- Home
Geregisseerd door: Jamie Blanks
Met onder meer: Alicia Witt, Jared Leto en Rebecca Gayheart
Releasedatum: 28 januari 1999
Plot Urban Legend
"What you don't believe can kill you."
Natalie (Alicia Witt) en haar vrienden volgen colleges folklore van Dr. Wexler (Robert Englund). Wexler vertelt over verschillende 'urban legends', waaronder die van een psychotische professor, die 25 jaar geleden op de universiteit zes studenten vermoordde. Nadat haar vroegere vriendin onthoofd teruggevonden wordt, vermoedt Natalie als eerste dat er een moordenaar op de campus rondloopt. Er werd immers ook al iemand gevonden die in het bos was opgehangen en haar kamergenote pleegde op een nogal vreemde wijze zelfmoord. Niemand gelooft haar, totdat het echt uit de hand begint te lopen.
Natalie Simon
Damon Brooks
Weird Janitor
Professor William Wexler
Shinobi
Wel een vermakelijke film om te zien met wat leuke moord scènes erin en de spanning zit er ook goed in.
Ik geef 'm 3 sterren.
Mhow. Standaard horrorfilmpje met weinig pretenties. Ligt eraan wat je ervan verwacht he...ik verwachtte weinig en het viel bij elkaar allemaal nog wel mee. Weinig bijzonders maar wel geinig voor 1x. Matig acteerwerk, standaard kills...dat wel.
Halcyon
Gisteren herzien.
Leuke neo-slasher die in het spoor van Scream formulegewijs een troepje jongeren opvoert om ze niet veel later volgens verscheidene volkslegenden een kopje kleiner te maken. Een magistrale opening, een interessant concept en een geinig rolletje van Joshua Jackson zijn de belangrijkste dragers van de film. Voor de rest is het zoals gewoonlijk slechts afraffelen van een stramien dat aaneenhangt van de clichés met af en toe een leuke knipoog. Begrijpelijk dat niet iedereen er weg van is, maar voor slasherfans is dit zonder twijfel een must have.
DeCol
Urban Legend leek af te stevenen op een aardige film met een beetje van Scream en I Know What You Did Last Summer, maar naar het einde toe werd het toch een beetje een tegenvaller.
Het concept van de broodje-aap verhalen is leuk verzonnen en er zitten dan ook een aantal leuke moorden bij. Tot een half uur voor het einde is het ook echt nog wel spannend maar daarna wordt het helemaal tenietgedaan. Onmogelijkheden en de overkill aan doden - echt bijna iedereen gaat dood - neemt heel veel spanning weg. De dader was verrassend, het motief echter niet. Die lag voor mij al een hele tijd klaar.
De cast was allemaal matig tot erg matig. Er was bijna geen emotie op de gezichten te vinden. Ook het schreeuwende vrouwelijke slachtoffer kon natuurlijk niet missen.
Al met al niet verkeerd, maar verwacht er niet teveel van.
Redelijk vermakelijk filmpje, waarbij ik de broodje aap verhalen op zich best leuk gevond vind. Verder volgt de film het geijkte pad met een hoop clichés en ook net wat teveel moorden, waardoor er van de spannende openingsscene op een gegeven moment weinig meer over blijft. Ook het acteerwerk was niet best, maar dat is bijna nooit het geval. Wel geinig is dan het einde, waar blijkt dat de film die we gezien hebben ook een broodje aap verhaal is. Dat is nog wel leuk gevonden.
Elineloves
''You should check her pulse, she's been like that for years. ''
"Urban Legend" sluit mooi aan op het succes "Scream" en "I Know What You Did Last Summer" maar echt vernieuwend is het niet. Toch voor een film met een beperkt budget, is het absoluut niet slecht.
Wat mij het meeste bij is gebleven van deze film is de openingsscène.
De film begint direct met een moord en als kijker krijg je meteen al een beklemmend sfeertje te zien. Hoevaak ik niet zo in de auto zit 's avonds laat, vrolijk zingend.... Voortaan altijd even de achterbank checken.
Hoewel de moorden niet ranzig of eng zijn, springen er hier en daar toch wat momenten uit die zeker de moeite waard zijn. Mensen die de film gezien hebben herinneren zich vast de slaapkamer moord. Het zou je maar gebeuren.
Ik hou wel van standaard teenslashers. De (bekendere) cast weet zeker te overtuigen, neem een Jared Leto, Rebecca Gayheart, Joshua Jackson en Tara Reid. Niet allemaal de meest geweldige acteurs, maar in dit soort films is het absoluut niet storend. Ik heb er goede herinneringen aan.
Een tienerslashermovie met de vraag 'whodunit'. Ik hou wel van het thema rond stadslegendes dat de film leuk aankleed. Verder is het wel wat opnieuw van het zelfde als I know what you did last summer, maar als het goed gedaan is kan dat nog wel een leuke film opleveren. En dat is hier wel het geval.
DutchTakeshiro
Aardige film in de stijl van Scream en I Know What You Did Last Summer. Urban Legend is een onvervalste tienerslasher. De film is alles behalve eng maar weet wel enkele fraaie moorden neer te zetten. Een aantal zijn origineel te noemen en dat is best wel een prestatie in de horror wereld. Het is wel duidelijk te zien dat een aantal dingen zijn overgenomen van andere films maar dat mag de pret verder niet drukken. Urban Legend doet namelijk niet onder voor bovengenoemde films en is gewoon een lekker verstand op nul filmpje.
Er hangt een fijne sfeer in de film. Een typische 90s sfeer die aardig wat nostalgie oproept. Tevens is er genoeg spanning in de film en vinden er enkele kleine twisten in het verhaal plaats. Er wordt ook redelijk geacteerd, dus op dat front zijn er geen irritaties. Wel moet gezegd worden dat er enkele ongeloofwaardigheden in de film zitten en de logica af en toe ver te zoeken is. Maar ja, ik had ook eigenlijk niets anders verwacht van een film met een flinterdun script.
Urban Legend doet niet onder voor een tienerslasher en voegt nergens iets toe aan het genre. Het is gewoon een prima film om de avond mee door te komen.
Richard_Voorhees
Echt zo'n typisch 90's horror vehikel (veel suggestieve moorden, enz., maar nergens expliciete gore) die duidelijk probeerde mee te liften op het succes van Scream en I Know What You Did Last Summer.
Op de toevoeging van de op urban legends gebaseerde moorden na dan ook niet echt een originele film, maar het slashergenre staat überhaupt niet bekend om de originaliteit.
Het acteerwerk gaat er wel mee door. De tieners zijn te vergelijken met de tieners uit een gemiddelde andere slasherfilm: geen geweldig acteerwerk, maar goed genoeg om het kijkbaar te houden.
Wat ik een aangename bijkomstigheid vond was dat de vrouwelijke cast wel erg leuk is om naar te kijken. Tara Reid (hier nog in goeie doen), Rebecca Gayheart (wow, wat een spetter) en Alicia Witt: genoeg eye-candy waar op een politiek correcte manier van genoten kan worden (blote tieten waren regelmatig uit den boze in de 90's).
Jammer dat ze Brad Dourif's rol zo minimaal hielden, want hij zet weer op een sterke wijze een creep neer. Ook leuk om Robert Englund voorbij te zien komen als een griezelige docent. Om het rijtje "bekende horror gezichten" af te maken krijgen we ook nog eens Danielle Harris te zien als de kinky gothic kamergenote van Natalie (Alicia Witt). Leuk om deze gezichten terug te zien en ze vormen vermakelijke toevoegingen.
Verder zorgt de urban legends toevoeging voor "dat stukje extra" bij de moorden, waardoor dit een vermakelijke slasher blijft. Ook de toevoeging van de nodige humor vond ik wel geslaagd. Vooral om Loretta Devine heb ik wel regelmatig kunnen lachen. Zij speelde de door Foxy Brown geïnspireerde Campus bewaakster. Een leuk personage die Devine op een vermakelijke wijze neer weet te zetten.
Ik heb me voldoende met deze 90's slasher kunnen vermaken om hem 3* te gunnen.
Insignificance
Tja, Scream en zo. Dit is er nog zo eentje. Een behoorlijk flauwe. In die zin dat het de drive mist van wat Craven voor elkaar kreeg. Bovendien rijdt het zichzelf onderweg ook nog eens in de wielen. De film is zo druk in de weer met van alles en nog wat, dat het steeds minder boeit wie de killer is. Wie heeft opgelet bij z'n soortgenoten, zal het wel weten. Blanks heeft het voordeel dat het via de broodjes aap een tikkie gevarieerder voor de dag kan komen met de moorden. Dat lukt dan ook, al blijft het aan de tamme kant. Zo sterk als de opening is, een geweldige horror short, zo hopeloos is het slot. Krullenmeid kan er echt helemaal niks van.
IH88
“Someone's in the back... SEAT!”
Prima slasherfilm. Ik heb altijd wel een zwak gehad voor deze film en het was een leuke hernieuwde kennismaking. De kills zijn origineel (het sterke begin, de huisgenoot van Natalie), de acteurs zijn goed gecast, Englund heeft een kleine rol en er hangt een lekker onheilspellend sfeertje.
Het hele campus gebeuren zorgt gelijk al voor een intiem sfeertje en er wordt weinig tijd verspeeld met het onnodig uitdiepen van personages die in de volgende scene toch voor de bijl gaan. Witt is een redelijke final girl maar het is Rebecca Gayheart die toch wel de show steelt. Dit is een echte jaren 90 slasherfilm dus echt gruwelijk of bloederig wordt het niet (op een bepaalde magnetron scene na) en van spanning is geen sprake. Sfeervol is het allemaal wel en de moorden aan de hand van Urban legends is een leuke vondst.
Chainsaw
Ooh, die jaren 90 slashers. Nadat Scream het destijds bijna dode subgenre weer tot leven bracht, kwamen de klonen met bakken uit de lucht vallen. Bekendste voorbeeld is I Know What You Did Last Summer, maar Urban Legend is een prima tweede als rasechte Scream-kloon. Een highschool-slasher met natuurlijk de grote vraag ‘wie is de moordenaar’? Het was de tijd van een soundtrack vol rock-popliedjes. Een tijd waarin een mobiele telefoon nog bijzonder was. En een tijd waarin Joshua Jackson nog een ding was.
Urban Legend is amusant, zeker met een nostalgiebril op. Maar een goede film is het absoluut niet. De film zit volgepropt met goedkope jumpscares en verschrikkelijke personages. Het viel me op dat praktisch alle personages in Urban Legend enorme douchebags zijn, zeker de manier waarop ze reageren op de sterfgevallen om hen heen. Iedereen behalve Alicia Witt, die dan weer ongelofelijk saai is en elke vorm van charisma lijkt te missen. Tara Reid heeft meer charisma, maar is dan weer de meest afgrijselijke actrice van het stel. Het acteerwerk in Urban Legend is niet best, maar Reid spant echt de kroon. Het script van Urban Legend zit vooral vol toevalligheden en slecht uitgevoerde ironie. De film is braaf, voorspelbaar en op veel vlakken zelfs simpelweg dom. Hoe Rebecca Gayheart na de twist ineens als een cartooneske schurk acteert is even dom als hilarisch. Wat dat betreft heeft Urban Legend - soms bewust, soms onbewust - z’n geinige momenten. Zo is het best leuk om bekende horrorkoppen als Robert Englund en Brad Dourif in een bijrol voorbij te zien komen. Zelfs totaal inwisselbare slashers hebben soms hun charme.
2,5 sterren.
Nooit gezien.
Maar dat hoeft zelfs niet om nostalgisch aan te voelen. Dit is er inderdaad eentje in het rijtje Scream and I Know What You Did Last Summer, wie enkele van dat soort films gezien heeft zal zich hier redelijk snel thuis voelen. Misschien iets té snel.
Vervelend vind ik ondertussen dat het hele "wie is de killer" mysterie gewoon niet meer werkt. Het is toch steeds zo opgezet dat iedereen het kan zijn en de uiteindelijk link is er vaak eentje die onmogelijk af te leiden valt. Je kan hoogstens eens goed gokken of een toevallig gevoel hebben. En het enige wat je moet doen is braaf afwachten, want de film legt het je op het einde toch allemaal naadloos uit, dus waarom moeite doen.
Komt daar nog eens bij dat de film redelijk slordig is met het op het verkeerde been zetten. Vooral die scene in het zwembad is er eentje die echt té weird is om geloofwaardig te zijn. Voor de geweldige moorden hoef je het ook niet te doen, die zijn veelal buiten beeld en niet zo heel spannend.
Wel geinig zijn de knipogen links en rechts. Wanneer de radio in Jackson's auto héél eventjes de intro van Dawson's Creek speelt ofzo. Of Dourif en Englund die toch ook eventjes in beeld mogen komen, al zijn het dan beperkte rolletjes. Dit waren toch vooral vehikels om wat jongere sterretjes te lanceren.
Ach, voor een keertje nog wel te doen, maar dit type films zijn toch redelijk snel verouderd. Neem het hele mysterie/twist gebeuren weg en er schiet niet zo heel veel meer over, en net dat is tegenwoordig wat oud en beproefd geworden.
Gang_Star
Stond mij eerder bij als een aardige thriller, welke zelfs een beter vervolg kreeg. Echter na herziening een compleet andere mening erover gehouden. De eerste film is gemiddeld, het vervolg een stuk minder en het 3e deel die wel horror was, terwijl de eerste twee films naar thriller neigden, was zwak.
Daarentegen is Urban Legend dus ook niet meer dan een gemiddelde thriller waarin een schoolcampus wordt geteisterd door een moordenaar. De film heeft een aantal spannende momenten, maar qua kills is het allemaal maar matigjes. Een redelijk sfeertje tussendoor en de moordenaar met de capuchon komt zo nu en dan best sterk over. Ook nog best een leuke (nog jonge) cast, waarin een enkeling nog wel beter werk kon maken naderhand.
dualcia
Ik hou er wel van: jaren 90 horror thrillers á la Scream en I Know What You Did Last Summer. Urban Legend heeft duidelijk de richtlijnen van dit soort films gevolgd en daar is niks mis mee. Het zorgt voor dat typische jaren 90 whodunnit slasher sfeertje waar ik wel van kan genieten.
Het wordt hier allemaal in een sausje van urban legends gegoten en dat werkt wel. Het thema van urban legends zorgt ervoor dat het leuk blijft om te volgen welke kill er iedere keer zal volgen en het maakt het plot sterker. Erg sterk is het allemaal natuurlijk niet: het blinkt niet uit in spanning, een origineel verhaal, heel goed acteerwerk en het zakt soms ook wel wat in, maar het is een prima wegkijker als je van het genre in deze tijdsgeest houdt.
Shadowed
Herzien.
Vooral voor de lol dan, want veel van de film was ik niet vergeten. Ik wilde vooral kijken of ik wat meer urban legends kon ontdekken want tijdens de vorige kijkbeurt ontdekte ik er maar 1 die ik herkende. Daar is helaas nog steeds geen verandering in gekomen, enkel de opening komt me nog bekend voor.
Overigens blijft dat wel een hele leuke opening. Het vormt direct het hoogtepunt van de film en verreweg de spannendste sequentie. Verder wil de film namelijk gewoon niet spannend worden, meteen ook het grootste pijnpunt waar het mee kampt. Het is allemaal erg vlot en snel, maar gewoon totaal niet spannend.
Acteerwerk is verder niet al te best, ondanks een paar enthousiaste types en cameo's van bekende horrorhelden. Leto weet zich nog wel aardig te redden maar Witt en Gayheart zijn wat matiger. Andere rollen willen ook niet echt opvallen. Urban Legend is inderdaad vooral een film geworden om jongere acteurs en actrices mee te lanceren maar die zouden in mijn ogen niet meteen aantrekkelijker worden om in te huren door deze film.
De moorden zijn redelijk braaf. Wel genoeg voor een R-rating, maar het had allemaal wel een stuk specialer gemogen. Denk maar aan een gemiddelde moord in Halloween min de degelijk opgebouwde spanning en vooral bloed tijdens de aftermath. Wel is alles redelijk verzorgd gebracht en de montage en het camerawerk zijn erg enthousiast, maar de pay-off zelf is erg tegenvallend.
Verder is de uiteindelijke twist erg flauw en de spanning ver te zoeken ondanks een hoop gebeurtenissen die elkaar erg snel opvolgen. Spanningsopbouw wil totaal niet werken en de tamheid van de horror breekt uiteindelijk toch echt te veel door. De urban legends zelf worden ook niet al te spannend gebracht, en dat is jammer, want dat zijn echt scoormomenten voor de film.
Vond het destijds al een tegenvaller, maar nu dus nog steeds. Vermakelijk en vlot is het allemaal wel, maar een teleurstelling ook zeker. Toch wel jammer want met zo'n concept zou je een hoop mee kunnen en moeten doen.
filmfan0511
Slecht. Het concept klinkt veel leuker op papier dan de manier waarop het is uitgewerkt in de film zelf. Ik hou echt wel van creepy urban legends, dus het is teleurstellend dat hier niet meer is uitgehaald. De openingsscène is cool, en eigenlijk zijn al de kills dat wel in principe, maar er zit totaal geen logica in, en elk personage maakt de domst mogelijke keuzes. Tuurlijk, dat is een horror trope, maar hier was het soms werkelijk beledigend voor de kijker. Ondanks dat is het grootste deel van de film nog wel vrij vermakelijk, en er zitten enkele heel fucked up scènes in zoals de hond in de magnetron, maar vanaf de twist in het verhaal kon ik dit echt niet meer serieus nemen. Dat sloeg werkelijk nergens op, en het wordt vanaf dan tot het einde alleen maar erger, met de laatste scène als dieptepunt. Daar kan dan nog aan toegevoegd worden dat de cast vrij belabberd is, op een goede Jared Leto na, en dan blijft er in feite enkel een magere 2* over voor de goede en soms wel inventieve moorden. En dan ben ik mild, vind ik. Het is overduidelijk een film die de succesformule en het sfeertje van Scream wilde volgen en nabootsen, en hier spectaculair in faalt.
Bobbejaantje
- 2072 stemmen
De eerste drie kwart heeft de film een aardig verloop met enkele spannende momenten. De ontknoping vond ik echter ruk. Ik had de indruk dat de acteurs er op dat moment zelf niet in geloofden. In het algemeen is die enscenering van de urban legends ook wat al te perfect. Met een moordenaar die zich op het gemakje à la Mike Myers voortbeweegt en toch overal op tijd aankomt om het slachtoffer de pas af te snijden. De technische vaardigheden, risico’s en toevalligheden verbonden aan de moorden zijn gewoon véél te groot om keer op keer waar te kunnen maken. En dan zeker als blijkt om wie het gaat: geen enkele indicatie dat dit zo’n handige harry is. De muziek was ook niet zo goed. Blijkbaar had Christopher Young zelf wel zin in een synt score maar stond de regisseur op een orkestrale score. Wat we te horen krijgen is echt wel inwisselbare muzak die niets uitstraalt. Jammer want het komt de vibe van de film dan ook niet ten goede. Op zich wel goed gefilmd maar wat we te zien krijgen is nogal braaf binnen de lijntjes.
Collins
Urban Legends zijn verhalen die in sommige gevallen een grond van waarheid bevatten maar die als gevolg van het onbetrouwbare doorvertellen in de loop van de tijd zijn uitgegroeid tot verhalen waarvan de ware feiten niet meer herkenbaar zijn of niet meer zijn te herleiden. 'Iemand kent iemand kent iemand, die… '. Vaak boren dergelijke verhalen een bepaalde collectieve angst aan. Een voorbeeld van zo’n verhaal is het verhaal over de man die in een vreemde stad een vrouw in een bar ontmoet en met haar meegaat naar haar huis (of naar een hotel). Er wordt iets in zijn drankje gedaan en hij raakt buiten bewustzijn. De volgende dag wordt hij wakker in een badkuip gevuld met ijs en ontdekt dat bij hem een nier is weggenomen.
De film Urban Legend baseert zich op deze verhalen, maar gebruikt daarvoor niet de algemene urban legends maar richt zich op de horrorversies. In de film sluipt een killer rond die het materiaal van de urban legend dankbaar gebruikt om zijn slachtoffers in stijl te vermoorden. In de jaren 80 en 90 werden in slashers heel wat tieners afgeslacht. Veel van die slashers zijn hele aardige (maar ook wel hersenloze) films die voortborduren op succesvolle slashers als Halloween (1978) of Friday the 13th (1980). Urban Legend uit 1998 doet het wat origineler. Hier eens niet de zoveelste gemaskerde killer die met de botte bijl tieners afslacht, maar een killer die zijn moorden folkloristisch gemotiveerd inkleedt.
Ondanks het redelijk goede acteerwerk, de goede ideeën en het redelijk vermijden van de clichés groeit de film niet uit tot een fenomenaal standaardwerk waarop andere films zich baseren. Daarvoor volgt het verhaal toch teveel de lijn van het toeval en laat regisseur Jamie Blanks zich teveel verleiden tot het toepassen van goedkoop effectbejag als de jump scare. Maar goed. Urban Legend heeft vooral bijzonder aardig uitgevoerde moordscènes, een onheilspellende sfeer, een goede dosis spanning, een leuk groepje acteurs en (niet onbelangrijk) een origineel uitgangspunt.
Dylanmetal2007
Degelijke film in hetzelfde straatje van: 'I know what you did last summer' en Scream.
Na de spannende openingsscène zakte de film een beetje in, maar al snel volgden de eerste moorden.
Zonder te spoilen kan ik wel zeggen dat het einde onverwerwachts was, althans dat was voor mij zo.
Het acteerwerk kon er redelijk mee door...
3 sterren pakt.
Kondoro
"Spit it out, Felicia.”
"That's just the problem, I mean, I didn't.”
“Ah, had yourself a little frat boy protein shake, did ya?”
Vrij typische jaren negentig slasher, die toch een beetje in de voetsporen treedt van zijn voorgangers en daar gaat het in mijn ogen ook wel fout. Want eigenlijk biedt deze Urban Legend helemaal niks bijzonders, en ik vond het ‘horror’ gedeelte nou ook echt niet precies fantastisch in deze film. Helaas dat de film nergens onwijs bloederig werd, en veel scenes worden je helaas ontnomen, iets waar ze destijds goed in waren, helaas niet meer zo spannend als de jaren tachtig slashers en helaas vaak ook nietszeggend. Zo ook in deze film; veel kills maar weinig spectaculaire scenes. Ik heb overigens ook totaal geen nostalgische gevoelens voor deze film, want ik heb hem nog nooit eerder gezien. Goed, de film vond ik gewoon niet zo indrukwekkend. Ken veel beter in het genre en deze deed me gewoon niet veel.
Mac Hammer Fan
Een groep universiteitsstudenten wordt geconfronteerd met een reeks gruwelijke moorden op hun campus. Een slachtpartij van vijfentwintig jaar geleden lijkt zich te herhalen. De dader haalt zijn inspiratie uit bekende stadslegendes, zoals de moordenaar op de achterbank en de man met de haak. Wanneer de legenden realiteit worden neemt de angst toe en is niemand meer veilig.
"Urban Legend" is een meeslepende horrorthriller die je op het puntje van je stoel houdt. De film slaagt erin een intense sfeer te creëren door gebruik te maken van bekende stedelijke legendes. Deze zijn op een slimme en angstaanjagende manier in het verhaal verweven. De spanning bouwt zich meesterlijk op, ondersteund door goede acteerprestaties, een effectieve soundtrack en onverwachte wendingen. Regisseur Jamie Blanks weet precies hoe de kijker te verrassen en te laten schrikken op de juiste momenten. De mix van horror en mysterie zorgt voor een prima kijkervaring. "Urban Legend" is een aanrader voor elke liefhebber van slashers zoals “Scream” en “I Know What You Did Last Summer”. Ik heb in elk geval ook bij een tweede en derde visie ervan genoten.

Ghosts of Goldfield
2007