• 9.377.311 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.223.639)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

avatar van EmDee

EmDee

LOL

neo

Laat ik er maar ff wat grappen tegen aan gooien voor de liefhebbers:

Nr.1

Morpheous: The body can't exist without the mind.

Neo: Woah.

Morpheus: Well thats not exactly true, you were born without a mind.

Neo: Woah.

Morpheous: Thats why you are the one.

Neo: Excelent.

Nr.2

Neo: Trinity. The Trinity? That cracked the IRS d-base?

Trinity: That was a long time ago.

Neo: Jesus.

Trinity: What?

Neo: I just thought, um...you were a guy.

Trinity: That was a long time ago too.

En nog even een flauwe

Why did Neo cross the road?

Because he was in a no-fly zone.

avatar van Nick Kang

Nick Kang

Deze film vind ik zeer goed daar kan geen twijfel over bestaan. masterlijke acteerwerk van Keanu reeves als neo. Alleen jammer van al dat gedoe rondom die opvolgers van de Matrix. Klinkt een beetje als uitmelken.

4.5 sterren.

avatar van Nick Kang

Nick Kang

grappig stripje KOS + NEO.

Nick Kang schreef:

Klinkt een beetje als uitmelken.

Uitmelken? Andy en Larry hadden het bedoeld als een trilogie. Pas als na die trilogie ineens nog allemaal vervolgen komen zou je kunnen spreken van een uitgemolken ''formule''. En iets zegt mij dat dat wel eens kan gaan gebeuren want al een tijdje gaan de geruchten voor een mogelijk deel 4 zonder de Wachowski brothers... Maar het is natuurlijk jou recht om te mogen zeggen dat het een beetje klinkt als uitmelken

neo

NEO: Why does my head hurt?

MORPHEUS: You've never used it before

neo

Belangrijk element uit deze eerste film is autoriteit.

Als Neo te laat komt op zijn werk zegt Mr. Rhineheart: ''You have a problem with authority, Mr Anderson. You believe that you are special, that somehow the rules do not apply to you. Obviously, you are mistaken.'' Neo is naast zijn normale alledaagse baan bij dit software bedrijf een hacker cracker die liever communiceert via de computer dan via een echt gesprek. Tijdens dit gesprek zit hij met zijn hoofd gebogen naar beneden wetend dat hij moet buigen voor het systeem waar hij zo afhankelijk van is. Al jaren is hij bezig met zoektochten naar Morpheus en weet hoe afhankelijk hij is van het systeem. Als hij later dan door Agent Smith ondervraagd wordt, weet hij eindelijk de sterkte te vinden om zich te verzetten door zijn middelvinger op te steken.Smith spreekt hem graag aan met zijn echte naam, alsof het zijn wapen is om Neo te onderwerpen aan het systeem. Ook de manier waarop de Agents Smith, Brown en Jones gekleed zijn: net pak zoals dat bij autoriteit past. Hun namen zijn ook alledaags om hun normaliteit en autoriteit te benadrukken. De zonnebrillen spelen ook een belangrijke rol: door deze zonnebrillen kan niemand zien wat hun ware bedoelingen zijn. In de scene waarin Neo Smith's zonnebril kapot maakt zie je hem alleen kwaad kijken omdat hij ook kwaad is. Alleen als een agent het zelf wil om te laten zien wat hij wil overbrengen is hij bereid deze af te zetten (I'd like to share a revelation...). In de vechtscene tussen Neo en Agent Smith bij het metrostation benadrukt Smith nog eens dat Neo zomaar een ''burger'' is die het systeem moet gehoorzamen, waarop Neo wederom zich hier van lostrekt: ''My name is Neo''.

En nog zoiets Liefde:

Neo, please, listen to me. I promised to tell you the rest. The Oracle, she told me that I’d fall in love and that man, the man I loved would be the One. You see? You can’t be dead, Neo, you can’t be because I love you. You hear me I love you!

Een van de belangrijke leidmotieven in de trilogie tot nu toe is het o zo menselijk liefde. Liefde overwint alles het is zo simpel als dat lijkt het wel. Het lijkt wel een sprookjesverhaal ala Sneeuwwitje als Trinity door haar liefde voor Neo en door het spreken van de waarheid hem terug uit de dood weet te halen. En met deze scene wordt gelijk de relatie tussen machines en hun technologie en mensen nietiger gemaakt. Machines hebben al hun technologie, maar zullen nooit kunnen begrijpen wat dit is en moeten uiteindelijk toezien hoe dit voor hun onbekend verschijnsel hen vernietigt.

avatar van GerwinF

GerwinF

Je draaft wel een beetje door hoor neo

avatar van Phoenix

Phoenix

Ik kan niet anders zeggen dan: Geniaal. Nu maar hopen dat de Wachoiwski's het ook echt zo gewild hebben...

neo

''Then let us hope that I was not wrong''

neo

Nog een paar leuke grappen:

Int. Room w/ View of City DAY.

Smith: Inside this mind is the key, my key, listen to me Morpheus, I hate this place, I must get out

Morpheus: You'll...never...get..to..zion..arg!

Smith: Common, Morpheus, cheer up, turn that frown upside down, lets try a limerick: I once knew a man named Enus, he had a very large...

Brown: The syrum wont start working for another hour

Smith: Alright then, hey Morpheus, want some soda or something?

Morpheus: Go and f*ck youself

Smith: Well, looks like someone isn't getting some thing to drink

Neo: "You don't have any...."

Tank: "Holes? Only the ones on my face and in my under-pants"

Neo: "Whoah! Your under-pants?"

Tank: "Yeah! If the war was over, that's where the party would be."

Neo: "Your under-pants? Whoah!"

Agent Smith: I HATE this... internet, this world-wide web, whatever you want to call it.... it's the porn pop-ups!! I feel... saturated by them!! And every time I surf the web I fear that I have somehow become an S&M fanatic.

*on the rooftop in the jump program*

Morpheus: this is it Neo, you have to let it all go, doubbt, disb- hey! WTF is that smell?

Neo: I let it all go

Morpheus: No! not that!

Neo: Woah

avatar van starbright boy

Ik heb het lang uitgesteld, maar vandaag ben ik voor the matrix gaan zitten. De eerste anderhalf uur vond ik behoorlijk goed. Een spannend en redelijk intelligent verhaal (overigens verre van een filosofisch meesterwerk of een vernieuwend hoogstandje), erg mooie scenes, mooie effecten. De laatste 3 kwartier kwam de film voor mij toch te veel in doorsnee actieland terecht. inclusief bekende trucjes als hij is dood, er wordt emotioneel gedaan, hij is niet dood . Ik zie er in de verste verte niet de topper in die sommigen van jullie erin zien, maar heb me desondanks prima vermaakt.

avatar van Yekezzez

Yekezzez

starbright boy schreef:

(overigens verre van een filosofisch meesterwerk of een vernieuwend hoogstandje

Oeps, volgens mij heb je iets verkeerds gezegd... Laat maar komen die reacties.

avatar van Hobbes

Hobbes

denk 't niet hoor. Queto en ik zelf bijvoorbeeld hebben dat al meerdere keren geroepen.

volgens mij zijn we over de matrix wel uitgepraat...iedereen behalve één

avatar van Heracles

Heracles

Oh nee er zijn wel meer mensen die af en toe nog e.e.a. opmerken . Maar domme discussies heb ik geen zin in, ik wil alleen graag S.B. even vragen hoe hij erbij komt dat "hij gaat dood > emo > hij leeft" standaard filminhoud van doorsnee actieland is. Nou mag ik nog maar een paar honderd (actie-)films gezien hebben maar het aantal films waarin DAT voorkomt kunnen HEEL veel mensen denk ik wel op 1 hand tellen (behalve stinnisen ).
En dan heb je het over bekende trucjes? Ten eerste is dit (een van??) de eerste film(s) die op deze magnifieke manier gefilmd is (zijn). Als je het over de capriolen van de karakters hebt: ik ben het wel met je eens dat de gebeurtenissen misschien e-nig-zins (maar echt niet veel) iets weg hebben van andere (actie-)films, maar dan nog steeds wordt het allemaal op een manier gebracht waar je u tegen kunt zeggen. Dan zou ik het altijd nog vergelijken met de "standaard-actie" uit de betere actiefilms.
Ik wil je geen woorden in de mond leggen, maar kan het zijn dat je door alle "ophemelingen" teveel verwachtte? Ik heb de film "blanco" gezien en ik kan me voorstellen dat 'ie dan VEEL meer indruk maakt...
[gein mode] Dus: je beargumentatie klopt niet, je waardering daarom ook niet en je zou dus je stem naar minstens 4 of 4,5* moeten opwaarderen... [end gein mode]

avatar van starbright boy

De enige nuancering die ik aanbreng is dat dood-emo-leeft toch eerder een bekend filmtrucje is dan een bekend actiefilm trucje. Ik wist al aan het begin van die scene hoe dat zou aflopen en vond het nogal goedkoop.
De prachtige manier van filmen verdient zeker krediet en dat heb ik dan ook gezegd. (in iets andere woorden)
Tot op anderhalf uur zat ik op vier sterren. Het verhaal in de laatste drie kwartier zakte echter zo in dat er een half sterretje afging. En dat blijft zo.

avatar van Heracles

Heracles

Een bekend filmtrucje ben ik, zoals gezegd, nog steeds niet met je eens. En voor wat betreft je stem: ik zet er niet voor niets neer [gein mode], je moet het helemaal zelf weten. Dus dat soort zinloze opmerkingen als "en dat blijft zo" zijn echt overbodig hoor.

avatar van starbright boy

Ik wilde alleen maar zeggen dat het bijna een vier was geweest. Niet lelijk bedoeld.

neo

Nooit geweten dat de Wachowski's goochelaars waren

MaTtIeBoY

Ik vond het niet echt een spannende film en het verhaal slaat nergens op.Een dieptepunt voor Keanu Reaves.

avatar van Malfidus

Malfidus

Toen ik hem in de bioscoop zag vond ik The Matrix slecht tot zeer slecht, ik heb mijn mening serieus herzien toen ik hem recent opnieuw zag op tv (vlak voordat Reloaded in de bioscoop kwam). Goed verhaal en goed gemaakt maar had niet het gevoel dat ik had bij een absolute topfilm. Daarom 3,5 ster (7/10), den tweede vond ik trouwens ietsje beter.

avatar van Loesa

Loesa

VET! Heb hem op dvd voor tien euro!

Hobbes schreef:

no...you're just annoying

Yo DoKus

avatar van Moviestar

Moviestar

na veler verzoek nóg eens gekeken maar hij word alleen maar slechter (sorry neo ) dus van 2* naar 1*

neo

Nou mooi is dat zeg Moviestar, ik ben diep teleurgesteld in je

neo

Gelukkig dat er nog figuren als Panda zijn die wel verstandig zijn