Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
Thorak
Het voert te ver om op alle details van de film in te gaan. Maar je gelooft me vast wel als ik zeg dat Cameron er veel werk aan had. Dan blijf ik lekker op de oppervlakte zullen we de diepgaande technische discussies over ontwerp en implementatie, het linguïstische gedeelte enzoverder maar vermijden.
Alle ontwerpen zijn overigens lang zo origineel niet als Cameron ons wil doen geloven, lees maar een pagina of-een-paar-honderd terug. Zo is hij ook echt niet de eerste die een compleet nieuwe taal voor een volk verzint.
Kuch...
Wat wil je hier nou mee zeggen ? "Natuurlijk neem je het verhaal mee in de beoordeling van een film. Het (verhaal) is alleen niet in elke film van even groot belang." Een discussie over de beoordeling van een film. Of ga jij nu beweren dat het verhaal voor elke film even belangrijk is ?
Neem mij niet kwalijk maar een argument als : "Zelfs het lettertype van de titel is een slechte kopie van het Papyrus font" kan ik echt niet serieus nemen. Als je dan ook nog het artwork waar tonnen aan zijn uitgegeven gelijk gaat stellen aan de keuze voor een titelfont, wordt dat er niet beter op.
Dat zijn dan ook gelijk mijn twee grofste reacties hier. Valt nogal mee dacht ik, niet erger in ieder geval dan de gemiddelde bezoeker.
I rest my case.
Stephan
Of ga jij nu beweren dat het verhaal voor elke film even belangrijk is ?
Dat vind IK wel ja. Nu jij weer.
Jij mag dan dat gelul over het font niet serieus nemen (sterker... je nam MIJ niet serieus), het zegt voor mij wél iets over de makers. Mijn instelling bij het maken van een film is dat je aan alles de uiterste aandacht besteedt (binnen je middelen). De middelen waren hier onbeperkt dus vind ik het beschamend dat de eerste eye-catcher van het product (de poster, de trailer, de hoes) gedomineerd wordt door een standaard fontje uit een oude windows bak. En als het nou een neutraal font was.. tot daar aan toe, maar het papyrus is zo herkenbaar. Het font dat voor uitnodigingen van kinderfeestjes en bij de buurt soos wordt gebruikt. Het valt dus op (en niet alleen mij, maar google er maar eens op) en dus haak ik op Mr. Perfect af.
Maar ja... ik heb al eerder gerant over Cameron. Zijn voorliefde voor Bob Ross etc. Of dat je hem 2 jaar de tijd geeft om het beste en lekkerste culinair gerecht te bereiden en hij dan in plaats van ree lende, truffels of parelhoen een Big Mac® neemt maar 'm alleen groter maakt met een ander kleurtje brood. Snap je?
Cameron is goed in actie regisseren. Hij is goed om de laatste techniek in te zetten (daar heb je inderdaad een neus voor nodig en het lef om het te proberen. Daar geef ik hem ook alle lof voor) maar hij is een hork als het op acteurs regie aankomt, of wanneer er emotie gebracht moet worden want dan vind ik hem een overjaarde puber met teveel geld. . En kom niet aan met "orginaliteit" of "diepgang"
Voor mij MOET elke (drama)film een boeiend verhaal hebben of in ieder geval geweldig acteer werk, waardoor een simpel verhaal in ieder geval nog overtuigend gebracht wordt.
Enkel plaatjes kijken vind ik niet interessant genoeg.
O... lettertypes
Tron, Transformers, Vahalla Rising, Kekexili (zomaar uit een willekeurig overzicht wat titels geplukt).
nakada
Dat vind IK wel ja. Nu jij weer.
Ook een film als Earth, die helemaal geen verhaal heeft, kan ik makkelijk kijken en staat in de top 250. Hoe sta je daar dan tegenover ?
De zin onderaan jouw bericht vind ik ook mooi :
Het gaat mij toch nog steeds te ver om dat mee te nemen in mijn beoordeling van een film.
filmliefhebber92
Nakada een documantair is wel iets anders dan een gewone speelfilm, maar goed.
Stephan
Laat ik het dan anders verwoorden. Ik moet me in een film geheel kunnen identificeren met de personages. Het verhaal moet me als basis gegeven ook raken. Bij Alien is het verhaal weldegelijk aanwezig. Claustrofobie in het kwadraat. Overtuigend een "no way out" setting neerzetten en dan door hoofdzakelijk dingen 'niet' te laten zien je eigen onderbewustzijn ruim baan geven. Een goed verhaal hoeft niet per definitie geweldige dialogen te bevatten of ingewikkelde plottwists. Het gaat er om dat de vertelling (op papier) al een zekere intelligentie laat zien. Iets dat in Avatar in alle facetten ontbreekt.
ALS het verhaal dan al niet al te complex is, hangt het vaak van het acteren af, of ik er toch in mee getrokken word. Laten we ook gewoon eerlijk zijn en toegeven dat Weaver nergens zo houterig heeft geacteerd als in Avatar. Ook Worthington raakt me geen moment, ondanks dat hij in de voetsporen van zijn net overleden broer stapt. Nada...
Ik heb Baraka ook erg hoog gewaardeerd, maar daar kijk ik naar alsof ik in een luchtballon over het landschap zweef. Dat heeft voor mij niets met vertelling te maken maar met registratie.
Dat bedoel ik ja. Shoot me. Nogmaals... ik weet hoe die dingen gaan. Het is niet een willekeurig font dat uit een lijstje wordt geplukt omdat Cameron het wel leuk vindt. Er wordt daar eindeloos over gediscussieerd. En OMDAT er over is gediscussieerd kan ik er niet bij dat men Cameron niet heeft kunnen overtuigen van het 'goedkope' karakter daarvan.
Uitermate slecht. En vergeet Aliens niet. Daar waar zijn voorganger het volle pond krijgt is Aliens al dat wat het NIET had moeten zijn. Dat lag in zekere zin al aan het script, maar vooral aan het totaal ongeloofwaardige acteren van de gehele cast. Actie was wederom prima, maar daar gaat het bij Alien niet om. Althans... dat vind ik.
Titanic krijgt van mij nog punten omdat de manier waarop Cameron het zinken in beeld heeft gebracht GE-WEL-DIG gedaan is. Maar ik heb DiCaprio en Winslet nog nooit zo slecht gezien.
Het font was ook aangehaald als één van de vele punten die me aan dit project tegen staan. Ik geloof dat ik het woord "zelfs" ervoor heb gezet... als teken dat "zelfs" daar wat voor mij op aan te merken valt. Was de film verder in orde geweest had het me niet eens opgevallen nee.
nakada
Ik vond de acteerprestaties in zowel Titanic als de Terminater normaal tot goed.
Ik vind je beoordeling van Avatar / Cameron nog steeds erg (te) negatief en kan het moelijk rijmen met andere beoordelingen. Maar goed, dat maakt verder niet uit.
sweinsteiger
Ik heb hem vorige maand opnieuw gekeken op Prime want in de bio had ik hoofdpijn van de 3D, en het blijft een prachtige film.
fatshark
Mensen die deze film lager dan 2sterren geven, kan ik maar 1 ding zeggen...
"wake up and think out of the box"
Thorak
Het lijkt me eerder andersom, zeker voor mensen die 5* geven.
5*, de maximale score, dan mag je toch een meesterwerk verwachten en dat is Avatar verre van.
Al DeNiro
Mensen die Avatar slecht vinden hebben gewoon niets met fantasie, natuur en romantiek (en daarmee bedoel ik niet liefde).
Stu-Pot
Anders weet ik El Laberinto del Fauno, The Fall, Hayao (Goro) Miyazaki hoog te waarderen...?
Stephan
Dat klinkt een beetje alsof atheïsten geen moraal kunnen hebben.
SandLover
Ik denk zelf dat mensen die Avatar slecht vinden niets met films zonder inhoud en diepgang hebben.
psycholamp
- 1960 berichten
Natuurlijk, jôh...
AC1
Of met Fantasy? Nee, dat kan het niet zijn. Een vriend van me is een mega fantasy freak en hij vindt deze absoluut niks. Ikzelf ben geen liefhebber van Fantasy. Romantiek? Daar heb ik eerlijk gezegd ook niet veel van maar Remains Of The Day of The New World vind ik heerlijk. Wat blijft erover? Natuur? Hmm, daar staat mijn schap ook niet vol van maar Into The Wild, The Edge, Deliverance vind ik toch prima te pruimen, hoor.
Thorak
The New World is dan ook nog eens qua verhaal vrijwel identiek, dat is tenslotte gewoon Pocahontas.
Ninto
Uhu... we zouden allemaal 5* moeten geven voor deze oppervlakkige film. In 3D vond ik het nog een mooie film, maar het verhaal sloeg nergens op en het acteerwerk was op sommige momenten belachelijk. De tweede keer heb ik de film op blu-ray gezien en halverwege uitgezet. Kon er gewoon niet van genieten. Omdat de 3D er dan niet is, zie je pas echt hoe middelmatig deze film is.
Al DeNiro
Als Avatar echt zo slecht was, zou het nooit zoveel opbrengen (meer dan 2 miljard), prijzen winnen (Oscar, Golden Globe, BAFTA) en positieve recensies / waarderingen krijgen (tijdschriften, kranten, IMDB, MM, Rotten Tomatoes)
Al DeNiro
Al heeft iedereen natuurlijk wel recht op een eigen mening.
Zo vind ik bijvoorbeeld films zoals The Dark Knight & Inglorious Bastards niets bijzonders, terwijl de meerderheid erg onder indruk is.
Frans Bauer is ook rijk.
Ninto
Die mensen zijn toch niet gek?
Veel mensen zijn wel gek, maar dat is probleem niet zozeer. Het probleem is dat veel mensen Avatar geweldig vinden omdat ze het in 3D in de bioscoop hebben gezien. Dan is het een mooie BELEVENIS. Maar als FILM is het een middelmatig gebeuren.
Als iedereen deze film nog is op DVD zou bekijken en dan heel eerlijk zou zijn, zou de score onder de 3,50 vallen. Met een 4,05 is deze film echt de meest overgewaardeerde film aller tijden. Ik zeg overigens niet dat de film slecht is... hij is overgewaardeerd en middelmatig.
Film als belevenis kan ook geweldig zijn. Dat is juist het mooie van film, het kan op meerdere manieren appeleren en hoeft dus niet altijd zwaarwegend inhoudelijk denkvoer te bieden. In z'n soort (film als instant belevenis) is het een van de allerbeste. Niets mis mee. En begin alsjeblieft niet over overrated, je heb zelf TDK in je top10
de rest is overigens ook vooral gericht op instant vermaak...
Frans Bauer is ook rijk.
'Heb je even voor mij' is ook een bijzonder lekker in het gehoor liggend nummer....
nakada

Stel dat ze dat een hele BELEVENIS zouden vinden, misschien geven ze hem dan ook nog een hele hoge waardering !
Wat jij hier zegt is dat je een film helemaal niet mag beoordelen op wat hij met je doet in de omgeving waar hij voor bedoeld is, de bioscoop. Wat een onzin. Deze film gaat juist om die belevenis. Dat die op mijn tv minder is doet niets af aan de kwaliteit van deze film. Een filharmonisch orkest klinkt ook niet bij mij in de woonkamer, maar dat wil niet zeggen dat dat orkest ineens niets meer waard is.
Ik begrijp best dat er mensen zijn die dit niet leuk vinden, al vind ik de bewoordingen soms erg extreem. Maar argumenten dat hij alleen mooi is in de bioscoop en vanwege de 3D kan ik niet begrijpen. Het hoort bij deze film en het lijkt mij dan ook niet meer dan terecht om dat mee te nemen in de beoordeling.
Dreiecke
Ik geef mijn punten ook voor mijn beleving van deze film in 3D in de bioscoop. En als ik 'm ooit op DVD bekijk zal de herinnering aan mijn beleving weer meespelen.
Smaken verschillen en per film doen de belevingen dat ook nog eens en daar kun je soms moeilijk de vinger op leggen of het uitgebreid analyseren.
Mijn reactie in maart was:
Visueel is deze film een van de mooiste dingen die ik heb gezien, adembenemend! (wel in 3D zien natuurlijk!)
De avatars zijn wat mij betreft een feest om naar te kijken qua lijf en souplesse en de "natuur" en haar wezens zijn waarlijk sprookjesachtig mooi. Het verhaal vond ik blijvend boeiend, tikje spiritueel, heel soms wat sentimenteel.
Zeker een aanrader!
Stephan
Puur vermaak is natuurlijk geen criterium voor een "Film" zoals op deze site bedoelt wordt. Ik bedoel... ik vermaak me ook prima met filmpjes op youtube. Maar dat maakt nog geen goede film, ondanks dat ik er soms geweldig om moet lachen en ze een beleving zijn en me soms meer bijblijven dan enkele "meesterwerken".
O, sorry, wist niet dat deze site enkel bedoelt was voor 'Film". Misschien moet ik me maar eens uitschrijven en op zoek naar een plek waar men zich minder 'eng' opstelt....
Trouwens, waar moet je als film aan voldoen om "Film' te zijn? Moeten het een soort serieuze historisch pseudocorrecte emodrama's zijn zoals Schindlers List wellicht? Of toch meer een cops en robbers filmpje met twee heeeeeeeeeeel bekende acteurs in de hoofdrol, want dat is pas bijzonder? Of nee, twee dames on the run, feministisch verantwoord, dat is pas 'Film"..... Zal het verder maar niet over Donald Duck the Movie hebben......want dat is pas hoogkunst!
nakada
Filmpjes op youtube hebben niets met film te maken. Om de vergelijking met muziek dan maar weer te maken : dat staat tot film als mijn zangkunsten tot een opera.
Ik weet niet wat de criteria voor de beoordeling van een film op deze site dan zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat vermaak daar niet onder valt. Om te vermaken zal een film sowiezo bepaalde kwaliteiten moeten hebben, in ieder geval in de ogen van de vermaakte.

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Actie / Western, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful