• 9.374.935 stemmen

Geregisseerd door: Jamie Blanks

Met onder meer: Alicia Witt, Jared Leto en Rebecca Gayheart

Releasedatum: 28 januari 1999

Plot Urban Legend

"What you don't believe can kill you."

Natalie (Alicia Witt) en haar vrienden volgen colleges folklore van Dr. Wexler (Robert Englund). Wexler vertelt over verschillende 'urban legends', waaronder die van een psychotische professor, die 25 jaar geleden op de universiteit zes studenten vermoordde. Nadat haar vroegere vriendin onthoofd teruggevonden wordt, vermoedt Natalie als eerste dat er een moordenaar op de campus rondloopt. Er werd immers ook al iemand gevonden die in het bos was opgehangen en haar kamergenote pleegde op een nogal vreemde wijze zelfmoord. Niemand gelooft haar, totdat het echt uit de hand begint te lopen.

Natalie Simon

Weird Janitor

Professor William Wexler

avatar van Jack_Frost

Jack_Frost

Vermakelijk, idd wannabe scream filmpje. Toch was ie wel leuk om te kijken! Wel beetje matig acteerwerk! 3*

avatar van maxo922

maxo922

niks bijzonders maar op sommige momenten toch vermakelijk. * 2,5

avatar van Schiedammer

Schiedammer

Gewoon een leuke spannende film om te zien met je verstand op nul. Ikzelf hou wel van dit soort films al kan ik wel begrijpen dat sommige zeggen dat ze er niets aan vinden. Kan zich ook in mijn ogen meten met films zoals scream en I know. Verhaallijn is simpel wat je ook bij een slasher mag verwachten maar wel leuk uitgewerkt. De moorden zijn leuk verzonnen. De acteurs zijn geen toppers maar ook niet slecht. Het grote pluspunt van de film vond ik het mooie beeldkwaliteit van de dvd en de waanzinnige soundtrack (geluid) op dvd (5.1). Kortom voor mij is de film zeker 3,5* waard.

avatar van Aapje81

Aapje81

Redelijk inwisselbaar filmpje dat weinig te bieden heeft en voortborduurt op een succesformule van Scream en I Know what you did last summer

avatar van diaan11

haha

en film was ook niks

avatar van DeCol

DeCol

Urban Legend leek af te stevenen op een aardige film met een beetje van Scream en I Know What You Did Last Summer, maar naar het einde toe werd het toch een beetje een tegenvaller.

Het concept van de broodje-aap verhalen is leuk verzonnen en er zitten dan ook een aantal leuke moorden bij. Tot een half uur voor het einde is het ook echt nog wel spannend maar daarna wordt het helemaal tenietgedaan. Onmogelijkheden en de overkill aan doden - echt bijna iedereen gaat dood - neemt heel veel spanning weg. De dader was verrassend, het motief echter niet. Die lag voor mij al een hele tijd klaar.

De cast was allemaal matig tot erg matig. Er was bijna geen emotie op de gezichten te vinden. Ook het schreeuwende vrouwelijke slachtoffer kon natuurlijk niet missen.

Al met al niet verkeerd, maar verwacht er niet teveel van.

avatar van Pudna

Pudna

Hahahaha, ik heb zo hard gelachen om deze film. _O-

Hij voldeed echt aan alle clichés. Toch vond ik het wel weer leuk gevonden om er dan maar een Broodje-aapseriemoordenaar in te zetten. Maar ik kon deze film absoluut niet serieus nemen.

avatar van m1701

m1701

Vond de film wel erg spannend.

Ik had geen idee wie het zou kunnen zijn. En dan dacht ik het te weten en bleek het weer niet zo te zijn.

Van mij had het iemand anders mogen zijn die de "slachter' was miss. dat het einde dan wat spannender was geworden.

Voor de rest een aardige film!!!

avatar van horrorfreak23

horrorfreak23

m1701 schreef:

Vond de film wel erg spannend.

Voor de rest een aardige film!!!

Wie dacht je dat het was?

avatar van aburex

aburex

Goede thriller-horror in de stijl van Scream. Vond hem wel aardig om te zien en het einde was ook verrassend

avatar van aerts007

aerts007

Wat een broodje aapverhaal inderdaad.Een cliche waterval met bovendien slechte acteerprestaties.

avatar van Nomak

Nomak

Lang geleden gezien en na herziening blijft er niet veel meer van over. In mijn geheugen was het best een goede film, maar het blijkt nu allemaal toch zwakjes te zijn.
Het concept is wel leuk gevonden, ik vind die broodje aap verhalen wel interessant en boeiend. En je hebt toch altijd het gevoel dat het een kern van waarheid bevat.
En Urban Legend begint ook veelbelovend met een erg sterk begin bij het tankstation. Daarna zijn er nog enkele spannende momenten, maar er zijn van die momenten dat het allemaal wel erg ongeloofwaardig begint te worden. En het lijkt er ook op dat de moordenaar op meerdere plaatsen tegelijk is. Wat natuurlijk niet kan tenzij er meerdere moordenaars zijn, wat in deze film dus niet het geval is.
Leuk is wel dat het tot op het einde onduidelijk blijft wie de moordenaar is. Tja, dan blijkt het Brenda te zijn. Dat verwacht je als kijker natuurlijk niet. Maar hoe kan zo een fragiel meisje al die moorden uitvoeren. Lijkt me erg sterk en vergezocht.
Maar ok, het ergste is nog dat het op het einde allemaal veel te ongeloofwaardig is. Dan wordt ze neergeschoten, daarna zit ze ineens weer in die auto en valt ze nog maar eens die andere studenten aan. Dan vliegt ze uit het raam en stort ze te pletter. En helemaal op het einde blijkt dan ook nog eens dat ze dat allemaal heeft overleefd. Tja, het moet niet gekker worden.
Het is best wel een vermakelijke film om eens een keer te kijken. Maar die ongeloofwaardigheden op het einde halen de film voor mij sterk naar beneden.

avatar van pizza maniak

pizza maniak

Hallo!! Is de wereld helemaal zot geworden? Urban Legend is een van de beste thrillers die ik al gezien heb (en geloof me, ik heb er al veel gezien). Die scéne waarin Tara Reid achterna gezeten word is op zich al de moeite (hoewel je al weet hoe het gaat aflopen. En als onze Pudna deze film zo grappig vind kan ik eerder zeggen dat dat verontrustend is i.p.v het met hem/haar eens te zijn.

avatar van MrsDoodekins

MrsDoodekins

Zo dat is even lang geleden..

Zoals ik me kan herinneren vond ik het een goede film.

Voor toen zat je met dit soort films op het puntje van je stoel.

Nu zijn we gewend aan shit films zoals Saw en Hostel.

Zieker dan die kan het niet worden.

Toch maar weer huren.

avatar van juhnzun

juhnzun

Wel vermakelijk maar zeker niet zo goed als

I Know What You did last Summer en Scream

avatar van kakstoel

kakstoel

jah ,ik kan er niks tegen doen maar ik hou hier van net zoals scream,en i know what you did last summer,

avatar van Spetie

Redelijk vermakelijk filmpje, waarbij ik de broodje aap verhalen op zich best leuk gevond vind. Verder volgt de film het geijkte pad met een hoop clichés en ook net wat teveel moorden, waardoor er van de spannende openingsscene op een gegeven moment weinig meer over blijft. Ook het acteerwerk was niet best, maar dat is bijna nooit het geval. Wel geinig is dan het einde, waar blijkt dat de film die we gezien hebben ook een broodje aap verhaal is. Dat is nog wel leuk gevonden.

avatar van yacoub

yacoub

lekkere tienerslash movie! voor de rest niets bijzonders.

avatar van Kelly_90

Kelly_90

Toch nog wel een redelijke film.

Heb me niet verveeld!

avatar van ViggøJøhnny

ViggøJøhnny

Ik vond het best een vermakelijke film en ik heb me er ook zeker niet mee verveeld..

Al vond ik die hoofdrolspeelster (Alicia Witt) af en toe best irritant,.

Gewoon een leuke horrorfilm om eens te kijken!

avatar van Blarown

Blarown

redelijke film, wel eritante mensen die erin spelen, was wel benieuwd wie de moordenaar was, maar uiteindelijk een eritante ontknoping...

avatar van Juneau

Juneau

Jammer dat de film vol met fouten zat (zoals het feit dat ze maar al snel aannemen dat de dood van het kamergenoot van Natalie zelfmoord was, terwijl autopsie al snel kan aantonen dat de dame in kwestie was gewurgd én de tekst op de muur is ook iets om vrij serieus te nemen. Daarnaast is het uiteraard lachwekkend dat Brenda weer teruggaat naar de universiteit waar zij zelf op zat en heel wat personen heeft afgeslacht), want ik vond het concept wel heel erg aardig. De film was dan ook wel vermakelijk, maar kon mijns inziens veel beter uitgewerkt worden. Acteerwerk was matig, met name de hoofdrolspeelster, Alicia Witt, acteerde zeer irritant en onder de maat. Maar goed, film is prima te bekijken.

Elineloves

''You should check her pulse, she's been like that for years. ''

"Urban Legend" sluit mooi aan op het succes "Scream" en "I Know What You Did Last Summer" maar echt vernieuwend is het niet. Toch voor een film met een beperkt budget, is het absoluut niet slecht.

Wat mij het meeste bij is gebleven van deze film is de openingsscène.
De film begint direct met een moord en als kijker krijg je meteen al een beklemmend sfeertje te zien. Hoevaak ik niet zo in de auto zit 's avonds laat, vrolijk zingend.... Voortaan altijd even de achterbank checken. Hoewel de moorden niet ranzig of eng zijn, springen er hier en daar toch wat momenten uit die zeker de moeite waard zijn. Mensen die de film gezien hebben herinneren zich vast de slaapkamer moord. Het zou je maar gebeuren.

Ik hou wel van standaard teenslashers. De (bekendere) cast weet zeker te overtuigen, neem een Jared Leto, Rebecca Gayheart, Joshua Jackson en Tara Reid. Niet allemaal de meest geweldige acteurs, maar in dit soort films is het absoluut niet storend. Ik heb er goede herinneringen aan.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

fappie schreef:

Wat een beroerde openingsscene zeg .

Dat vond ik juist het meest spannende van de hele film. Heel bekende Urban Legend trouwens!

• 2005 stemmen

Ok dat kan. Ik heb het overigens sowieso niet echt op horror of dit soort films. Ik vond alleen Jared Leto een beetje overtuigen. Niet dat hij geweldig was. Dat ook zeker niet. Ik heb me redelijk vermaakt, maar veel acteurs werkten me ook op mijn zenuwen. Ik vond het acteerwerk over het algemeen erg slecht. Het verhaal ging nog wel. Dit wist nog wel enige interesse te wekken.

• 2005 stemmen

Er wordt trouwens wel erg veel prijsgegeven in de omschrijving (niet mijn bedoeling om te zeuren ).

Elineloves

Ben ik met je eens fappie, je weet al precies welke moorden je te zien krijgt. Jammer.

fappie schreef:

Wat een beroerde openingsscene zeg .

Beroerd? Ik heb dat één keer gehad, dat ik met iemand aan het bellen was, daarna moest autorijden (toen er 15 cm sneeuw lag en het stikdonker was buiten) en diegene me bang had gemaakt dat dit zou gebeuren.

Ik scheet 7 kleuren joh, dat is toch iedereen zijn nachtmerrie?