Genre: Muziek / Drama
Denemarken / Duitsland / Nederland / Italië / Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Zweden / Finland / IJsland / Noorwegen
Geregisseerd door: Lars von Trier
Met onder meer: Björk, Catherine Deneuve en Peter Stormare
Releasedatum: 26 oktober 2000
Bekijk via CineMember
Plot Dancer in the Dark
"It's only the last song if we let it be."
Het is 1964. De Oost-Europese Selma (Björk) emigreert met haar zoon Gene naar Amerika. Ze werkt dag en nacht in de fabriek voor het bestaan van haar zoon. Selma ziet slecht en heeft een erfelijke ziekte waarbij ze uiteindelijk blind zal worden. Gene heeft deze ziekte ook. Selma spaart haar geld om een toekomstige oogoperatie voor Gene te betalen. Desondanks heeft Selma genoeg levensenergie. Elke avond repeteert ze haar rol 'Maria' voor de musical 'Sound of Music' in een theater. Hoewel ze niet goed kan zien, gaat ze ook graag naar de film. Vriendin Kathy gaat dan vaak mee om Selma te vertellen wat er op het scherm te zien is. In de glamourwereld van films en theater kan Selma haar eigen leven even vergeten en voor een moment gelukkig zijn.
Selma Jezkova
Norman
Samuel
Brenda
soom
........ (Even helemaal stil.)
Wauw.... 5*. Björk is meesterlijk. Huivering na huivering kreeg ik hier echt wel bij te verwerken. Haar enige en laatste prestatie is er eentje om heel stil bij te worden. En te blijven. Soms kom je toch echt een film tegen waarbij je in het beeld wilt kruipen. Om de acteurs van heel dichtbij te kunnen bezig zien. Om neus aan neus te kunnen ervaren wat ze zelf ervoeren. Dancer in the Dark is er dus zo'n eentje. Zo'n ongelooflijk bijzondere film. Prachtig vormgegeven. Wat kan ik verder nog zeggen? Nou, dat ik Catherine Deneuve weer heel fijn, naturel en beeldschoon vind spelen. Dancer in the Dark is een pareltje. Jammer dat Björk en Lars von Trier hebben samen gewerkt: Ik ben er zeker van dat ze nog heel veel meer goede rollen had kunnen spelen.
soom
Állemachtig! Nu is het zeker niet nodig om elke keer dat je een film (her)ziet een bericht bij de desbetreffende film te plaatsen, lijkt mij. Dan zouden de pagina's algauw tot een stuk of 100 gaan.
Maar Dancer in the Dark, sjongejonge... Ik kan het gewoon even niet laten om te laten blijken hoeveel indruk dit heeft gemaakt op mij. Het heeft me geraakt, me tot in het diepst van alles bewogen. Gewoon zo'n zeldzame film, dit. Ook wel vreemd en raar misschien, maar wat mij het meest bijbleef qua gevoel was een diepe snee over mijn hart, die nu langzaam aan het helen is... Sinds gisteren loop ik namelijk constant aan deze film te denken, aan scenes uit deze film, en het gevoel dat deze film oproept bij mij. Deze film gaat in mijn top 10! Ik twijfel en weifel er nog heel sterk over, maar het kan zomaar gebeuren dat deze film ABBA: The Movie van zijn nummer 1 positie gaat stoten!
soom
En vandaag is het gebeurd. Een maand getwijfeld, naar m'n top 10 gekeken, een beetje zitten nadenken of ik het zou doen. En vandaag is het dus gebeurd. Dancer in the Dark op nummer 1 gezet, en daarbij ABBA: The Movie, uit m'n top 10 gegooid.. Ik dacht trouwens dat Björk na Dancer in the Dark geen film meer had gemaakt.
. Nieuwe top nummer 1 dus!
!
gerre
ik hou van lars von trier. volstrekt unieke eigenzinnige regisseur die me keer op keer weet te raken..(the idiots, the boss of it all). deze was echt zeeerrr goed. de musical-scène langs het spoor bijvoorbeeld, de moordscène..
kunstwerkje!
Paulie Cicero
Lars von Trier is 1 van mijn favoriete regisseurs, zo niet mijn nummer 1!
Na achereenvolgens The Boss Of It All, Manderlay en Dogville te hebben gekeken, was ik al overtuigd van zijn unieke kwaliteiten.
Maar deze film is gewoon briljant en absoluut zijn meesterwerk.
Door deze film ging ik me ook interesseren in Björk's muziek, want wat was de muziek prachtig in de film!!!
Ik vind die overgang zo mooi van het echte leven dat grijs en grauw oogt en haar droomwereld (musical) dat heel kleurrijk en liefdevol is.
Ik ga niet veel verklappen voor mensen die hem nog niet gezien hebben, maar het einde vind ik echt 1 van de mooiste, en tegelijkertijd meest wrede eindes. Deze film raakt je zo!!!!
Björk's performance: 5 *
Lars von Trier's regie: 5*
Muziek: 5*
Lars von Trier's verhaal/script: 5*
Oftewel een perfecte film. Simpelweg briljant!!!
PJC
geweldig knappe film maar ik vond het camerawerk ronduit irritant. behalve dan in de musicalscènes, waar een andere experimentele cameravoering gehanteerd wordt die ik enorm bewonder. voor de rest niks op deze film aan te merken. lars von trier krijgt het toch weer voor elkaar en dan bjork's acteerwerk... prachtig
weaselweasel
Machtige film.
Begint nu op Ned 3 overigens.
Niet weggelegd voor hen die een feelgood-avondje willen
lucdecoster
Mooie grandiose musical, knappe dansscènes, wel een gelijkaardig dramatische eindscène zoals in de "The Green mile". De mooiste grappige dansscène was in die rechtbank, stel je voor dat je begint te dansen in een rechtbank, je vloog direct buiten.
Saldek
Tsja.....ik had moeite met de film. Het onrecht in de film deed mijn gemoederen parten spelen. Daartegenover staat uiteraard het moraal van Selma die misschien wel ongrijpbaar sterk is. Leuk vond ik ook een aantal bekende gezichten die ik uit andere films ken. En Björk......wat speelt zij fantastisch. Daar kan op geen enkele wijze afbreuk aan worden gedaan. Wat dat betref is er wel klasse neergezet. Moch ooit de gelegenheid zich aandienen dat ik 'm zien kan, dan grijp ik de kans. Ik denk dat de film een geheel andere waarde krijgt met een andere invalshoek dan waarmee ik m gekeken heb. 3,5*
Boenga
Tip voor wie in de zomer een temperatuur van 30° niet kan verdragen: hier krijg je 't gegarandeerd koud van.
Slik.
tarentino
er wordt in gedanst, maar het is niet zoiets gays als step-up
Katharina
Wow! Wat een film!! Ik had er best wel iets anders van verwacht.
Het camerawerk zal ongetwijfeld geniaal zijn, maar ik vond het af en toe wel een beetje irritant (werd er een beetje moe van). De muziek is niet mijn stijl en het verhaal is veel te zielig voor me. Maar poeh heej! Ik ben wel onder de indruk van deze film. Aan het begin vond ik hem wat lang duren, maar het einde was erg boeiend (laatste half uur).
En wat een acteerwerk van Björk...geniaal gewoon!
AmazingPP
Ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik een schurfthekel aan Björk heb, met haar bijna mongolide uiterlijk en haar irritante stem, dus ging ik vrij negatief deze film bekijken. En daarna moet ik jullie eerlijk bekennen dat dit werkelijk een topfilm is met inderdaad een werkelijk goede prestatie van bovengenoemde "zangeres". Wat een verrassing was deze film voor me. Heel mooi, heel ontroerend en heel erg meevoerend. In 1 woord geweldig! 4,5 *
JeanMaurice
Prachtige film met een geweldige Bjork! Vooral het eind blijft erg ontroerend.
gentenaar
Zeer aangrijpende en meeslepende film
Prachtige acteerprestatie van Bjork, muziek ook heel goed
TANTE CORRIE
Prachtige film. Het zingen is een beetje vaag, maar het vormt de film ook wel. Het draagt de gevoelens erbij. Echt een van de mooiste films die ik tot nu toe gezien heb.
Erwinner
Poeh poeh, viel dit even tegen zeg.
De combinatie Dogma, fabriek, musical en tearjerker valt gewoon niet lekker samen. Benen die voor de camera lopen om het uitzicht te belemmeren, kadrering die lelijk is, dogma-style die in de weg zit, de muziek die je uit het ritme haalt.
Bjork's acteerkunst was wel goed met vlagen, soms iets te theatraal misschien. Daarnaast strookt een hoop niet met gevoelens tov. haar zoontje en ontbrak het aan diepgang.
Irritante film. 2.0-2.5*
stefan dias
Poeh poeh, viel dit even tegen zeg.
en ontbrak het aan diepgang.
Irritante film. 2.0-2.5*
Dezez film heeft me anders ergens heel diep geraakt, dus met die diepgang zal het wel oké zijn.
Tja, soms komt het aan of net niet. Bij 'Breaking the waves' waar goede vrienden van kapot waren, voelde ik dan weer niet veel meer dan weerzin.
Vinokourov
Oef, wat speelt Björk diep en intens haar rol in deze film. Zoals ze heeft gezegd, kan ik me voorstellen dat ze na de opnames deze film niet wou zien, bang voor de heftige emoties. Voor de rest is het weer een typische von Trier-film, waarbij het Dogma-geschud van de camera me blijft irriteren, maar de rest van de film en de kruising tussen musical en drama wel weer kan waarderen.
Norma
Onlangs heb ik Breaking the Waves gezien, en ondanks mijn gemengde gevoelens bij die film vond ik hem zeker een voldoende waard. Ik besloot om Dancer in the Dark dan toch ook maar een kans te geven. Ik zal niet beweren dat het een hele slechte film is, want het acteerwerk is absoluut in orde en de vertelvorm waar voor gekozen is vind ik ook niet verkeerd. Maar helaas vond ik zowel cameravoering als de muzikale intermezzo's echt afschuwelijk, niet om aan te zien en te horen. Tsja en dan blijft er bar weinig over om nog enig kijkplezier aan te beleven, er was voor mij geen doorkomen aan. Het einde bezorgde me de koude rillingen en ik hield een negatief gevoel over aan het geheel. Nee, deze Von Trier is beslist niet aan mij besteed.
je80roen
Mijn eerste film van Lars von Trier, daarna Dogville nog geprobeerd, maar deze regisseur lgt mij duidelijk niet
HASCH
Een geweldige film met heel diepe emoties. Björk had van mij voor deze rol een Oscar mogen krijgen in één woord geweldig. Op het Filmfestival van Cannes in 2000 ontving de film een Palme d'Or en daar werd Björk tot Beste Actrice uitgeroepen. Heb me vooral in het begin wel gestoord aan het onrustige camera werk. Het leek wel of de camera man stom dronken was. Dit is ook de reden dat de film een half puntje lager scoort. Voor de rest een top film.
Mads Smikkelsen
Geweldige film met idem Bjork!! Mijn hemel wat kan die griet acteren, heel bijzondere film ik was diep geraakt (tranen met tuiten). Het begin was ff onwennig maar ik werd steeds dieper in de film gezogen (vooral na de diefstal v.h. geld). Een topper van Lars von Trier!!
Absolute aanrader!!
laundromat
Heel indrukwekkend. Mooi combi Bjork en Deneuve!
t-i-m
ben gek op Lars von Trier, naast Pedro Almodóvar is Lars von Trier ook 1 van mijn favo regisseurs. Niet dat die 2 te vergelijken zijn, Almodovar bezorgt me een grote lach terwijl von Trier me altijd weer een kut gevoel geeft. dit is 1 film van von Trier die ik al heel lang wou zien maar steeds niet kon vinden, uit eindelijk zag ik hem in de schappen liggen en heb hem direct mee gegrepen.....oeeefff jezus!!! wat een gigantisch zware film, maar zooooo verschrikkelijk mooi. ik weet niet zo goed wat ik hier over kan zeggen, dit is gewoon een meesterwerk waar ik niks negatiefs over kan zeggen...prachtig!
pieter_kerkhof
Camerawerk is opvallend, maar het verhaal wordt een beetje kaal weergegeven met veel stiltes en ongemakkelijke situaties in gesprekken. Hoewel het misschien op een eigenzinnige en zelfs realistische wijze is weergegeven, vormde dat voor mij toch een belemmering om echt mee te gaan in het verhaal. Bovendien zijn de dans en zangscenes misplaatst en een irritante onderbreking van het verhaal. Misschien juist daardoor vind ik het verhaal ook niet zielig. Had moeite om de tijd uit te zitten. Kortom: tegenvaller.
robertus65
Ik vond het tegenvallen allemaal, het was een grote depressie, veel te lang uitgespannen en overbodige liedjes.
®Tc
Ik had deze film erg blind gekocht. Winnaar gouden palm, niet te veel geld. Ach, waarom niet? Schrok ik even dat het een halve musical was.
Het verhaal van Dancer in the Dark is opzich verbluffend. Erg pakkend, erg intens gebracht en het enige minpunt is de nogal hak-op-de-tak montage bij dialogen. Een geweldige Bjork brengt dit hele concept naar omhoog tot een topfilm. Die ophanging, wauw !
Maar...
Waarom in hemels naam dit topwerk omzetten naar een musical? Totaal nutteloos. De enige reden die ik wat iets of wat zou kunnen begrijpen is om het fantasiewereldje van Selma te illustreren maar waarom met die waardeloze scènes? Het voegt helemaal niks toe, knip ze er allemaal uit en je hebt net dezelfde film en véél beter. Het haalt het tempo naar omlaag en knipt het drama af. Allemaal die belachelijke danspasjes erin i.p.v. het drama rustig verder te laten lopen. Het zuigt alle medeleven eruit.
Pffff, door dat stom gezang gaat hier een potentiële topfilm de mist in. Zonder dat musical gedoe dat alles verkracht ging dit makkelijk op naar 4,5 sterren, nu blijft er eigenlijk veel frustratie over. Bedankt meneer Von Trier !

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Kirschblüten - Hanami
Drama / Romantiek, 2008

Woodstock
Documentaire / Muziek, 1970
individualdansendiefstalfactory workergeheimkleine stadblindness and impaired visionimmigranteye operation naivetyhereditary disease sterven en doodmusicalvrouwelijke vriendschaprechtbankmoordschulduitvoeringpolitie agenttrailerdaydreamingcoping mechanisms moeder zoon relatie