Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
Pafnes
Hele film m'n ogen uitgekeken.
Wat een prachtige beelden! En goed bedacht allemaal!
Super!
Pierre1965
Vannacht gekeken.
Hoge dosis fanta.
Maar toch sterke indruk achtergelaten.
Zeer sfeervol de film.
Met tot nu toe unieke beelden, werkelijk wow!!
Minpunt naar mijn gevoel;
De mogelijkheid tot overgaan van mens naar Navi wordt helemaal niet verklaard.
Het kan gewoon met dat apparaat waar je in gaat liggen.
Geavenceerde apparatuur voldoende omtrent.
Maar enige wetenschappelijke uitleg erachter, hoe dubieus dan ook, ontbreekt.
Hadden ze wat voor moeten bedenken.
Maar allez slotsom; indrukwekkende en gevoelige film, die je goed meeneemt in het verhaal, ondanks de zeer hoge fanta-graad.
Thorongil
Ik moet toegeven dat ik deze film niet in 3D gezien heb. Ik denk namelijk dat 3D te veel afleid van het verhaal en je ogen te zwaar belast.
De eerste keer dat ik Avatar zag samen met een vriend hebben we hem uit verveeldheid afgezet na 1 uur. Er gebeurde veel te weinig en de romance bleef maar duren. De 2e keer slaagde ik er wel in door te zetten tot het einde. Nu moet ik zeggen dat deze film buiten het visuele aspect, niet veel om het lijf heeft. Ik leefde niet mee met de humanoïden van Pandora. De film sprak mijn emoties niet aan en het was me gelijk hoe het verder zou aflopen met de hoofdpersonages.
Sam Worthington vind ik ook niet de meest charismatische man en ben hem eigenlijk beu gezien met al zijn recente blockbusters (Terminator Salvation en Clash Of The Titans).
Titanic vond ik stukken beter, ik weet nog dat ik toen als kleine jongen een krop in de keel had op het einde. Mijn emoties werden door deze film echter niet beroerd. Een krappe voldoende, meer zit er wat mij betreft niet in voor de nieuwste Cameron.
El-royo
Gisteren de blu-ray gezien, en toch een beetje tegen gevallen.
Inderdaad prachtige beelden, maar daar blijft het veelal ook bij.
Het verhaal en het acteerwerk is aardig, maar zeker niet super. Ook begon ik me op den duur wel te storen aan die 'oerkreten' van Neytiri
Voorlopig 3,5*
Berichten verplaatst naar Filmdragers > Algemeen > 3D
Whunter
Er zit wel degelijk een boodschap in. Punt is van wie is de boodschap? En punt is : geloof je het?
Avatar kijkt lekker weg en de boodschap is om een volgende film te gaan kijken met popcorn. Of ben ik nu iets te optimistich?
Avatar heeft mij in ieder geval getroffen. Het verhaal Fictief... Joh, ik zat er helemaal in, alsof ik ook kon vliegen.
Dat is mooi toch? Een doelgroep tot je trekken die het mooi vindt?
Op naar de volgende onwaarschijnlijke werkelijkheid... Whooohooo
Dark Hawk
CG effecten zijn natuurlijk fenomenaal, echter was de verhaallijn mager.
sjano1244
dat ze een vervolg van deze film willen maken hoeft echt niet. Ok het is een open einde maar als er zulke vervolgen gaan komen wordt het op ten duur niet zo boeiend meer
boozebelly
- 1908 stemmen
Zo heb ik zo ontzettend erge schijtfilms gezien dat een standaard hollywoodfilmpje al bijna onmogelijk onder de 2* kan komen.
Er bestaan wel degelijk standaard hollywoodfilmpjes die als ontzettend erge schijtfilms bestempeld mogen worden
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Trust me, zolang je geen film als Ghost Lake, of nog een tandje erger Swamp Zombies!!! (uitroeptekens horen bij de titel
), heb aanschouwd, weet je niet wat een echte schijtfilm is
akira124
Helaas, niet wat ik er van had verwacht na alle ophef. Over de beelden en het uitmundende camera werk valt niet te discussieren, deze waren uitmuntend. Het acteerwerk was redelijk maar naar mijn mening gebeurde er te vaak te weinig om het zo'n speelduur interessant te houden.
AC1
Over de decors en het uitmundende camera werk valt niet te discussieren, deze waren uitmuntend.
Over de 'production design' van de film valt nochtans ook te discussiëren, hoor.
Thorak
Over de decors kun je heel kort zijn en valt inderdaad niet veel te discussieren, dat waren gewoon een paar groene schermen.
Niet eens. Met performance capture heb je aan een zwart stippen pk genoeg.Is zelfs geen groen scherm meer nodig. Valt niets weg te key-en, alles is digitaal. Geldt overigens voor veel meer films, ook zaken waarvan je het niet verwacht.
akira124
Waarschijnlijk valt er wel te discussieren over het verkeerd gebruikte woord ''decors'' . Ben toch blij dat jullie wisten wat ik bedoelde
. Heb het inmiddels aangepast.
Stond vandaag op een HD TVtje te spelen, zag er echt vreselijk glad en gerendered uit. Haarscherp beeld doet de look van deze film absoluut geen goed.
Yuffira_San
Ik kan alleen maar zeggen dat ik het daar volledig mee eens ben.
Ben benieuwd om Avatar in 2D en op een simpel tvtje te kijken. Misschien komt er dan nog net een half puntje bij.
Thorak
Ik kan alleen maar zeggen dat ik het daar volledig mee eens ben.
Klopt, maar enkel waar je echte mensen zien, met enkel Navi's is het groene scherm vervangen door een stippen pak.
Thorak
Ja ok dat vn dat stippenpak snap ik wel maar het ging over het decor.
Decor is voor mijn nog altijd de achtergrond of de omgeving waar het zich afspeelt...
Ik blijf er trouwens bij dat Cameron niets nieuws heeft gedaan/gebruikt. Mischien dan wel nieuwere technieken en apperatuur maar niets nieuws. Het is niet meer dan geëvolueerde techniek.
Maar in de featurette zie je toch dat ze nauwelijks nog voor een green screen opereren.
En tja, wanneer is iets nieuw? Iets komt altijd voort uit eerder ontwikkelde zaken. Hij heeft de techniek in ieder geval een flinke stap vooruit geholpen. Zijn vast honderden nieuwe scripts geschreven om het mogelijk te maken.
De kijk ervaring in 3D Imax was in ieder geval iets nieuws.
Thorak
Dat je in die featurette geen groen scherm ziet lijkt me logisch, de lui in de stippenpakken zijn ook niet degenen die je in de film ziet, de gegevens die ze naar de computers sturen wel...
Dat bedoel ik, voor alle scenes zonder echte mensen (de meeste scenes) is het decor dus geen groen scherm. Enkel de scenes waar je de acteurs als mens zien zijn met een green screen opgenomen.
Thorak
Nee ok dat is zo, maar akira124 zei dat de decors uitmuntend zijn, waarop JacoBaco vroeg ''welke decors''. Vandaar dat ik weer zei dat er geen decors maar groene schermen zijn gebruikt. Al met al, er zijn geen decors meer. Iets dat ik juist eiegenlijk vaak grote afbreuk vind doen aan moderne films...
Ergens wel aan de andere kant vind ik dat het tegenwoordig erg goed gedaan wordt. Bovendien wordt de artistieke vrijheid nu niet meer ingeperkt door de budgetaire onmogelijkheden. Elk nadeel heb een voordeel.
Thorak
Artistieke vrijheid is nu zeer zeker groter, maar of het budgetair ook echt goedkoper is....
Absoluut, een Hongaarse programmeur is een stuk goedkoper dan een zooitje timmermannen.
Laoslander
Je moet Dogville eens bekijken van Lars von Trier en op de pauzeknop drukken bij de scene als ze verkacht wordt tussen de appels.
Je zou dat beeld kunnen printen en recht naar een museum sturen van fotografie. Toch is deze film gemaakt met lage productiekosten.
Artistieke vrijheid staat GEEN prijs op

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful