Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
jipt
er komen geen enekel onverwachte wendigen in voor (dus ook geen spanning)
Maar goed als je het allemaal niet mooi vindt, houdt het al gauw op. Lijkt me ook niet prettig om dit op een kleine school tv tijdens de les godsdienst (inderdaad
) te kijken.
Number23
Ach deze film schiet over een dag of 8 toch de top 250 in, discussie is zinloos. Rond plek 35 zal tie terechtkomen, naast Snatch
kevin3ssen
Deze film staat beslist in mijn persoonlijke top 5.
Het heeft gebruik gemaakt van een ijzersterke klassieke verhaallijn, uitgewerkt in een futuristische omgeving.
En ja... het is allemaal erg voorspelbaar, maar dat hoeft een film niet slecht te maken. Wie een film wil met onvoorspelbare momenten, die moet naar een haal ander type film zoeken.
''Hoge bomen vangen veel wind'' heeft ooit iemand gezegd. Ik bedoelde eigenlijk dat de film niet allen goede kritiek zou krijgen, maar omdat hij zo bekend is zal hij ook bij veel mensen terechtkomen die helemaal niet van dit soort films houden.
AGE-411
Z'n plaats in de IMDb-toplijst is toch wel merkwaardiger. Eveneens de tendens in het stemgemiddelde. Op moviemeter blijven dit soort eendagsvliegen namelijk langer aan de top kleven.
Stephan
Daar zit dan ook het euvel. Hij staat op 'een' nummer 1 dan geef ik ook maar 5 sterren. Lijdt Shawshank ook aan.
AGE-411
Eendagsvlieg zoals: Zijn succes neemt elke dag af.
Goede films zijn zoals wijn, ze worden beter met de jaren.
Wat schiet hier nog van over binnen 20 jaar? Wie spreekt hier nog over?
Trouwens, hoe relevant is een niet geïndexeerde lijst van de inkomsten van een film?
Het begrip eendagsvlieg is je nooit helemaal duidelijk geweest?
En over 20 jaar zullen er nog massa's over spreken hoor, maak je geen zorgen daarover.
Erg relevant, absolute opbrengst spreekt veel meer tot de verbeelding dan een geindexeerde lijst. In de geindexeerde lijst zu hij op 2 komen achter Gone With the Wind. Nog zo'n eendagsvlieg
. (Maar er is enkel een usa lijst van beschikbaar, geen worldwide)
AC1
Dat zullen we pas dan weten maar ik betwijfel het. Ik denk niet dat dit een 2001: A Space Odyssey of Blade Runner is. Avatar is gewoon een ritje op de kermis en elk ritje wordt om de zoveel tijd vervangen door iets dat nog spectaculairder, nog sneller en nog vetter is.
Het is zeker geen 2001 of Blade Runner, de film is honderd keer zo bekend en succesvol. Hij past in het rijtje Gone With the Wind, Ben Hur, Jaws, Star Wars en Titanic. Allenaal films die nooit in vergetelheid zullen raken.
Ik kan me prima voorstellen dat je als niet goed vindt een beetje gefrustreerd raakt van het succes, maar om er ook volslagen irrationeel van te worden is nu ook niet echt nodig.
AC1
Als er iets is dat Avatar levend zal houden dan is het wel Avatar 2, 3, ... [drumslag]
eppy
Net weer eens over laten halen deze ramp nog eens te bekijken, dit heeft er alleen maar voor gezorgd dat ik mijn wardering nog verder naar beneden heb geschroeft.
Wat een klucht....
Dreiecke
Wat heeft intellect met gezichtsvermogen te maken?
Net weer eens over laten halen deze ramp nog eens te bekijken........
Je moet echt het intelect hebben van een dooie huismus wil je deze drijvende drol zien.......
Jij hebt "deze drijvende drol" gezien, zeg je? Dat zegt mij dan volgens je eigen logica alles over je intellect.
En "drijvende drol" is "ramp"......, die mogelijkheid is inderdaad wel groot.
john mcclane 2
natuurlijk is deze film visueel overdonderend,vooral in de bios.
maar het verhaal heeft totaal geen diep gang.
waar ik vooral een hekel aan heb is als in een film bijna iedereen helemaal goed
of helemaal slecht/kwaad is.
dat is gewoon niet zo.niet iedereen is alleen maar goed of slecht.die lijn is heel dun.
paul verhoeven heeft dit beter laten zien(natuurlijk wel een totaal andere film)
in zwartboek.
het is bijna kinderlijk ,die gemene soldaten en geen respect voor mensen die wel
lief zijn voor de nartuur.
maar nogmaals,,beste visuele film sinds LOTR
sirecc
Echt geweldig deze film.
verhaal is naar mijn mening erg voorspelbaar
Maar het beeld en het geluid maken veel goed, de caracters komen goed over naar mijn mening
En John mcclane 2 raat ik aan om zijn geschiedenis boekjes te gaan lezen. Hoe wij omgingen met de lieve mensjes in Afrika in de goude eeuw
Stephan
Hij past in het rijtje Gone With the Wind, Ben Hur, Jaws, Star Wars en Titanic. Allenaal films die nooit in vergetelheid zullen raken..
Avatar (en in zeker zin ook Titanic) is een film die door een absurd startkapitaal en over-exposure in de box-office top terecht is gekomen en niet omdat het een meesterwerk is. Dat zijn die andere titels namelijk wel.
Als er nog meer films via die route in die lijst komen zal men een ander criterium gaan gebruiken. Dan zal men meer (hoe vervelend ook) kijken naar het aantal Oscars dat de film gewonnen heeft. Dan staat Avatar met al z'n "power" er met 3 er nogal beschamend bij.
Maar goed... ook de hamburger van McDonalds zal nog lang worden vermeld, maar niet als culinair genoegen maar als 'door de strot gedouwde Amerikaanse pulp'.
StefanP
Bij een verhaal gebaseerd op fantasie wil ik me na het slot van de film wakker schrikken uit mijn stoel, omdat ik met mijn gedachten compleet in het verhaal en het wereldje zit.
Deze film heeft me niet kunnen boeien, omdat ik me amper in kon beelden dat deze planeet en zijn natuur echt zouden kunnen bestaan.
Inhoudelijk vond ik het erg tegenvallen. De film werd naar mijn mening niet echt spannend en ik werd niet meegesleept in de emoties van de personages.
Mijn beoordeling over Star Wars zou ongeveer het tegenovergestelde zijn van mijn tekst hierboven.
nakada
nakada
sierrra
Bekijk het in het juiste perspectief en je zal zien dat deze film lekker wegkijkt.
Prima argumenten om een film met 4,5 en 5 sterren te beoordelen.
Stephan
Titanic is de enige reden waarom deze film zo hoog aan de box office heeft gescoord. En de lange pauze waarmee Cameron de verwachtingen enorm hoog heeft gemaakt.
En Titanic is ten opzichte van Avatar wél een meesterwerk. Ondanks z'n puberale love story. Het zinken is geweldig gedaan. Daar besteedt de film dan ook 50% aan. Hier is de actie op de draak nog aardig, maar hoofdzakelijk kijken we in Avatar naar My Little Pony plaatjes en Bob Ross achtergronden. Had de film niet het spectaculaire 3D traject gestart was de film door iedere criticus afgebrand en terecht.
Met de honderden miljoenen van Cameron, en de hoge verwachtingen en het slim targetten van zijn publiek heeft de film zich in de top gewerkt. Niet omdat de film zo goed is, maar omdat men overdondert raakte door een (nieuwe) 3D ervaring.
Kortom: Avatar zal eerder naast "Arrivée d'un train gare de Vincennes" komen staan als noviteit.
Gezien de beoordelingen hier en op indb vind de massa het wel een meesterwerk. Zijn ook zat films met een groot startkapitaal en over exposure die slecht scoren. Zowel qua business als beoordeling. Maar ik zou zeggen aan jou en al die andere klagers: neem nog een citroentje.
Dat is nu exact het gevoel dat ik van deze film kreeg. Kon tijdens het kijken niet wachten tot we weer naar pandora gingen. En met mij honderdduizenden anderen, dus geloof dat Cameron toch iets goed heeft gedaan.
tristanrc1
Dat is nou speciaal aan films van James Cameron, hoewel iedereen dat anders ervaart...
Ja sure, laten we daar eens een onderzoekje aan wagen. Pak jij de mensen op de Kalverstraat, doe ik de Lijnbaan.

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful