Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Jamie Blanks
Met onder meer: Alicia Witt, Jared Leto en Rebecca Gayheart
Releasedatum: 28 januari 1999
Plot Urban Legend
"What you don't believe can kill you."
Natalie (Alicia Witt) en haar vrienden volgen colleges folklore van Dr. Wexler (Robert Englund). Wexler vertelt over verschillende 'urban legends', waaronder die van een psychotische professor, die 25 jaar geleden op de universiteit zes studenten vermoordde. Nadat haar vroegere vriendin onthoofd teruggevonden wordt, vermoedt Natalie als eerste dat er een moordenaar op de campus rondloopt. Er werd immers ook al iemand gevonden die in het bos was opgehangen en haar kamergenote pleegde op een nogal vreemde wijze zelfmoord. Niemand gelooft haar, totdat het echt uit de hand begint te lopen.
Natalie Simon
Damon Brooks
Weird Janitor
Professor William Wexler
sash!
redelijk goede film met goede schrikmomenten, en tochwel verrassende dader welverdiende 3*
Bioscoopfilm
Verrast door de ontknoping van de moordenaar, verder niet eng maar vond het heel bijzonder op de manier dat Tara Reid dood ging, echt heel apart en ik had het nog nooit gezien. Erg mooi, de rest was een beetje saai en het is de 1ste film die ik zag waarbij de hond doodging. [spoiler/]
Edoras
deze film is iets te donker maar komt verrassend uit de hoek
kortom en niet te slechte film
Horrorfanaat
Toppertje in het tiener Horror genre met leuke rollen van acteurs die toen nog niet zo bekend waren, maar nu des te meer. De moorden worden goed in beeld gebracht en brengen heel wat spanning met zich mee. De dader is zeer verrassend en het acteerwerk is ook gewoon goed.
Daarom 4 sterren.
Martin Van K
Ideale film om te bekijken met een groepje vrienden en vriendinnen, met grote zakken chips en popcorn en met een lekker biertje bij de hand. Deze film zorgt toch voor anderhalf uur amusement, zonder daarbij al te veel hersenactiviteit te moeten verspillen. Een ingenieus plot moet je hier zeker niet verwachten, maar geniet van alle clichés van het genre!
Voor mij 3 *
Angrod_Pallanén
Verrassende moorden, origineel qua verhaal en de manier waarop Reid doodgaat is gewoon verschrikkelijk; "I don't wanna die, I don't wanna die" film tijd geleden gezien, maar die tekst herinner ik me nog. Bovendien is dat hondje in de magnetron gewoon ziek. Wie kan dat nou doen?.
Rene1971
Alles wat in een horror moet zitten, zat erin. Mooie jonge mensen, potentiele verdachten in de vriendenkring, achtervolgingen en een moordenaar die tot op het laatst geheim blijft. Leuke film!
Rianneke_Dan
Ik vond het wel een leuke film, goeie acteurs en een leuk horror verhaal!!
Joshua Jackson rocks!!
miepke
ik vond het een zeer leuke film
leuk verhaal, verrassend einde
jack-sparrow
als film heeft een eigenlijk een slecht verhaal.
maar de legends zijn knap verwerkt in de film
zeker de moeite waard om te bekijken
ik geef hem 3.5
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Waarom heeft de film volgens jou 'eigenlijk' een slecht verhaal? En hoe zijn de legendes zo knap verwerkt?
jack-sparrow
dat is mijn mening over de film.
ik vind dat het verhaal net iets beter mocht.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Ik zeg ook niet dat ik iets anders denk dan jij
Ik was alleen benieuwd waaróm. Zou je het kunnen uitleggen?
Kisje
Origineel verhaal.. Urban legends boeien me wel! Beter dan het 2e deel, want die was maar bagger..
cartmans bitch
ik las op een broodje-aap website dit verhaal:
Een Amerikaanse studente rijdt op een regenachtige zondagavond met de auto terug naar haar studentenflat, 400 kilometer verderop. Op de radio hoort ze het bericht dat een bijlmoordenaar in de buurt ontsnapt is. Ze besluit onderweg niet te stoppen, maar meteen door te rijden naar haar huis.
Ongeveer 50 kilometer voordat ze thuis is, is de studente echter genoodzaakt om te tanken
Een minuut later komt de pompbediende terug met de mededeling dat haar creditcard geweigerd is. De pompbediende heeft de credit card maatschappij gebeld en zij vragen of de vrouw even aan de telefoon wil komen.
Boosgeworden stapt de studente uit en beent naar het kantoortje van de pompbediende. Als ze binnen is, hoort ze dat de deur achter zich op slot wordt gedraaid. Verschrikt draait ze zich om. Daar staat de pompbediende. "Sorry dat ik je bang heb gemaakt, maar onder je achterbank zit een man met een bijl in zijn handen."
ze verwijzen naar deze film, klopt het dat deze urban legend in de film voorkomt?
nightbreed
Dit is eigenlijk een slap aftreksel van 'Scream' en probeert duidelijk mee te liften op het succes van die film.
Voor de 'die hard' horrorfans is dit nog net te aanschouwen.
Een film om lekker snel weer te vergeten, een film om die saaie zondagmiddag mee te vullen als je eigenlijk te lam bent om een goede film goed te kunnen volgen.
Cijfer: 2
Don_Mat
Goeie film, met een heel verrassend einde eigenlijk. En met een beetje dolby zijn de schrikmomenten erg geslaagd. 4 *
horrorfreak23
ik las op een broodje-aap website dit verhaal
Het klopt dat dit in de film voorkomt maar het loopt anders.
_::Astrid::_
Erg leuke film. Prima rol neergezet door Jared Leto! Erg vermakelijk met goede schrikmomenten.
Shinobi
Wel een vermakelijke film om te zien met wat leuke moord scènes erin en de spanning zit er ook goed in.
Ik geef 'm 3 sterren.
kaydegreef
Leuke film.Vooral de beginsène is schitterend!
Ramie
Ondanks de lage waarderingen; een goede film! De 'Urban Legends' zijn echt goed! Zeker de eerste.... geniaal!
Natuurlijk is het geen hoogstaande cimema, maar hier (met 2,65) erg onderschat!
Zeer vermakelijk, verrassend en inclusief mooie vrouwen...
3,5
Mhow. Standaard horrorfilmpje met weinig pretenties. Ligt eraan wat je ervan verwacht he...ik verwachtte weinig en het viel bij elkaar allemaal nog wel mee. Weinig bijzonders maar wel geinig voor 1x. Matig acteerwerk, standaard kills...dat wel.
Halcyon
Gisteren herzien.
Leuke neo-slasher die in het spoor van Scream formulegewijs een troepje jongeren opvoert om ze niet veel later volgens verscheidene volkslegenden een kopje kleiner te maken. Een magistrale opening, een interessant concept en een geinig rolletje van Joshua Jackson zijn de belangrijkste dragers van de film. Voor de rest is het zoals gewoonlijk slechts afraffelen van een stramien dat aaneenhangt van de clichés met af en toe een leuke knipoog. Begrijpelijk dat niet iedereen er weg van is, maar voor slasherfans is dit zonder twijfel een must have.
niethie
De zoveelste standaard Scream nakomer, de moorden zijn redelijk orgineel, de film kent een paar redelijk spannende scenes (vooral in het begin) en het plot is redelijk, het beloofde dus veel maar tegen het eind wordt het allemaal veels te ongeloofwaardig en vergezocht iets wat het geheel verder toch weinig goed doet.
2,5 sterren
NineEleven
Het is al een tijdje geleden dat ik deze film heb gezien maar ik weet nog goed dat ik er van genoten heb. Deze film heeft me wel in het genre geleid
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Een nakomertje van scream, maar misschien toch iets frisser dan scream. Alhoewel scream zeker niet slecht is, vind ik dat Urban Legend een frisse wind laat waaien in het horrorgenre.
De moorden die betrekking hebben op allerlei gruwelijke volkslegendes zijn erg goed uitgewerkt en toch wel een origineel concept. Veel volkslegendes ken je al, dus het is zeker spannend als je weet wat er "kan" gebeuren.
De dader was zeker verrassend en goed doordacht. Ook de openingscene is sterk en vol suspense.

Ghosts of Goldfield
2007

Urban Legends: Bloody Mary
2005

Urban Legends: Final Cut
2000

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

Asa ga Kuru
Drama, 2020