• 9.378.922 stemmen

The Bourne Supremacy (2004)

Actie / Thriller | 108 minuten

Genre: Actie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Paul Greengrass

Met onder meer: Matt Damon, Joan Allen en Brian Cox

Gesproken taal: Engels, Russisch, Duits en Italiaans

Releasedatum: 9 september 2004

Plot The Bourne Supremacy

"They should have left him alone."

Wanneer een CIA-operatie wordt verstoord door een Russische rivaal - waarbij twee doden vallen - wordt Jason Bourne hiervan beschuldigd. Zelf leeft Bourne (Damon) in een afgelegen dorpje onder een andere naam samen met Marie (Potente). Bourne, die wraak heeft gezworen als iemand uit zijn 'vorige leven' contact met hem opneemt, wordt door de recente ontwikkelingen gedwongen zijn leven als sluipmoordenaar weer op te pakken...

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Filmfan89 schreef:

Veel gebla met taalfouten....... Ik heb 1 tip voor paul Greengrass.. Ga lekker terug naar ierland en ga natuurfilmpjes maken.:@

Ik heb 1 tip voor jou, leer spellen!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Net als zijn voorganger vermakelijk maar niet meer dan dat. Geen toevoeging maar wel weer gewoon een lekker actiefilmpje. 3,5*

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Goede en spannende film die hier en daar wordt verpest door onnodig jachtig en verwarrend camerawerk (de knokpartij met de Duitser en de achtervolgingsscène met de taxi waren wat dat betreft een drama).

Verder is de film een feest der herkenning: veel speelt zich af in Berlijn, waar ik onlangs geweest ben, en ik herkende bijna iedere locatie. PLUS: de Duitser spraken Duits (en de Russen waren ook echt Russen). Dat is bij voorbaat al een pluspunt.

De film liet mij achter met een lichtelijk onbevredigd gevoel, het is dan ook niet echt eenhappy end ofzo. Ook het bezoekje aan die dochter vond ik niet echt goed uitgewerkt waardoor het een beetje vreemd overkwam.

De film komt zo nu en dan sowieso vreemd over, omdat Matt Damon een getrainde moordenaar speelt, maar hij er ondanks zijn 34 jaar nog altijd uitziet als een broekie. Beetje een Leo diCaprio of Michael J. Fox syndroom.

Ik twijfel tussen 3.5 en 4, maar die flashy ADHD-achtige montage bestaande uit enkel close-ups was soms toch echt storend, dus maak ik er 3.5 sterren van.

avatar van shabri

shabri

voor een 2e deel, vind ik hem goed.

vaak is een 2e deel niets meer dan slecht dus geef ik een 4

avatar van REMMES

REMMES

Goede aktiefilm (minder goed dan deel 1, maar dat is meestal met vervolgfilms). Nadeel vond ik het slechte camerawerk. Af en toe leek het alsof de cameraman/vrouw last van korsakov had, zo erg trilde het beeld. Heeft het totaal aan sterren wel iets omlaag gehaald.

Best een aardige film. Ben wel benieuwd naar t eerste deel. 3,5*

avatar van SSeagal

SSeagal

Ik heb me totaal niet gestoord eigenlijk aan het camerawerk, het gaf het geheel een flistende look eigenlijk. Het is al wat geleden dat ik de eerste film zag, dus kan me nou niet ineens herinneren of die beter was, maar deze film knalt sowieso echt van het scherm, superspannend en amusant, echt zo''n film waarbij je het niet interesseert of je nodig naar de plee moet, je moet en zal kijken! Echt weer eens een betere actie/thriller, en het rauwe einde vond ik juist wel ok, niet te standaard. In mijn ogen een dikke **** waard.

avatar van Justice4All

Justice4All

Knap staaltje werk, vergeleken met de vorige deel, is dit qua spanning beter. Een échte spionagethriller van de bovenste plank. 4****

avatar van GogigaGo

GogigaGo

Goede film.

Waarom?? Zie de (positieve) reacties hierboven.

Waarom dan een reactie?

Wil alleen maar even melden dat die Matt Damon een goede held is.

Kan me niet voorstellen dat iemand aan hem een hekel heeft. Is gewoon de acteur voor deze rol. Geen kapsones (Steven Seagal), geen overdreven showbal (Syvester Stallone). Hij past wel een klein beetje in de rij van Mel Gibson en good old Clint Eastwood.

Een held die geen heldachtig uiterlijk heeft.

Toppie!

avatar van WiLL

WiLL

Deze film maandje terug eens gezien.

Ik kan me nu bijna niks meer herinneren van deze film .... dat zegt genoeg over wat deze film met me deed; namelijk niks.

Saai is het eerste waar ik aan denk, zwak verhaal, actie vond ik ook matig. De climax was een grote teleurstelling, zo ook het einde van de bad guys. Vond deel 1 dan stukken beter.

avatar van morpheus

morpheus

GogigaGo schreef:

Wil alleen maar even melden dat die Matt Damon een goede held is. Is gewoon de acteur voor deze rol.

Dat ben ik met je eens, Matt Damon is geknipt voor de rol van Jason Bourne.

avatar van harvester

harvester

Heb hem gisteren bekeken; toch wel erg voorspelbaar en niet zo goed als de vorige. Ben alleen maar blijven kijken omdat Matt Damon goed speelde.

avatar van boondock

boondock

een lekkere snelle actiefilm, met een zeer goeie Damon. Vond het camerawerk bij de vechtscenes en achtervolging wat minder. Toch nog 4 *

avatar van SaintOfKillers

SaintOfKillers

Leuke film, maar ik vrees dat hij net als deel 1 op lange termijn niet echt memorabel zal zijn. En voor zo'n warrig verhaal was hij verrassend voorspelbaar. Damon vond ik erg degelijk. Hij is uiteraard op alle vlakken superieur aan z'n vriendje Ben, maar dat is een open deur intrappen. Ook was ik aangenaam verrast toen ik op 't einde plots Lilja zag opduiken.

avatar van wackyboy

wackyboy

Viel mij nogal tegen. Als Matt's maatje Ben de hoofdrol in deze film had gehad was ik halverwege waarschijnlijk in slaap gesukkeld.

Matt Damon heeft zo'n sympathieke uitstraling dat hij de film daarmee een beetje opwaardeert.

Verder is het meeste over deze film hier al gezegd: irritant camerawerk in de achtervolgingen, het feit dat de Duitsers echt Duits spreken en de Russen, voor zover ik kon nagaan, echt Russisch (vond ik inderdaad ook een verademing).

Verder voegt deze film niet zoveel toe aan de standaard actie-thrillers die er vandaag de dag zo uitkomen.

avatar van snoezelke

snoezelke

klein beetje teleurgesteld.

het is een goeie prent maar aan de 1e kant gewoon een standaard sequel op the bourne identity maar jammer genoeg minder verfrissend.

de film heeft gewoon een heel wat trager tempo dan deel 1

is onnodig verwarrend verteld als verhaal(in wezen simpel plot)

te duister soms waardoor je geen overzicht heb en tijdens de actiescenes de neiging om zeeziek te worden.

ook was de vechtpartij met de duitser grappig omdat je echt de klankbandtrucjes hoorde.

toch is dit leuk en flitsend kijkvoer dat blijft boeien,mede dankzij een sterke matt damon.

avatar van Beejeej

Beejeej

heerlijk... lekker weer eens zo'n actiefilm zonder een te aanwezige liefdeslijn erin. mooi camerawerk, lekker snel en wat mij betreft een prima vervolg op The Bourne Identity.

avatar van sebke

sebke

Ik vond het een goe verhaal (verfilming van het boek van robert ludlum). Qua camera vond ik ook super goed. Dat is iedereen zijn stijl (kijk naar dogma stijl). goed acteerwerk. gewoon goeie film.

avatar van as

as

2e installement in ''The Bourne" films is een weer een solide actie thriller, net als zijn voorganger. Het camera werk versterkt het realisme gevoel van de film. 3.5*en

avatar van Badgast

Badgast

Aardige film. Wel vlot en flitsend, maar was niet echt kapot van het verhaal. Zit nog steeds te wachten op de climax! Daarnaast is het verhaal hier en daar te rommelig en daardoor ononverzichtelijk. P.s. Volgens mij hebben we in Nederland toch echt gele nummerplaten??!!

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Net zoals zijn voorganger een meer dan degelijke thriller. Hoewel ik hier een half puntje minder geef wegens het erbarmelijke camerawerk.

Als je op top het einde kijkt of gewoon tijdens scenes waar er geen flitsende actie is ... staat da camara bijna nooit stil of gaat die niet mooi over het beeld, steeds zo met schokjes alsof de camera gewoon werd vastgehouden door iemand (mss wel mogelijk), maar dit irriteerde me af en toe wel. Voor de rest erg leuk, niet geweldig

avatar van movie-freak

movie-freak

Hele spannende film die me bleef boeien! Matt Damon was weer top, maar vond vooral Brian Cox en Joan Allen super! Camerawerk was mooi, maar je krijgt zoveel verschillende shots in een scene te zien. Vond ik vrij irritant maar dat is ook het enige minpuntje! Vond hem beter dan deel 1!

avatar van the mounty

the mounty

Ook deze was weer lekker om te kijken !

Goeie actie en goed filmwerk alleen zoals hierboven de vele opvolgende shots zijn beetje irri maar goed maakt hem er zeker niet minder om.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

snoezelke schreef:

klein beetje teleurgesteld.

(...)

Leg uit!

avatar van nirvana

nirvana

Goed en leuk vervolg op deel 1, deel 1 was wel spannender vond ik maar wie van deel 1 kon genieten zal dat nu zeker ook doen! leuk verhaal en damon speelt toch weer zeer sterk ! De rest van de cast is echter niet super en stoort soms maar dat kan de pret niet drukken.

avatar van BobdH

BobdH

Na The Bourne Identity nu een waardige opvolger. The Bourne Supremacy streeft gelukkig naar hetzelfde resultaat als zijn voorganger; geen typische Hollywood-look, maar een meer onafhankelijke stijl. De heftige cameravoering draagt hier aan bij, wat de film ook een stuk intenser maakt dan Identity. Vooral met de laatste achtervolging vond ik de cameravoering en montage uiterst effectief: het is heftig en opwindend, wat ik de laatste jaren zo vaak mistte in actiefilms.

In slechts 1 scene vond ik dit wat geforceerd overkomen, het snelle in- en uitzoomen tijdens het gevecht in het huis in Duitsland, maar storend was het niet. Ook de constante "hand held" feeling van de camera zorgt ervoor dat de film nergens statisch wordt maar het tempo erin houdt. Toch verraad het beeld (bij vlagen te helder en stilistisch) dat het om Hollywood gaat, wat door de koele belichtingen en andere sfeer in Identity veel minder naar voren kwam. Identity komt uiteindelijk over als een independent film, Supremacy is de film die dat niet is, maar hier toch naar streeft met trucjes. En juist deze trucjes geven het respect van de regisseur voor de Bourne-films aan.

Doordat de beelden vaak zijn afgestemd op John Powell's score had ik toch nooit het gevoel dat het te chaotisch was, maar sleurde mij juist in de film. Rustig de film bekijken is er dan ook niet bij, je moet jezelf mee laten sleuren, wat ik vooral een pluspunt vind. Dit is ook onderdeel van het voornaamste verschil met de vorige: Identity was nieuw, met een liefdesverhaal. In Supremacy is het echt menens: zijn geliefde is dood, de hele film is zijn wraakactie.

Jammer dat het einde zo snel kwam, een probleem dat ik ook bij Identity had. Maar de afsluiter was daarentegen zo vet, dat ik er toch een goed gevoel aan over hield. Net als deel 1 is het verhaal interessant, blijf je opletten, en leef je mee met Bourne. 3.5*

Ik vind de film gek genoeg beter dan BI. In die film stoorde ik me regelmatig aan het plot, daar had ik bij deze film nauwelijks last van.

Goed camerawerk en goed gebruik van afwisselende locaties. Matt Damon is geknipt voor de rol. Hij heeft meer dan in BI een getergde blik, en dat vind ik altijd wel mooi bij dit genre.

In dit soort films doen mensen het licht in de gang niet aan als ze hun huis binnen komen. Die truc om het extra spannend te maken wordt hier iets te vaak herhaald. Verder zitten natuurlijk alle cliché-ingredienten van het actiegenre in de film.

Geen Day of the Jackal maar wel zeer vermakelijk. De achtervolging in Moskou is spectaculair.

avatar van xangadix

xangadix

Ik doe ook heel vaak het licht in de gang niet aan als ik thuis kom...

avatar van Film Pegasus

Geweldige thriller. Ik had zo genoten van Bourne Identity, dat ik ook niet twijfelde om het vervolg op dvd te kopen. En daar heb ik zeker geen spijt van gehad. Enorm goeie thriller met een voortreffelijke Matt Damon. De rol van Julia Stiles vond ik nogal klein (jammer genoeg), maar ook andere acteurs zoals Brian Cox hebben een goeie acteerprestatie neergezet. Een aanrader.

avatar van nollie74

nollie74

Gewoon een prima thriller/actiefilm.

Matt Damon zet een prima rol neer.

Ik vind de film een beetje moeizaam opgang komen, maar na een half uurtje loopt alles lekker vlot in elkaar over. 4****