Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
Halcyon
Heb je een haat tegen de Amerikanen ofzo,
. Veel boeiender dan dat iedereen hier maar zijn filmbespreking dumpt.
Uh...Cameron is Canadees.
Filmkriebel
Omdat er mensen zoals ik zijn die dik anderhalf uur heb zitten gapen. Da's meestal geen teken van "fun".
Als je bij Avatar al gaat gapen dan lig je bij een echt saaie film wschl in coma.
Dan is het nog steeds eerder (5 + 0.5*x)/(x+1) waarbij x staat voor het aantal elementen dat onder "de rest" geschoven wordt!
Nog aardig sterk naar boven afgerond dan
Die 'de rest' kan nooit veel zijn.
Ik zie anders weinig verschil tussen Avatar en een "echt saaie film". Echt comateus ben ik denk ik nog nooit geweest tijdens het kijken van een film.
Uh...Cameron is Canadees.
Ach ja. Dat verandert de film natuurlijk niet hé. Maar ik zal het aanpassen voor jou, goed?
grid8400
...Jezus, hebben die Amerikanen dan nog niets van hun zelfgenoegzaamheid verloren sinds 9/11? ...
...het clichébeeld van de arrogante Amerikaan bestendigt; eentje die andere volkeren verdraagt zolang hij er zelf baas over kan spelen....
Ben jij zo'n vlaggen verbrander?
lol
Filmkriebel
Wat kan ik zeggen : het bekijkt vlot, er gebeurt heel wat, het verhaal is simpel maar onderhoudend, de effects zijn op en top. Voor mij is dit entertainment van de bovenste plank, goed voor drie uur escapisme.
Dat de Na'vi blauw zijn en niet groen of paars mag me worst wezen. Dat het een Amerikaanse blockbuster is en geen Ghibli productie vind ik irrelevant : Cameron had het idee, het budget en heeft het in elkaar geflenst. Hij en geen ander. En de visuele stijl is inderdaad digitaal. SF laat als genre volledig toe dat onmogelijke zaken ook mogelijk zijn? Met alle respect voor ieders mening, maar negatieve punten die ik heb gelezen bij velen over deze film zijn toch grotendeels muggezifterij.
Wat ik wel kan begrijpen is dat er mensen zijn die dergelijke films niet kunnen appreciëren omwille van het genre zelf.
dutchtuga
Wat is er muggenzifterij als je je gewoon drie uur verveelt bij Avatar?
grid8400
Wat is er muggenzifterij als je je gewoon drie uur verveelt bij Avatar?
Beetje overdreven lijkt mij..... en overdrijven is dus muggenzifterij
dutchtuga
De aangehaalde redenen zijn essentiële zaken bij de beleving van een dergelijke film. Allesbehalve muggenzifterij.
panjoe
Ik hoor veel goede argumenten waarom mensen het een goede film vonden, maar kom op 5 out of 5? Dan verwacht ik toch wel wat meer dan alleen een onderhoudend verhaal en op en top effects. Dat is een 100% score, wat eigenlijk moet duiden op een (haast) perfecte film.
Misschien ben ik wat kritisch, ik probeer hooguit 5 films een 5,0 te geven omdat ik die stemmen wil reserveren voor alleen het allerallerbeste. En ik vind het opmerkelijk dat zoveel mensen Avatar daarbij vinden horen.
Het visueel kitsch vinden is muggenzifterij in een film die enkel draait om de visuals?
Filmkriebel
Hoe had het er dan visueel beter uitgezien volgens jou?
Beetje een overbodige vraag die al beantwoord wordt door alle films die ik esthetisch wel mooi vind. Avatar vond ik gewoon lelijk. Dat heeft dan niks met techniek te maken, wel met esthetiek. En daar kan geen miljard dollar wat aan veranderen natuurlijk.
Daarnaast vind ik de tekortkomingen van 3D nog een tweede punt dat je moeilijk als muggezifterij kan afdoen.
Zo essentieel kan het allemaal niet zijn als je jezelf gaat tegenspreken.
Waar heb je het over? Het design van de creaturen en setting hebben bij mij een grotere prioriteit bij een dergelijke film en die reken ik dan ook keihard af. Hoe spreek ik mezelf tegen? Wie zit er hier nou eigenlijk te muggenziften?
Ew_MK1
Zo essentieel kan het allemaal niet zijn als je jezelf gaat tegenspreken.
Zijn 2 totaal verschillende dingen die los van elkaar staan.
Je kan je ergeren aan het script maar de film daar niet op afrekenen.
Zonder twijfel een van de meest arrogante films die ik ooit gezien heb. Met als onderwerp een buitenaardse planeet die gekoloniseerd wordt door mensen – teneinde de aanwezige grondstoffen zo goed mogelijk uit te buiten – heeft Avatar erg veel weg van een veeg uit de pan naar de oorlog in Irak. Allemaal goed en wel die kritiek, maar om dan een Amerikaanse marinier te laten infiltreren bij de aliens en hem vervolgens na een korte integratiecursus tot uitverkoren leider van het volk te bombarderen? Jezus, hebben die Amerikanen dan nog niets van hun zelfgenoegzaamheid verloren sinds 9/11?
Het is maar hoever je wil zoeken om dit soort punten te kunnen vinden. Ik zie juist een complete groep gekolonialiseerde mensen (Amerikanen als jij ze zo wil noemen) die juist de verliezers zijn. Volgens mij wordt ook niet eens gezegd dat de mensheid daar Amerikanen zijn. Wat had je dan willen zien? Dat ze 1 Italiaan erbij gecast hadden die dan bij de Na'Vi's wordt gezet?
Linn
Dat de Na'vi blauw zijn en niet groen of paars mag me worst wezen. .
Als ze paars waren geweest was het bij mij zeker een halfje hoger..
Over muggenziften gesproken
Filmkriebel
De één vind de 3D en digitaal heel mooi, de ander lelijk. Persoonlijk ben ik dan wel een liefhebber van digitale beelden en 3D. Over dergelijke zaken ga ik niet discussiëren. Alleen heb ik het moeilijk om er in te komen dat anderen het lelijk kunnen vinden.
Filmkriebel
Met andere woorden : vond je het script nu goed of niet?
Ja, nu gaat iedereen me met enkele punten pakken die ik inderdaad niet onder de noemer muggenzifterij kan onderbrengen. Zelf gezocht hé
... Er is veel muggenzifterij over de film maar niet alles hé mannen...
panjoe
Zijn 2 totaal verschillende dingen die los van elkaar staan.
Je kan je ergeren aan het script maar de film daar niet op afrekenen.
De één vind de 3D en digitaal heel mooi, de ander lelijk.
Het is niet de techniek die ik lelijk vind (die tijd is alweer een tijdje achter de rug), wel de designs en uitwerking.
Geloof het toch maar
Geloof het toch maar
Wel blijf ik erbij dat zonder cgi, de mogelijkheden op visueel vlak beperkter zijn. Avatar vond ik een mooie illustratie van die quasi onbeperkte mogelijkheden, los van de bijhorende esthetische kwesties.
Filmkriebel
Als ze paars waren geweest was het bij mij zeker een halfje hoger..
Over muggenziften gesproken
En als ze groen waren had men gezegd "Dancing with Shrek"
Eens, heb ik in m'n eigen review ook gewoon aangehaald. Leuke tech demo waar een goeie regisseur vast nog iets erg moois mee gaat maken, maar Avatar als film baadt daar verder weinig mee.
Halcyon
Het is maar hoever je wil zoeken om dit soort punten te kunnen vinden.

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful