• 9.379.846 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.569.920)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van Spider

Spider

Macmanus schreef:

Fight club op de x-box
Kun je dan ook tegen jezelf vechten?

spelletje is toch al on-line?

avatar van morpheus

morpheus

Hmmm zag dat ik nog niet gestemd had op deze film, die ik erg goed vond.

****

Zeer goeie film, maar net geen 5 sterren. Raakt ergens gevangen in z'n iets te modern en vooral clean jasje. De presentatie is soms iets te proper en tijdsgebonden, waardoor ik denk dat hij binnen enkele jaren aan impact zal inboeten.

Dit is echter maar een kleine bemerking, want ik heb wel degelijk genoten van de presentatie. Leuke twist op het einde ook, vooral indachtig uit welk filmlandschap deze film komt. Sleeper hit die stilaan een cultfilm aan het worden is, en deze eer ook verdient.

avatar van Phoenix

Phoenix

bartsch schreef:

Mwja, het is echt weer zonde dat er zoiets wordt gemaakt. De film is briljant, en vanwege 't commercieële succes dat er aan zit wordt er een spel van gemaakt.
Ik ben bang dat er nog een vervolg komt waarin tyler nog sterker terug komt, en de hele wereld gaat overnemen...
Of een tekenfilmserie.

Het schijnt inderdaad gewoon een standaard beat-em-up te worden... Misschien dat ze het verhaal enigszins kopieren (dat je bijvoorbeeld opnieuw die gozer nat mag spuiten totdat hij je mept ) en de lokaties maar voor de rest lijkt het me HE-LE-MAAL niks...

avatar van davidov

davidov

opzich is het wel grappig, ik bedoel je wil toch ff dat ene spel van die ene film proberen.

het enige klote is dat het de film alleen maar omlaag haalt, van een geniale film naar een slim commercieel product...nou is de film ook commercieel maar minder als dit simpele spel.

oftewel: onnodig! doorleven op het succes van een film...we've seen it before, and they all sucked (maar 1 of 2 zijn uitzonderingen, nieuw en geslaagd)

avatar van Da Jando

Da Jando

Waarom Comedy als gerne? Ok, er zitten aardig wat grappen in, maar dat is in zoveel films. Het staat ook een beetje vreemd in de top50 per gerne.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Da Jando schreef:

comedy is inderdaad een beetje misplaatst bij deze film...

Als subgenre niet hoor.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

dan kun je ook actie of thriller als subgenre erbij zetten...

Jazeker, maar we hebben maar plaats voor twee genres.

EmDee

ik vind het ook meer een actie dan een komedie.

Deze discussie hebben we heel wat pagina's terug al eerder gevoerd. Toen werd comedy als relevant genre aangevoerd en aldus geplaatst.

Het genre actie zou misleidend zijn, en niet helemaal op zijn plaats.

Jordy

De makers vinden het in eerste instantie een satirische komedie.

kappeuter schreef:

Het genre actie zou misleidend zijn, en niet helemaal op zijn plaats.

En dat geldt niet voor komedie? Vreemd.

avatar van Art

Art

Ik zou er zelf alleen drama neerzetten, je hoeft toch niet altijd 2 genres te hebben? Maar goed, ik wil niet een nieuwe discussie doen beginnen

avatar van Art

Art

Dan is de strekking van de film je blijkbaar ontgaan.

Oké, maar kunnen jullie dan niet een nieuw genre aanmaken? Zwarte komedie bijvoorbeeld, dat zou hier meer tot zijn recht komen

Comedy kent vele subgenres. Wij hanteren hier alleen hoofdgenres, net als imdb doet. Roadmovie is het enige genre dat wij wel hebben, en imdb niet.

Dan is de strekking van de film je blijkbaar ontgaan.

Nee, maar ik vind t totaal geen komedie.

Jordy

De makers wel, en dat lijkt me iets belangrijker

Fincher:

"(...) The marketing was so botched; we wanted to tell people that it wasn't intended to be offensive, if it was. It was intended to be a black comedy, a satire."

(bron)

avatar van Wouter

Vind het voor alles toch eerst een komedie hoor. Wat mij betreft zou datr zelfs als eerste mogen staan. (En wat is er mis met 'komedie' en staat er 'comedy'?)

Jordy

berichten verplaatst naar komedie of comedy?

avatar van MFEO

MFEO

Dan is de strekking van de film je blijkbaar ontgaan.

Nou TITAN en MFEO is het dan ook ontgaan!!!!! Om hier komedie bij te zetten. Dat is pas echt misleiding. Deze film heeft niets met een Komedie te maken!

avatar van titan

titan

Komedie? Laat me niet lachen!

avatar van Ramon K

Ramon K

Mijn mening ligt hier een beetje in het midden. Eigenlijk bestaat Fight Club uit constateringen mbt de maatschappij die bij veel mensen komisch en absurd overkomen maar tegelijkertijd wel waar zijn. Alleen nu overdenk je het geheel en zie je als kijker in dat we eigenlijk in 1 groot circus leven. Soms overdenk ik mijn leven en weet ik niet eens of ik heel hard om mijn leventje zou moet lachen of juist tranen met tuiten zou moeten huilen. De komische noot van de tragiek eigenlijk. 'Drama/komedie' vind ik dus eigenlijk wel een juiste genreaanduiding.

MFEO schreef:

Deze film heeft niets met een Komedie te maken!

Dan heb je een hele andere film gezien dan ik.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Ik vind dit net zoveel komedie als bijv. de Tarantino films: vol met scherpe en (soms) grappige constateringen en opmerkingen. Maar om dat nou als genre komedie mee te geven vind ik wat ver gaan.

avatar van SilverGun

SilverGun

Tja, het is maar net hoe je het materiaal interpreteert Ramon K. Misschien zijn er ook mensen die beven van angst omdat ze met de neus op de feiten worden gedrukt door die "constateringen mbt de maatschappij". Is het voor hen dan een horror-film?

'Drama/komedie' doet mij denken aan films als La Vita è bella of Manhattan. Fight Club vind ik persoonlijk meer een 'Thriller/komedie'; de bekende plottwist is een standaard ingrediënt uit het thriller-genre en is mijns inziens ook bedoeld om enigszins spanning en mysterie op te wekken, en de cynische opmerkingen van de verteller zijn er als komische noot.

avatar van Benninf

Benninf

SilverGun schreef:

Hier ben ik het helemaal mee eens.