• 9.377.371 stemmen

Avatar (2009)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.010)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

Stephan

Ach... ik chargeer. Het gekke is alleen dat het hele pakket dat een film maakt voor mij de ervaring is maar de meeste (en voor velen de belangrijkste) onderdelen zijn hier ver beneden de maat. Blijf het dus vreemd vinden dat de "belevenis" an sich voor filmkenners blijkbaar voldoende is om niet meer de tekortkomingen te zien.

Noem het dan maar beroepsdeformatie, maar ik kan niet genieten van een film die in onderdelen gewoon slecht is. Dan is de kijker die zich als een kind in een kermisattractie voelt, te benijden.

Reinbo schreef:

Zal het verder maar niet over Donald Duck the Movie hebben......want dat is pas hoogkunst!

Daar hebben ze in ieder geval nog een beetje hun best gedaan de kijker inhoudelijk te prikkelen. Of ze daar in geslaagd zijn of niet. Maar hier geven ze de 'nadenkende mensch' gewoon een klap in hun gezicht met rotte vis. Inderdaad een belevenis.

Stephan schreef:

Blijkbaar niet voor velen.

Stephan

10,6% geeft Avatar een onvoldoende (Bij Inception 4,7%)

Da's best veel.

avatar van Reinbo

Nog niet eens de helft van wat er PVV stemt....

Stephan schreef:

Ik zie de tekortkoming haarscherp, maar beoordeel een film liever op wat het wel heeft te bieden.

Stephan schreef:

Dus omdat iemand ook kan genieten van alleen het visueel spektakel hoort hij/zij niet meer bij de 'nadenkende mensch'. Bedankt hoor.

Boeken zijn dus ook niks, die produceren geen geluid of beeld.

Stephan schreef:

Je moet ook helemaal niet willen nadenken als je naar Avatar gaat, niets zo vreselijk als het eindeloze uitleggerige gebeuren van Inception. Laat me met rust en gewoon kijken. het blijft tenslotte film, nitewaar...

nakada schreef:

Boeken zijn dus ook niks, die produceren geen geluid of beeld.

Maar stemmen wel tot nadenken. Thanks for making my point.

Reinbo schreef:

Als je een kermisattractie wil zien... prima. Niets mis mee. Persoonlijk hou ik wel van een discussie na afloop.

rep_robert schreef:

Kom maar op met Caged

Heb daar al een paar fikse ruzies over gekregen, dus emoties maakt het zeker los

Stephan schreef:

10,6% geeft Avatar een onvoldoende (Bij Inception 4,7%)

Da's best veel.

Met getallen goochelen kan ik ook : meer dan 25% geeft Avatar de volle 5 sterren. Dat is 5% meer dan bij Inception.

Stephan schreef:

Ik hou van beide, heb niet zo'n nauwe blik. Voor alles z'n tijd.

Ergo: Hype

Reinbo schreef:

Ik hou van beide, heb niet zo'n nauwe blik. Voor alles z'n tijd.

Bij voorkeur een combinatie. Dat had hier makkelijk gekund, maar faalt pijnlijk. Daarom van mij ook een tik op de vingers. (En Cameron zal hier zeker van wakker liggen )

Stephan schreef:

Maar stemmen wel tot nadenken. Thanks for making my point.

Alleen als ik dat opzoek. Maar na een dag hard werken mag ik ook graag in de VI lezen of me vermaken met een leuke strip. Maar iets zegt me dat jij dat allemaal te min vind, het is immers geen 'literatuur'. En er zijn achteraf al helemaal geen diepzinnige beschouwingen op los te laten !

Ergo: Hype

Nee hoor, Inception heeft 0.01 ster meer, dus dat moet de hype zijn.

Stephan

Laat ik het dan anders zeggen... Fllms die puur voor vermaak gemaakt zijn (Ik keek vroeger met veel plezier naar Bud Spencer en Terence Hill) vind ik ook op zijn tijd leuk en verfrissend. Deze films, hoe leuk ik ze ook vind krijgen van mij echter niet de volle mep.

Waarom Avatar van mij de laagste stem krijgt is omdat met al de middelen die Cameron ter beschikking had hij een uitermate slap script geproduceerd heeft, geweldige acteurs belabbert laat acteren en daar waar men zo hysterisch lyrisch over is (zijn fantasie v.w.b. Pandora) en al die meuk die zo bijzonder moet zijn (bv. de Na'vi taal) van een schrijnende infantiliteit is.

Heb al eerder gezegd dat de 0,5 deels te maken heeft met de deceptie hoewel ik het al van verre zag aankomen.

avatar van Reinbo

Ok, dus die 0,5 zegt eigenlijk meer over jou dan over de film. Je bent er gewoon met een verkeerd verwachtingdpatroon cq pakkentvan eisen ingestapt. Snap overigens niet hoe je ooit iets anders kon verwachten dan de visuele eyecandy, die de film ook vollop biedt. Het was van meet af aan duidelijk en zo gecommuniceerd dat Cameron ging voor een visueel vernieuwnde ervaring en niet met iets inhoudelijks prikkelends zou aankomen... En voor een ding moet je m inmiddels credit geven, zelfs twee jaar later is er nog geen enkele film in de buurt gekomen van de 3d ervaring die Cameron hier biedt. Zelfs niet ver in de buurt.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Stephan schreef:

Combinatie? Waarom? Cinema in zijn puurste vorm is veel interessanter dan films die van alles iets in zich willen hebben. Juist die films missen een hoop karakter en spelen teveel op veilig.

nakada

Prima, zijn we weer terug bij af : films voor vermaak mag dus wel. Gelukkig maar.

Dat jij het allemaal van een infantiel nivo vind, is jouw mening en hoewel er weinige zullen zijn die daar compleet anders over denken, zijn de meesten het daar niet mee eens. Nogmaals het is allemaal niet van het hoogste nivo, maar een 0.5* daarvoor geven vind ik van een infantiel nivo.

Wat de middelen betreft, die heeft Cameron duidelijk in andere zaken gestoken. Bovendien gaat het om het eindproduct, niet wat dat gekost heeft.

Stephan

Heeeeel sporadisch is mijn stem een statement. Shoot me.

nakada

Dat moet je zelf weten, maar zeg dat dan gewoon en kom niet aan zetten met al die overdreven kreten.

nakada schreef:

Buiten dat ik al eerder zei dat ik chargeer, vind ik Avatar een gedrocht en kan het me inhoudelijk voor geen millimeter kietelen. Dat mag jij dan gewoon weer accepteren.

avatar van Wouter

Het doet mij iig denken: misschien zit ik toch wat idioot hoog met mijn cijfer.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Ik weet niet hoe mensen aan idee gekomen zijn dat Avatar geen inhoud heeft, maar zelf heb ik behoorlijk wat uit kunnen halen:

- Een invalide ex-soldaat die zijn broer vervangt en de kans krijgt om zijn droom te laten verwezenlijken : kunnen lopen, een doel hebben in zijn leven en misschien zelfs zijn overleden broer overtreffen (dat laatste betwijfel ik nog).

- Hoe de Avatar-techniek werkt en wordt toegepast.

- Cultuur, geloof én geschiedenis van de inheemse bevolking van Pandora

- De koloniale gedrag van de mensen die voor geld/grondstoffen een compleet bevolking en cultuur willen wegvagen

- Dat alle flora & fauna van Pandora met elkaar te maken hebben. Als iets sterft, heeft dat weer effect op de andere + de symbiose tussen twee levensvormen (bij berijden van de dieren bv)

avatar van Reinbo

Idd. En het mag dan wel geen nieuwe inzichten bieden of thema's op het scherpst van de snede aansnijden, maar welke Hollywood sf avonturen film doet dat wel? James Bond, Indianna Jones, the Rock, Harry Potter, etc zijn in die zin allemaal even 'inhoudsloos', maar vrijwel niemand die er daar over valt.

Stephan

Met James Bond, Indy Jones, Harry Potter kon ik me in ieder geval nog identificeren. Dat schijnt te helpen. Dat ligt namelijk hoofdzakelijk aan het script. Hier hadden ze mijn sympathie kunnen krijgen voor Sully, maar het feit dat totaal voorbij wordt gegaan aan wát hij van zijn overleden broer vindt, hoe hij zich voelt etc. is een uitstekend voorbeeld hoe hier wordt gefaald.

avatar van Reinbo

Maar hij is toch super enthousiast dat hij de kans krijgt. Voor iets meer backstory kan ik je verwijzen naar de DC, die heeft 17 min extra, waarvan een flink deel zit in het 'uitdiepen' van sully's situatie.

Reinbo schreef:

Voor iets meer backstory over mijn films kun je me gewoon even bellen.

Wat een flauwe kul.

Het feit dat hij de film binnen een jaar heeft aangepast bevestigt mijn punt.