Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
The One Ring
Groot valt wel mee, zijn volgens mij de studio niet uitgeweest.... En wat ik ervan zag was die studio ook niet heel groot. In ieder geval niet te vergelijken met de sets van Titanic of The Abyss.
Ik heb het natuurlijk niet over hoeveel vierkante meter de productie in beslag nam.
Nee, maar de productie is enkel op het technische vlak erg grensverleggend, qua grootte (acteurs, massascenes, sets, etc.) valt het allemaal erg mee.
Het knappe zit 'm wat mij betreft vooral in de volledige fusie van speelfilm- en animatie technieken. Vind ik zeker een Oscar waardig voor zowel productie als regie.
RooieBloemkool
Na het zien van de trailer trok deze film mij niet zoveel. Pas na de vele prijzen, reacties en de vele records die deze film brak, dacht ik bij mezelf ik moet deze film ook maar eens zien. Is deze film inderdaad zo goed? En dan natuurlijk ook meteen in 3D!
Mijn eerste film die ik ga zien in 3D. Is 3D echt zo mooi? Na de eerste 10 minuten was ik hier erg enthousiast over. Het is net of je daar bent. Een mooi moment is verderop in de film als tientallen helicopters opstijgen vanaf een vliegveld. Het is net of ik daar ook sta op dat vliegveld. En later die adembenemende uitzichten op Pandora. Het ziet er gewoon geweldig mooi uit.
Het verhaal is standaard, maar totaal niet standaard uitgewerkt. Gedurende de hele film is te merken dat alles met fantasie en creativiteit en met veel oog voor detail is uitgewerkt door Cameron. Bijvoorbeeld de bossen met al die aparte en mooie planten, de dieren en het bosvolk de Na'vi.
Mooi om te zien dat Sully het leven van de Na'vi verkiest boven dat van de mensen. De mens (een groot deel dan) wordt later dan ook als een materialistische soort neergezet die niets geeft om andere levenssoorten en alles maar kapot maakt simpel en alleen voor waardevolle grondstoffen.
Het is de vraag als ik deze film weer zie, of als ik deze in 2D zie, ik nog zo te spreken ben over deze film. Het is wel de eerste film die ik in 3D zie, en dat beïnvloed mijn mening uiteraard.
De tijd zal het leren.
The One Ring
Het is de meest dure filmproductie ooit. Er zijn misschien geen massascènes, maar wel massa's mensen voor nodig geweest om dit op beeld te brengen. Nieuwe technieken moesten bedacht worden. Er lijkt een eeuwigheid aan gewerkt te zijn. Dit is gewoon de grootste productie van alle genomineerden hoor.
Rodehaan
Technische Oscar mag hij best krijgen, verder verdient hij niks.
Ik zou toch maar eens die zonnebril afzetten dan zie je meer
dimi303
Hopelijk geen oscar voor de meest gehypte en overgewaardeerde film van de laatste jaren.
tovenaar
Er bestaat geen Oscar voor de meest gehypte en overgewaardeerde film.
dimi303
Er bestaat geen Oscar voor de meest gehypte en overgewaardeerde film.
Best anders had Avatar prijs.
grid8400
ach.... wat is overwaarderen bij zo'n film?
Het is gewoon een topper, of je hem nu goed vindt of niet.
(dat is meer en kwestie van persoonlijke smaak)
Het is in elk geval de meest spraakmakende film van de laatste tijd.
(kijk maar alleen hier op het forum
Daar hoort Avatar, hoe goed ik hem vind, niet thuis.
Als iedereen hem 5 sterren geeft, ben ik bang van wel Filmkriebel.
neo
Enkele overbodige berichten over een aangepast/opnieuw geplaatste tekst verwijderd.
panjoe
Grappig inderdaad dat mensen die deze film niet goed genoeg vinden voor een oscarnominatie hem 5 sterren geven.
dutchtuga
Hoewel ik Oscars nergens een maatstaf voor vind zie ik veel liever District 9 die prijs binnenhalen. Dat is pas een sci-fi.
michael1992
ach.... wat is overwaarderen bij zo'n film?
Het is gewoon een topper, of je hem nu goed vindt of niet.
(dat is meer en kwestie van persoonlijke smaak)
Het is in elk geval de meest spraakmakende film van de laatste tijd.
(kijk maar alleen hier op het forum
Hoe spraakmakend is een film wanneer dezelfde meningen gestoeld op dezelfde argumenten steeds maar weer herhaald worden?
swollenaer68
Het zou me verbazen als avatar de oscar voor visuele effecten niet krijgt. Dat lijkt me wel een zekerheidje. Die voor beste film zal het denk ik niet worden. Vanwege het zwakkere verhaal. Aan de andere kant:
Als je naar het totaalplaatje kijkt is de genietbaarheid wel erg hoog, behalve voor een kleine minderheid natuurlijk. Zal misschien een rol gaan spelen. Muziek en geluid zal het ook niet worden. Blijft over regie, camera, montage en art direction. Hmm. Ik hoop op een stuk of drie, meer zal het vrees ik, niet worden.
Filmkriebel
Dat heeft ook niks te betekenen. Ik vind hem heel goed en minder dan 5* geef ik hem niet, maar ik vind dat oscars toekomen aan de menselijke creativiteit en het menselijk talent, zoals muziek, acteerwerk, camerawerk enz. Daarvoor is Avatar als film iets te artificieel...
Tsja, ik vind het ook geen pure SF film, fantasy en avontuur zijn ook 2 genres die eigenlijk heel belangrijk zijn binnen Avatar.
Ceeda7
Maar enkel 5* sterren voor een film waarin special effects overheersen, en de rest ondermaats is vind ik toch overdreven.
Je kunt dan even goed aan Transformers:2 of Star Trek 5 sterren geven, die het op dat vlak niet minder doen.
Dat is te makkelijk vergelijken Ceeda7. Als je nou gewoon alle meningen even leest merk je wel waarom er zo hoog op gestemd is en wat mensen er van vinden.
Juvefan
Zo ondermaats is Avatar niet. Het is gewoon niet bijzonder.
Transformers 2 is veel slechter! De slechte humor wordt irritant en die robots die denken dat ze van de straat komen vind ik al helemaal te belachelijk voor woorden!
Daarnaast hoe Megatron terugkomt. Ik dacht dat ze op het eind van deel 1 zeiden dat ie daar onder op de bodem van het diepste punt van de oceaan door de druk verpletterd zou worden. In deel 2 komen z'n handlangers hem vrolijk uit het water halen en iedereen komt er vrolijk uit. Nou dan ben ik weg hoor!
Het grote verschil tussen Transformers en in mindere mate Star Trek, is dat hier de cinematografie geweldig is. Dat is bij Transformers 2 echt een romeltje. Daarnaast is er hier sprake van totaal andere special effects (motion capture vs geanimeerde cgi), vind dat de vergelijking daarom ook totaal niet opgaan.
Ceeda7
Ik vind Avatar ook beter dan 2 voorgaande, maar het blijft enkel en alleen een film met zotte ongelooflijk mooie computerplaatjes en prachtige nieuwe techniek. De rest zuigt werkelijk, of vond je Michelle Rodriguez dan goed acteren (ik zeg maar wat)?
En is dat voldoende om oscar beste film te krijgen?
Volgens mij helemaal niet.
Ceeda7
Zo ondermaats is Avatar niet. Het is gewoon niet bijzonder.
Ik geef je gelijk, het was ondermaatse kinderlijke humor.
Maar is er in Avatar humor te vinden? Nog iets waar Cameron niet aan dacht.
neforce
Kom net uit euroborg groningen, en heb de film gezien.
Werkelijk echt een plaatje! schitterende CGI, en het verhaal had zeker wel wat wendingen voor mijn gevoel! Erg fijn om naar te kijken dus!
Vooral de scene met de boom die omviel was indrukwekkend!
Zoals de meesten al zeggen, een aanrader!
Kijken dus!
Vandaag naar de bioscoop geweest, Imax 3D. Ik ging met gemengde gevoelens naar deze film... Dacht aan de ene kant, de special effects zullen wel ongelofelijk zijn. Maar aan de andere kant had ik ook het gevoel dat ik, met de trailer van een paar minuten gezien te hebben, toch wel een groot gedeelte van het verhaal al kon invullen...
Ik zal maar direct to the piont komen...vond er vrij weinig aan! Die 3d functie zou zogenaamd een overweldigende filmervaring geven, maar vond zelfs dat de 3d functie niet optimaal was uitgewerkt. In de trailers voor de film die in 3d waren kwamen er echt voorwerpen op je af of personages (zoals de kat uit Alice in Wonderland ). Dit heb ik niet bepaald gemerkt bij Avatar. Begrijp me trouwens niet verkeerd, vond het er allemaal prachtig uitzien, maar vond dat het nog wel wat beter kan (misschien over een tijdje, deze techniek staat nog maar in zijn kinderschoenen).
Over het verhaal is eigenlijk al genoeg gezegd, maar zal toch maar even mijn bijdragen leveren. Het was eigenlijk wel wat ik ervan had verwacht, met de trailer kon ik de rest (in grote lijnen) eigenlijk al invullen... Veel te veel clichés, zowel de karakters als de verhaallijn. Sommige scene's zat ik eigenlijk alleen maar naar de flora en fauna van Pandora te kijken omdat de dialogen zo standaard waren, geen enkele diepgang, alleen hier en daar een grapje (waar de halve zaal maar een beetje mee lachte).
Nee, ik kan geen begrip opbrengen voor mensen (met voldoende, representatief vergelijkingsmateriaal) die deze film een 5 geven... Kunnen mensen zelf niet meer nadenken, deze film leeft alleen maar op de hype die er omheen is gecreëerd! Voor het verhaal krijgt deze film een twee. Maar omdat ik me toch wel heb vermaakt met de special-effects krijgt deze film van mij een 2.5.
Menace2society
Ik geef je gelijk, het was ondermaatse kinderlijke humor.
Maar is er in Avatar humor te vinden? Nog iets waar Cameron niet aan dacht.
Zat humor zat erin verwerkt,maar het was ook geen comedy he.
En onze held in Avatar had niet z'n ouders bij zich voor flauwe grappen zoals onze held in Transformers 2.
Maar ik vond de opmerking van Weaver tegen onze held wel goede timing hebben: Empty your mind.....Shouldnt be 2 hard for you (Iets in die richting)
Ook wanneer het vrouwtje prachtig naar beneden springt en van plant tot plant rolt,en Sully het daarna probeert en keihard naar beneden teert.
Zo zat er vooral veel humor in de scenes waar Sully de planeet ontdekte maar ook genoeg andere oneliners.
Is ook niet zo dat ik na die film 1x gezien te hebben de grappen onthou maar weet nog dat er af en toe een grijns op m'n gezicht verscheen,en het is sowieso geen comedy-film zoals ik zei dus schateren van het lachen is nergens voor nodig maar om nou te zeggen dat er geen humor in zat.
Ceeda7
Dat vond ik dus niet erg grappig, en een grijns is uiteindelijk makkelijk op je gezicht te toveren.
Toen Aragorn die dwerg naar een meute orks moest smijten, vond ik het wel grappig.

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful