• 9.378.924 stemmen

Avatar (2009)

Fantasy / Avontuur | 162 minuten / 171 minuten (special edition) / 178 minuten (extended cut)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.751)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

avatar van Reinbo

In the Matrix bestuur je een virturle zelf, hier een speciaal gekloond wezen dat zich in de realiteit bevind. Vind dat toch wel echt een andere set up. Maar verder ben ik het met je eens.

Reinbo schreef:

Ik vind dat men het verhaal zwaar te kort doet. Het hele avatar gebeuren is bijzonder origineel. Maar dramatisch gezien volgt het inderdaad de lijn van enkele klassiekers, maar doet bijv The Dark knight niet exact hetzelfde? Daar was toch ook niks verrassends aan. Het zijn hooguit de personages die daar wat meer kleur aan geven.

Het avatar idee is inderdaad erg vlot, maar dat heeft toch meer te maken met de visuele aspecten van de film? Het liefdesverhaal in de film is toch best wel simpel: standaard Romeo & Julia verhaaltje.

Dat zegt Reinbo toch ook

avatar van Feanatieke

Feanatieke

Waar ik me dood aan heb geërgerd destijds is dat de trailer het hele verhaal al vertelde. Hoe ontzettend sufkutterig en amateuristisch voor zo'n megaproductie. Eén van de slechtste trailers ooit. Dan zit je daar in de bios en is het aftellen. De film was verder te pruimen en puur voor het visuele meesterwerk verdient het een royale 4*, maar voor die wanstaltige trailer en het schamele inspiratieloze en nagemaakte flutverhaaltje zou hij eigenlijk al drie sterren aftrek moeten hebben.

avatar van Johnny Boy

Johnny Boy

Dit is een meesterwerk en is/zal de film-geschiedenisboeken in gaan als je het mij vraagt. Hier is gewoon een heel nieuw iets gecreeërd. Wat een oogverblindende graphics, al die kleuren zo mooi. De hele Pandora-wereld met z'n flora en fauna is hemels. Wat een fantasie moet je hebben om dit te kunnen verzinnen. Het verhaal is ook origineel, de actie is zeer bevredigend. Één van de beste films tot nu toe gemaakt! Deze moet je kijken.

avatar van AC1

AC1

Johnny Boy schreef:

Bomen dressed up met bling bling lianen en watervalletjes die ontstaan uit zwevende rotsen is een soort van gemakkelijk schoonheid oftewel pure kitsch. Het is als een schattig meisje fotograferen. Vele zullen zeggen "wat een mooie foto" terwijl ze eigenlijk geen kaas hebben gegeten van fotografie. Dat is het geheim van het succes van Avatar. Het valt op met z'n heel voor de hand liggende 'schoonheid'. Het is schoonheid voor de mensen die uit zichzelf geen schoonheid kunnen ontdekken.

avatar van Jocharo-T

Jocharo-T

AC1 schreef:

Gelukkige hebben we AC1, die het allemaal wel begrijpt. Wat moeten we toch zonder jou.

AC1 schreef:

Avatar speelt inderdaad heel bewust in op 'universele schoonheid', maar als je een half miljard uitgeeft is dat ook niet zo'n gekke keuze.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Off-topic verwijderd.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

...

Lelijkheid kan je raken als schoonheid.

Dat vind ik overigens niet op Avatar van toepassing.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

AC1 schreef:

Goed verwoord! Heel deze film straalt gewoon iets uit van makkelijk willen scoren. Nikszeggend verhaal en wat aardige beelden. Middelmatigheid troef...

_O^

Op bepaalde gebieden is het top en zeker geen middelmaat.

@AC1 : waarom toch de conclusie trekken dat iets minder mooi wordt naarmate meer mensen het mooi vinden ?

Vooral :

is compleet misplaatst.

Beauty lies in the eyes of the beholder. Of ik iets mooi vind wordt niet bepaald door de massa maar ook niet door de enkeling.

ehs21

Je kan ze ook naar een lava planeet sturen met alleen maar vuur, rots en as. Alleen valt dan gelijk het hele safe the planeet ver,haal weg. Vind het sowieso nogal makkelijke kritiek, maar het zal wellicht smaak zijn.

avatar van AC1

AC1

Dreiecke schreef:

Lelijkheid kan je raken als schoonheid.

Dat vind ik overigens niet op Avatar van toepassing.

Nee, zeker niet. Is hier helemaal niet van toepassing.

Cameron en esthetiek zijn nooit goed samen gegaan. Vergelijk Aliens maar eens met Alien. Het zit 'm in het mannetje, niet in het onderwerp.

avatar van Reinbo

Tja, beetje flauw om het direct met Alien te gaan vergelijken (Wat overigens gewoon een 2001 rip off is, maar dat ter zijde). Verder vind ik alles in Aliens er prima uitzien, evenals in Terminator. Maar je moet ervan houden. Cameron is meestel lekker in your face. Big noice, big machines! Verder ben ik dol op zijn blauwachtige belichting.

congo

Ik snap de vergelijking sowieso niet zo goed. Ik vind Alien juist suspenseful, maar Aliens vind ik juist voller. Maar wat heeft dat dan voor een toepassing op Avatar?

avatar van Stephan

Stephan

McDonalds met Haute cuisine vergelijken heeft inderdaad geen zin.

De eten-vergelijking weer.

Kom op Stephan, is al zo met je gesteld dat je niet meer kan genieten van een hamburger met friet of van een lekker bord Chinees ? Kan je echt alleen maar genieten van een 4 sterren ( michelin ) maaltijd elke dag ?

avatar van Reinbo

Avatar is een veel te kostbare productie om met MCdonalds vergeleken te worden. Het is eerder een grote dame blanche afgetopt met goud schaafsel.

avatar van SandLover

SandLover

Reinbo schreef:

Een MCdonalds hamburger gepresenteerd op een goud bord misschien?

avatar van the knight

Ikke nog maar 2 keer

avatar van the knight

the knight

congo

Ik moet toch wel bekennen dat ik de Extended Cut van de film absoluut de moeite waard vind. Eigenlijk zelfs nog velen malen beter dan de bioscoop-versie en de Special Edition. Alleen jammer om te horen dat James Cameron zijn concept helemaal gaat uitmelken tot een vierde deel. Deze film staat naar mijn mening nu al in geschiedenisboeken van de film, maar is een vervolg dan nog echt nodig?

ehs21

Hij wil er weer nieuwe technieken (60fps dacht ik) voor gaan gebruiken dus wellicht dat het wat dat betreft weer in de geschiedenisboeken komt. Qua verhaal verwacht ik er niet al teveel van.

avatar van horizons

horizons

60 fps is eigenlijk best extreem. The Hobbit met 48 fps is al hip.

avatar van J.V.L.

J.V.L.

prachtig beeldmateriaal en mooie kleuren

avatar van jeveki

jeveki

Ik vind het een beetje jammer dat er zoveel geld en tijd in deze film is gestoken en dat de planeet dan een afkooksel van de aarde wordt... Alle dieren die er rond lopen, lopen ook op aarde rond of hebben er rond gelopen, behalve dat ze in de film wat extra poten hebben en door kieuwen ademen. Daarnaast is ook dat concept van avatars zo goed als identiek aan de matrix, net als de "robots" waarmee er gevochten wordt. Het enige nieuwe is die connectie met de staarten, voor de rest is alles rechtstreekse import uit eerdere films of de werkelijkheid... Met de verhaallijn heb ik geen problemen; de film loopt als een trein, maar ik had graag wat meer verbeeldingskracht gezien.

avatar van Reinbo

Verbeeldingskracht is bewust afgeremd (Wat ik ook wel jammer vind), om een zo universeel aaibare film te maken. De aanpak bij deel 2 zal niet anders zijn. Dan krijgen we variaties van het zeeleven. Maar aan de andere kant is het leven op aarde niet al fantasievol genoeg?