• 9.378.051 stemmen

Geregisseerd door: John Ford

Met onder meer: John Wayne, Jeffrey Hunter en Vera Miles

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot The Searchers

"He had to find her... he had to find her..."

Ethan Edwards (Wayne) is een ex-soldaat. Zijn familie wordt door de Comanches afgeslacht en zijn nicht door hen ontvoerd. Vastbesloten om haar te bevrijden, laat hij zich tijdens zijn zoektocht door geen enkele ontbering afleiden. Ethan vindt echter iets onverwachts: zijn eigen menselijkheid.

Ethan Edwards

Martin Pawley

Laurie Jorgensen

Deborah "Debbie" Edwards (older)

Rev. Capt. Samuel Johnston Clayton

Lars Jorgensen

Mrs. Jorgensen

Chief Cicatrice (Scar)

Charlie McCorry

Brad Jorgensen

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Voor de prijs kun je het boek niet laten liggen: softcover.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

goongumpa schreef:
Daar ben ik het niet mee eens... Ethan Edwards is toch een behoorlijk complex karakter.

Ethan is toch veeleer onorthodox in de keuzes die hij maakt. De scene waarbij hij Martin als prooi gebruikt maakt hem eerder eigenwijs, brutaal en excentriek, maar om hem nu complex te noemen, gaat toch wat te ver. Er zit wel meer diepgang in dan zeg maar de held uit de Leone-westerns maar of dat allemaal nodig is voor wat simpel cowboys-vs-indiaantje gedoe is nog maar de vraag.

@Brix Bedankt voor de uitleg en zoals je zegt, historisch gezien klopt het allemaal wel, maar het is een accent dat verschrikkelijk onaangenaam klinkt. Zo kan ik bv. het Cockney-accent wel waarderen, hoewel dit grammaticaal gezien ook een ramp is.

• 19683 berichten

Haha, dat is wat ik noem snel geschoten Dogie.

Maar ik heb net al een ander exemplaar, met een andere-en oudere cover, besteld.

Wel hartelijk dank voor de tip.

Dit lijkt mij ook interessant:

Edward Buscombe - The Searchers | CD WOW! Nederland - cdwow.nl

Pieter Montana schreef:

Haha, ja apart is het zeker.

Maar wanneer je sinds je 5e jaar opgegroeid bent met ontelbare westerns, waarin dat taaltje regelmatig langskomt, klinkt het 'vertrouwd'(dat is iets anders dan mooi natuurlijk)

Voor de duidelijkheid, ik heb het over mijzelf

avatar van yeyo

yeyo

The Searchers is een romantische western met een grimmige ondertoon. De hele film volgt een tragische en uitermate treffende leidraad, die helaas bij momenten vergalt wordt door het kluchtig acteerwerk, de ongepaste woestijnkolder en door het feit dat de film ook gewoon hopeloos verouderd is.

John Wayne weet eigenhandig het duistere kantje van de film in stand te houden. De rol die hij hier aflevert is zoveel complexer dan de heroïsche braverik die hij gewoonlijk speelt. Integendeel, hij vertolkt hier een bittere geweldenaar, door het noodlot getroffen en achtervolgd door zijn oorlogsverleden. Ik snap dan ook niet waarom zovelen aanstoot schijnen te nemen aan zijn racistische uitlatingen, aangezien dat binnen de film helemaal niet goedgekeurd wordt.

avatar van goongumpa

goongumpa

Ik weet niet of je bekend bent met het oudere werk van Ford? Dat geeft ook wel een extra dimensie.

De karakterontwikkeling van Ethan Edwards staat voor die van John Ford zelf. Zijn oudere werk heeft ook soms "racistische" trekjes. De indianen zijn de slechten (dat was nu eenmaal zo in films, tot Broken Arrow). Dit is Fords meest persoonlijke film, hij toont zijn evolutie van als mens en filmmaker.

Het is nog steeds een van mijn favoriete westerns.

avatar van yeyo

yeyo

Ik heb in mijn kindertijd wel wat westerns met John Wayne gezien, maar of dat er van John Ford waren kan ik mij echt niet meer herinneren. My Darling Clementine en Stagecoach heb ik pas op DVD gekocht, dus daar zal ik mij de komende dagen is aan wagen. Ik ben er alleszins benieuwd naar, want ik vond The Searchers zeker een interessante film. Als geheel 'werkte' het gewoon niet helemaal voor mij..

avatar van goongumpa

goongumpa

Stagecoach is echt een goeie klassieke western, vooral de postkoets-achtervolging. Orson Welles zei ooit dat hij het monteren geleerd had door 30 keer (of zo) na elkaar naar die scène te kijken. De intermenselijke relaties zijn ook fijn geschetst, soms zelfs nog vrij subtiel. Je moet soms wel wat tussen de lijntjes door lezen door de censuur (het vrouwelijke hoofdpersonage is eigenlijk een prostituee, maar dat mag natuurlijk niet gezegd worden).

My Darling Clementine heb ik zelf nog niet gezien

avatar van Friac

Friac

Een beetje een teleurstellende klassieker, jammer genoeg.
De film wist me slechts met een handvol scènes en shots te overtuigen, en de klemtoon lag dan nog vooral op het visuele. Zo was ik bv. erg onder de indruk van de scène waarin de "Searchers" in het nauw gedreven worden door twee indianengroepen die hen langs de heuvelflanken volgen.Erg sfeervol en mooi in beeld gebracht.

Wat het verhaal betreft, was ik helemaal niet onder de indruk. Het voelde te fragmentarisch aan, de sfeer werd vaak gebroken door enkele (soms wel best leuke) scènes vol kolder en de "shift" binnen het personage van John Wayne naar het einde van de film toe vond ik ongeloofwaardig eerst wou hij zijn nichtje vermoorden omdat ze tot het kamp der indianen behoorde, en plots besluit hij zonder veel extra nieuwe informatie haar te redden...dat kwam me over als een te makkelijke poging tot een happy end.
De acteerprestaties zijn ook niet wat je noemt van het hoogste niveau; John Wayne doet het wel goed en zijn personage bevat grondstof voor een degelijke antiheld, maar wegens de naar mijn aanvoelen slordigheden die in het verhaal zitten wordt deze grondstof zeker niet ten volle geëxploiteerd. Wat blijft er dan voornamelijk over? Mooie shots van Monument Valley waarin individuen dwalen (ook op dit vlak was ik trouwens ietwat teleurgesteld; Ford's "legendarische fotografie van overweldigende omgevingen" vond ik weinig écht indrukwekkende shots opleveren). Al bij al een standaard 3* voor deze filmklassieker, waarvan de status deels aan mij voorbij gaat.

avatar van chevy93

chevy93

Ik ben het eens met timbo_ (1 december 2008)

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Klasse western, goed verhaal mooie beelden, 1 van de betere western films:4,0

avatar van Leno

Leno

Meeslepende western dankzij een sublieme rol van Wayne, die het matige acteren van de overige castleden bijna helemaal goed maakt. Verder is de setting prachtig en het verhaal blijft, zeker ook dankzij de (voor western begrippen) complexe rol van Wayne boeiend tot aan de slotscene, al hadden sommige hilarische taferelen achterwege gelaten kunnen worden.

Bericht verplaatst naar John Ford

madmax1

Ben thuis een beetje aan het orderen, en kwam de searchers tegen,en hier op M.M kritiek en lovende berichten over deze film gelezen.

Dus nu is het mijn beurt,iedereen heeft een mening, ik ook , en ik hoop hij wordt gerespekteerd.

j. Wanye is het bij mij ook niet, maar daar kan je een film niet op afrekenen, rasisme wordt veschillende keren genoemd, maar waarschijnlijk moete enige MM er's de amerikaanse geschiedenis eens door bladeren, daar de comache decrow de apache,de wreedste stammen der indianen waaren,en dan pas de film bekijken,

Deze film is top, en aan alle die hem hebben,verzoek ik nu!!de laatste 5 min te laten spelen, dan komt,Sons Of The Pioneer met, A Men Wil Sear His hart, en dan wil ik Moricone niks te kort doen,als je dat niks doet ,gooi de film maar weg.

Dit is Amerikaanse top.

madmax1

Als niemand doorspoeld na de laatste 5 min, doe ik het zelf,en de morgen begint alweer goed.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Deze film had 5 sterren gehad als er een paar dingetjes wat beter afgewerkt hadden geweest. Wat een ijzersterk verhaal zat er in deze film zeg. Ik vond persoonlijk dat "The Duke" iedereen van het doek afspeelde. Dat stuk met die dode Indiaan was een beetje een dooddoener in de film, je zag hem gewoon nog ademen toen ze de steen op tilden.En dat stuk dat hij die vent van die rots afschiet. Voor de rest was het een heel goeie western. Ik heb me er niet door laten storen voor de rest, maar ik vond dat toch een paar puntjes waardoor ik toch 1 ster minder moest geven, zelfs voor 1956 hadden ze dat beter kunnen afwerken.

avatar van El_Cascador

El_Cascador

Een degelijke, klassieke western met een onderhoudende Wayne in de rol van een ietwat duister personage, de gekwelde veteraan Ethan Edwards. Voor het overige prachtige landschappen en sfeerbeelden, en voor mij moet dat al niet meer zijn om van een geslaagde western te kunnen spreken.

The Searchers krijgt van mij dan ook 3,5 sterren.

avatar van trebremmit

trebremmit

Twee jaar geleden was dit de eerste western die ik zag, vandaag en vele westerns later kan ik deze wel wat meer waarderen. Het overacteren viel me al niet meer op, wat me wel opviel was hoe goed Wayne hier staat te spelen, een onberekenbaar figuur die waarschijnlijk last had van een oorlogstrauma.

Verder is het visuele natuurlijk prachtig, Vistavision is echt fabelachtig mooi en de film begint en eindigt met een schitterend shot vanuit het huis.

Helaas heeft de film nog steeds wat minpunten, te veel langgerekte scenes die weinig toevoegen en het tempo er wat uithalen, een paar komische momenten sloegen bij mij ook niet aan en vond ik eerder misplaatst in zo'n serieuze film.

Toch ga ik deze zeker nog een keer kijken al was het alleen maar om de mooie beelden.

madmax1

Ik weet niet hoe vaak ik deze heb gezien ,en ik kan hem gelijk weer aanzetten.\

John-Ford maakt met deze western een geweldige indruk.

De fenomenale sound sleept deze western naar grote hoogte,John-Wayne’s absoluut zijn sterkse rol.

Fantastische fotografische beelden van het weelderige landschap, des te meer je hem opwaardeert, hoe meer je deze film ziet .

De slot song zit ik nu alweer in mijn hoofd.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Visueel prachtige film met barslecht acteerwerk.

Boeiend verhaal, dat zich pas op het einde helemaal ontvouwd. Echte karakterontwikkeling zit er niet bij, maar Ethan Edwards is toch niet dezelfde als aan het begin van de film.
Een groot minpunt van het verhaal (en iets wat mogelijk in meerdere klassiek-Amerikaanse westerns voorkomt) is dat Indianen als moordlustige, emotieloze wezens worden voorgesteld.

Het acteerwerk is hét grote minpunt van deze film. John Wayne lijkt mee te vallen, maar dat komt m.i. namelijk door de irritante over-acting van zowat alle andere acteurs. Vooral Jeffrey Hunter en Vera Miles zijn van het slechtste wat ik ooit gezien heb. Hun "emoties" veranderen van de hak op de tak. Hun tekst kwam er heel gemaakt en zodus geforceerd uit. De scène waarin Martin Pawley boos wordt op Ethan omdat die Debbie zou willen afknallen is lachwekkend, hetzelfde geldt voor de scène waarin Laurie de brief van Martin voorleest.

Dan ga maar eventjes over naar het grote plúspunt van de film, nl de subliem geschoten natuurbeelden. Als het eventjes kan, moet je de film op Blu Ray zien. Genieten.
Ook de aanval op de Indianen was mooi geschoten, maar nogal simpel voorgesteld.
De muziek viel goed mee.

Ik snap heel goed waarom The Searchers een klassieker is. Het verhaal is interessant en de beelden heel mooi. Had deze film met fatsoenlijke acteurs gewerkt, had ik vermoedelijk een 4 (of meer) gegeven. Nu doet het acteerwerk het niveau van de film wel erg hard dalen.

Nipte 2,5

avatar van Metalfist

Metalfist

Figure a man's only good for one oath at a time

Het is eigenlijk pas het afgelopen jaar dat ik me echt ben beginnen interesseren in John Wayne. Vroeger had ik al wel kennis gemaakt met een handvol van zijn Lone Star westerns (die ik nu opnieuw terug ben aan het bekijken van tijd tot tijd) maar ik heb ooit eens een collectie op de kop kunnen tikken met zijn meer bekendere films. The Searchers zat daar echter niet bij maar toen bleek dat ze dit op het grote scherm speelden in Cinema Roma voor maar 3 euro, dan moest ik daar gewoon naar toe.

Alleen jammer van de wel erg krappe zitplaatsen. Met mijn 186 centimeter ben ik nu niet zo uitzonderlijk groot maar ik geraakte gewoon niet met gesloten benen tussen de stoelen. Deed dat enige afbreuk aan de film? Helemaal niet want The Searchers is samen met Rio Bravo het beste wat ik tot nu toe van Wayne/Ford heb gezien. Voornamelijk ook omdat er zoveel lagen in de film zit. Op het eerste zicht lijkt het een simpel wraakverhaal te zijn maar The Searchers is zoveel meer en dat is voornamelijk te wijten aan het geweldige personage Ethan. Er zijn eigenlijk verschillende theorieën die je zou kunnen bedenken over de haat van Ethan ten opzichte van de Comanches maar mijn voorkeur gaat uit naar de volgende: juist voordat de Comanches beginnen met hun aanval gaat Debbie aan de grafsteen van haar grootmoeder schuilen. Die grootmoeder blijkt de moeder van Ethan te zijn geweest vanwege het grafschrift dat als volgt luidt: Here lies Mary Jane Edwards killed by Commanches May 12, 1852. A good wife and mother in her 41st year. Hieruit kun je dus concluderen dat het toen allemaal is begonnen. Sowieso interessant om de verschillende subtiele hints doorheen de film te ontdekken want zo vertelde John Wayne in een interview in 1974 dat Ford hem had verteld dat zijn personage Ethan een relatie had gehad met de vrouw van zijn broer en dat Lucy en Debbie misschien wel eens zijn kinderen zouden kunnen zijn. Dit wordt echter zo subtiel gebracht dat ik het eerst zelf ook niet doorhad maar dat mijn frank later is gevallen. Voor de rest is het wat zonde dat er een aantal geforceerde humoristische scènes in de film zijn gestoken want zo vond ik heel het personage van Mose (trouwens wel gebaseerd op een echt bestaand figuur) niet echt geslaagd.

John Wayne, wat valt er nog verder over te zeggen? Een acteur die een icoon is geworden met zijn western rollen en als je bekijkt hoe heerlijk hij deze rol vertolkt, dan snap je perfect waarom. De rol van Ethan past Wayne als gegoten (het gaat hem zelfs nog beter af dan als Rooster Cogburn) en hij is dan ook een waar genot om naar te kijken. Leuk ook om zijn zoon, Patrick Wayne, nog in een kleine bijrol te zien. Maar dat is niet de enige familieband die de film rijk is want ook de zusjes Wood spelen nog een kleine bijrol. De jongste zus, Lana, als de jonge Debbie en de oudste zus, Natalie, als de volwassen Debbie. Op zich een vrij kleine rol maar het is leuk om haar zo jong bezig te zien. Ten tijde van het opnemen zat Natalie dan ook nog op het middelbaar waardoor ze vaak vroeger van school gehaald moest worden om op de set te verschijnen. Dit gebeurde vaak door Wayne en Hunter zelf en het schijnt dat dat toch voor serieus wat commotie bij de vrouwelijke klasgenoten gezorgd moet hebben. Die Hunter doet het op zich ook nog niet zo slecht. Bij vlagen een tikkeltje overdreven maar over het algemeen vrij degelijk. Het zit hem echter in de bijrollen waardoor ik de film niet de volle pot kan geven want daar zit soms wel echt slecht acteerwerk tussen zoals onder andere de gil van Lucy (Pippa Scott) wanneer de Comanches aanvallen. Langs de andere kant weet Ford de film wel erg mooi te regisseren en krijgen we een aantal prachtige western beelden te zien.

Sowieso één van de beste rollen die ik tot nu toe van Wayne heb mogen aanschouwen. Van Ford ben ik ook nooit enorm kapot geweest maar dit weet hij toch uitstekend te doen. Voor de rest is dit een film die praktisch op elk vak tijdloos is gebleken. Blij dat ik dit op groot scherm heb kunnen zien.

Kleine 4.5*

• 19683 berichten

Nummer 7 op de lijst van beste films aller tijden van het BFI.

Tevens ook de enige western die op die lijst voorkomt.

The Top 50 Greatest Films of All Time | British Film Institute - bfi.org.uk

avatar van stinissen

Inderdaad een top western maar persoonlijk vind ik The Last Wagon (1956) en Rio Bravo (1959) net ietsje beter.

@ stinissen:

Ik heb zelf ook nog wel een pakketje andere westerns waaraan ik de voorkeur geef boven deze.(maar ik ga ze niet noemen )

Maar ik vind de vermelding op die lijst wel opmerkelijkj

avatar van LeRoi2

LeRoi2

Een film die ik weer eens moet gaan zien. Te lang geleden dat ik hem heb bekeken, maar weet wel dat ie destijds indruk maakte. Voorlopig dus even 4 sterren.

N.b. Nr. 7 op de 'Sight & Sound'-lijst van wereldwijd beste films allertijden!

avatar van Film Pegasus

Tussen alle Westerns die ik al gezien heb is dit degene die het meest bij het stereotype beeld komt van cowboys en indianen. Niet helemaal mijn ding moet ik zeggen, al is de film ook niet slecht. John Wayne heeft al beter films gehad (True Grit, Rio Bravo, Rio Grande) en de rest van de cast doet het ook niet echt speciaal. Probleem is vooral dat het Wayne ontbreekt aan een sterke tegenspeler. 'Scar' is nogal pover uitgewerkt en Jeffrey Hunter is niet echt opvallend als Marty. Wel leuk is Natalie Wood als is haar rol te klein om echt op te vallen.

Ford schiet knappe beelden met de uitgebreide landschappen en tilt de film iets omhoog op die manier. Maar het mist hem wel in spanning en avontuur helaas. Visueel zal hij ongetwijfeld andere regisseurs beïnvloed hebben, maar hij heeft toch ook al beter films afgeleverd. Al bij al is dit een leuke western om te zien, maar ook niet meer.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Gekeken omdat hij in de lijst van beste films aller tijden stond. Heb de genialiteit er niet van in kunnen zien. In dat opzicht ben ik het dan ook eens met Film Pegasus die dit als een standaard stereotype western filmpje omschrijft. Film moet het hebben van de mooie beelden, want echt spektakel blijft uit. Helaas speelt alles zich ook op het platte land af. Miste de westerndorpjes met drank, gokken en mat partijtjes een beetje.

Mijn tweede film met Wayne in de hoofdrol, maar vond Chisum stukken vermakelijker.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Tijd om deze The Searchers weer eens te zien. De film is me een stuk beter bevallen op veel punten, maar als het gaat om het acteren? Tja.

Visueel is de film schitterend. Alleen al dat eerste shot (en de laatste ook), alsof een wereld wordt geopend die niet meer bestaat. En zo begint het verhaal. Een groots episch verhaal over een zoektocht die enkele jaren duurt. Af en toe een shot met het ‘thuisfront’ om aan te geven dat de wereld doorgaat en duidelijk te maken hoe lang men al aan het zoeken is. Ook de verschillende jaargetijden die worden getoond helpen hieraan mee. Pakweg een Leone zou geen sneeuw in zijn film stoppen. En we krijgen een hoofdpersoon dat vol zit met een grootse haat (let op die blik in zijn ogen als hij een halfbloedje ziet of als hij schiet op indianen) op zoek naar zijn nichtje, om haar te redden, al dan niet middels de dood.

Wat wil Ford eigenlijk met dit alles? Is het een aanklacht tegen de jacht op indianen (en ook bizons en de natuur)? Dat denk ik wel. Edwards is een anti-held en zo is duidelijk waar Fords sympathie ligt. Edwards staat voor hele bevolkingsgroepen. Wat wel mooi om te zien is, is dat Edwards weliswaar indianen haat maar wel verdomd goed weet hoe hen te behandelen. Hij kent hun tradities, hun taal, leeft ook jarenlang als de indiaan. In hoeverre is hij dat zelf niet. En is dit niet ook een symbool voor de mens, die zich altijd kan aanpassen en veel grijzer is onder de oppervlakte dan het zwart-witbeeld doet vermoeden. Zijn wij niet allemaal gelijk ergens?

Tevens is de film een ode aan de helden van weleer en aan het land waar de Verenigde Staten op is gebouwd. Want zij waren het wel die de Frontier richting het westen schoven. Zo krijg je toch wat spanning. Enerzijds walgt Ford van enkelingen, maar is wel verliefd op het geheel. En dat is te zien. Enkele scènes zijn schitterend geënsceneerd, zoals de aanval van de indianen van twee kanten, de aanval op het kamp en enkele heerlijk subtiele shots. Ford toont ons een prachtig landschap (Monumentvalley ligt wel niet in Texas, maar leent zich uitstekend) waarin de mens maar heel klein is.

Maar dan het acteren. Slecht kan ik het niet noemen, wel een vervelende en mij totaal niet aansprekende vorm. Zeer theatraal die weliswaar consequent wordt doorgevoerd (dus is dat dan slecht te noemen?) maar mij irriteert het vooral. Elk stukje emotie, elke persoonlijkheid, elke geloofwaardigheid wordt zo eigenlijk om zeep geholpen. Enkel Wayne zelf met zijn eindeloze charisma weet zich hieruit te onttrekken en maakt het zo als hoofdfiguur nog draaglijk de film te zien. Maar ondanks al het positieve kan ik dan ook geen volle vijf punten geven. 4,5* derhalve.

avatar van Tarkus

Tarkus

Mooi gemaakte western van John Ford, met zijn vaste acteur John Wayne.

Het verhaal is simpel en de vertolkingen niet denderend, maar destijds, in de jaren '50 waren deze films kaskrakers en moest het ook niet meer zijn dan dat.

Het is wel eens leuk om zo'n film nu eens te bekijken, vooral om de mooie beelden van de locaties.

En ondanks het zwakke verhaal was alles toch boeiend genoeg om bijna 2 uur van de film te genieten.

avatar van Zinema

Duke's duo.

Beroemde western van het duo Ford en Wayne, waarbij je desondanks rustig mag stellen dat niet alles even goed wekt. Ondanks de legendarische status van de film en het tweetal moet gezegd dat de acteerprestaties geen schoonheidsprijs verdienen en de film allesbehalve een meesterwerk is. De Duke weet ondanks zijn lompe karakter de aandacht vast te houden.

Redelijk.