The Village (2004)
Geregisseerd door: M. Night Shyamalan
Met onder meer: Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix en Adrien Brody
Releasedatum: 26 augustus 2004
Plot The Village
"There is no turning back"
De film vertelt het verhaal van een hechte gemeenschap. De raad van ouderen waarschuwt de inwoners voor de mysterieuze wezens die zich in de bossen rond het dorp schuilhouden. De nieuwsgierige Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) is van plan de dorpsgrens te overschrijden en het onbekende te trotseren. Het lijkt er op dat hij met deze daad de toekomst van het dorp voor altijd zal veranderen...
Ivy Walker
Vivian Percy
Robert Percy
Victor
kijkert
Tja, elk gat kan gevuld worden, zeker in fictieve verhalen, maar het is zo... rammelend. Het is gewoon niet logisch.
Net zoals op het eind. De jongeman in de auto ziet een blinde meid, dat met vieze, deels kapotte kleren langs de muur zwalkt, een raar accent/taalgebruik heeft, om medicijnen vraagt en zegt dat ze uit het bos komt.
Ja, dan laat je de meid daar alleen, ga je wat medicijnen ritselen bij je chef, die en passent de gelegenheid heeft weer wat overbodige informatie te vertellen, en je neemt een ladder en je laat de blinde meid weer terugklimmen.
Dit alles om je baantje niet te verliezen....
WIE handelt nou zo???
Captain Pervert
Deze film gaat puur om de vorm, niet zozeer om de inhoud. Het verhaal valt lichtelijk tegen maar de vorm waarin het gegoten is, is echt steengoed. De spanningsopbouw, de schrikmomenten, prachtig. En dan heb ik het ook over schrikmomenten die je niet ziet aankomen, vaak zie je dat wel aan een bepaalde beweging van de camera.
Cliche voorbeeld:
Man rent richting de camera, achterom kijkend. Als hij vlak bij de camera is, gebeurt er iets (een mep tegen zijn hoofd door iemand die achter of naast de camera staat)
Kijkert,
Mischien zijn er dingen gebeurt die je niet ziet, ik had echt het gevoel dat ze een gesprek hadden gehad in de tussentijd.
Alleen het word nu een beetje een Nietes, Welles discusie.
Spanningsopbouw? schrikmomenten? Hebben we het wel over dezelfde film?
davidov
Spanningsopbouw? schrikmomenten? Hebben we het wel over dezelfde film?
hehehe inderdaad
feanaro surion schreef:
Wie?
Het zou praktisch zijn als je kwoot waarop je reageert.
Overigens heb ik aan 'misschien zijn er dingen gebeurt die je niet ziet' niet zoveel.
Daar kun je elk rammelend scenario mee goed praten.
Dat idee heb ik niet. Menghini's vragen probeer ik te beantwoorden, met voorbeelden.
kijkert
Wel een mooie vertolking van Bryce Dallas Howard.
Absoluut. Ook de anderen, met name Joaquin Phoenix en Adrien Brody, spelen naar mijn mening ook erg goed, en de beelden zijn ook heel mooi. Des te jammerder is het dat het verhaal zo rammelt, hetgeen helemaal niet had gehoeven.
Misschien moet meneer Shyamalan voortaan zich maar bij het regisseren houden, en het script door een ander laten schrijven.
Goed idee.
Chainsaw
Unbreakable en Sixth Sense vond ik uitstekend, Signs vond ik een flinke teleurstelling, waar ik maar weinig mee kon. The Village zit daar voor mij persoonlijk wat tussenin. De film begon erg leuk, sterke muziek en ook goed geschoten beelden. Visueel was het prima in orde. Ook op het acteerwerk was erg weinig aan te merken.
Toch werd er naar mijn mening teveel tijd besteed aan het introduceren en uitdiepen van de personages en het verhaal uit te leggen. Het plot is nu niet bepaald erg ingewikkeld en de personages zijn niet al te boeiend, dus zoveel tijd was wat mij betreft echt niet nodig. Wat later krijgt de film gelukkig wat meer vaart en zelfs spanning, met als hoogtepunt de scène waarin Howard wordt opgejaagd in het bos. Goed gefilmd ook.
De ontknoping viel me daarentegen weer een beetje tegen, dat had van mij niet per se gehoeven. Verpesten deed het de film overigens ook niet, als je het mij vraagt. Dat is trouwens mijn gedachte voor de hele film; van veel dingen was ik totaal niet ondersteboven, maar écht slecht vond ik het ook zeer zeker niet. Wat dat betreft blijft mijn score ook maar mooi gemiddeld.
Mengûs
Het begin van The Village was veel belovend en ik ben er eens goed voor gaan zitten om van deze film te genieten toen de eerste scènes van het rustige, enigszins mystieke dorp voorbij kwamen.
Een zeer achtergebleven gemeenschap die zonder geld en rijkdommen een goed leven leiden zonder de dagelijkse zorgen die de "moderne" mens kent. Alleen met 1 geheim waar niemand over mag spreken: De wezens in het bos... Het idee van deze film vond ik erg boeiend maar het plot van het verhaal deed mijn enthousiasme meteen voor het grootste deel verdwijnen. Erg jammer want het had zeker beter gekund.
Toch veel mooie beelden, mooie muziek, goede geluid effecten, prima acteerwerk en veel spannende momenten maken deze film tot een goede gemiddelde.
3 sterren van mij
Menghini
En het is duidelijk... Je kan over die dingen vallen of je fantasie laten gaan... (waar ik over val is vooral: zo'n gemeente kan nooit self-supporting zijn, wat ze wel suggereren in de film)
De Haerlemmer
Ik heb The Village gezien. Ik moet zeggen dat de plaatjes van de omgeving en de acteerprestaties van Brody, Phoenix en Dallas Howard de film nog enigzins wisten te redden. Verder vind ik het gehele verhaal ronduit teleurstellend, erg trage en ook saaie film. Zonde. Ik had er meer van verwacht. Bovendien had ik meer verwacht van M. Night Shyamalan, hij kan veel beter!
dennis1984
En misschien heb ik niet goed gelezen, maar is het niemand opgevallen dat M. Night Shyamalan zelf een rolletje speelt? Je ziet hem wel en toch ook weer niet: hij speelt namelijk een van die mannen op het kantoortje van het natuurreservaat. Hij heeft een aantal regels tekst en je ziet hem zelf niet, maar je ziet duidelijk zijn spiegeling in een kast. Grappig gedaan: beetje Hitchcock
.Hij is te zien in de weerspiegeling van het medicijnkastje inderdaad.
Shyamalan heeft trouwens altijd een cameo in zijn films,
zoals alle grote heren dat hebben.
Godzijdank blijft het slechts bij een cameo.
EmDee
Shyamalan heeft trouwens altijd een cameo in zijn films,
zoals alle grote heren dat hebben
BoordAppel
Dan ben ik benieuwd wie jij (buiten Hitchccock) als grote heren beschouwd.
Peter Jackson! Zit Scorcese trouwens ook niet vaak in zn eigen films? Shyamalan doet het trouwens wel iets anders dan Hitchcock, die kwam 2 seconden in beeld terwijl Shyamalan zichzelf nog best veel dialoog geeft. In Signs is hij zelfs een belangrijk personage.
Diesel
Peter Jackson behoort absoluut niet tot de grote heren.
Justice4All
Het lijkt wel of er een vervolg van deze film gaat komen, gezien de einde, wanneer de blinde de medicijnen kwam brengen en naar zijn aanstaande liepVreemde einde.
Over de film in het geheel heeft de regisseur toch goed voor elkaar gekregen, begin en einde waren goed, behalve hij in de midden van de film werd het een beetje warrig voor mij, maar hij heeft toch weer strak de touwtjes gespannen. Ik wilde eigenlijk 3,5* geven, maar omdat hij gewoon in zijn eigen concept bleef (films zonder of beetje SFX) 4*
Ik hoop dat hij altijd in zijn soort blijft net als andere regisseur die een cultstatus hebben gekregen. Misschien heeft/krijgt hij het(binnenkort) ook.
Dan ben ik benieuwd wie jij (buiten Hitchccock) als grote heren beschouwd.
Tarantino kan ook wel tot de groten worden behoord, of ben ik de enige die dat vind?
Trouwens, is het niet opgevallen dat Shyamalan zichzelf in zijn laatste twee films een rol in de eindfinale schrijft zodat hij zowieso een belangrijke rol heeft. Het gaat hem eigenlijk niet over de rol, het gaat hem over de prestatie van het acteren.
davidov
denk eerder dat het hem een kick geeft dat "de kenners hem kunnen spotten"
echter ik heb het idee dat hij het acteren leuk begint te vinden waardoor hij voor zichzelf steeds grotere rollen gaat creëren, iets wat de kijker niet altijd kan waarderen gezien het grapje nu wel overduidelijk in beeld komt... (en dus niet zo heerlijk verstopt zoals hitchcock in zijn films, of producer micheal g. wilson in de bond film)
speedy23
TheOne schreef
geplaatst op 19 september 2004, 00:41 uur
Bij films van M. Night Shyamalan verwacht je altijd een verrassende einde. Bij The Village viel het einde best tegen. Ik had liever iets anders verwacht. Daartegen was de film wel spannend. Het einde van deze film deed me denken aan het onderwerp van The Beach. Een groep mensen die zich afscheiden van de normale bevolking om een zogenaamde eigen wereldje op te zetten.
feanaro surion
Spoiler Spoiler Spoiler, hoewel iedereen bij mij op school het einde ook al scheen te weten is het toch handig om even spoilers te doen.
BoordAppel
Peter Jackson behoort absoluut niet tot de grote heren.
Voor mij wel.
feanaro surion
Hij heeft LotR geweldig verfilmt en daardoor wel, maar ik kan het niet echt beoordelen omdat ik verder alleen the frighteners heb gezien van hem.
moviemike
Heavenly creatures is ook wel erg goed gemaakt, Braindead en Bad Taste zijn heerlijke cultfilms. Benieuwd wat hij van King Kong zal maken.

El Laberinto del Fauno

Sleepy Hollow
Horror, 1999

Phone Booth
Mystery / Thriller, 2002
pennsylvania, usageheimtwistwoudhorrorlandelijk gebiedblindheidcourtshipmentally handicapped manauraromanticvillage council twist endingbosque plot twist