• 9.385.098 stemmen

Cannibal Holocaust (1980)

Horror / Avontuur | 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Genre: Horror / Avontuur

Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Ruggero Deodato

Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen

Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans

Plot Cannibal Holocaust

"Can a movie go too far?"

Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.

mikey

Nou briljante uitvinding hoor: the fake-umenatry.

snuff was trouwens 'eerder'

Snuff (1976)

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Mockumentary heet dat en ik vind nergens iets over een soortgelijke vertelstijl bij Snuff?

mikey

oh ja joh? ik vind mijn woord beter

als jet echt heel technisch gaat analyseren heeft deze film wellicht weinig met de vorige holbewoner van doen. Maar no not alsof dit, artistiek gezien, ook nog eens wereldschokkend is. Ik kan me alleen herinneren dat een man wat materiaal vindt dat vervolgens wordt getoond. Ja en?

Maar het publiek op het verkeerde been zetten alsof het Echt materiaal is (zoals deze of BWP), komt van Snuff.

avatar van Halcyon

Halcyon

En je had ook al de Mondo-films uit de jaren '60. En de Faces of Death reeks uit de jaren '70. Allemaal films die "the real thing" toonden. Cannibal Holocaust, en bij uitbreiding alle Italiaanse kannibalenfilms, zijn daarvan een uitloper, maar het specifieke concept met dat teruggevonden filmmateriaal waarna een speurtocht op poten wordt gezet, is voor zover ik weet voor het eerst gebruikt in Cannibal Holocaust. Het kan (voor sommigen) misschien een klein detail zijn in het script, maar voor mij geeft het wel een heel luguber tintje aan de film.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Iedereen vind het zielig voor die Schildpad. Kijk eens naar de volgende linkjes.

Hungry turtle snarfs down a pigeon for a snack :: Vidmax.com

Angry turtle bites a dog out of anger :: Vidmax.com

DonLeone

hier begin ik dus niet aan, titels zeggen genoeg

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

“Dear Ruggero,

What a movie! The second part is a masterpiece of cinematographic realism but everything seems so real that I think you will get in trouble with all the world.”

- Sergio Leone

Zegt mijns inziens genoeg over de waarde van deze film.

avatar van michael1992

michael1992

Bottleneck

Het concept van het teruggevonden filmmateriaal spreekt mij ook erg aan. Samen met de beelden genoeg aanleiding voor commotie en verontwaardiging. Wat dat betreft zeker een geslaagde film als mensen twijfelden wat echt is en wat niet. Een boodschap over wreedheden van zowel westerlingen als kannibalen vind ik te slap. Dan vind ik de film eerder een aanklacht tegen de niet te stillen journalistieke honger.

De goorheid die de mensen wordt aangedaan komt goed over, zoals de verkrachte vrouw op de paal, de afgesneden penis. Knap gedaan. Vraag me wel af waarom ze rustig blijven filmen als hun collega's worden gedood, had veel meer paniek moeten zijn.

Maar dan de rest van de acteerprestaties, wat een droevenis, vooral die reportagemakers. Dat gedoe in NY had ook overtuigender gekund. Bijna net zo rampzalig als de vreselijke muziek die telkens aanzwelt als er weer iets gebeurt, zelfs als er 'opeens' een wild dier verschijnt. Flinke afknapper..

Jammer, als dat en het onnodige dierenleed er niet in zaten, had ik de film hoger gewaardeerd.

Bottleneck schreef:

De aanklacht was toch duidelijk bij het laatste zinnetje:" I Wonder Who the real cannibals are"?

Vreselijke Muziek?

Riz Ortolani heeft echt een prachtig thema van een soundtrack gemaakt. De soundtrack werd trouwens beschouwd als het beste van de film zelf.

De dieren werden in het echt opgegeten. Trouwens moet je niet altijd aan de scene's met de dieren denken. Er zit wel meer achter dan dat. Trouwens erg raar dat jij Blair Witch Project wel goed kan waarderen. Andere horror films kan je beter waarderen waarom Cannibal Holocaust dan niet. Omdat het een realistische horror film is?

avatar van Maximilian

Maximilian

Dus jij vind het raar als mensen "andere" horrorfilms wel waarderen en CH niet? De ene horrorfilm is echt de andere niet.

movie acteurs schreef:

Ja, maar dat mag ik dan nog wel slap vinden. De manier waarop de journalisten koste wat kost lugubere dingen willen filmen en daar zelfs een handje in meehelpen vind ik meer confronterend.

Ik vind er niets prachtigs aan, ieder z'n meug.

Vooropgesteld: ik ben een groot liefheber van (realistische) horrors. En ik noem wel meer redenen waarom ik de film vind tegenvallen, dus ik denk niet altijd aan de dierenscenes hoewel ik die onnodig vind. Slaat verder echt nergens op dat als ik Blair Witch wel goed vind, dan CH ook gelijk maar fantastisch moet vinden.

Bottleneck schreef:

Het was ook wel confronterend bedoelt. Dat maakt deze film zeer geslaagd want het is een luguber en realistisch aspect. Je weet maar nooit hoe je door journalisten wordt gemanipuleerd.

[/quote]
Vooropgesteld: ik ben een groot liefheber van (realistische) horrors. En ik noem wel meer redenen waarom ik de film vind tegenvallen, dus ik denk niet altijd aan de dierenscenes, hoewel ik die onnodig vind. Slaat echt nergens op dat als ik Blair Witch wel goed vind, dan CH ook gelijk maar fantastisch moet vinden. [/quote]

Vooropgesteld ik houd ook van onrealischtische horror films zoals bv. A Nightmare on Elm Street, Child's Play e.d. Maar waarom ik nou zeg dat ik het raar vind dat jij Blair Witch wel goed vind is omdat het verhaal voor een groot gedeelte identiek is. Met het verschil dat het een over kannibalisme c.q. journalistiek bedrijven gaat en het andere over het geloof in heksen of spoken. Ik vind wat regisseur Deodato heeft gedaan, vooral voor die tijd, zoals mensen hiermee te shockeren echt beter.

movie acteurs schreef:

Inderdaad, ik zeg het niet zo graag maar deze film is ubergedateerd.

movie acteurs schreef:

Blair Witch heeft inderdaad hetzelfde concept maar dat is voor mij dan ook de enige overeenkomst. In Blair Witch wordt er m.i. veel beter geacteerd, is er geen oubollige muziek en het heeft vooral veel meer spanning. Bij CH stoor ik me aan dat soort dingen.

En wat betreft shockeren vind ik CH ook geslaagd zoals ik al schreef in mn eerste post.

Bottleneck schreef:

Cannibal Holocaust is natuurlijk ook niet zo'n film dat het spannend is en dat je op het puntje van je stoel zit. Toch vond ik het acteerwerk beter dan Blair Witch. Ik vind alles ook erg goed gecast vooral die kannibalen.

Maarja jij vond BWP wel goed dat is jou mening prima.

Toch vraag ik me wel af waarom jij de muziek van deze film slecht /oubollig vond ? Wat voor muziek had dan beter bij deze film gepast ?

Bottleneck

Tja spanning had de film (vooral op het einde) net wat extra's kunnen geven vind ik. Ik zou toch doodsbang zijn op het laatst en dat zag ik niet. Film staat inderdaad helemaal in dienst van het shockeren.

En de muziek, gewoon niet mijn ding, met die pjiieeeeeeew geluidjes, allemaal een kwestie van smaak.

Bottleneck schreef:

Waarschijnlijk bedoel je deze?

YouTube - Cannibal Holocaust Soundtrack 02 - Adulteress' Punishment

DonLeone

oh geweldig, die muziek is supergoed, de hele soundtrack rules

thx movie acteurs

de muziek is het beste aan de hele film, maar de film is ook al geweldig

CH is gewoon 1 van die zeldzame filmparels die nu nog nauwelijks in de bioscoop verschijnen

movie acteurs schreef:

Waarschijnlijk bedoel je deze?

Ja die bedoel ik volgens mij komen die geluidjes ook een paar keer "los" voor

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Eindelijk heb'k deze klassieker onder de kannibalenfilms bekeken,
in 2001 opgenomen op VHS van "Kanaal 2" als onderdeel van een "Filmnight Special" gepresenteert door Jan Verheyen.

Vreemde film...
Het is absoluut GEEN Horrorfilm zoals de meesten zeggen, maar eerder een soort documentaire-achtig gefilmd verhaal vol schokkende beelden van menselijke mishandeling en dierlijk leed.

Je ziet o.a. een reuzenschildpad geslacht en opengehaald worden
Aapjes wordt de schedel ingeslagen en vervolgens uitgeknepen, da's uiteraard enkel bedoeld om aan voedsel te geraken maar hier laten ze dat tot in't gruwelijkste detail zien, hetgeen wij hier in België niet meer gewend zijn om zelf te doen, dat ligt kant en klaar bij de beenhouwer in de etalage.
Je zou voor minder op slag vegetarisch worden

Vrouwen en mannen komen regelmatig frontaal naakt in beeld, worden verkracht en op gruwelijke wijze afgemaakt, dit allemaal in het decor van het woeste Amazonewoud.

Ik heb vroeger nog zulke films gezien en kan je verzekeren dat deze de "beste" is van allemaal, maar ik zit niet te wachten op nog meer van dat, geef mij maar het andere soort Horrorfilms met demonen en vampiers, dit is mij iets té realistisch.

6,5/10.
Hij is nergens vervelend of langdradig,
een klassieker in't genre van de Kannibalenfilms.
Die worden naar mijn weten niet meer gemaakt...?

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Ruggero legde de lat hoog met deze erg extreme kannibalen-film voor filmmakers met hetzelfde genre in gedachten. Ook voor wat censuur deinst hij niet terug. Niks denkvermogen terroriseren over hoe het er nou precies uit zou zien, wat er gebeurd dat zie je, en dat wil nog wel eens op je maag werken. Hannibal Lecter is niks vergeleken bij deze mensen, dit Amazone-gebied is een voorstukje van de hel!

Ze zijn er in geslaagd om een film te maken die je geest totaal opfockt. Het is voornamelijk in blair witch stijl geschoten, waardoor je toch dat gevoel krijgt dat het echt is. Jammer genoeg, hebben ze echte dieren gebruikt, dus qua dat IS het ook echt, wat net dat extra zetje in de rug geeft. Ook actrice Francesca Ciardi, die een van de journalisten speelt, heeft er moeite mee en kan haar levensechte braakneigingen niet meer onderdrukken, reality TV op haar best.. so to speak..

Ook de sfeer en de herhaaldelijke geluiden zijn erg verstorend, maar uiteraard wel bijpassend in deze film.

Voor de rest is het niet veel soeps, het acteerwerk is knudde, het is niet goed uitgewerkt, en verhaal.. tja verhaal.. het gaat hier puur om het kannibalisme!

Niet aan te raden voor lichtgevoelige kijkers en de tere zieltjes met een zwakke maag! Maar als je een beetje van de zieke films bent een 'must-see'.

avatar van jordandejong

jordandejong

Is de geknipte versie (zonder dierenleed dus) ergens in Nederland te krijgen. Zonder het dierenleed erbij is het een hele goede film.

avatar van Zandadder

Zandadder

jordandejong schreef:

avatar van H1DD3

H1DD3

Zandadder schreef:

dan hou je niet veel over, dat is verkrachting van de film.

Dus deze film moet het hebben van de dierenleed?

avatar van Zandadder

Zandadder

H1DD3 schreef:

Dus deze film moet het hebben van de dierenleed?

Nee, maar het hoort gewoon bij de film. Maar dat vind ik he.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Zandadder schreef:

dan hou je niet veel over, dat is verkrachting van de film.

Wat een onzin. Hoewel het wel een essentieel deel is in de beleving, heeft CH nog een hoop meer te bieden dan alleen die 20 seconden beeldmateriaal.

avatar van apolicum

apolicum

jordandejong schreef:

Maar alé zeg? Doe toch gewoon of het dierenleed allemaal trucage is? De dieren zijn nu eenmaal dood, het is allemaal al lang gebeurd of je dat nu kijkt of niet kijkt, de dieren komen niet terug hoor.