- Home
Geregisseerd door: M. Night Shyamalan
Met onder meer: Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix en Adrien Brody
Releasedatum: 26 augustus 2004
Plot The Village
"There is no turning back"
De film vertelt het verhaal van een hechte gemeenschap. De raad van ouderen waarschuwt de inwoners voor de mysterieuze wezens die zich in de bossen rond het dorp schuilhouden. De nieuwsgierige Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) is van plan de dorpsgrens te overschrijden en het onbekende te trotseren. Het lijkt er op dat hij met deze daad de toekomst van het dorp voor altijd zal veranderen...
Ivy Walker
Vivian Percy
Robert Percy
Victor
Jordy
Ik vind Sixth Sense fantastisch, Unbreakable is één van m'n favoriete films ooit, en Signs vind ik heel erg goed. Kan mezelf onderhand dus wel Night-fan noemen.
Ook bij deze film was het tot een belangrijke gebeurtenis halverwege weer ontzettend goed. Wát een talent heeft deze man, geen regisseur kan zulke mooie plaatjes schieten, en zo effectief en geloofwaardig spanning creëren. Heerlijke rollen ook van die dochter van Ron Howard, Adrien Brody in een leuke bijrol. Prachtige muziek weer van James Newton Howard.
Maar goed, toen ontspoorde de film nogal. Rare timing, vreemde, overbodige scenes. Een erg geforceerde gimmick waar het "oh zit dat zo" moment erg vreemd en ineffectief overgebracht werd. Deze kritiek werd bij z'n eerdere films ook wel eens geroepen, maar dit is de eerste keer dat ik het er mee eens ben: de "twist" maakt van de gehele film een grap, waardoor die de tweede keer niet meer leuk of spannend zal zijn. Night, misschien wordt het toch écht eens tijd om eens een andere film te maken.
Nu klink ik wel heel erg negatief, ik heb van grote delen van deze film erg genoten. Maar de lat ligt bij mij nou eenmaal ontzettend hoog bij een Night film, en dat niveau werd hier lang niet gehaald. Mensen die Signs niets vonden moeten deze film maar overslaan.
3 *
bioscoopzaal
Erg sfeervolle, mysterieuze film met een opvallend sterke acteerprestatie van Bryce Dallas Howard. Voor de rest zijn alle typische Shyamalan-ingrediënten weer van de partij, (inclusief het trage tempo, de soms cryptische dialogen en de broeierige sfeer), en ook de traditionele twist op het einde is weer een klapper. Al moet je er deze keer meer in willen geloven dan bij zijn andere films.
Toch is The Village over de hele lijn minder sterk dan zijn vorige films, en waren er een aantal momenten die in eerste instantie nogal flauw overkwamen. Ik stoorde me voornamelijk aan de geforceerde manier waarop de hoofdpersonages met elkaar spraken. Vooral de ouderen spraken wel het Engels van de 19e eeuw, maar ergens klonken hun zinnen en zinswendingen lomp en gekunsteld. Achteraf gezien natuurlijk logisch (aangezien ze maar doen alsof), maar toch was dat een element waaraan ik me tijdens de film behoorlijk ergerde.
The Village is dan ook op z'n best als er helemaal niks wordt gezegd. Shyamalan is namelijk een ontzettend knappe visuele verteller, en hij slaagt er op een of andere manier altijd in om zijn acteurs de juiste emoties te ontlokken, en zijn film zo te monteren dat dialogen volledig overbodig worden. De beste scène is dan ook het eerste 'bezoek' van het monster, en de dappere reddingsactie van Lucius, die Ivy nog net op het nippertje naar de kelder kan brengen. Ook het incident tussen Lucius en Noah (met het mes) is op zo'n subtiele, bijna magische manier in beeld gebracht, dat de klap dubbel zo hard aankomt. Vooral het laatste suggestieve shot waarin de camera wegdraait, maar we nog net zien hoe Noah een steekbeweging maakt met het mes, is heel erg sterk in beeld gebracht.
Helaas is The Village op sommige momenten erg traag, en verloopt (vooral in het begin) de overgang tussen de scènes niet altijd even vlot. Van mijn part had Shyamalan gerust wat meer tijd in het dorp mogen doorbrengen. Ook zonder de bewuste dreiging was er daar meer dan genoeg te zien.
Een groot pluspunt is de waanzinnig mooie fotografie van Roger Deakins, die de film echte klasse meegeeft. Toch krijgen we heel de film door weer heel weinig te zien, en zijn de revelaties regelmatig nét buiten beeld, achter een boom of staat er iemand voor. Tot op zekere hoogte is dat wel okee, maar als je ook na meer dan anderhalf uur nog niks weet, begint het soms wat te wringen.
En dan de ontknoping. Tja, die is zoals gezegd nog gekker dan anders. Persoonlijk vond ik het eigenlijk wel geslaagd, al waren er een hoop mensen in de zaal die daar niet zo over dachten. Halverwege de film zat ik zelfs al te denken aan de mogelijkheid van een 'vergeten' beschaving die terug gaat naar de traditionele waarden, maar het zinnetje "Hoe zit dat dan met de vliegtuigen" deed me dat idee meteen weer vergeten. Dat het uiteindelijk toch zo was, vond ik tegelijk gedurft en grappig. Typisch Shyamalan. Al vraag ik me wel af of de film ook een tweede keer nog de moeite waard is.
De eerste keer was het dat in elk geval wel.
3.5 sterren.
Nergens Horror ....nergens Thriller.....nergens spannend... Twee aardige geluidseffecten..... maakt samen dat deze film een van de flops van het jaar is.
Een hele magere drie dus 1.5*
BoordAppel
Eindelijk kan ik ook al die lappen spoilers hier lezen. Ik was erg benieuwd geraakt naar deze film maar mijn verwachtingen lagen niet zo hoog aangezien echte Shyamalan fans (waartoe ik mezelf ook reken) deze film maar matig vonden. Ik ben positief verrast.
De film begint vrij traag (misschien iets te traag) maar heel erg veel maakt me dat niet uit aangezien er genoeg om naar te kijken is; de film ziet er prachtig uit. Ook had de film continu een soort onderhuidse spanning die ik wel prettig vond. Niet in de minste plaats gecreerd door de muziek, die prachtig bij de beelden paste.
De beruchte plottwist zag ik, in tegenstelling tot Shyamalans eerdere films, wel aankomen. De kritiek die ik hier enkele keren lees dat deze te snel in de film kwam deel ik niet. Ik was even bang dat de spanning weg zou blijven maar als Ivy de bossen ingaat en toch een monster tegen komt was de spanning weer helemaal terug. Door de tekst van de vader die je op dat moment hoort was ik op het verkeerde been gezet en dacht geen seconde aan Noah. De plottwist vond ik goed gevonden en de kilometers spoiler berichten over een allegorie vind ik intrigerend. Nog maar even over nadenken.
Het acteerwerk vond ik erg goed. Bordy is erg grappig als een geestelijk gehandicapte, en Phoenix vind ik elke film beter worden, een erg goede acteur. Bryce Dallas Howard (mooie vrouw ook!) heeft me ook verrast, ik kende haar helemaal niet maar ze zet hier een erg sterke rol neer. De rest van de cast doet het ook erg goed.
Het enige waar ik bang voor ben is dat deze film in waardering zal zakken als ik m nog een keer zie. Voor nu: 4*.
titia
Wat moet ik nu nog zeggen over de film wat niet al eerder geroepen is, tja.
Ik was zo dom om de spoilers te lezen voor ik de film zelf keek. Dus de verrassing was voor mij niet zo groot.
Desalnietemin heb ik wel genoten van de film, prachtige plaatjes, subtiele hints naar hoe het echt in elkaar zit (niets word echt helemaal uitgelegd), en dat meisje is echt heel goed. Ben nu toch wel benieuwd geworden naar haar volgende film (manderlay, het vervolg op dogville), hoewel ik die eerst wilde overslaan.
Chainsaw
Unbreakable en Sixth Sense vond ik uitstekend, Signs vond ik een flinke teleurstelling, waar ik maar weinig mee kon. The Village zit daar voor mij persoonlijk wat tussenin. De film begon erg leuk, sterke muziek en ook goed geschoten beelden. Visueel was het prima in orde. Ook op het acteerwerk was erg weinig aan te merken.
Toch werd er naar mijn mening teveel tijd besteed aan het introduceren en uitdiepen van de personages en het verhaal uit te leggen. Het plot is nu niet bepaald erg ingewikkeld en de personages zijn niet al te boeiend, dus zoveel tijd was wat mij betreft echt niet nodig. Wat later krijgt de film gelukkig wat meer vaart en zelfs spanning, met als hoogtepunt de scène waarin Howard wordt opgejaagd in het bos. Goed gefilmd ook.
De ontknoping viel me daarentegen weer een beetje tegen, dat had van mij niet per se gehoeven. Verpesten deed het de film overigens ook niet, als je het mij vraagt. Dat is trouwens mijn gedachte voor de hele film; van veel dingen was ik totaal niet ondersteboven, maar écht slecht vond ik het ook zeer zeker niet. Wat dat betreft blijft mijn score ook maar mooi gemiddeld.
Hannibal
Ik heb hem vanavond toch maar gezien. Ik was toch nieuwschierig, hoewel mijn vrienden, die de film al gezien hadden vrij negatief waren.
Ondanks een groepje irritante meiden achter mij in de bios heb ik wel van deze film genoten.
Ik vond de spanning er goed inzitten, en de sfeer vond ik heel mooi.
Het einde viel mij juist niet tegen, erg goed zelfs.
Ik had de film wel wat enger verwacht. Spannend was hij wel.
Het spannendste vond ik toen er een "bosmonster" door het dorp liep en iedereen in de kelder moest vluchten. En dat die domme blinde gewoon in de deuropening blijft staan wachten op haar vriendje.
Geen topfilm, wel goed voor een heerlijk avondje griezelen. 3,5* van mij
donnie darko
sorry maar ik snap niet wat sommige mensen goed aan deze film vonden.In tegenstelling tot alle andere night-films heeft deze mij echt niet kunnen boeien. Het eerste deel voor de pauze was nog wel interessant maar dan viel de prent helemaal in elkaar en de plottwist is zó flauw. Trouwens, ze moesten het niet eens zeggen, je had het na een tijdje ook kunnen afleiden maar ze zeggen het veel te vroeg.
Het enige pluspuntje is Bryce Dallas Howard.
Zij zet een goede vertolking neer maar voor de rest vind ik alle karakters ook niet goed doordacht en zeker Adrien Brody vind ik niet goed in zijn rol zitten. Hij speelt de debiel iets te overdreven debiel.
Maar goed, al bij al heeft de film mij niet kunnen boeien en daarom geef ik hem 1.5 ster.
timbo_
Ik was er al wat huiverig voor na de slechte berichten hier. Maar toch maar gekeken. Op zich begint de film heel aardig vooral de sfeer wordt goed uitgewerkt. Grote probleem hierna is dat het verhaal gewoonweg veel te zwak is. De hele film zie je het einde aankomen. En ook de uitleg die ze in de film geven over het waarom ze zich voordoen als die wezens is mij veel te simpel wat mij betreft zet Shyamalan zijn dalende lijn na unbreakable voort. voorlopig 3 sterren omdat ik me nog wel redelijkvermaakt heb.
Phoenix
Shyamalan maakte kalme films met zeer subtiele schrikmomenten die perfect getimed zijn. Ik heb dit kenmerk jammer genoeg amper teruggezien in The Village. Best goed geacteerd en zeker wel mooie plaatjes, maar het verhaal is gewoon te traag (en de gimmick veel te slap). Daarnaast was de film bijna nergens spannend. Enige echt angstwekkende scène is de encounter tussen Ivy en Noah (in pak), wat wel goed het geweldige talent van Night weergeeft. De manier waarop dit wordt gefilmd, zeer goed. Meer van dat, en de film had een voldoende gehad. Nu kan ik er niet meer dan 2,5 van maken.
Shyamalan does it again. Spannend is het nergens, het acteerwerk is in sommige scènes werkelijk belabberd en ik vroeg me al af welke gimmick Shymalan nu weer bedacht had, maar dit slaat werkelijk alles. Snap niet dat zoveel mensen dit pikken. Heb me stierlijk verveeld. 1*
Madecineman (moderator films)
Aardige film in de herkenbare stijl van Shyamalan. Het geheel is mooi sfeervol geschoten en de winterse bossen zien er echt spookachtig en kil uit.
Het verhaal begon best spannend en ik was ook echt nieuwsgierig naar wat er nu precies in de bossen leeft. Toen dit echter bekend werd ging het verhaal wel een beetje de voorspelbare kant op. De tweede plotwending kwam toch een stuk minder als een verassing.
Vraag me ook af of de film overeind blijft bij een tweede kijkbeurt als de grote verassing er een beetje af is. Bij de Sixth Sense is dat bv wel het geval maar hier twijfel ik toch een beetje. Vind de film qua plot en karakters toch wat zwakker. Hou het voorlopig bij dit "suspense drama" op 3*
otherfool
Weer een sterke film van Night (van wie ik, geheel tegen de stroom in, Signs zijn sterkste werk vindt), met mooi opgebouwde spanning, prachtig spel van zowel de routiniers als Howard, mooie muziek en schitterende aankleding.
Mindere puntjes zijn de 'verrassing' (die niet zo verrassend is) en de scene in de buitenwereld, die niet echt goed uitgespeeld is.
De scene waarin Phoenix de hand van Howard vastpakt, met de prachtige muziek erbij, is één van de mooiste scenes in de filmgeschiedenis.
3,5*.
Rianneke_Dan
Goeie film, fantastisch sfeerje alleen het was zo ongelooflijk jammer dat je halverwege de film al zoveel te weten kwam over de mensen.
en het einde dat weet ik ook niet zo, het had zeker beter kunnen zijn, maar met al goeie film.
Bij deze dan de laatste Shyamalan. Had er iets van verwacht, gezien z'n oeuvre in stijgende lijn liep, maar dit vond ik echt niks.
Het verhaaltje ging nog. Althans, het is een concept waar je wat kan uithalen. Dat die mensen weglopen van de huidige beschaving en zo lang kunnen overleven zonder opgemerkt te worden is natuurlijk een stretch, maar waarom maakt hij er nu zo'n Amish gemeenschapje van
. Geweldig onboeiend om de hele film naar zo'n kneuterig hoopje mensen te lopen kijken. Iets te duidelijk setup vooral om het publiek te laten geloven dat de film zich in het verleden afspeelt.
Ach ja, vond er weinig aan. Amper sfeer (je zit toch altijd de wachten op de twist in meneer z'n films), makke soundtrack, visueel pover, acteerprestaties doordeweeks. En dan wat twistjes hier en daar waarvoor ik totaal geen interesse opwekken.
Type film die kan slagen op basis van sfeer alleen, maar heb het hier niet gevoeld. 1*
Slechte marketing (of juist goede, want de film trekt er meer mensen door). Mensen verwachten een totaal andere film dan ze krijgen en straffen dat hard af.
The Village is een film die Shyamalan nooit had kunnen maken als hij hiervoor niet drie instant hits had afgeleverd en de studio zal wel hebben gedacht dat het wel goed zou komen. Ik heb sterk het idee dat dit zijn meest persoonlijke film is.
Echt goed vond ik de film niet. Regelmatig te gekunsteld, te artificieel, te geforceerd. Spannend was de film (uiteraard) niet, raken deed het me (helaas) ook helemaal niet.
Ik zie een film waar Shyamalan mee heeft geworsteld om te vertellen wat hij wil vertellen: overduidelijk vol hints naar actuele politiek, met een Bowling for Colombine-achtig angst thema. Maar toch is deze film veel beter dan Signs en veruit de interessantste M. Night-film. Mede doordat de film verrassend onzeker voelt voor zo'n bekende filmmaker en omdat de film me nu eens wèl intrigeerde, niet altijd om de goede redenen misschien, maar toch.
Ik hou het op 3.0*
Macmanus
Helaas
Dat je steeds hetzelfde soort film maakt is nog geen ramp. Alleen moet je wel niveau vast kunnen houden, en dat lijkt Night niet helemaal te kunnen. Dat komt ook mede omdat hij het zelfde blijft doen. Het hele "aaahh zo" einde werkt niet meer zo. Komt vast ook omdat het nu erg slap en te gescript was. Night kan vast nog wel eens iets vermakelijks maken, maar ik denk dat die dan toch tandje harder moet. In plaats van steeds dat lief gezinnetjes geblèr erin.
Anywho, beetje het Kevin Smit verhaal, one trick pony die begint te vervelen maar nog wel eens een raak schot aflevert.
Deze film viel me dus enorm tegen. Er spelen heel veel bekende acteurs in mee maar die brengen het niveau van de film niet omhoog (Joaquin Phoenix vond ik best wel goed spelen, maar helaas te kort in de film).
Het idee achter het verhaal was best origineel maar de uitvoering beroerd want ik vond de film geen moment spannend en bovendien zeer voorspelbaar.
De film is ook niet echt snel en de mysterieuze wezens zien er zo slecht en nep uit dat je makkelijk de clue van het verhaal kunt raden.
Op iets verrassends of op special effects hoef je niet te rekenen in deze film. De film was erg goedkoop gemaakt.
Shinobi
Gisteren opgenomen en vanochtend gekeken. En ik moet zeggen het begon nog allemaal zo goed in het begin. De spanning zat er goed in, de sfeer ook en ik werd gewoon in het verhaal meegenomen. De eerste plotwending kon ik op zich nog wel hebben dat die monster nep was en door die bewoners was gecreëerd, maar opeens als die vrouw buiten het dorp is blijkt het hele verhaal zich af te spelen in het heden.
Terwijl er toch duidelijk aan het begin stond 1872 of zo.
Vanaf dat punt nam ik die hele film gewoon niet meer serieus en had dan ook het gevoel dat ik met een deceptie achtergelaten was.
Ik geef 'm net 1, 5 sterren.
Mug
Altijd leuk, op de man spelen. Discussie-niveau is hier wel erg laag. Nou ja, discussie...
Even die Filmkrant recensent quoten:
Typische recensie van 'ik wilde wat anders, maar ik kreeg het niet'. Ik moet toegeven, ook ik vond de uitwerking te karig om daadwerkelijk het woord 'ingenieus' toe te dichten. Maar goed, blijkbaar wordt het gehele verhaal verheven boven of belangrijker geacht dan de sfeer. Sfeer en kleurgebruik (rood + geel) zijn erg goed mijns inziens. Toch knap dat de recensent wel de thematiek ziet, maar klaarblijkelijk een realistischere kijk op zaken wou hebben dan wel een Bergman-achtige pseudo-analyse.
The Village is gewoon een hapklare Hollywood-film, maar met een boodschap dan wel plotwending die in het gezicht van de ontspannende (mainstream-)kijker wordt gespuugd. Die vindt dat of intrigerend of wil daar niets van hebben (of misschien een onbehaaglijk gevoel).
Ik ben zelden zo teleurgesteld geraakt over een film als bij deze...
De trailer leek nog wel zo goed....maar wat was het nep. Het einde heeft echt de complete film voor mij verknald. Daarvoor was ie redelijk maar ook best saai, maar dat einde....ongelooflijk wat een climax. Nog nooit zo negatief teleurgesteld over een filmeinde.
0,5 voor deze teringzooi.
Donkerwoud
Het probleem met Shymalan is dat hij simpelweg teveel pretenties heeft en te weinig inhoud om ze vorm te geven. Ik vind geen van zijn films dan ook maar een fractie zo briljant als sommige fans ze toeschrijven. Ook The 6th sense is niet meer dan een goede thriller met een verrassend einde.
In The Village heeft de man een uitstekend uitgangspunt met dito visie, alleen weet hij het zo kortzichtig te brengen dat het pijnlijk misloopt. Hij doet er alles aan om zijn film binnen de paden van de thriller te houden: vol enge geluiden, donkere bossen, de aanwezigheid van een eng wezen, etc, etc. En dan blijkt hij aan het einde helemaal geen thriller te hebben gemaakt, maar een soort pamflet tegen de staat van het huidige Amerika. Natuurlijk voelt een kijker zich dan genaaid, want niks aan de voorgaande situaties neigde ook maar enigszins die kant op.
Ik vond The Village an sich nog best redelijk t.o.v. eerder en later prutswerk als Signs of The lady in the water. Dat idee van een afgezonderde community sprak mij wel aan, en met Joaquin Phoenix in de hoofdrol zit je ook wel goed. Maar mijn punt blijft dat hij er beter aan had gedaan om het niet zo in de mal van het thrillergenre te gieten.
Enigszins vermakelijk en sfeervol drama met lichte suspense dat na een sterk begin helaas door een aantal plotwendingen en met name het beledigende einde om zeep wordt geholpen. Redelijk.
J. Clouseau
ZWAAR ondergewaardeerd, deze prachtige thriller. Geweldig goed geregisseerd, een heel goede spanningsopbouw én eens een origineel einde. En toch krijgt deze zo'n lage score. Blijkbaar heeft het gemiddelde publiek liever een 'en ze leefden nog lang en gelukkig'-einde i.p.v. iets origineels.
Hoe dan ook, Shyamalan verdient een plaats in de lijst met de beste regisseurs aller tijden.
Leland Palmer
Shyamalan flikt het toch weer...
Tjsah, velen noemen deze man één van de meest overschatte regisseurs die er rondlopen. Daar ben ik het dus niet mee eens, want Night heeft mij nog niks slechts laten zien. Zelfs The Happening vond ik meer dan goed en na het zien van deze film, heb ik al weer zin om die nog eens te gaan zien. Vreemd filmpje dit, dat zeker, maar wat een knap werk van Shyamalan zeg.
Vooral de manier waarop Shyamalan de prachtige beelden weet samen te smelten met de geweldige muziek van James Newton Howard is meesterlijk. De sfeer die heerst is geweldig, pakt je beet en laat je niet meer los. Daarnaast is de film gewoon erg spannend en was ik erg verrast met het eindresultaat wat ik te zien kreeg. Hoe bepaalde dingen in beeld worden gebracht in deze film zijn zo knap, dat je het zelf gewoon voelt. Bijvoorbeeld de scéne dat Brody een mes in Joaquin Phoenix zijn maag steekt, geen woorden voor, ijzersterk. Die stilte, de blik in Phoenix zijn ogen en vooral de manier waarop het gefilmd is, is fantastisch. Trouwens ijzersterke rollen van Brody en vooral Phoenix, maar eigenlijk voor de gehele cast. De twee namen die eruit schieten zijn Bryce Dallas Howard en William Hurt. De rol van Howard werkt gewoon hypnotiserend, zo goed.
Het verhaal zelf vond ik voor het zien van de film erg interessant en ik was dan ook erg benieuwd hoe Night dit aangepakt zou hebben. Een blind meisje en een jongen die psychisch niet helemaal in orde is. Twee sleutelpersonages voor de film, die gewoon perfect passen. Het moment wanneer bekend wordt dat er helemaal geen wezens in de bossen bestaan is misschien ietwat tegenvallend, maar Night weet dit op een meesterlijke manier weer omhoog te krikken. Howard wordt het bos ingestuurd, naar het dorp en ze denkt dat de wezens niet bestaan. Brody komt haar achterna, in zo'n eng pak en ik was direct weer helemaal in shock. Natuurlijk wist ik niet dat het Brody was in het pak, dat wordt daarna wel duidelijk, maar owh wat is dat geweldig uitgewerkt allemaal. Dat gat, waar Howard het wezen (Brody dus) in lokt, geweldig. Zelf is ze blind, dus denkt ze dat ze echt een wezen heeft gedood. Als kijker denk je dan weer dat er toch wezens bestaan op dat moment, tot later dus ook bekend wordt dat het Brody is. Wat het er eigenlijk alleen maar briljanter op maakt. Sjah, bepaalde scénes zijn toch magisch goed en mijn mond klapte dan ook een paar keer open van verbazing. Jammergenoeg kent de film ook mindere momenten. Zo nu en dan een beetje traag, een paar dialogen die niet helemaal jofel overkwamen en een paar scénes die dan weer tegenvielen. Over de ontknoping heb ik ook gemengde gevoelens, maar deze film wil ik sowieso nog een keer zien. Shyamalan weet in ieder geval een constant bedreigend sfeertje te creëren en de eerste keer dat zo'n wezen Ivy bijna te pakken krijgt, waarna Phoenix haar redt, is ook een scéne die ik graag wil noemen. Wederom fantastisch in beeld gebracht en erg spannend.
Al met al een erg goede film die me hopelijk een tweede kijkbeurt nog beter gaat bevallen, al ben ik bang van niet, maar wie weet. Tjah, Shyamalan neemt een boompje en een camera en weet alleen zo al iets magisch in beeld te brengen. Het dorp is een fantastische setting, de fotografie is subliem, de score ook erg goed, de sfeer is heerlijk dreigend en Night laat je gedurende film met vragen zitten. Een paar mindere scénes afgewisseld met pure magie. Dikke voldoende voor deze film die mij nog wel even bezig houdt denk ik...
U-96
- 2077 stemmen
Ik heb gemengde gevoelens bij deze donkere film. Hoewel het verhaal erg goed is, krijg je het pas na minimaal drie doodsaaie kwartieren te weten welke kant de film op wil gaan. De personages bekoren me totaal niet. Ik kan goed begrijpen dat mensen deze film na een kwartier al uitzetten. Tot die groep behoor ik echter niet en gelukkig kan de typische sfeer en vooral de mooie muziek nog plezierige kanten laten zien van het trage saai opgebouwde geheel zonder enige vorm van spanning.
1.5
Denveen
Ik snap geloof ik niet waar de film nu precies om draait. Het gaat in het begin allemaal om die wezens die de mysterieuze sfeer in het dorp bepalen, maar na drie kwartier blijkt dat dit allemaal nep is en dat het puur gaat om het beschermen van de mensen tegen de grote kwade 'stad'. Sorry hoor, maar voor mij was vanaf dat moment alle spanning weg, voor zover daarvoor al sprake van was.
De beelden waren best mooi, maar ik ergerde me kapot aan het taalgebruik van de personages, waardoor ik niet in de film kon komen. Regisseur probeert je hiermee te doen geloven dat de film zich in het verleden afspeelt, maar na een tijdje blijkt ook dit niet waar. Ook kon ik me met de vreemde reacties en denkbeelden totaal niet identificeren, noch inleven. Het spijt me, ondanks een aantal positieve commentaren hieronder blijft deze film voor mij toch 1 groot gapend gat, waar ik niet graag nog een keer naar kijken zal.
Nog 1 ding: klopt het als ik denk dat die man in het busje (de sheriff als het ware) de broer is van Ivy Walker (het blinde meisje)? Ik zag namelijk op de zijkant van het busje WALKER staan, dit heeft misschien iets te maken met de reden waarom ze zijn weggegaan uit het dorp..
kArIzMa_Movie
Zeker wel aardig eens gezien te hebben. Maar een herziening zal waarschijnlijk niet (zeg nooit nooit) komen.
Om te beginnen moet ik zeggen dat ik zeer hoge verwachtingen had voor deze film. Het verhaal is op zich goed uitgewerkt, maar niet spannend. De film heb ik dan ook eerder als een drama bekeken, dan als een thriller. Het camerawerk en de sfeer waren heel goed, hartstikke goed zelfs. Dit zijn, samen met de prestaties van Brody en Phoenix, de (enige) goede punten in de film.
Toen de vader van het meisje (dat niks zag, maar toch alles vond) de waarheid vertelde en zo dus alles boven water kwam, dacht ik meteen dat de film kansloos was. Echt jongen, al die ophef...om niks! En er wordt in de film echt tig keer gezegd '"Those We Don't Speak Of, Those We Don't Speak Of". Om niks! Nou ja, om de mensen uit de steden te houden, dat weet ik ook wel. Maar om nou elk bewoner (mede de kinderen) van het dorp zo te laten schrikken is niet het beste idee.
En dan wordt er gezegd ''maar er gingen wel geruchten''. Alsjeblieft zeg.
Zonder 't mooie camerawerk en Brody was de film waarschijnlijk niet te redden.
2,5
JohnWilliams
Een erg goeie film.
Soms wat spanning en het verhaal is erg goed bedacht.
De muziek is werkelijk geweldig van James N. Howard en voor de rest was de cast ook erg goed. Goeie hoofdrol van dallas howard die werkelijk goed speelt, het lijkt me niet makkelijk om in zo'n film te spelen. Goed script, goeie scenes een top film en 1 van Shylaman zijn beste al heb ik Lady in the Water nog niet gezien
Redelijke film van M. Night Shyamalan maar meer ook niet. Het verhaal is op zich niet slecht, maar de plotwending ziet menig kijker toch wel ruim van tevoren aankomen. De sfeer van de film is echter heel goed, met een mooie aankleding en goede onheilspellende muziek. Ook wordt er sterk geacteerd door o.a. Joaquin Phoenix en Adrien Brody al heeft de film heeft manco dat de personages wat mij betreft niet zo heel interessant zijn. Het laatste gedeelte, inclusief het einde is eigenlijk ronduit tegenvallend. Waar ik het bij Unbreakable juist erg sterk vond, viel het me hier erg tegen. Shyamalan voert in feite telkens hetzelfde kunstje uit. Dat kunstje werkt in eerste instantie soms wel, maar zorgt er tevens voor dat zijn films bij herziening een heel stuk minder interessant worden.

El Laberinto del Fauno

Sleepy Hollow
Horror, 1999

Phone Booth
Mystery / Thriller, 2002
pennsylvania, usageheimtwistwoudhorrorlandelijk gebiedblindheidcourtshipmentally handicapped manauraromanticvillage council twist endingbosque plot twist