• 9.414.850 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.239.616)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

avatar van gideonvdb

gideonvdb

In 1 woord geniaal alleen de vervolg delen stelde een beetje teleur vergeleken met deze sublieme film. Was 4 sterren verhoogd naar 5 sterren.

avatar van BlueSword

BlueSword

erg vette film, goed verhaal, leuke cast.

en de gevechten zijn gewoon super! de delen daarop heb ik nog niet gezien, op een 1 of andere manier kon het begin van deel 2 mij niet echt boeien dus had hem uitgezet.

maar komt vast ook omdat ik bij een vriend was en geen zin had om een film te kijken.:P

avatar van Ikkeuh

Ikkeuh

4,5 sterren.

Die film is echt goed.

De actie-scenes zijn geweldig;

en het slow motion maakt de film helemaal goed.

avatar van Robbertroos

Robbertroos

Vond de hele triology goed verzonnen. Het is alleen jammer dat het niveau van het perfecte eerste deel niet in twee lateren delen wordt gehaald.

avatar van felix89

felix89

Robbertroos schreef:

ik geef je helemaal gelijk

avatar van code9

code9

Eén van de grootste verrassingen uit de (SF-)filmgeschiedenis en al legendarisch bij het verschijnen in de bios. De enorm vernieuwende special effects deden mijn mond echt openvallen toen ik de film voor het eerst zag. Door het zeer intrigerende (cyberpunk-)verhaal en Keanu Reeves, met zijn altijd onderkoelde houding perfect gecast, is The Matrix een onvervalst meesterwerk dat je gezien móet hebben. Deel 2 vind ik nog iets beter maar minder dan 5* zou ongelooflijk tekort doen aan dit kijkspektakel.

Echt een vette film!! een aanrader!!

de manier van dat slowmotion is echt goed:D

4,5 sterren

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Dit is inderdaad een goede aktiefilm, Hugo weaving speelt een heerlijke schurk.

Gevechten zijn zeer goed!

avatar van DOBBY DIGITAL

DOBBY DIGITAL

Geweldige film.. kan niks in het nadeel van de film noch de acteurs noch het script benoemen!

avatar van BaTTy

BaTTy

Na The Matrix voor het eerst gezien te hebben vond ik de film zeker 5 sterren waard. Ik kijk hem af en toe nog wel eens (evenals deel 2 &3). Doordat het niveau van de vervolgfilms, naar mijn mening, drastisch is gezakt beinvloedt dat toch mijn waardering voor het 1e deel.

In het geval van de Matrix Trilogie gaat het cliché (jammer genoeg) op; vervolgdelen zijn vaak minder.

Erg betreurenswaardig...

het had zo mooi kunnen zijn...[snik]...

avatar van MovieMeid

MovieMeid

Echt een vette film!! een aanrader!!

de manier van dat slowmotion is echt goed:D

Sommige delen vond ik wel eng.

Actie is perfect!

4,5 sterren

avatar van film_kaza

film_kaza

ik vind dat deze film wel 4 sterren verdient.

maar als je hem de 2e keer ziet dan is ie niet meer leuk (voor mij dan)

avatar van Pilcrepus

Pilcrepus

Het leuke aan deze film is het element verassing. Je weet totaal niet wat er aan de hand is als je de film ziet zonder ook maar de beschrijving en/of trailer gezien te hebben.

Pas na hem 3 keer gezien te hebben begreep ik het verhaal pas. Brilliant gedaan.

5 sterren.

avatar van dr walgvogel

dr walgvogel

Sorry slappe hap film. O leuke special effects. O keanu. O leuk....Keanu vliegt aan het einde van de film. Wat een troep.

avatar van davidov

davidov

dr walgvogel schreef:

SF.

Tevens als je niet de moeite neemt om de film te snappen, neem dan ook niet de moeite om te oordelen.

Halcyon

Veel moeite moet je volgens mij niet doen om deze film te snappen...

avatar van Goldhand

Goldhand

Goldhand schreef:

avatar van FilmFreakk

FilmFreakk

Goldhand schreef:

Een nogal homo-achtige horror!

waar slaat dat op als ik vragen mag?

avatar van davidov

davidov

Halcyon schreef:

Veel moeite moet je volgens mij niet doen om deze film te snappen...

Niet iedereen. De 1 heeft hem in 1x door (maar snapt niet alle details), de ander wel, en weer iemand anders snapt de film na 3x zien nogsteeds niet. Over-, maar onderschat de gemiddelde mens ook weer niet

avatar van Werwolf

Werwolf

Na herziening gisteren verhoogd naar 4*

Zelf Hart v Nederland uitgezeten...

avatar van Reinbo

FilmFreakk schreef:

waar slaat dat op als ik vragen mag?

Mannen in zwart latex en leren pakken, zo vreemd is die link toch niet..... Lijkt behoorlijk op een SM clubje, die poster.

Reinbo schreef:

haha, als je het zo stelt...

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Onwijs toffe film met verbluffende special effects! Zo'n film had ik nog nooit gezien en ik ben er redelijk verslaafd aan geraakt. Een dikke 4,5*, echter geen 5* vanwege het in mijn ogen toch vrij moeilijke verhaal wat het wat onduidelijk maakt allemaal.

avatar van Biebel001

Biebel001

Een van de beste films ooit, jammer dat ze er meerdere delen van hebben gemaakt eerste deel is gewoon niet te overtreffen.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Vage film, maar na een paar keer kijken kan ik hem wel waarderen.

Een goed punt van de film hetgene dat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt hoeft niet de realiteit te zijn.
Zijn het niet alleen maar impulsen in onze hersenen?
Maar dat wij batterijen, energiebronnen, slaven van machines zijn en dat onze wereld een schijnwereld is om ons in bedwang te houden vind ik wel erg vaag. Of zie ik at verkeerd?

Ik had by the way een interessante documentaire op tv gezien. The Matrix film zit vol geheimen. "Follow the white bunny" is gebasseerd op "Alice in Wonderland" Bij het orakel zie je op tv witte konijnen van AiW. Neo's appartement heeft als nr. 101. Dit staat voor "the One" oftewel de uitverkorene. Zelf viel mij de vrouw in het rood op, waar Neo naar kijkt in de simulator, en uiteindelijk komt Agent Smith tevoorschijn. Je hebt de uitspraak in Amerika "The woman in the red dress". Een ander ding dat ik vreemd vond was de naam van Morphues hoovercraft: "The Nabbukadnezzar". Dit was volgens mij een koning in Mesopotamië die Israel verwoestte. Of heb ik dit verkeerd, weet iemand anders misschien de betekenis van deze naam?

Een goede film waarmee je goed kunt filosoferen.

"There is no spoon."

avatar van eRCee

eRCee

• 1981 stemmen

Dat klopt wel, over Nebukadnessar. The Matrix barst van de verwijzingen naar allerlei religie, met name de christelijke. Nebukadnessar was de koning van Babel die Israel in ballingsschap voerde. In bepaalde bijbelboeken staat hij vrij centraal, bijvoorbeeld in Daniel.

De naam van de ondergrondse mensenstad, Zion, is natuurlijk afgeleid van het bijbelse Sion, een aanduiding voor de plaats waar God gediend wordt.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

eRCee schreef:

De naam van de ondergrondse mensenstad, Zion, is natuurlijk afgeleid van het bijbelse Sion, een aanduiding voor de plaats waar God gedient wordt.

Dank u.

avatar van busra

busra

de matrix is echt de leukste film die ik ooit heb gezien echt zo slim gemaakt. ik heb de eerste deel gezien en nu wil ik echt gelijk de 2 zien ik vind het echt leuk.

ik raad echt iedereen aan om naar deze film te gaan kijken.

5 sterren van mijn

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Behoorlijk goede sf, jammer van de vervolgen.. die hebben hem een beetje tegen gemaakt. Doet niet aan het feit af dat deze destijds gewoon best een grote impact had en veruit de interessantste is. 4*