Genre: Misdaad
Releasedatum: 1 december 1994
Bekijk via Netflix
Bekijk via NLZIET
Bekijk via SkyShowtime
Vrijdag 20 februari in één bioscoop (Woerden)
Plot Pulp Fiction
"From the creator of 'True Romance' & 'Reservoir Dogs'"
Jules en Vincent werken voor de machtige misdadiger Marsellus Wallace. Vincent komt in de problemen als hij Mia, de vrouw van Wallace, een avondje gezelschap moet houden. Ondertussen is Wallace verwikkeld in een deal met de bokser Butch, die Wallace belazert en er met z'n geld vandoor gaat.
Vincent Vega
Pumpkin
Honey Bunny
Fabienne
Ramon K
In het artikel wordt de verklaring van Tarantino zelf genoemd: an intriguing McGuffin. Stukje beweert ook dat de koffer geen hommage was aan Kiss me Deadly
Leland Palmer
Mwah, nou het zal ook wel. Toch zou de verklaring super zijn als deze er zou moeten zijn. Neem nou die pleister in Wallace's nek, de gemiste schoten, de gebeden van Jules en Jules die als enige levend overblijft...
Ramon K
Toeval of misschien wel referenties naar andere films. De hele Ezechiel 25:17 speech is ook gelift uit Karate Kiba, dus ik zie daar ook weinig religieus besef/lading in...
De verklaring van de koffer?
Je hebt enige bijbelse kennis nodig om eigenhandig achter het antwoord op de hamvraag te komen: wat zit er in de koffer van Marsellus Wallace. Je krijgt de inhoud niet te zien, maar aanvankelijk denk je goud, of misschien diamanten, omdat er een gloed vanaf komt als hij wordt opengemaakt, dit is echter verre van de waarheid. De koffer van Wallace bevat namelijk... zijn ziel. 99 procent van de kijkers die deze recensie niet hebben gelezen zullen hier echter niet achterkomen, want het is extreem goed verborgen. Er zijn een aantal hints in de film waardoor je erachter kunt komen, daarvan zijn de belangrijkste: Wallace is te zien met een pleister in zijn nek, en iemand met een beetje godsdienstige kennis weet dat de Duivel je de ziel via de nek afneemt. Verder worden Vincent en Jules door iemand beschoten van nog geen 5 meter afstand, maar alle kogels missen hun. Het mooie daarvan is dat Jules de hand van God voelt, maar Vincent zegt dat die gast gewoon niet goed kon schieten. De kijker kiest vervolgens zelf met wie hij het eens is. Na dat incident discussiëren Vincent en Jules voortdurend over het al dan niet ingrijpen van God, en Vincent blijft erbij dat het allemaal toeval is. Het is niet voor niets dat Jules aan het eind van de film de enige van de twee is die nog leeft. Een andere grote aanwijzing is de slotcode voor de koffer: 666.
Helemaal juist.
1 keer toeval kan, maar er zijn gewoon teveel aanwijzingen om van toeval te spreken. En jij weet net als ik dat Tarantino vaak geniaal is. Ik vind het allemaal vrij logisch in ieder geval, jij niet. Nou goed dat kan. Feit is dat de film natuurlijk geweldig blijft
Ramon K
Oh man! Ik snap dat dat gespeculeer leuk is (er is ook nog een theorie dat het koffertje een Oscar bevat
), maar het is echt gewoon een McGuffin dudes.
pacohen
Nog nix of niemand in de wereld is ooit door iederéén gewaardeerd (zelfs Elvis, Einstein, Churchill, Beatles en Paul de Leeuw niet), dus als je al BIJNA iedereen kan weten te waarderen, ben je absolute top
Daarom heb ik ook het woord 'bijna' gebruikt.
Je brengt het verkeerd, je zegt : 'als je bijna iedereen weet te waarderen, ben je absoluut(correctie) top'
Een misvatting dus, het is omgekeerd: als je alles en iedereen weet te waarderen ben je niet top (soms wel), slechts meegaand in ieders gedachtengang en opinie. (overigens niks mis mee)
Even terug naar deze film, Pulp Fiction, naar mijn mening BIJNA door iedereen gewaardeerd, een uitzondering daargelaten dus, is andersom, ik waardeer niet (bijna) alles en iedereen, maar verwacht gezien de algemene denkwijze en filmwaardering van menigeen, dat deze film BIJNA bij iedereen in de smaak zal vallen.
Pastichio Rocker
Helemaal juist.
Nee, niet juist. Tarantino heeft gezegd dat dit een verzinsel is dat ooit door iemand op een of ander forum is gepost. Hij en Roger Avary wilden juist een beetje in het midden laten wat er nu eigenlijk in de koffer zit. Het kan dus van alles zijn.
# The most persistent theory (most usually attributed to a friend of a friend who saw it posted on a message board by someone whose brother had read a report of a radio interview with Tarantino himself) is that it is Marcellus Wallace's soul. The story goes that when the Devil takes a person's soul, it is removed through the back of the head (this isn't part of any known religion, but this is what the message board posters say).
# According to Roger Avary, who co-wrote the script with Quentin Tarantino, the original plan was to have the briefcase contain diamonds. This seemed neither exciting nor original, so Avary and Tarantino decided to have the briefcase's contents never appear on screen; this way each filmgoer could mentally "fill in the blank" with whatever struck his or her imagination as best fitting the description "so beautiful". The orange light bulb (projecting shimmering light onto the actors' faces) was a last-minute decision and added a completely unintended fantastic element.
# In a radio interview with 'Howard Stern' in late 2003, Quentin Tarantino was asked by a caller the contents of the briefcase, and he answered, "It's whatever the viewer wants it to be."
Oh, en de helft van de befaamde Samuel L. Jackson speech is ook gewoon verzonnen. alleen de laatste zin is een directe quote uit de Bijbel.
Ramon K
De hele speech is gelift uit Karate Kiba. Tarantino is de grootste Chiba-fan op aarde. Die speech heeft ie uit die film, niet uit de Bijbel en ook niet zelf verzonnen.
Tommy The Cat
Zonder al te professioneel commentaar kan ik kort zijn: heerlijke film die niet gaat vervelen.
*4.5
serpico
Neem nou die pleister in Wallace's nek,
Leuk dat iedereen die pleister in de nek klakkeloos overneemt als bewijs. Noem mij dan op wat voor manier dat logisch is.
Dank je de koekoek. Voor dit onzinverhaal had ik daar nog nooit van gehoord.
combi
- 20609 berichten
in het koffertje zit het geouwehoer van mensen die denken dat er wat in zit.
goed gelukt lijkt me, het is trouwens zeker geen goud want dat til je niet eventjes met een hand op
, het ziel verhaaltje is wel een intressante trouwens.
Leland Palmer
het ziel verhaaltje is wel een intressante trouwens.
Sjah, maar ik ben er nu inmiddels van overtuigd dat het gewoon een dikke horse crap is
Er zit blijkbaar gewoon niks in het koffertje en de verwijzingen zijn allemaal toeval. Dat kan natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat de verklaring leuk verzonnen is
Hhm oke deze informatie is totaal nieuw voor me. Oke dan is het niet helemaal juist wat ik hieronder formuleerde. Interessant was en is het in ieder geval wel
GinolaEHV
Het is toch geen fantasy-film... het is een actie/misdaad/comedy... en dan een ziel in een koffer stoppen... dat lijkt me meer iets voor een film als The Green Mile...
combi
- 20609 berichten
het is een actie/misdaad/comedy/mysterie/drama film. met een nadrukkelijke misdaad genre.
desteven007
Bij de Makro vragen ze voor deze dvd slechts €2.90 voor.
Op mijn dvd staat : kleur-speelduur hoofdfilm ca. 95 minuten
Genre : Actie,Thriller
- Die 95 minuten snap ik niet de film duurt meer dan 2 uur,
- Ik noem het niet echt een thriller maar daar kun je blijven over discusiëren.
desteven007
Het is een fout op het hoesje.
Ja ik vind het vreemd dat het er fout opstaat.
maerk
Zo, de nummer 4 in de top 250 gezien! Maar helaas ben ik niet zó enthousiast als de meeste stemmers op deze film.
Pulp Fiction is zeker niet slecht, maar voor mij was het een film die wisselde tussen saaie en geweldige scenes.
Het spel van alle acteurs, inclusief Tarantino zelf, is geweldig. Ook leuk vond ik Steve Buscemi als ober. Net zoals de scherpe dialogen. Jammer dat de film me niet de hele 2 uur op het puntje van mn stoel (bankstel eigenlijk) heeft weten te houden. Misschien krijg ik hier boze reacties op terug maar ik zeg het toch: Ik heb me meer vermaakt bij Ratatouille
, die had ik de avond ervoor gezien.
Wil niet zeggen dat de film slecht is, gewoon goed!
GertB
Deze stond overtijd voor €1 in de blokker..
Dusja, zag dat hij hier zo hoog stond en toch sprak hij me niet zo hard aan
Soms werd het gwn saai en het einde was ook niet direct duidelijk
toch nog 3,5
maerk
Wat ik ook wel leuk vond was dat het einde eigenlijk niet het einde is. Vincent en Jules lopen weg en daar stopt het, maar daarvoor zie je dat Vincent wordt neergeschoten door Butch! bijzonder!
aRNiE08
Ik heb de film net gezien op de PC. Het was een grappige en leuke film.
Is deze sireus echt 1 euro? xD
desteven007
Jep de scènes zijn niet op volgorde.
desteven007
Ik heb de film net gezien op de PC. Het was een grappige en leuke film.
Is deze sireus echt 1 euro? xD
Ik heb hem in de makro gezien voor € 2.90
En in de Free Record Shop vroegen ze er € 9.90 voor (afzetters)
tonnyhk
Ik heb de film pulp fiction opgenomen omdat deze enorm hoog gewaardeerd is en zelfs op nr 4 staat in de top 250.
Mijn vrouw en ik hadden dus hoge verwachtingen van deze film. De meeste films in de top 250 zijn inderdaad goede films. Films als de Shawshank redemption, Green Mile, The Pianist, Braveheart, Schindlers list, Galdiator en Forest Gump komen ook in mijn persoonlijke top 10 voor.
Maar de film Pulp Fiction vonden zowel mijn echtgenote als ik een waardeloze film. Ik zal uitleggen waarom:
Het contante gevloek wekte bij ons op een gegeven moment enorme irritatie op. Het woord fuck, fucking werd te pas en te onpas gebruikt. Ik denk dat het wel vijftig keer of meer is geroepen.
Het was allemaal enorm ongeloofwaardig. Er werd gemoord dat het een lieve lust was. En men kon gewoon rustig weglopen en klaarlichte dag. Blijkbaar leven er geen andere mensen die zoiets zien en wat doen. Ook een overval kon rustig minutenlang duren zonder dat er politie bijkwam e.d. Sterker nog er kwam geen politie of wat dan ook in het hele verhaal voor. Het kon allemaal blijkbaar maar zo.
Grappig vond ik de film al helemaal niet. Het enige leuke fragment vond ik de danswedstrijd en de situatie na de overdosis van mw Wallice en de paniek daarna. Maar de situatie dat hij per ongeluk iemand doodschoot in de auto en hoe ze daar mee omgingen vond ik weer compleet belachelijk.
Kortom de film kon ons niet boeien. We snappen dan ook niet dat de film zo hoog is gewaardeerd. Ik heb het verhaal op Wikepedia eens nagelezen en de reacties op moviemeter of ik iets essentieels gemist had. maar ook dat was niet het geval.
Dat het niet ons genre is dat is duidelijk maar films Once upon a time in the west, Nobody knows zijn dat ook niet maar daarvan kan ik nog wel snappen dat daar liefhebbers voor zijn. Maar van Pulp fiction kan ik dat niet begrijpen.
tonnyhk
Tja... wat kan ik er van zeggen, vond het vroeger echt een super slechte film waar ik niet van kon genieten, toen was ik klein, dacht dat het daar aan lag. dus heb ik laatst de film origineel gekocht en hem nog maals bekeken, kon beter die euro die die film koste in mijn zak gehouden hebben, totaal niet vermakelijk!
snap ook niet waarom hij zo hoog in te toprang staat, zal wel aan mij liggen... ik geef hem een 1... heb hem namelijk halverwege uitgezet.
Ik ben het volledig met je eens !
Pastichio Rocker
@tonnyhk
Dat is dan jammer voor je. Er staan namelijk genoeg redenen in dit topic waarom mensen dit wel een goede film vinden. Dat jij dit niet snapt is toch echt jouw probleem.

Grote favoriet onder liefhebbers: 'Pulp Fiction' van Quentin Tarantino komt naar Netflix

'Pulp Fiction' van Quentin Tarantino morgenavond (10 juli) te zien op televisie

Netflix verwijdert deze maand weer veel goed beoordeelde films: Onder meer 'Pulp Fiction' en 'Tár' verdwijnen

Jubileumeditie van 'Pulp Fiction' op komst: 'Geweldige dialogen, subtiele humor en bovenal meesterlijke citaten'

The Shawshank Redemption
Drama, 1994