• 9.381.247 stemmen

Avatar (2009)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.484.141)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

Madecineman schreef:

verder zie ik weinig wat Watchmen met Avatar van doen heeft

Jij verwees naar 2.5m hoge smurfen ... Watchman had nog een grote smurf (en grote blauwe slurf trouwens). Verder leg ik ook geen links.

Maar als Cameron z'n wereld echt serieus had genomen had hij toch echt wat meer tijd aan fauna en flora mogen besteden. Ook de clans die er op het einde even bijgeflanst worden zijn pover, net als het idee van de Na'vi.

De comic relief miste ik trouwens niet, vind dat toch zelden grappig in films als deze. Onnozele oneliners en nietgrappige grapjes maken een film als deze ook echt niet beter. Beetje meer fantasie, creativiteit en een betere concept designer hadden wel een aantal * gescheeld.

Verder kan je het gebrek aan product placement ook zien als iets raars. Film gaat uiteindelijk toch over de grote, geldbeluste organisatie tegen het natuurminnend hippiewereldje. Maar da's een discussie die hier op zich niet zo heel interessant is.

Zavo

Met humor bedoel ik niet per se "comic relief", maar meer een minder serieuze algehele toon van de film en minder serieuze karakters. Zomaar wat grappige oneliners tussendoor zou inderdaad weinig helpen.

Zavo schreef:

Exact ook mijn ervaring. Ik vond dit ook nogal irritant.

Het is ook de reden dat ik er hoofdpijn van kreeg denk ik, al die onscherpe objecten op de voorgrond, die je ogen dan scherp proberen te krijgen of zo.

Vergeleken met andere 3D films die ik ken is Cameron juist erg terughoudend geweest met de effecten in de voorgrond....

Reinbo schreef:

Precies het probleem, je zag vaak alleen wat wazige bladeren op de voorgrond. Lelijk en irritant.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Zavo schreef:

Deze meningsverschillen geven toch al aan dat zoiets vrij subjectief is en moeilijk te creëren is in een film. Het lijkt mij dat Cameron simpelweg de meeste veilige route ingeslagen is met zijn script.

avatar van panjoe

panjoe

Zavo schreef:

Volgens mij is dat een trucje om het 3D gevoel te versterken .

avatar van Thorak

Thorak

Onderhond schreef:

3D is interessant in zoverre dat de goeie punten compleet gecounterd worden door de slechte. Af en toe wordt er mooi met diepte gespeeld. Grappig genoeg kwam dit vooral tot z'n recht in rustigere scenes. Zoals de zoom-out wanneer de drie in een kamertje opgesloten zitten. Tijdens de actie vond ik het niet zo boeiend. Vervelend wordt het wanneer objecten "dichtbij" wel érg blurry zijn, net zoals de achtergrond af en toe. Werd af en toe aardig gek van al dat fuzzy gedoe.

Extra nadeel natuurlijk dat idiote brilletje dat je om de vijf minuten toch weer wat omhoog moet duwen, en de belachelijk doffe kleuren. Aantal keren het brilletje af gehad en dan zie je pas hoe brak het kleureffect is met bril. Al bij al lijkt de film mij in 2D gewoon beter. Voor mij hoeft het in ieder geval niet meer tot er weer een nieuwe generatie 3D is.

Ik had dus precies het zelfde gevoel bij het 3D gebeuren. Ik snap ook werkelijk niet dat er echt mensen zijn (en blijkbaar nog veel ook) die dit 3D geweldig vonden. Die hele blur maakt alles erg onwerkelijk en goedkoop. De trailers voor Avatar begon zagen er ook vele malen beter uit dan de hoofdfilm zelf, gewoon het hele beeld scherp én kleurrijk, dus het kan blijkbaar allemaal wél! Al wisten we dat natuurlijk allemaal al lang maar Avatar is gewoon niet meer dan een hype om dat er door de producenten erg hard word geroepen dat dit de 'nieuwe generatie' is in 3D...

Zavo schreef:

Ik snap je niet helemaal. Dat soort effecten heb je bij andere 3D films dus veel meer. Dus dan is 3D helemaal niets voor je...... Gelukkig draaien de films ook gewoon in 2d.

Onderhond schreef:

Jij verwees naar 2.5m hoge smurfen ...

De Smurfen zijn trouwens bedacht eind jaren '50 lees ik net...

Die clans op het einde zijn inderdaad wat mager uitgewerkt maar ja als dat ook nog eens moest gebeuren duurt de film bijna 5 uur dus ik snap Cameron's keuze in dit geval wel. Uiteindelijk is het voor dit verhaal niet zozeer van belang misschien wordt het in een vervolgdeel nog eens verder uitgewerkt. Zou leuk zijn iig.

De wereld die Cameron creëert in Avatar heeft toch wel een paar hele aardige concepten hoor. Vind het juist een van de meer overtuigendere en doordachte fantasy werelden van de laatste jaren.

Precies maar Cameron verzint dan toch ook gewoon zijn eigen multinational?

Zavo

Ik stoor me trouwens aan de vergelijkingen met Ghibli qua moraal. Bij Ghibli is de moraal "heb respect voor de natuur", niks mis mee. Bij Avatar is het meer "aanbid de natuur alsof het een god is" (nogal new age en nogal eng als je het mij vraagt) "en verdedig de natuur desnoods met geweld", extremistische dierenactivisten zullen zich gesteund voelen door Cameron...

avatar van grid8400

grid8400

Reinbo schreef:

Ik had deze http://1.bp.blogspot.com/_-NbL8W9Jnco/Sl62rMBgMUI/AAAAAAAAE74/vZ1Te2_CM2g/s1600-h/CIMG7315.jpg

PS. Dat ben ik overigens niet zelf.

Zelfde als in imax pathe arena.. helemaal niets mis met die brillen.

zitten perfect, en na 5 minuten heb je niet meer in de gaten dat je door een bril zit te kijken...

avatar van grid8400

grid8400

Zavo schreef:

Het ligt er maar aan hoe vatbaar je voor humor bent. Die generaal was in mijn ogen 1 en al humor. Hoe hij actie onderneemt als ze ontsnappen met de chopper: GAS!!! en rent naar buiten met 1 teug zuurstof en staat een magazijn leeg te knallen de ouwe ijzervreter. Humor van de bovenste plank!!!

hehehe

Zavo schreef:

Overdrijven is ook een vak..... Maar misschien wordt er binnenkort ergens een president van een kapitalistisch land of bedrijf gedood door een blauwe fanboy, en dan hen je wel ineens gelijk.... Ghibli is inderdaad wel veel minder geweldadig, wat ik dan weer een nadeel vind. Mietjes die Japanners.

Zavo schreef:

Denk dat het gebrek aan zelfrelativering in dit geval inderdaad niet bij Cameron te zoeken is...

Overigens verdedigen de Na'vi gewoon hun eigen wereld en thuis. Het concept van een planeet als een groot bewustzijn is een thema wat wel vaker terugkomt in SF

Onderhond schreef:

Veel lompe momenten ook, zoals de "aanstekelijke" - bijna Braveheart-achtige speech van Jake. De blauwe romance was ook niet om aan te zien, net als de hippiebedoening rond de boom.

Vreselijk tenenkrommend en lomp idd...

Ik kan me voorstellen dat je hier als puber nog wel van geniet maar voor een volwassene is dit toch ronduit lachwekkend en niet serieus te nemen.

Als je er al ingezogen zat wordt je er door deze scene toch hopelijk wel keihard uitgeflikkerd.

Madecineman (moderator films)

Nee hoor, 3 uur lang in de film gezeten en van bijna iedere minuut genoten. Geen enkel probleem om de "grote mensen wereld" even te laten voor wat ie is...

avatar van chevy93

chevy93

Ik kan me voorstellen dat je hier als puber nog wel van geniet
Integendeel, als puber hou je juist niet van deze films. Maar goed.. leeftijd heeft op dit forum helemaal geen functie.

Het gaat hier om 'filmliefhebbers' en nagenoeg iedereen die hier ziet is een geval apart. Hoeveel mensen in mijn klas houden van The Good, The Bad & The Ugly? Hoeveel mensen lachen zich kapot om de meest flauwe grapjes in de meest flauwe films..

chevy93 schreef:

Integendeel, als puber hou je juist niet van deze films.

Avatar (2009) - User ratings - imdb.com Scoort het hoogst onder pubers, gevolgd door de imdb staf.

avatar van Kevin13

Kevin13

Mwa. De leeftijdsgenoten waarmee ik rondhang vinden deze film toch ook niets.

dutchtuga schreef:

Onderhonds recensie is meer dan treffend. Opvallenderwijs zijn het bijna alleen maar de laagstemmers die hun mening met meer dan drie zinnetjes kunnen onderbouwen en beargumenteren. Vooral de kritiek op het gebrek aan creativiteit bij het creature en environment design is er eentje die ik 100% met hem deel.

Wat een cliche onzin is dit zeg. Lees vooral niet alle uitgebreide recensies door zou ik zeggen...

PS: Avatar heeft de grens van 2 miljard dollar aan opbrengsten overschreven!

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Zavo schreef:

Het zit je wel hoog hè. Ik had er gisteren niet over moeten beginnen. Maar ik vergelijk het niet met Ghibli, maar als mix met SF-anime die wél net zo gewelddadig zijn. Die laatste is nieuw, we zullen zien.

Mochizuki Rokuro schreef:

Je hebt wel je stem al een halfje verlaagd zie ik, dus dat gaat de goede kant op.

Ik geloof dat ik maar op ga houden over deze film verder.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Zavo schreef:

Ik geloof dat ik maar op ga houden over deze film verder.

Ik ook.

Dat aanpassen van stemmen is iets dat ik vaker doe na het IFFR. Dan staat alles weer beter in retrospect. Ik was enorm geëntertaind door de film, dus dat heeft zwaar meegegwogen plus de liefde van de oerwoud omgeving (veel oerwoud films op het IFFR trouwens - echt trendsettend dat Avatar!). Maar 4.5* is wel heel gortig als ik zie dat ik bij die Sri Lankaanse film die wij gisteren samen zagen ook zit te wikken over een uiteindelijke stem. 4.0* voelt dan fair.

Ajax&Litmanen1 schreef:

Uitgebreid wil nog niet zeggen duidelijk en zinvol onderbouwd.

Wat dutchtuga zegt viel mij ook al heel erg op dus misschien cliche maar zeker geen onzin.

Ajax&Litmanen1 schreef:

PS: Avatar heeft de grens van 2 miljard dollar aan opbrengsten overschreven!

Kijk, dit is tenminste een goed argument om te bewijzen dat Avatar een meesterwerk is...

avatar van rep_robert

Onderhond schreef:

Dit lijkt mij een pure kwestie van smaak, het ligt je of het ligt je niet. Ik vond het juist adembenemend mooi en origineel. Vooral de kennismaken van Jake Sully met de flora en fauna op Pandora vond ik er prachtig uitzien, zaten toch wel een aantal mooie planten tussen.

Ew_MK1 schreef:

Zeg ik dat dat een argument is dan? Ik breng gewoon een nieuwtje wat ik vanmorgen las

Ew_MK1 schreef:

Uitgebreid wil nog niet zeggen duidelijk en zinvol onderbouwd.

Als je even de meningen filtert is er toch echt geen tekort aan "duidelijk en zinvol onderbouwde" recensies met een (zeer) positief oordeel.

angel-eyes18 schreef:

Dat je als volwa....ahum..

Dat iemand hele dagen op MM zit om deze film iedere x maar af te zeiken is miz puberaal gedrag....

Klopt maar er is een verschil tussen puberale dingen uitvoeren en puberale dingen serieus nemen.

Onderhond schreef:

Dan moet je er dus naar zoeken want de meesten doen dat niet.

avatar van The Oceanic Six

Of je moet het wel willen lezen. Het is gemakkelijk om te zeggen dat er in 137 meningen alleen maar gelul staat.

avatar van MNV2

MNV2

• 1901 stemmen

Ew_MK1 schreef:

Dan moet je er dus naar zoeken want de meesten doen dat niet.

"137 meningen" en zoveel slechte zitten er niet in tussen.