Genre: Sciencefiction / Actie
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Apoc
Mouse
Switch
PCTERN
Net als Terminator heeft the Matrix iets mythologisch (in de trant van machines nemen de controle over), zie bijvoorbeeld hier:
Before You Scroll Down, WATCH THIS! One of The Most Eye Opening Videos - YouTube
This Will Leave You Speechless! - One of The Most Eye Opening Videos - YouTube
Z*RO
Deze film heb ik altijd links laten liggen, omdat ik dacht dat het een over-the-top onzinnige actiefilm was. Tot ik hem gisteren bekeek... Wow, wat een knap verhaal zit er in deze film! Echt één van de beste plots die ik ooit in een film zag, wat mij betreft vergelijkbaar met een aantal Nolan-toppers.
De enige scène die me qua actie enigszins stoorde was degene waar ze het gebouw binnendringen om Morpheus te bevrijden. Het aantal kogels dat ze daar 'ontwijken' is wat mij betreft wat over-the-top en had niet gehoeven. Vooral omdat hij pas later in de film in zichzelf gaat geloven en beseft dat hij 'the one' is en daardoor bijzonder krachtig is in The Matrix. Vanaf dat moment ben je als kijker ook mee, en kan je wel aannemen wat hij allemaal voor elkaar krijgt.
Deze scène kan ik echter door de vingers zien binnen het geweldige geheel.
Absolute topper op alle vlakken!
Bennie1112
Na al veel lovende reacties gezien en gehoord te hebben ben ik The Matrix gaan kijken. Grote kans dat dit mijn ervaring met de film in negatieve zin heeft beïnvloed. Ik werd gewoon niet als het ware het verhaal ingezogen. Dit terwijl de ideeën in de film reuze-interessant zijn. Het idee van een schijnwereld om ons heen vindt ik heel tof, maar toen ik de film keek kreeg ik geen 'wow' gevoel bij dit concept.
The Matrix vindt ik dus puur analytisch gezien een goede film, maar wist mij niet te raken of te vermaken.
Supernatural
een superfilm.echt een van mijn favorieten.van mij mogen ze meer zulke goeie films maken .hou wel van dit genre.heb hem nu al heel vaak gezien en hij blijft goed.maar je moet van deze triologie houden.iedereen heeft zijn eigen mening en dat mag.mijn mening moet meer van dit soort films komen.dan vemaak ik me prima.
Weer even herzien.blijf bij mijn mening,een geweldige 1ste deel van de trilogie.ook gelijk het mooiste deel.heb weer genoten.
Shadowed
Top.
Al is het nu wel een beetje verouderd soms. The Matrix valt eigenlijk nog steeds op met zijn effecten en grappige manier van maken. Visueel is het nog steeds best mooi, een soms lekker complex verhaal en prima acteerwerk.
Reeves straalt niet veel enthousiasme uit en Moss vond ik ook niet perfect. Fishburne was al wat leuker, en de film kent enkele erg leuke scenes. Vooral de In-De-Matrix scenes zelf waren het leukst. Lollig cameragebruik en enkele andere leuk in elkaar gestoken actiescenes. De beste prestatie in de film is toch wel van Weaving als Agent Smith.
Leuke film, behoort absoluut tot een van mijn favoriete films. Voor de rest is het allemaal wel prima en leuk vermaak. Is wel leuk om een keertje gezien te hebben. De inmiddels zusters Wachowski hebben zijn zeker wel een leuk duo in het vak.
blurp194
Ik weet nog heel goed dat ik indertijd diep onder de indruk was van deze film.
En wat valt-ie nu ontzettend tegen. Want het verhaal trekt op niets, het basisgegeven is nog net wel vagelijks interessant maar daar blijft het ook bij - de rest rammelt echt veel te hard, heeft een veel grotere hoeveelheid suspension of vanalles nodig dan ik opbrengen kan. De beelden met de bullet-time gimmick zijn wellicht baanbrekend geweest indertijd, ondertussen is het wel wat afgezaagd geworden, en laat je dat voor wat het is, dan blijft er verder vrij weinig over. Maar het ergste vanzelf - de dooie vis die Reeves speelt. Hij straalt helemaal niets uit, behalve misschien de personificatie van wat mijn vader altijd zei - 'zo dom als het achtereind van een varken'. Fishburne is marginaal iets leuker wellicht, en Moss nog weer een tikje - al valt me nu vooral op dat haar weinig functionele latex pakjes toch wat matig passen. Nee, de enige redelijke karakters zijn Tank en Agent Smith.
Een paar stijlpuntjes voor de visuele stijl wellicht, al moet dat het vooral van de overwegend groene tint hebben. Daar blijft het dan ook echt wel bij verder.
Propps
Meerdere malen deze film gezien in mijn leven en elke keer begon ik meerdere lagen en dubbele betekenissen in deze film te zien. Het is niets anders dan een verhaal over ''verlichting'' Er worden veel aanwijzingen in namen genoemd zoals; Zion, de orakel, trinity, Morpheus en de agents in dit verhaal is de ego. Op dit moment heeft iedereen een verhaal over zichzelf en anderen in zijn hoofd die voor iedereen zijn eigen realiteit is, mensen denken dat we vrij zijn van hoe we denken maar beseffen niet dat 95 procent dagelijks onbewust gedrag is en dus aangeleerd. En wat is realiteit nou eenmaal die soep atomen waar we allemaal inzwemmen. Een duidelijk verhaaltje is bijvoorbeeld; plato's cave voor iemand die interesse heeft. Ik merk dat er nog zoveel informatie en dubbele betekenissen zijn die ik gemist heb en daarom nog interessanter om nog vele malen te zien. 5 sterren
movieman 91
Ik vindt actiefilms normaal gezien maar niks maar deze film is een grote uitzondering.
HorrorFan007
Wauw: Geniale film heb hem lang links laten liggen vanwege het overdreven verhaal. Maar dit heeft me positief verrast.
- Acteer prestaties fantastisch
- Special effects voor 1999 fantastisch
- Soundtrack fantastisch
En dan het adembenemende plot super.
Het had hier en daar korter kunnen duren maar dat vergeef ik hen
4,5
mjk87 (moderator films)
Komt eind augustus terug in de bios (Kino)
Ik zag het ook, dit is wel een must see hoor nog eens op het grote doek.
Komt eind augustus terug in de bios (Kino)
Zag van de week de trailer in de bioscoop. Heel erg vet. Die ga ik meepakken. Neem mezelf al jaren voor dit opnieuw te bekijken (alle delen slechts 1x gezien ooit), nu is dé kans.
Prachtige film waarin een computerhacker erachter komt dat niets is wat het lijkt. Een boeiend en origineel verhaal met een filosofische insteek over realiteit, keuze en vrijheid. Visueel sterk met een aantal geweldige shots die op je netvlies gebrand blijven. De hele, lange finale is goed opgebouwd, spannend en spectaculair. Ook de casting werkt uitstekend.
Uier
- 2006 berichten
Zeker de moeite waard om nog eens in de bios te kijken. 20 jaar na dato staan die effecten nog altijd als een huis.
John Milton
The Matrix 4 Announced - Reeves, Moss, Wachowski Returning
Damn, die zag ik ondanks het jubileum even niet aankomen
Ik weet niet zo goed wat ik hiervan vind... Na deel 2&3 heb ik er niet zoveel mening over, lijkt het. Het is niet dat ze een perfecte trilogie zouden kunnen verstoren, wat mij betreft; dat station zijn we reeds gepasseerd.
En ik ben stiekem wel benieuwd wat ze kunnen met de tech van nu, en hopelijk is het goed geschreven.
eRCee
- 1978 stemmen
Is dit de Disney-stijl? David Mitchell schuift ook aan voor het schrijfproces. Als ze het maar 'simpel' houden.
AC1
Tech van toen prima, schrijfwerk na Matrix 1 belabberd.
Kondoro
“Unfortunately, no one can be told what the Matrix is. You have to see it for yourself.”
Eindelijk dan deze film ook eens gezien, en de autist die ik ben staan de volgende twee delen ook al klaar voor deze week om te kijken, ik moet toch de hele reeks dan af zien volgens mijn systeem. Afijn, we zijn nog maar bij de eerste maar het viel soms niet mee. Het verhaal was op sommige punten erg complex waardoor de film zichzelf soms iets moet laten bezinken voordat het kwartje valt maar de vele scenes die eigenlijk overal wel terug te vinden zijn waren onmisbaar en erg leuk om te zien. Neem bijvoorbeeld de twee pillen en het ontwijken van de kogels, prachtig!
Maar toch daarom heen was ik toch wel wat geschrokken, vond ik het soms wat langdradig en had ik toch wat meer actie verwacht, zeker met die speciale moves die ze kunnen. Het is voornamelijk erg informatief waardoor de zit in de kont aardig weg gaat nemen, blijft het verhaal wel leuk maar heeft het aardig oninteressante stukken er in zitten en ben ik niet altijd even gecharmeerd door het acteerwerk, dan vond ik toch ‘The Matrix’ wat tegen vallen.
Een jonge Kenau Reeves, de man met zoveel charisma die eigenlijk door velen word gezien als de ‘ideale’ persoon. Hij zet hier een leuk werkje neer maar ik vond hem niet grandioos overkomen persoonlijk. Hij acteerde niet bepaald slecht maar ik heb hem voor mijn gevoel ook wel eens beter gezien in films, hier was het natuurlijk volgens mij zijn doorbraak waardoor hij nog veel moet leren en dat was wel te merken soms. Laurence Fishburne deed het naar mijn mening wel leuk en ook Carrie-Anne Moss mocht er wel wezen. Beiden hadden ze een leuke rol.
Nee, best een vermakelijke film alleen wel iets anders dan mijn verwachting was helaas. Nouja, op naar de andere twee delen!
Mescaline
Geloof het of niet, deze film heb ik nog nooit gezien. Morgen de film maar meepakken, eerste kijkervaring gelijk maar in de bioscoop en tevens de 2000ste stem.
Ben benieuwd!
Jordy
Ik zie 'm vanavond ook in de bioscoop! jaren geleden voor het laatst gezien, ben benieuwd
Fisico
Ben benieuwd!
We verwachten een verslag!
soom
Vanaf 29 augustus in de bioscoop (re-release) .
Oké, ik zat effe te koekeloeren naar een film in de direct omgeven bios, waar het aanbod helaas niet veel voorstelt, zeg maar.
Niets ten nadele van Alphen hoor.
Maar ik zag dat deze dus zou draaien. Ik ben niet zo kapot van dit soort films, dus kopen kopen en niet kijken.. Of draai ik de zegswijze nu om?? Goed, ik zou dit dus niet op dvd willen hebben, maar wel ligt er een bepaalde interesse in sommige hoeken.
Dus daar ging ik.
Speed Racer vond ik bij het zien fantastisch, Jupiter Ascending redelijk matig..
Ik had wel de trailer gezien omdat ik me afvroeg wat dit nu was. (ja, goed, ik weet wel iets. Zo speelt Keanu er in. Da's een zwakke gast die matige rollen aanneemt in remakes van veel betere films. En het is sf, maar daar houdt de kennis wel mee op.) Dat gezegd hebbende. Ik ben om. Ondersteboven getild tot en met.
Keanu zal nooit een goede acteur worden (gevalletje zoals Ryan Reynolds), maar wat is dit cooool. Hij klemt Neo tot in alle gaatjes in zijn eigen persoonlijkheid en zo wordt hij plots een stuk sympathieker. Echt, wat een adembenemende tocht is dit. Waar Ryan Reynolds zijn Deadpool in twee delen wel uitgespeeld mag zijn, verwacht ik dat Neo (of toch neo?) in zijn trilogie, net zo cool blijft en zal zijn als hier.
Daarbij hielp het ook dat het heerlijk was om s'morgens te kunnen gaan. Dan valt het ineens niemand op dat ik eigenlijk zelf de grootste stoorzender ben.. Omdat er maar twee personen in de zaal zitten.
Jep... Neo is zomaar een heel favoriet karakter geworden. En nu wachten tot de andere delen ook in de bioscoop komen. Of??
Mescaline
We verwachten een verslag!
jordidj1
Zonet (voor het eerst) gezien. Sowieso had ik ‘m te lang uitgesteld, maar nu ‘ie op het grote doek te zien is, was ik mezelf eigenlijk wel verplicht. Boeiende film, echter had ik er wat meer van verwacht
John Milton
4DX
Vertel je ouwe, onwetende whiskybroeder maar eens hoe dat nou is :-p
remorz
Ik wil zeggen 'maak je borst maar nat' maar dat doen ze vast vóór je. In plaats daarvan dan maar: Hou je vast.

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave