Genre: Drama / Muziek
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 13 april 1978
Plot Saturday Night Fever
"... Catch it!"
Tony is een ongeschoolde tiener uit Brooklyn. Het hoogtepunt van elke week is zijn bezoek aan de disco, waar hij de koning van de dansvloer is. Tony ontmoet Stephanie daar, en ze besluiten om samen te gaan dansen in een wedstrijd. Ze weet Tony's pogingen om haar te verleiden te weerstaan, aangezien ze grotere plannen heeft: verhuizen naar Manhattan. Langzaam raakt Tony ook gedesillusioneerd met zijn leven, en hij en Stephanie besluiten elkaar te helpen om een nieuwe start te maken.
- Trailer (YouTube)
- Saturday Night Fever (MusicMeter)
Tony Manero
Paint Store Customer
Connie
Annette
mikey
Ik las zojuist in de krant dat mensen die een cursus reanimeren volgen, dit het best kunnen leren/doen tijdens het beluisteren van staying alive van de beegees. Met andere woorden: deze muziek kan levens redden!!
fappie
- 2005 stemmen
waarom staan deze films altijd zo laag:S grease ook al.. kvind dit echt koningsfilms met john travolta... mja kan aan mij liggen:P
Emma123
Dit vind ik echt een topfilm, waarover helaas nogal een slecht beeld over is ( zo van: ja het enige wat het is is John Travolta in een wit pakje die op rare muziek stomme dansjes doet). Wat heel veel mensen hier blijkbaar niet zien (wat ik eigenlijk onvoorstelbaar vind) is dat deze film veel meer biedt dan alleen dansen. Er zit echt een verhaal achter, en het is eigenlijk een heel zielige film (die door het dansen en de Bee Gees - muziek wordt opgewekt). Travolta speelt zeer goed in deze film,.
Voor de mensen die dit niet zien, kijk hem zeker nog eens. Voor allen die hem nog niet hebben gezien, kijk hem niet alleen omdat het zo'n film is die je gewoon gezien moet hebben (het is een klassieker), maar ook gewoon omdat je een prachtig verhaal en een goede film wilt zien.
Zonder twijfel 5 sterren.
Trouwens: sommigen hadden het eerder over het feit dat Travolta ook in Pulp Fiction danst. Daarover wilde ik nog het volgende zeggen: Travolta danst in bijna al zijn films wel, dus ik neem aan dat dit allemaal "verwijzingen" zijn naar SNF.
Ook wordt Saturday Night Fever met Grease vergeleken... dit begrijp ik dus echt NIET. Grease is hartstikke leuk, het is heel vrolijk, leuke liedjes enz., maar Saturday Night Fever heeft een verhaal (dat niet alleen in de jaren '70 gold maar nu nog) dat echt goed doordacht is en prachtig is weergegeven.
Deze film heb ik al minstens 20 x gezien, en hij blijft leuk. Het is echt zo'n film waarbij elke zin betekenis heeft (alleen moet je de film een aantal keren kijken voordat je hier achterkomt). Elke keer dat ik hem zie, realiseer ik me weer iets nieuws.
judgepaddy
Mee eens
Donkerwoud
'' gemiddelde 2,97''
WTF? Het openingsshot is cinemageschiedenis. De film als geheel is een duistere reflectie op het disco-tijdperk met lekkere liedjes en een uitmuntende Travolta. Inhoudelijk interessanter dan Grease of Dirty Dancing.
Couch Potato
5* Leve de opas uit de jaren 70''.
Goede soundtrack,prima sfeertje, ik heb in het midden van de film op een bepaald moment zelfs een flikker gezien op de dansvloer!
Neen,niet Travolta.........
Ik begrijp de lage gemiddelde score hier ook niet, dit is een pirma film, met een sterk verhaal, de muziek is enkel een "kapstok" voor een soort sociaal drama;
Tijdloos en klassiek in zijn genre.
Ik kocht net de 30th anniversary edition, met leuke extra's.
niethie
'' gemiddelde 2,97''
biosmovie
John Travolta vind ik altijd wel goed, minstens aardig spelen. Misschien was het speelduur wat te lang maar de liedjes en danscenes waren wel heel vermakelijk. 3,0*
film_kaza
Ik verwachte een flm die puur in het teken stond van Disco en dansen. Het was ook erg leuk John Travolta als de swingende Disco Koning tekeer zien gaan. Maar dat was zeker niet het enige waar de film over ging. Het verhaal wat eromheen daaide wist de aandacht goed vast te houden, zeker toen de emoties wat hoog opliepen.
Reinoir
Die intro is toch wel verrekte vet... "Rest heb ik niet gezien ^^"
Machoclown
Damn 2,97 als cijfer!! En dan te bedenken dat ik zeker 1 a 2 uren in de rij heb gestaan om een bioscoopkaartje te bemachtigen, en dat voor de volgende dag want alle voorstellingen waren vaak al dagen van te voren uitverkocht. Die film was toen echt HOT.
Hoeveel films zullen er niet zijn met referenties/persiflages naar deze film.... (flying high (airplane 1) als voorbeeld)
fappie
- 2005 stemmen
Ik ben ook nog steeds verbaasd over deze lage score. Dit blijf toch wel een klassieker. De jaren 70 sfeer, het verhaal en het acteerwerk van John Travolta zorgt voor een boeiende film met veel inhoud. De scenes op de dansvloer vind ik nog steeds geweldig!
domkey
5* Leve de opas uit de jaren 70''.
Neen,niet Travolta.........
Hier kan ik met leven!
LinkVink
Zeer leuke film, grappige dingen in en vooral goed muziek (dit terwijl ik 19 ben en veel uitga...)
Ik vind het alleen net op alle fronten te kort komen! Het is net geen komedie, het is net geen musical (zang...), het is net geen drama,het is net geen romantiek...
Ik weet het niet hoor... maar wel leuk voor een filmavondje!
moviechick-99
toen ik hem huurde heb ik maar een halfuur ofzo gekeken het kon wel leuk zijn maar het begin was shit
goongumpa
Ik stond altijd lacherig tegenover deze film, maar dat was volkomen onterecht. Het is een verrassend subtiele film die een geloofwaardig beeld schetst van de leefwereld van een jongere. De maatschappelijke boodschap is niets nieuws, maar de manier waarop deze wordt overgebracht is bijzonder effectief. Travolta is erg goed en de discoscènes zijn heerlijk kitscherig. Zeker de moeite waard.
P.S: In de aftiteling stond dat een zekere Lloyd Kaufman lid was van de crew. De Troma-regisseur of een naamgenoot?
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
John Travolta en discomuziek, zo kun je het best Saturday Night Fever omschrijven en het zijn deze twee elementen die de film gewoon maken.
De muziek en het hele discodecor in club "2001" zijn fenomenaal. Het brengt me echt in de mood. De openingscène op muziek van de BeeGee's is meteen het sterkste moment van de hele film.
Voor de rest gebeurt er weinig of althans weinig interessants. Die hele maatschappelijke problematiek pakt geen verf (cynische omschrijving) en de racistische ondertoon die de film heeft is nu ook niet bepaald echt nodig of allesinds slecht uitgewerkt. Hun dans op de wedstrijd liet ook wat de wensen over en vond ik vrij slapjes. Dit had de regisseur anders moeten doen. Na alle problemen zou een echte fenomenale discodans moeten optreden, dat bleef volledig uit.
Leuk voor de sfeer en de discomuziek, maar DE grote knaller onder de dansfilms is het niet voor mij.
goongumpa
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Kan goed zijn. Maar ik vind het nogal oppervlakkig allemaal uitgewerkt. Ook die homofobe opmerking in het begin slaat kant nog wal. We weten dat ze in Brooklyn zitten, maar dit mocht toch wel meer uit de doeken gedaan worden. Of was het gewoon wat machogedrag? Waarschijnlijk wel, daar draaide de hele film om. Wat machtsstrijd en wat aflossingbeurten voor te neuken met één of ander onzeker meisje. Ik vond deze gedeeltes vrij pover. Dat neemt niet weg dat de "disco" zelf fenomenaal was en ik toch nog een 3,5 kan geven. En voor de disco kijken we hem toch of niet soms?
Al DeNiro
Heerlijke klassieker met geweldige muziek en Travolta op zijn best.
Wat kon die man goed dansen toen.
Het is ook mooi om New York van de jaren zeventig te zien.
Ik vond overigens de scenes met zijn vrienden juist wel leuk.
Dat is toch het leven dat de meeste (jonge) mannen graag willen.
Fonzie
Een van mijn all time favorites! Supermuziek, een vermakelijk verhaal en heerlijke dialogen! 2,97 is echt belachelijk laag.... Maar goed, vind zelf Grease ook meer verdienen. Weinig films waar je nu de muziek nog van hoort...
winterswijk
Een pro-abortusfilm in mijn ogen.
- Die zware zwarten van de Brooklynse nacht...Eindeloos veel verschillende tinten, en vet zwart als pek, teer van het vele roken, zwart leer.. .... Mooie vrouw ook, Karen Lynn Gorney (..?)...
Wat ik er goed aan vind, is dat het de dans in een directe sociale omgeving plaatst. De jaren '50 dansfilms zijn doorgaans studiofilms, ook West Side Story nog, met gevolg dat de dans zo beheerst en onnavolgbaar goed is. Travolta en de zijnen daagden het publiek direct tot nabootsing uit (disco is ook wat makkelijker dan tap/jazzdans).
Nuja.
Bij mij was de groepsexscene, achterin de auto, er trouwens uitgeknipt. Is dat standaard tegenwoordig?
4 sterren, om het gemiddelde op te krikken. 3,5 zou ook reeel zijn, omdat ik soms toch vraagtekens heb bij het al te naturelle spel van Johnnie... of maakt juist dat die ontraceerbare magie van de film uit...?
Dk2008
Vanaf de Rock 'n' roll gingen mensen steeds losser dansen. Daarvoor was het vaak veel strakker en samen met de choreografie ziet het gedans er dan ook veel meer beheerst uit. Disco-muziek is al helemaal dat ieder zijn eigen danspasjes maakt.
Mocht deze film nog eens op tv komen dan ga ik hem zeker nog eens kijken al betwijfel ik het of het invloed heeft op mijn stem (3.0).
Het is natuurlijk net zo goed jeugdsentiment. Zo ver ik me kan herinneren gaat de muziek echter grotendeels verloren terwijl dat bij Grease (5.0) niet het geval is omdat het gedeeltelijk een musical is, en je de nummers van begin tot eind te zien krijgt. Die film straalt ook veel meer feelgood uit door het vrolijke karakter van de film.
winterswijk
Ja, mijn 4 sterren zijn jeugdsentiment. Ik corrigeer het tot 3,5. Is toch ook heel wat.
Over weergave van dans in film is meer te zeggen dan ik deed, denk ik. Weet iemand eigenlijk een speel/dansfilm gemaakt tussen ca.1965-1975, die wat kwaliteit heeft? Er komt er geen bij me op.
Dat je "Grease" zo goed vindt, Dick2008...haha. Daar zie ik nou niks meer in. "Hopelessly Devoted" vind ik een prachtlied, prachtig gezongen, gespeeld en gefilmd, maar verder...? De musicaltypetjes die tegenover John en Olivia geplaatst worden werken volgens mij niet op het doek, alleen maar op mijn lachspieren/zenuwen. -Maar goed, ieder zijn meug, en met respect. Trouwens, die hilarische scene over die danscontest vind ik ook wel weer heel erg goed... (en "Grease Lightning" ook wel aardig....He...) .
En dat de muziek in SNF fragmentarisch is (overigens door veel meer artiesten dan de BeeGees) vind ik de dynamiek en sfeer van die film juist ten goede komen.
wibro
Deze film die afgelopen avond in de openlucht bij Lux in Nijmegen vertoond werd ihk van de 4-Daagse feesten weer eens bekeken.
Deze film moet het voor mij helemaal hebben van de dansscènes en uiteraard de jaren 70 discomuziek van o.a. de Bee Gees, Tavares etc. Het verhaal stelt daarentegen helemaal geen bal voor. Veel overdreven matchogedoe en die meiden waren ook niet bepaald aantrekkelijk. Wie dus niet van de discomuziek uit de jaren zeventig houdt kan deze film daarom ook maar het beste links laten liggen. Daar voorkomt dat deze film nog verder in het gemiddelde gaat zakken en dat verdient deze film niet. SNF is in de eerste plaats een muziekfilm die een mooi tijdsbeeld geeft van de muziek in de tweede helft van de jaren zeventig toen de disco razend populair was.
SNF werd opgevolgd door "Grease" waarin ook John Travolta de hoofdrol voor zich opeiste. Ook een film met een slap verhaal en itt SNF ook nog eens vreselijke muziek.
mikey
Veel mensen vergeten het wervelende camerawerk en bijzonder regie wel eens.

Staying Alive

The Wanderers
Drama, 1979

Io La Conoscevo Bene
Drama, 1965
dancing master dance performancefemale lovermusicaldisco