• 9.380.455 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.225.035)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

avatar van Eazyfan

Eazyfan

deze is beter dan de rest, beter en veel spannender.

avatar van ChemicalxNoise

ChemicalxNoise

Dit is een prachtige SF film

avatar van Gammala

Gammala

Goede SF film , zelfs bijna een nieuw genre .

Goede cast en acteerwerk.

Het verhaal is erg origineel.

Een 4

avatar van Kevin13

Kevin13

een slechte film. Maar ja, dat kan niet anders als Keanu reeves er in mee doet.

avatar van Drazenko

Drazenko

Kevin13 schreef:

een slechte film. Maar ja, dat kan niet anders als Keanu reeves er in mee doet.

JIj hebt geen verstand van films man

avatar van gotti

Och, Keanu staat nou niet echt bekend om z'n grote acteerprestaties natuurlijk...

avatar van juuljuul

juuljuul

Naar mijn mening zijn alle matrix films geweldig.

Ik hoorde andere zeggen dat ze die eindeloze slow-motion zat zijn, ik vind dat geweldig.

Goeie schiet-scenes enz.

Maar toch nog 5,0*

Bert1

Quentin Tarantino: "Wie kickt op The Matrix en consorten moet zijn lul maar in zijn nintendo stoppen."

avatar van eRCee

eRCee

• 1980 stemmen

Ik heb liever dat Tarantino dat zegt dan iemand die bij zijn volle verstand is. Maar dat je zo'n hersenloze uitspraak met instemming durft te quoten, dat is pas echt onbegrijpelijk.

Bert1

Het is nu eenmaal een wetenschappelijk feit dat mensen die op de Matrix kicken hun penis in hun Nintendo moeten stoppen.

Anders gezegd:

"Mensen die The Matrix adoreren zijn vaak game-nerds."

neo

Zou je ook kunnen zeggen van Lotr fanaten etc. Simpele opmerking.

Bert1

Simpele opmerkingen mogen toch ook gemaakt worden, al is het maar om ergens extra aandacht op te vestigen.

Anders gezegd:

"Mensen die The Matrix adoreren zijn vaak game-nerds."

Door wie en wanneer, waar en waarom is dat op een wetenschappelijke manier ontdekt?

Ik vind de film ook erg goed, maar ik ben geen game-nerd.

Dit was wel erg deconstructief, hoor... Eigenlijk te simpel

avatar van 606

Remi schreef:

Ik vind de film ook erg goed, maar ik ben geen game-nerd.

Dit was wel erg deconstructief, hoor... Eigenlijk te simpel

precies ik vind de film ook top maar game ook niet

Bert1

De uitzondering bevestigt de regel?

neo

Dat zal het wezen... Het blijft idiote, populaire priet-promo praat.

Bert1 schreef:

De uitzondering bevestigt de regel?

Nee, jij plaatst hier een stelling waar ik niet mee eens ben, meerdere ook niet. Maar waar haal jij jouw theorie vandaan, als ik vragen mag...?

neo

Van Tarantino (de heilige)

Bert1

Tarantino is 1 van men favoriete regisseurs, ik geef dat toe. Maar hij is zeker niet heilig, hij heeft een aantal mindere dingen gedaan.

Ik zeg ook nooit dat IEDEREEN die deze film top vindt een gamenerd is.

En dat van "wetenschappelijk feit", uiteraard is dit grappig bedoeld.

avatar van Esteban

Esteban

Misschien moet Quinten het zich uitlaten pure onzin uit te kramen en het als meer te laten lijken omdat hij nu eenmaal Tarantino is. De man mag dan wel uitstekende dingen op zijn naam hebben, eender wie zo'n uitspraken luidop zegt krijgt mijn bedenkelijke blik. Zonder meer.

avatar van Joe-K

Joe-K

Vette actie, goed verhaal, maar vooral.. de actie. 4.0*

avatar van lightsabers

lightsabers

mooie film maar te veel gepraat en te weinig vechten,daartegenover vind ik matrix reloaded veel beter (meer vechten)

avatar van Capo Regime

Capo Regime

de film gaat eigenlijk ook niet over het vechten de film praat eigenlijk over de ideeen van plato en als je die kent zie je hoe mooi het verfilmd is. en de gevechten die er zijn in die film zijn heel goed ik vind het juist een min the matrix reloaded dat er zo veel gevechten zijn en dat Neo een soort van super man word vond ik helemaal niks

avatar van hendrik119

hendrik119

leuke en mooie film om te zien. mooie special effects en een verhaal dat interessant is. goede film.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Met een ster verhoogd, van een 3,5 naar een 4,5. Ik heb hem de afgelopen dagen opnieuw bekeken en de dialogen goed proberen te volgen. Daarnaast heb ik op de beeldelementen proberen te letten. Ik waardeer hem nu veel meer.

Als ik het nu goed begrijp dan is het Matrixverhaal als volgt: De mens is in de 21ste eeuw in staat om Artificial Intelligence te creeëren, dit juigen ze toe, maar ze zien niet in dat het uiteindelijk zal leiden naar hun eigen ondergang. De AI's nemen het over van de mens en kunnen de zon niet meer gebruiken als brandstof en nu is de mens niet alleen meer afhankelijk van de machine, maar de machine is ook afhankelijk van de mens. De mens moet door de machine gebruikt worden als biologische energiebron en voortaan gekweekt en geoogst worden. Om de rust onder de mensen in stand te houden, wordt de Matrix gecreeërd, een illussiewereld waar de mensen gelukkig onwetend door kunnen leven. Nu is Neo een van de weinigen die voelt dat er iets niet klopt in deze wereld en hij is degene, the one, die de illusiewereld kan omzeilen, vandaar dat hij als uitverkorene die kogels kan tegenhouden. De rebellen gaan samen met Neo proberen te vechten tegen de machines.
Zie ik dit allemaal goed of niet?

'If real is what you can feel, smell, taste and see, then 'real' is simply electrical signals interpreted by your brain'.

Dit is misschien wel de interessantste quote van deze film.

Maar ik weet hoeveel mensen geïnspireerd zijn door deze film(s). Maar waarom precies eigenlijk? Ik hoorde iemand praten over de illuminatietheorie en over illuminanti, is dit een inspiratie geweest voor de filmmakers? En zo ja hoe moet ik deze groep en theorie beschouwen. Dat deze wereld net zoals het Matrixverhaal maar een schijnwereld is en niet de echte wereld of wat ik veel aannemenlijker vind: Er wordt een schijnwereld gecreeërd door een bijna onaantastbare groep die zo hun macht over de hele wereld behoudt, ze houden mede hun macht door de zogenaamde sheepdogs (schildwachten en agents in de matrix). Dat zijn mensen die de mensen in de gaten houden, de overheidsdiensten en natuurlijk de andere mensen die er een grote sociale controle op na houden. (de sheepdogtheory volgens mij).

Of interpreteer ik het helemaal verkeerd?

avatar van lowhusky

lowhusky

Toch maar eens herkeken en toch leuker dan de vorige keer. Stem verhoogd naar 5 en plaats 5 in top 10

avatar van what is truth

what is truth

De matrix is een van de beste films ooit gemaakt. een trendsetter. how do you define real, wat is eigenlijk de waarheid. Wie heeft de waarheid. Stel dat we nu echt eens in een matrix (controle apparaat over de mensheid) zitten. Wie denkt daar over na. De film heeft idd vele levels, many doors. Ook deel 2 is zeer goed. En er zijn idd veel bijbelse verwijzingen (bijbel zet je ook aan het denken, maar is nog complexer) (Zion = Sion, Nebucadnezzar (een belangrijke koning in de bijbel) en in latere delen van de matrix the architect (God). Hoe bedenkt iemand zo'n film. Echt brilliant en geniaal. Kost ook veel kijkers waarschijnlijk veel moeite om met een keer kijken de film te begrijpen. En er zijn altijd mensen die dit genre niet kunnen waarderen. Ik wel en geef de film een dikke 5.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

what is truth schreef:

Inderdaad, toen ik je bericht aan het lezen was, was ik toevallig naar David Icke, secrets of the matrix part 1, aan het kijken. Het is een lange documentaire en ik moet hem nog afzien.

Hij heeft het o.a. over hoe regeringen ons beïnvloeden, in wat voor een onverschillig wereldje we leven, waar niemand nog durft af te wijken van opvatting. The Sheepdog theory dacht ik.

Hij vertelt ons wat voor een schaapjes wij zijn met onze ba ba mentaliteit en onze volg en angst mentaliteit. We volgen allemaal het schaap dat voorop loopt, als we eens willen afwijken van route, dan houden de schaaphonden, de andere schapen en ons eigen angstgevoel ons tegen.

En zo kunnen de machthebbers ons eeuwen besturen en de baas over ons zijn.

Het wordt eens tijd dat we die angst gaan doorbreken.

Zeer interressant, en met veel dingen van Icke ben ik het eens.

Icke kan nogal ver doordraven hoor .

Maar goed, is toch wel redelijk oftopic.