• 9.370.364 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.563.921)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van zicht

zicht

Van deze fim had ik hoge verwachtingen. Daarom blind op dvd aangeschaft zelfs.

Gisteravond gekeken, maar het documentaireachtige karakter met steeds de voice over erin vind ik maar niets.

Het verhaal komt ook maar langzaam op gang en vind ik ook niet echt boeiend, want het gaat uiteindelijk nergens over vind ik.

Dan vind ik se7en, the game en zodiac stukken betere films van fincher die mij wel prima bevallen.

avatar van Kondoro

Kondoro

Fight Club

Erg goeie film, waarin je hersens moeten werken. Nu ik nog vakantie heb is dat wat meer gevraagd dan normaal ! Maar toch heb ik wel genoten.. Zoverre het kan.. Soms werd de film een beetje raar, maar het bleef wel leuk om naar te kijken.. Soms zat je met verbazing te kijken, en zo werkt de zo geheten 'Mindfuck'.. Erg leuk!

Ik was de film aan het kijken, en ergens kwam mij het gezicht van Edward Norton bekend voor.. En ja hoor, hij kwam uit de film American History X. Ook in deze film vond ik hem erg sterk en mooi acteren.. Brad Pitt acteerde ook erg sterk! Was gewoon plezierig om naar te kijken! Je werd gewoon mee getrokken in het gestoorde script, want dat was het wel. En dat is dan echt zo lekker om naar te kijken. De rest van de acteurs deden het ook goed, en ik keek er erg met plezier naar.

Zoals ik al eerder zei is het verhaal beetje ingewikkeld. Maar erg leuk om te volgen, en het einde is daarom ook echt een opluchting en dan snap je eindelijk eens waar het allemaal over gaat. Best wel raar haha! Het concept is ook erg leuk! Alleen soms snapte ik de titel "Fight Club" niet echt voor deze film. Later werd het duidelijk! Leuke film en zeker het kijken waard!

4.5*, ik heb erg genoten.. Alleen soms was het ietsjes te veel mindfuck..

avatar van zicht

zicht

O nu snap ik ut.

Dis een film voor mensen met niveau, ik ben er waarschijnlijk niet slim genoeg voor om hem te snappen.

6 klassen lagere school is dus niet genoeg?

avatar van John Milton

John Milton

Fight Club heeft wel achterliggende filosofieën ja, maar die zou je prima moeten kunnen snappen, al zijn het thema's die eerder volwassenen aan zullen spreken. Het is wel een film die baat heeft bij meerdere kijkbeurten vanwege de grote hoeveelheid details en de manier waarop het plot in elkaar steekt.

avatar van njirem

njirem

Super film.

Een waarachtig superieure psychologische actie/thriller aan het meeste dat ik in de afgelopen 20 jaar heb gezien.

Meesterplot, super afwerking, geweldig geacteerd. En wat een heerlijke maatschappijkritische dubbele lading zeg. Toppie.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

zicht schreef:

Dis een film voor mensen met niveau,

Dat doe jij hier toch al?

avatar van The main man!!

The main man!!

Leuk filmpje wel, beetje erg gestoord, maar wel leuk. Echt superlomp, en zelfs tegen het achterlijke aan,dat Edward pas na 2 uur film doorhad dat Brad ; zijn appartement had opgeblazen, en niet omdat hij zo slim was, maar omdat Brad het net voor het auto ongeluk verteld had!!

avatar van Flipman

Flipman

Gast! Denk effe na voor je wat typt, met al je spoilers!

avatar van IH88

IH88

Ongelooflijk goede film die eigenlijk alleen maar beter wordt naarmate je hem vaker bekijkt. Dat is sowieso al vrij zeldzaam, en in een film met een plottwist (The Sixth Sense etc.) is het naar mijn mening al helemaal uitzonderlijk. Fight Club is dan ook geen film die het van zijn plottwist moet hebben, want daarvoor heeft de film nog genoeg andere dingen te bieden.

Norton en Pitt spelen de rollen van hun leven en weten hun karakters een veelzijdigheid mee te geven, waardoor je in het eerste gedeelte de film wordt ingezogen. Norton is in het begin van de film goed op dreef (de praatgroepen zijn één van de vele hoogtepunten in de film), maar zodra Pitt zijn opwachting maakt voel je dat de film naar een ander niveau stijgt. Het samenspel tussen de twee is heerlijk om naar te kijken.

Fincher weet naast het drama en de actie ook nog genoeg ruimte te laten voor humoristische scenes en levert weer vakwerk af. Fight Club, The Game, Se7en, The Social Network, Gone Girl, Zodiac, dat Fincher zich niet hoeft te schamen voor zijn cv is een understatement.

avatar van Arnoud87

Arnoud87

De mindfuck is goed

avatar van tommycool98

tommycool98

Enorme goede film met goed verhaal, goed acteerwerk, en een goede twist.

avatar van IH88

IH88

“It’s only after we’ve lost everything that we’re free to do anything.”

Fight Club is een keihard, waanzinnig, hallucinerend, humorvol en maatschappijkritisch meesterwerk van David Fincher die eigenlijk alleen maar beter wordt naarmate je hem vaker bekijkt. De sfeer, de stijlvolle beelden, het script, de muziek, het is allemaal zo ingenieus en met oog voor detail gedaan dat je oren en ogen te kort komt om al het visuele geweld te kunnen bewonderen en de stortvloed aan informatie te kunnen verwerken.

Vanaf het begin houdt Fincher een ongelooflijk tempo aan en geeft de kijker geen moment om te kunnen ademhalen. Het verhaal rond The Narrator (Edward Norton) die een leeg bestaan leeft met een nietszeggende baan, geen vriendin en zonder vrienden zit sterk in elkaar en wordt met een heerlijke zwarte humor en een vleugje drama gebracht. Doordat hij niet kan slapen, slaapwandelt The Narrator door de dag maar dit verandert door twee gebeurtenissen. Ten eerste komt hij erachter dat praatgroepen voor mensen die ernstig ziek zijn hem helpt om te kunnen slapen. Ten tweede ontmoet hij Tyler Durden (Brad Pitt) die hem introduceert in de wereld van de vechtclubs. De scènes rond de praatgroepen zijn doorspekt van de zwartgallige humor en behoren tot mijn favoriete scènes in de film. Maar het zwaartepunt van de film ligt natuurlijk bij de vechtclubs. Gewone mannen die met elkaar op de vuist gaan om maar wat te kunnen voelen. Dit excelleert steeds verder totdat er echt criminele activiteiten plaatsvinden. Hoe Fincher dit in beeld brengt is genieten geblazen en ook de acteurs zijn voortreffelijk. Norton en Pitt spelen de rollen van hun leven en weten hun kleurrijke karakters op een briljante manier tot leven te wekken. Norton is in het begin van de film goed op dreef maar zodra Pitt zijn opwachting maakt voel je dat de film naar een ander niveau stijgt. Het samenspel tussen de twee is heerlijk om naar te kijken. Ook Helena Bonham Carter is formidabel. Het laatste gedeelte is een razende achtbaan waarbij alle puzzelstukjes op hun plaats vallen en waar je alleen maar met een open mond naar kan kijken. Fight Club is een uniek en tijdloos meesterwerk.

avatar van rempie

rempie

Wat een topper. Pitt zet hier een geweldige rol neer zoals ik hem graag zie. Echt genoten van begin tot het eind. Pijn is fijn het doet beseffen dat je leeft.

avatar van Boneka

Boneka

Wat een vreselijke rukfilm is dit. Dat mensen dit leuk vinden. Gaat werkelijk nergens over. Een van de slechtste films ooit die ik nu heb gezien.

avatar van nadrin

nadrin

Duidelijk een geval van "je houd ervan of je haat het". Wel ik ben geen liefhebber

Kronos

Als je gedurende heel de film een voice-over nodig hebt om het verhaal te vertellen had je misschien beter een boek geschreven. Oh wacht eens, dat boek bestond al.

Deze film is minder goed dan ik me herinnerde. Te ambitieus wellicht in wat het allemaal lijkt te willen zijn; zowel grappig als diepzinnig als spannend. Er zitten zeker grappige vondsten in en er is ook enige diepgang en spanning, maar te weinig. De belachelijke plot is nog het grootste mankement.

Een nihilistisch fantasieverhaaltje dat uitblinkt in stompzinnigheid.

avatar van pampelonne

pampelonne

wat een mindf*ck, deze film.

ik heb bij het spolier topic gekeken, maar ik begrijp nog steeds niet, waar in de film de plot twist zit en het einde heb ik ook niet begrepen

beide acteurs Pitt en Norton zijn goed aan elkaar gewaagd.

een minpunt vind ik het buitensporige geweld.

avatar van MaartenTuinstra

MaartenTuinstra

Bizarre, ijzersterke en goed geacteerde film, waarbij je af en toe flink moet nadenken om het volledig te begrijpen.

Met zijn onvoorspelbare wendingen, krankzinnige personages en werkelijk fenomenale dialogen is deze film absoluut een meesterwerk. Daarenboven wordt er erg sterk geacteerd, wat het geheel nog beter maakt.

Toch kent deze film enkele nadelen waardoor ik geen 5* toeken: Het duurde even voordat de film op gang kwam en bijna de gehele film wordt er gebruik gemaakt van een voice-over, wat soms lichte irritatie opwekt (kan ook smaak zijn).

Ondanks deze kleine nadelen is dit werkelijk een fantastische maar ook bizarre film, die mij heeft overrompeld.

avatar van MaksimMilan

MaksimMilan

Heb deze film gekeken, omdat hij zo hoog stond in de Top 250. Het was voor mij echter een aardige tegenvaller. Ik vond het een zwak verhaal en dat industriële karakter is ook niet echt mijn ding.

Aangezien deze film altijd ontzettend geprezen wordt door iedereen, lijkt het me beter om de film over een jaar nog een keer te kijken, voordat ik hier een laag cijfer geef. Misschien spreekt het me dan meer aan.

avatar van David Aaronson

David Aaronson

Uiterst interessante, en zeer treffende bespreking Fight Club: Fight Club als metafoor

Verhoogd naar 5 sterren. Iedere keer als ik er in val, blijf ik hangen en zie steeds nieuwe details.

avatar van porcupine3

porcupine3

MaksimMilan schreef:

Door dit soort reacties (niet laag durven stemmen) blijft deze film dus veel te hoog staan.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Zojuist Fight Club voor de derde keer gekeken en opnieuw kom je weer meer te weten.

Het verhaal blijft enorm indrukwekkend, maar bij zo'n derde keer is de spanning en verbazing er wel een beetje af, waardoor ik de film ook niet beter kon waarderen ondanks dat je meer te weten komt over hoe de film in elkaar steekt.

Pixies - Where Is My Mind

Blijft iets bijzonders hebben deze film.

avatar van MaksimMilan

MaksimMilan

porcupine3 schreef:

Je hebt me overtuigd. Twee sterren.

Boneka schreef:

Wat eenrare opmerking. Natuurlijk kan het niet jouw soort film zijn. Maar om nu te stellen dat hetnergens over gaat? Ik ken zelf juist weinig films die op zoveel maatschappelijke 'problemen' de zere vinger legt. En het is, gezien de huidige ongrijpbare terreuruitbarsting ook nog eens een voorspellende film geweest. Want wordt momenteel niet overal ons leven ontwricht door nihilistische cellen (met de Islam als dekmantel) die aanslagen plegen?

Kronos

Fight Club gaat inderdaad nergens over en is allerminst voorspellend geweest. Ik vind deze film maar een debiel rommeltje.

Gebakken lucht doordrongen van een kunstmatig pseudofilosofisch en - maatschappijkritisch aroma afgewerkt met een infantiele plot.

• 11920 berichten

Dat jij het een debiel rommeltje vindt is jouw mening en doet er niet echt toe. Dat zegt immers niks over de behandelde thematiek.

Ik zal niet beweren dat het diepgravend is, maar het is duidelijk een maatschappijkritisch pamflet. Ofje het plot infantiel vindt is daarin niet relevant.

Maar in het schetsen van een samenleving, die doordraaft in commercie en complexiteit, haken individuen (om verschillende redenen) af. Sommigen keren zich er ook tegen en plegen decentraal georganiseerd terroristische aanslagen. Dat komt naar mijn idee toch beamgstigend veel overeen met de huidige realiteit.

Maar kennelijk zit je aversie tegen de film een heldere analyse in de weg.

Overigens zou ik ook kunnen betogen dat jouw opmerking over 'gebakken lucht met een pseudofilosofisch aroma', van hetzelfde niveau is. Jammer, want dat maakt een inhoudelijke uitwisseling van ideeen niet mogelijk.

Basto schreef:

Maar kennelijk zit je aversie tegen de film een heldere analyse in de weg.

Aversie? Nee hoor. De acteurs zijn goed en de film is met zijn zwarte humor net leuk genoeg om uit te kijken. Maar meer ook niet. Dat jij in de film een beangstigende overeenkomst ziet met de huidige realiteit zegt mij meer over jouw manier van denken dan over de film.

• 11920 berichten

Leg uit. Ik geef toe dat ik de verbanden ruim zie. IS en Al Qaida werken niet vanuit het puur nihilistische gedachtengoed dat Tyler predict. Maar ze zetten zich net zo goed af tegen onze commerciële consumptiemaatschappij, maar hun struktuur en acties zijn dezelfde en niet minder nihilistisch van aard. Ook de geweldsverheerlijking is een overeenkomst. Of zie je dat anders?

En hoezo vind je dat de film nergens over gaat? Het maatschappelijkcommentaar is toch evident.