• 9.380.654 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.569.920)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Fluithond

ha ha

avatar van Fluithond

Fluithond

Jammer, het is een vrij aardige film

MarkFish

Er zijn heel veel hints. Als je het weet zie je heel veel aanwijzingen naar het feit dat hij persoolijkheidsprobleem heeft. Vooral uit de reacties van Marla op zijn gelul, komt dat naar voren. Maar die gast is natuurlijk wel vet sick. Voor de eerste keer denk je: wel een mafkees, fight club oprichten, beetje een meeloper, maar geen sicko.
Je moet toch ook wel heel ziek zijn wil je een telefoonnummer bellen dat je zelf op hebt geschreven, na eerst je eigen appartement te hebben opgeblazen. Een telefoongesprek voeren met ? (in die telefooncel). Ik vind het wel een vet goede film, dus in die telefooncel praat hij dan, heb ik bedacht, met een of andere oude gast die niet weet wat hij met hem aanmoet. Norton zegt dat ie onderdak nodig heeft, die oude gast weet nog een oud verrot kraakpand waar die wel kan slapen en geeft hem dat adres.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Spoilers. spoilers

MarkFish, plaats svp voortaan spoiler tags (zie FAQ). Heb ik nu voor je gedaan.

MarkFish

Oh ja sorry. Weer vergeten.

MarkFish schreef:

Naar mijn mening heb je dat slecht verzonnen. Ten eerste hij hoort de stem van Tyler, ten tweede Tyler belt terug en herinnert zich 'the smart guy', ten derde is er een moment voordat de telefoon overgaat waarin door beeld, geluid en gezichtsuitdrukking van Edward wordt aangegeven dat hij z'n gedachten weer in z'n onderbewuste laat manipuleren. Dat hij terug wordt gebeld door Tyler Durden verbeeldt hij dus zichzelf net zoals als al het andere contact met hem. Waarom zou het eigenlijk ook anders zijn in dit geval.

MarkFish

Er kan nog steeds iemand aan de andere kant van de lijn zijn, waarvan hij verbeeldt dat het Tyler is. Maar je hebt gelijk.

John Doe

Dan zou die persoon praten en acteren als Tyler en hem dus in de maling nemen, maar oke .

aegron

wooh! wat een film zeg!! echt zeer zeer goed!!! alleen al de enorme hoeveelheid metagrappen zijn 3 * waard! ah flashbackjoke

Het verhaal is ook erg goed. ik wist dat de film een nogal rare turn zou maken, maar dit had ik dus echt niet zien aankomen. Hij wrong wel af en toe, zo van er klopt iets niet, maar als je eenmaal weet wat er aan de hand is, valt echt alles op zijn plaats!

veels te stoer: 5*

jassonn

Aegron weet een film te waarderen

aegron schreef:

Jordy schreef:

mooie term!

Grappen over grappen?

Jordy

Grappen *over* de film zelf.

aegron

een metagrap is een grap die niet slaat op het verband waarin hij gemaakt wordt, maar op bijvoorbeeld een andere film, of zoals hier op een gebeurtenis eerder in de film. Diegene die de grap maakt gaat out of character om de grap te maken (een ander goed voorbeeld is shrek, die film zit vol met grappen over andere films zoals de matrixreferentie)

avatar van Goodfella

Goodfella

aegron schreef:

Volgens mij is dat gewoon een intertextuele verwijzing, die grap gaat toch niet óver Shrek?

avatar van Keezz

Keezz

(off topic)

Inderdaad. Dat noem je geen metagrappen...

aegron

intertext/metagrap what's in a name?

volgens mij kan een metagrap intertext zijn terwijl intertext niet per se een metagrap is. maar goed

avatar van Goodfella

Goodfella

Nee, want bij intertextualiteit wordt naar een andere tekst verwezen. Een metagrap (meta: handelend over het in het grondwoord genoemde - Van Dale) gaat in dit geval dus over de eigen tekst/film als ik het goed begrijp.

Jordy

Net als dat een meta-tag over de site waar hij deel van uit maakt zelf gaat, da's geen omschrijving van een andere internetsite.

Oftewel, die flashback grap is (denk ik) wel een meta-grap, de grappen in Shrek niet.

ok verkeerde voorbeeld!

jassonn

Heeft deze film weleens in de top 10 gestaan?

Ben benieuwd of hij het ooit gaat halen,hij staat al een tijdje steady,ook knap natuurlijk.

avatar van morpheus

morpheus

Heb inmiddels mijn stem verhoogd naar de volle 5 sterren. Wat een heerlijk geniale film is dit toch

jassonn schreef:

Heeft deze film weleens in de top 10 gestaan?

Ik hoop het, geniale film die er recht op heeft. Toch net niet helemaal zo'n toegankelijke film voor de majority, dus plek 13 ben ik tevreden mee opzich. Shawshank is een stuk toegankelijker en zie daar: bovenaan...maar beter?

avatar van kubrick

kubrick

• 1907 stemmen

Wel leuke film als je op een saaie vrijdagavond niets te doen hebt maar absoluut geen topper en zeker niet op de plaats 13!!! als het aan mij ligt niet eens in de top 100

jassonn

Nou nou,dat is wel erg negatief.Deze hoort zeker in de top 20 thuis.

avatar van davidov

davidov

nouja ik vind ook in de top 20 maar toch zeg ik liever dat hij zeker in de top 50 hoort.....ik kan begrijpen dat niet iedereen gecharmeerd is van deze film maar als je door het ruige uiterlijk de prachtige details en uitwerking oa kan zien dan zul je begrijpen waarom hij op 13 staat

avatar van Singularity

Singularity

Heeft er hier iemand het unabomber-manifest gelezen. Het lijkt er wel een beetje op dat fight club gebaseerd is op de unabomber.

avatar van timbo_

timbo_

Ik heb deze film nog nooit gezien. Zijn er films waarmee hij te vergelijken valt.

Tim