijn einde loopt.

avatar van stefan dias
4,5
Tarantino zoals ik hem wél lust. En kom meteen to the point: de humor is wel degelijk aanwezig, maar gedoseerd genoeg dat het niet belachelijk of zelfs irritant wordt. Iedereen acteert top. Forster mag met zijn onderkoelde performance en charme de show stelen, Jackson doet wat hij altijd zo briljant doet, Fonda is zaaalig en De Niro hilarisch. Man, wat kan die een dommekloot neerzetten. Toch wel één van mijn favoriete acteurs aller tijden ( heel het Fokkers gedoe heb ik maar links laten liggen).

Ook leuk is de hele Americana in deze film: bail bonds, lelijke shopping malls en parkings, mensen die liggen te niksen in saaie huizen, gunz gunz gunz, girls with guns… Niet erg fotogeniek an sich, maar in de film werkt het wel. Fraaie plot… een film die ik om de vijf jaar met veel plezier terug kan zien.

avatar van Alathir
3,5
Ben altijd al fan geweest van Tarantino. De rode draad door zijn films is altijd wraak en ondanks dat het vaak een vrij simpel plot betreft is, moet je hier toch misschien iets meer je aandacht erbij houden. Het is eigenlijk al lang geleden dat ik nog een andere Tarantino zag. Iets van een 2 jaar geleden zag ik uiteraard The Hateful Eight die ik toch wat aan de langdradige kant vond.

Eerste film die ik zie met Pam Grier. Vanaf nu ook een naam die ik niet snel zal vergeten denk ik want wat speelt zij geloofwaardig. De Niro kan me steeds meer bekoren nadat ik afgelopen week nog Awakenings zag. Samuel L. Jackson vond ik hier niet zo grappig, hij heeft betere rollen.

Het liedje Across 110th Street is echt lekker maar als we dan gaan vergelijken met andere Tarantino films is deze film vrij soft. Ik had toch een shoot-out verwacht op het einde terwijl Samuel L. Jackson gewoon wordt neergeknald. Beetje een anti-climax toch wel.

5,0
Al meerdere keren bekeken maar wat blijft dit een topfilm. Een ode van Quentin aan Pam Grier. Ondanks de plot en de verschillende verhaallijnen is dit eigenlijk een tragisch liefdesverhaal. Vooral de laatste scene waarbij Robert Forster de telefoon nauwelijks kan beantwoorden vanwege de mogelijke liefde van zijn leven die zojuist bij hem wegreed en vervolgens het shot van Pam Grier in haar auto waarbij zij nauwelijks haar tranen kan bedwingen is voor mij een van de mooiste liefdesscenes ooit.

avatar van FlorisV
3,5
Leuk om weer te zien. Erg fijn ook om af en toe terug te spoelen want dat kon in de bios, ondanks het verwarrende gedoe met wisseltrucs, dus niet.

Zoals het een Tarantino betaamt met leuke vertolkingen. Forster is zo degelijk als een huis en heel geloofwaardig in zijn rol. Pam Grier is ook prima als stewardess en onverschrokken working class heldin. Keaton is zijn gebruikelijke hyperactieve zelf maar zijn rol is op maat geschreven voor hem. Fonda is goed gecast, slonziger, luier en delleriger dan ooit maar daarom niet minder lekker, mooi gekleurd door de Californische zon. Jackson kan als geen ander zowel hilarisch als angstaanjagend zijn, zelfs met dat staartje en sikje. Alleen De Niro vond ik wat saai maar zijn rol is ook wel erg lomp (en wat hij op het einde doet is overdreven).

Het verhaal is inderdaad eentje waar je goed op moet letten en af en toe dus eventjes terug moet spoelen als je dat opletten niet goed kunt, zoals ik . Het gaat uiteindelijk gewoon om een grote tas met geld maar er zijn nogal wat partijen bij betrokken die allemaal voor de gek gehouden moeten worden. Leuke misdaadfilm. Af en toe wel echt bikkelhard. Tarantino is gek op scenes waarin je opeens onverwacht overal bloedspetters ziet hoewel hij zich hier behoorlijk inhoudt.

Ik blijf met de vraag zitten: waarom gaat Max niet mee met Jackie op het eind? Je ziet hem wel twijfelen aan zijn keuze op het einde en even lijkt het of hij Jackie achterna wil. Beetje ambivalent natuurlijk en waarschijnlijk kruisen de paden van deze twee elkaar nog wel. Lekker onderkoelde romance dus?

avatar van Vidi well
4,0
Heerlijk relaxte Tarantino.

Jackie Brown lijkt een soort Pul Fiction in slowmotion. Een misdaadverhaal injaren '90 LA, met fijne dialogen, bijzondere personages, en coole muziek. Alleen is Jackie Brown nog langzamer dan zijn voorganger.

avatar van MrHorror
"Na Pulp Fiction kon Quentin Tarantino zich de nieuwe koning van de onafhankelijke film noemen. Met Jackie Brown sloeg hij een weg in die zowel de fans als de critici verbaasde. Deze titel is met zijn verhaallijnen, opmerkelijke personages en scherpe dialogen nog steeds een typische Tarantinoproductie. Aan de andere kant is het ook veel serieuzer van sfeer en ontbreekt dat ironische toontje. Tarantino baseerde zich op “Rum Punch” van Elmore Leonard, waarin alles draait om Jackie Brown. Zij is een stewardess die Ordell Robbie helpt met zijn wapensmokkelzaak.

Helaas wordt ze betrapt met drugs. De politie, die Ordell in het vizier heeft, vraagt haar “vriendelijk” om met ze mee te werken. Jackie heeft echter haar eigen plannen en probeert de politie en Ordell tegen elkaar uit te spelen. De andere personages die het verhaal bevolken bemoeien zich met de zaak en zo wordt het verhaal steeds ingewikkelder.

Toegegeven, de eerste keer dat ik Jackie Brown zag was ik niet echt onder de indruk. Ik had moeite met het volgen van de ontwikkelingen (ik hield echt niet meer bij wie wat nou deed) en de geweldsuitbarstingen waren hier een stuk serieuzer. Bij de tweede kijkbeurt kwam deze titel beter binnen.

Eigenlijk is Jackie Brown Tarantinos eerste en enige dramafilm. In plaats van zijn kenmerkende stijl zijn het de personages die voorop staan. Zij bepalen hoe de plot verloopt en Tarantino neemt uitgebreid de tijd om ze echt te leren kennen. Niet dat dit een volbloed psychologische praatfilm is (hoewel dat soms maar weinig scheelt), Tarantino neemt behoorlijk wat gas terug.

Omdat de personages centraal staan valt ook het acteerwerk extra op. Samuel L. Jackson is prima op zijn plek als de gevaarlijke en onvoorspelbare Ordell, Pam Grier zet een vrouw neer die iedereen om haar vinger windt en Robert Forster loopt rond als onschuldige bijstander die door Jackie wordt meegezogen in haar plannen. Het is echter Robert de Niro die de show steelt als Louis Garra, een crimineel die recentelijk is vrijgekomen. Zeker in het begin heeft hij nauwelijks tekst, toch weet hij moeiteloos de aandacht naar zich toe te trekken. Je ziet gewoon dat er van alles in hem omgaat, de vraag is alleen wat precies.

Jackie Brown is en blijft de vreemde eend in Tarantinos oeuvre. Juist daarom is het toch de moeite waard deze titel een kans te geven. En als de eerste keer kijken niet overtuigt, dan zeker de tweede keer."

Tarantino neemt gas terug | Recensie | DVD | FilmBekeken

avatar van stefan dias
4,5
MrHorror schreef:

Toegegeven, de eerste keer dat ik Jackie Brown zag was ik niet echt onder de indruk. Ik had moeite met het volgen van de ontwikkelingen (ik hield echt niet meer bij wie wat nou deed) en de geweldsuitbarstingen waren hier een stuk serieuzer. Bij de tweede kijkbeurt kwam deze titel beter binnen.

Tarantino neemt gas terug | Recensie | DVD | FilmBekeken


Ik had net hetzelfde. Ik heb 'm onlangs twee keer na elkaar teruggezien en wat een parel is dit.
'Serieus' zou ik het niet direct noemen, daar zorgen Jackson, Fonda en vooral (inderdaad) De Niro wel voor. Ik heb hem nooit zo'n idioot zien neerzetten (hoewel… Mean Streets ! ) en hij doet dat echt subliem. Met dank toch ook aan een schitterende Bridget Fonda. 'Le-wisssss' Ik moet nog grinniken als ik eraan denk.

Maar iederéén doet het schitterend. Dat wedstrijdje 'om ter coolste kikker' tussen Robbie en Cherry in het begin van de film is echt om van te smullen, waar Cherry het met zijn droopy eyes alsnog haalt. Dat houdt hij heel de film moeiteloos vol en hij steelt de film een beetje… maar nogmaals. Iederéén doet het schit-te-rend. Ook de twee flikken. En we mogen natuurlijk Jackie zelf niet vergeten. … en The Delfonics.

Getting better all the time.

avatar van Shadowed
2,5
Misser.

Dit is voor mij overduidelijk de minste Tarantino die er is. Ik moet Four Rooms nog bekijken, maar dit vond ik toch het minst interessant om te volgen. Wat meer geweld had de film misschien goed gedaan, want wat Tarantino met Pulp Fiction wel kon, kan hij hier niet overdoen.

Sommige karakters zijn totaal niet boeiend, zoals De Niro. Jackson was nog wel leuk om te volgen, samen met zijn vriendin of het ideale beeld van de "Beach Babe". Het verhaal sleept soms maar wat voor, en Jackie Brown is totaal geen interessant personage, terwijl Pam Grier echt geen slechte prestatie levert.

Redelijke Misdaadsfilm, die gewoon minder in zijn kracht is en het niveau van Pulp Fiction niet haalt. Jammer, want ik had best zin in dit filmpje.

avatar van Dievegge
4,5
Doordat het op een misdaadroman gebaseerd is, is de vorm conventioneler dan Tarantino's vroegere werk, maar het is daarom niet minder goed. De intrige past in het genre "de bedrieger bedrogen" of "wie laatst lacht, best lacht", met allerlei slechteriken die elkaar te slim af proberen te zijn.

Enerzijds heb je de geboren slechteriken die altijd voor de misdaad zullen kiezen: Samuel L. Jackson als de onuitstaanbare macho die alle problemen met geweld en grofheid oplost, Robert De Niro als de ex-gedetineerde die weet dat het voor hem altijd misloopt, en Bridget Fonda als de oppervlakkige, tv-verslaafde beach girl. Een verrassend moment is wanneer Louis Melanie neerschiet op de parking na een schijnbaar onbeduidend incident. Zijn woede tegen haar was echter al onderhuids aan het koken omdat ze niet loyaal was met Ordell. Anderzijds heb je twee sympathieke personages van wie je je voor kunt stellen dat ze één keer de boel oplichten om daarna weer een gewoon leven gaan leiden. Jackie krijgt een te laag loon als stewardess en dreigt ook nog haar job te verliezen. Als borgtochtgeldschieter komt Max veel in aanraking met het misdaadmilieu, terwijl hij zelf een brave sof is.

Het grootste verschil met het boek is dat ze Jackie Afro-Amerikaans gemaakt hebben. Het zit vol verwijzingen naar de blaxploitation uit de vroege jaren '70: Pam Grier als actrice, de rapper Foxy Brown die naar haar titelpersonage vernoemd is, de muziek van Bobby Womack. Doordat Jackie Brown vasthoudt aan haar vinylcollectie, wordt het retro-element erin verwerkt. De scène in de kledingzaak wordt driemaal getoond uit een verschillend standpunt, wat telkens nieuwe informatie oplevert over deze ingewikkelde kruising van personages en tassen.. Het goede acteerwerk en de balans tussen plot en stijl maken JB het herbekijken waard.

4,0
Voor mij misschien wel de beste Tarantino film.
Hoewel? Er zijn zo veel goede Tarantino films.

Met fantastische nietszeggende dialogen vooral van de koning van de dialogen Samuel L Jackson.
"Was dat Rutger Hauer?"
Waar niemand minder dan Robert de Niro dan een antwoord op geeft hoe komisch is dat?
Robert de Niro als loser type wat hij geweldig neerzet.

Mooie opbouw van het verhaal
Eigenlijk zit je bij deze film als het ware op een deel 2 te wachten.
Dat is misschien wel de reden dat ik deze gewoon zo af en toe nog eens opzet.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:37 uur

geplaatst: vandaag om 21:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.