menu

Urban Legend (1998)

Alternatieve titel: Mixed Culture

mijn stem
2,70 (690)
690 stemmen

Verenigde Staten / Canada
Horror / Thriller
99 minuten

geregisseerd door Jamie Blanks
met Alicia Witt, Jared Leto en Rebecca Gayheart

Natalie (Alicia Witt) en haar vrienden volgen colleges folklore van Dr. Wexler (Robert Englund). Wexler vertelt over verschillende 'urban legends', waaronder die van een psychotische professor, die 25 jaar geleden op de universiteit zes studenten vermoordde. Nadat haar vroegere vriendin onthoofd teruggevonden wordt, vermoedt Natalie als eerste dat er een moordenaar op de campus rondloopt. Er werd immers ook al iemand gevonden die in het bos was opgehangen en haar kamergenote pleegde op een nogal vreemde wijze zelfmoord. Niemand gelooft haar, totdat het echt uit de hand begint te lopen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=bB8kjjAgP9M

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van IcU
2,5
IcU
Prima filmpje met de nodige spanning en creativiteit, ookal is alles gebaseerd op bestaande verhalen. Uiteraard is er goed gekeken naar Scream en I know what you did last summer.

avatar van Film Pegasus
3,0
Film Pegasus (moderator)
Een tienerslashermovie met de vraag 'whodunit'. Ik hou wel van het thema rond stadslegendes dat de film leuk aankleed. Verder is het wel wat opnieuw van het zelfde als I know what you did last summer, maar als het goed gedaan is kan dat nog wel een leuke film opleveren. En dat is hier wel het geval.

Pudna schreef:
Hahahaha, ik heb zo hard gelachen om deze film. _O-
Hij voldeed echt aan alle clichés. Toch vond ik het wel weer leuk gevonden om er dan maar een Broodje-aapseriemoordenaar in te zetten. Maar ik kon deze film absoluut niet serieus nemen.


Geef hier normaal nooit commentaar of zo... maar dit neem je niet series qua verhaal maar een konijntjes film in je top 10?
Donnie vind ik een bagger film en deze is gewoon leuk... geen topper.

2,0
Eerste helft van de film was goed. Een beetje 'I know what you did last summer', maar daarna gaat het mis. Een verrassende wending is goed, maar verrassing op verrassing maakt het helemaal niet meer geloofwaardig. Het einde sloeg helemaal nergens op. Dat had toch niets meer te maken met een vereffening van persoonlijke wraak ??

avatar van Siem Shady
3,0
Slechte film...toch stiekem best mee vermaakt

3,5
Rebecca Gayheart (wow, wat een lekkere verschijning) yammie

movie-edje
Broodje aap verhalen!

Deze film begint sterk, tot dat je de karakters leert kennen, wordt de film alleen maar zwakker, en dat sommige scenes op mijn lachspieren beginnen te werken.

deze film kwam na de kaskrakers Scream en I know what you did last summer,
dat Urban Legend bij die films niet in hun schaduw kan staan.

avatar van DragQueen
2,5
Deze film heeft tamelijk veel geleend van andere films uit het genre. Maar een redelijk vermakelijke 'whodunnit' is het wel geworden. Het verhaaltje en acteerwerk zijn verder niet hoogstaand. Deze film mag niet in de schaduw staan van het eerder verschenen Scream, maar is desondanks toch wel genietbaar. 2,5 Ster.

avatar van Boeikens
3,0
Profiteert wat van de Scream en I know what you did last summer successen.

Alhoewel niet origineel, heb ik me met deze tiener slasher vrij goed geamuseerd.
Een paar leuke plotwendingen, standaard kills en een kleine spanningboog die echter niet de hele film draagt.

3*

avatar van Daan258
2,0
Een erg standaard slasherfilmpje vol cliché's die nergens echt leuk word.
Jammer, heb me hier niet echt mee vermaakt.

Kleine 2,0*

avatar van BlueJudaskiss
3,5
Vandaag uit jeugdsentimentele overwegingen na hele lange tijd weer een keer herkeken en er komt een halve punt bij. Niet altijd even logisch of geloofwaardig, maar sfeervol, redelijk spannend en prima geacteerd. Fijner dan in m'n herinnering.

3,0*

avatar van DutchTakeshiro
3,0
Aardige film in de stijl van Scream en I Know What You Did Last Summer. Urban Legend is een onvervalste tienerslasher. De film is alles behalve eng maar weet wel enkele fraaie moorden neer te zetten. Een aantal zijn origineel te noemen en dat is best wel een prestatie in de horror wereld. Het is wel duidelijk te zien dat een aantal dingen zijn overgenomen van andere films maar dat mag de pret verder niet drukken. Urban Legend doet namelijk niet onder voor bovengenoemde films en is gewoon een lekker verstand op nul filmpje.

Er hangt een fijne sfeer in de film. Een typische 90s sfeer die aardig wat nostalgie oproept. Tevens is er genoeg spanning in de film en vinden er enkele kleine twisten in het verhaal plaats. Er wordt ook redelijk geacteerd, dus op dat front zijn er geen irritaties. Wel moet gezegd worden dat er enkele ongeloofwaardigheden in de film zitten en de logica af en toe ver te zoeken is. Maar ja, ik had ook eigenlijk niets anders verwacht van een film met een flinterdun script.

Urban Legend doet niet onder voor een tienerslasher en voegt nergens iets toe aan het genre. Het is gewoon een prima film om de avond mee door te komen.

3*

avatar van Richard_Voorhees
3,0
Echt zo'n typisch 90's horror vehikel (veel suggestieve moorden, enz., maar nergens expliciete gore) die duidelijk probeerde mee te liften op het succes van Scream en I Know What You Did Last Summer.
Op de toevoeging van de op urban legends gebaseerde moorden na dan ook niet echt een originele film, maar het slashergenre staat überhaupt niet bekend om de originaliteit.
Het acteerwerk gaat er wel mee door. De tieners zijn te vergelijken met de tieners uit een gemiddelde andere slasherfilm: geen geweldig acteerwerk, maar goed genoeg om het kijkbaar te houden.
Wat ik een aangename bijkomstigheid vond was dat de vrouwelijke cast wel erg leuk is om naar te kijken. Tara Reid (hier nog in goeie doen), Rebecca Gayheart (wow, wat een spetter) en Alicia Witt: genoeg eye-candy waar op een politiek correcte manier van genoten kan worden (blote tieten waren regelmatig uit den boze in de 90's).
Jammer dat ze Brad Dourif's rol zo minimaal hielden, want hij zet weer op een sterke wijze een creep neer. Ook leuk om Robert Englund voorbij te zien komen als een griezelige docent. Om het rijtje "bekende horror gezichten" af te maken krijgen we ook nog eens Danielle Harris te zien als de kinky gothic kamergenote van Natalie (Alicia Witt). Leuk om deze gezichten terug te zien en ze vormen vermakelijke toevoegingen.
Verder zorgt de urban legends toevoeging voor "dat stukje extra" bij de moorden, waardoor dit een vermakelijke slasher blijft. Ook de toevoeging van de nodige humor vond ik wel geslaagd. Vooral om Loretta Devine heb ik wel regelmatig kunnen lachen. Zij speelde de door Foxy Brown geïnspireerde Campus bewaakster. Een leuk personage die Devine op een vermakelijke wijze neer weet te zetten.
Ik heb me voldoende met deze 90's slasher kunnen vermaken om hem 3* te gunnen.

3,5
Voor een slasher vind ik het echt een prima filmpje. Best spannend ook. Het heeft me geboeid van het begin tot het eind. Was aangenaam verrast. Ik vind de film hier op movie meter ook best laag scoren. Ik vind het een betere film als scream en I know what you did last summer en al die rotzooi.

avatar van misterdhdh
3,5
Echt nog genoten van dit filmpje. Had er niet al te hoge verwachtingen van maar Urban Legend wist me zeer aangenaam te verrassen. Natuurlijk is het geen absolute topper maar ik heb me wel enorm vermaakt met deze film, had nog nooit van deze film gehoord, kwam hem eerder toevallig tegen. Urban Legends op zich vind ik wel leuk en spannend. Sommige verhalen die ik al gehoord had, komen ook aan bod in deze film. Film begint geweldig met het verhaal in het tankstation, paar geweldige scenes zoals dus de openingscene, maar ook de jacht op Reid, de slaapkamermoord,..Natuurlijk moet je deze film niet al te serieus nemen, want dan kan deze wel eens tegenvallen. Acteerwerk is op zich niet bijzonder goed, maar het komt zeker niet storend over. Ik dacht weer zo een matig tot slecht filmpje met Reid, maar toch weet ze me telkens weer aangenaam te verrassen. Vond het een geweldige jaren 90 sfeer van begin tot einde. Vond deze ook beter en verrassender dan scream. Wie de dader nu uiteindelijk was, kon ik raden maar denk eerder dat ik voor een keer juist gegokt had wie het was. Einde was goed, maar kon toch iets beter. Natuurlijk doen de personages weer domme dingen, maar dat is in zowat elke horrorfilm, gewoon niet teveel vragen bij stellen en gewoon met verstand op 0 dit leuk filmpje zien. Echt zeer spannend werd het nooit, ook wat meer schrikmomentjes hadden leuk geweest, maar de sfeer maakt alles goed. Algemeen heb ik enorm genoten van dit filmpje, had ik niet verwacht. Vind Urban Legend verhalen op zich wel enorm leuk. Door deze film kijk ik toch altijd even naar de achterbank van mijn auto als het donker is.
3.5/5

avatar van Insignificance
2,0
Tja, Scream en zo. Dit is er nog zo eentje. Een behoorlijk flauwe. In die zin dat het de drive mist van wat Craven voor elkaar kreeg. Bovendien rijdt het zichzelf onderweg ook nog eens in de wielen. De film is zo druk in de weer met van alles en nog wat, dat het steeds minder boeit wie de killer is. Wie heeft opgelet bij z'n soortgenoten, zal het wel weten. Blanks heeft het voordeel dat het via de broodjes aap een tikkie gevarieerder voor de dag kan komen met de moorden. Dat lukt dan ook, al blijft het aan de tamme kant. Zo sterk als de opening is, een geweldige horror short, zo hopeloos is het slot. Krullenmeid kan er echt helemaal niks van.

avatar van missl
2,5
Nergens natuurlijk eng of spannend, al zijn er wel enkele schrikmomentjes (en dat is ook al wel voldoende voor mij hoor) vroeger heb ik al deze films (Scream, I know what you did en deze, want ze vallen toch allemaal in hetzelfde genre) wel gezien, tegenwoordig ben ik een mietje en vind ik alles eng. Deze kijkt wel lekker weg, leuk verhaaltje maar wanneer je echt een enge film zoekt is dat deze niet. Best lachwekkend is het wel.

Het concept van moorden aan de hand van urban legends is wel spannend. Het einde en het algehele acteerwerk is slecht, maar moet je dat ook anders verwachten bij een dergelijke film?

avatar van IH88
3,0
“Someone's in the back... SEAT!”

Prima slasherfilm. Ik heb altijd wel een zwak gehad voor deze film en het was een leuke hernieuwde kennismaking. De kills zijn origineel (het sterke begin, de huisgenoot van Natalie), de acteurs zijn goed gecast, Englund heeft een kleine rol en er hangt een lekker onheilspellend sfeertje.

Het hele campus gebeuren zorgt gelijk al voor een intiem sfeertje en er wordt weinig tijd verspeeld met het onnodig uitdiepen van personages die in de volgende scene toch voor de bijl gaan. Witt is een redelijke final girl maar het is Rebecca Gayheart die toch wel de show steelt. Dit is een echte jaren 90 slasherfilm dus echt gruwelijk of bloederig wordt het niet (op een bepaalde magnetron scene na) en van spanning is geen sprake. Sfeervol is het allemaal wel en de moorden aan de hand van Urban legends is een leuke vondst.

3,5
Lekker filmpje met een heerlijke Rebecca ?.
Dader kwam onverwacht.

3,5
leuke film.heb me zeer vermaakt.toch een lekker verassende einde toen ik hem voor het eerst zag,nu al vaker gezien vind hem toch nog steeds erg leuk.

avatar van ChrisM
2,0
Persoonlijk vind ik dit geen slasher... deze had ik sinds release niet meer gezien en ik moet eerlijk bekennen.. flauw matig etc

avatar van alexspyforever
3,0
Mijn voorganger vindt dit geen slasher, als dit er geen is dan vraag ik me af wat dan wel een slasher is? Nu verschilt deze film niet veel van de andere typische slashers van een killer die paniek veroorzaakt onder de studenten door de legende van een zekere moordenaar te laten herleven. De kills en de opbouw er naar toe zijn eigenlijk goed. De film verspilt ook geen tijd met saaie studentenactiviteiten die het verhaal toch niet vooruit helpen zoals dat zo vaak het geval is met horror met tieners of jongeren in de hoofdrol (Scream, The Burning, The Mutilator, Dead Snow etc). Lekker tempo en bij het vallen van meer slachtoffers is het wel duidelijk dat het aantal kandidaat-moordenaars uiteindelijk zal worden beperkt tot 2. BIj de onthulling van de moordenaar (toch wel verrassend) vervalt deze film helaas te veel in clichés zoals de agente en dan die Paul die tussenbeide komen als de moordenaar wil toeslaan, dat ze uiteindelijk toch weer opduikt op de achterbank van de auto ondanks een kogel en zware val. Het wraakthema vond ik niet echt geloofwaardig en wat de moordenaar uiteindelijk deed leek me toch een beetje te bovenaards bij momenten. Een pak beter dan Scream overigens want dat was een parodie en een hele zwakke naar mijn mening.

avatar van BlueJudaskiss
3,5
BlueJudaskiss schreef:
Vandaag uit jeugdsentimentele overwegingen na hele lange tijd weer een keer herkeken en er komt een halve punt bij. Niet altijd even logisch of geloofwaardig, maar sfeervol, redelijk spannend en prima geacteerd. Fijner dan in m'n herinnering.

3,0*


En na bijna vier jaar herhaal ik dit bericht, maar dan met nóg een half puntje erbij. Niets toe te voegen aan vorig bericht, buiten dat ik nog steeds erg blij word van dit soort donkere bijna Gothische campussen: in Final Exam en Scream 2 hadden ze ook al zo'n mooi terrein. Scene hierin met Joshua Jackson die in de auto de titelmuziek van Dawsons Creek uit zijn auto hoort knallen is heerlijk.

3,5*

avatar van Chainsaw
2,5
Ooh, die jaren 90 slashers. Nadat Scream het destijds bijna dode subgenre weer tot leven bracht, kwamen de klonen met bakken uit de lucht vallen. Bekendste voorbeeld is I Know What You Did Last Summer, maar Urban Legend is een prima tweede als rasechte Scream-kloon. Een highschool-slasher met natuurlijk de grote vraag ‘wie is de moordenaar’? Het was de tijd van een soundtrack vol rock-popliedjes. Een tijd waarin een mobiele telefoon nog bijzonder was. En een tijd waarin Joshua Jackson nog een ding was.

Urban Legend is amusant, zeker met een nostalgiebril op. Maar een goede film is het absoluut niet. De film zit volgepropt met goedkope jumpscares en verschrikkelijke personages. Het viel me op dat praktisch alle personages in Urban Legend enorme douchebags zijn, zeker de manier waarop ze reageren op de sterfgevallen om hen heen. Iedereen behalve Alicia Witt, die dan weer ongelofelijk saai is en elke vorm van charisma lijkt te missen. Tara Reid heeft meer charisma, maar is dan weer de meest afgrijselijke actrice van het stel. Het acteerwerk in Urban Legend is niet best, maar Reid spant echt de kroon. Het script van Urban Legend zit vooral vol toevalligheden en slecht uitgevoerde ironie. De film is braaf, voorspelbaar en op veel vlakken zelfs simpelweg dom. Hoe Rebecca Gayheart na de twist ineens als een cartooneske schurk acteert is even dom als hilarisch. Wat dat betreft heeft Urban Legend - soms bewust, soms onbewust - z’n geinige momenten. Zo is het best leuk om bekende horrorkoppen als Robert Englund en Brad Dourif in een bijrol voorbij te zien komen. Zelfs totaal inwisselbare slashers hebben soms hun charme.

2,5 sterren.

avatar van Onderhond
2,0
Nooit gezien.

Maar dat hoeft zelfs niet om nostalgisch aan te voelen. Dit is er inderdaad eentje in het rijtje Scream and I Know What You Did Last Summer, wie enkele van dat soort films gezien heeft zal zich hier redelijk snel thuis voelen. Misschien iets té snel.

Vervelend vind ik ondertussen dat het hele "wie is de killer" mysterie gewoon niet meer werkt. Het is toch steeds zo opgezet dat iedereen het kan zijn en de uiteindelijk link is er vaak eentje die onmogelijk af te leiden valt. Je kan hoogstens eens goed gokken of een toevallig gevoel hebben. En het enige wat je moet doen is braaf afwachten, want de film legt het je op het einde toch allemaal naadloos uit, dus waarom moeite doen.

Komt daar nog eens bij dat de film redelijk slordig is met het op het verkeerde been zetten. Vooral die scene in het zwembad is er eentje die echt té weird is om geloofwaardig te zijn. Voor de geweldige moorden hoef je het ook niet te doen, die zijn veelal buiten beeld en niet zo heel spannend.

Wel geinig zijn de knipogen links en rechts. Wanneer de radio in Jackson's auto héél eventjes de intro van Dawson's Creek speelt ofzo. Of Dourif en Englund die toch ook eventjes in beeld mogen komen, al zijn het dan beperkte rolletjes. Dit waren toch vooral vehikels om wat jongere sterretjes te lanceren.

Ach, voor een keertje nog wel te doen, maar dit type films zijn toch redelijk snel verouderd. Neem het hele mysterie/twist gebeuren weg en er schiet niet zo heel veel meer over, en net dat is tegenwoordig wat oud en beproefd geworden.

2.0*

avatar van Gang_Star
3,0
Stond mij eerder bij als een aardige thriller, welke zelfs een beter vervolg kreeg. Echter na herziening een compleet andere mening erover gehouden. De eerste film is gemiddeld, het vervolg een stuk minder en het 3e deel die wel horror was, terwijl de eerste twee films naar thriller neigden, was zwak.

Daarentegen is Urban Legend dus ook niet meer dan een gemiddelde thriller waarin een schoolcampus wordt geteisterd door een moordenaar. De film heeft een aantal spannende momenten, maar qua kills is het allemaal maar matigjes. Een redelijk sfeertje tussendoor en de moordenaar met de capuchon komt zo nu en dan best sterk over. Ook nog best een leuke (nog jonge) cast, waarin een enkeling nog wel beter werk kon maken naderhand.

avatar van Shadowed
2,5
Mwa.

Een horrorfilm die alles binnen de lijntjes doet, maar een uiterst aantrekkelijk verhaal heeft. Urban Legends zelf vind ik altijd wel leuk om eens te lezen, hoe realistischer, hoe beter. Deze film gooit ook een hoop van die verhaaltjes in 1 verhaal.

Helaas is het acteerwerk ronduit bedroevend. Goede acteurs zoals Leto krijgen slechts een beperkte rol, en de hoofdrolspeelster Witt speelt enthousiast, maar voor acteren is ze duidelijk niet in de wieg gelegd. Daarnaast is het verhaal vrij rommelig en de urban legendes zelf werken niet helemaal.

Twist is dom en onlogisch, karakters zijn veel te standaard. Gelukkig zijn de kills zelf wel in orde en zijn de scenes waarbij de Urban legendes zelf in de spotlight staan zeker wel vermakelijk. Redelijke horrorfilm, die interessanter klinkt dan het uiteindelijke resultaat. Jammer.

2,0
13 in een dozijn slasher filmpje, meer niet. Was een gouden formulier in die tijd, paar mooie meiden en jongens in een studentensetting en het nodige bloed alhoewel de gore scenes hier wat achterwege bleven. Als je dan toch bezig bent, laat dan ook wat meer zien zou ik zeggen...

avatar van DjFrankie
3,0
Aardige slasher, natuurlijk is het in dit genre moeilijk om origineel te zijn. Kijkt snel weg.

avatar van dualcia
3,0
Ik hou er wel van: jaren 90 horror thrillers á la Scream en I Know What You Did Last Summer. Urban Legend heeft duidelijk de richtlijnen van dit soort films gevolgd en daar is niks mis mee. Het zorgt voor dat typische jaren 90 whodunnit slasher sfeertje waar ik wel van kan genieten.

Het wordt hier allemaal in een sausje van urban legends gegoten en dat werkt wel. Het thema van urban legends zorgt ervoor dat het leuk blijft om te volgen welke kill er iedere keer zal volgen en het maakt het plot sterker. Erg sterk is het allemaal natuurlijk niet: het blinkt niet uit in spanning, een origineel verhaal, heel goed acteerwerk en het zakt soms ook wel wat in, maar het is een prima wegkijker als je van het genre in deze tijdsgeest houdt.

*3

avatar van princesspeach
3,5
Vond deze film zo slecht nog niet! Leuk verhaaltje. En originele stukken. Niet de standaard ‘ moord wijze ‘ met nodige spanning.

Wel vond ik sommige stukken echt onlogisch uitgevoerd. En kon laatste 5 min echt weggegooid worden van mij.

avatar van Shadowed
2,5
Herzien.

Vooral voor de lol dan, want veel van de film was ik niet vergeten. Ik wilde vooral kijken of ik wat meer urban legends kon ontdekken want tijdens de vorige kijkbeurt ontdekte ik er maar 1 die ik herkende. Daar is helaas nog steeds geen verandering in gekomen, enkel de opening komt me nog bekend voor.

Overigens blijft dat wel een hele leuke opening. Het vormt direct het hoogtepunt van de film en verreweg de spannendste sequentie. Verder wil de film namelijk gewoon niet spannend worden, meteen ook het grootste pijnpunt waar het mee kampt. Het is allemaal erg vlot en snel, maar gewoon totaal niet spannend.

Acteerwerk is verder niet al te best, ondanks een paar enthousiaste types en cameo's van bekende horrorhelden. Leto weet zich nog wel aardig te redden maar Witt en Gayheart zijn wat matiger. Andere rollen willen ook niet echt opvallen. Urban Legend is inderdaad vooral een film geworden om jongere acteurs en actrices mee te lanceren maar die zouden in mijn ogen niet meteen aantrekkelijker worden om in te huren door deze film.

De moorden zijn redelijk braaf. Wel genoeg voor een R-rating, maar het had allemaal wel een stuk specialer gemogen. Denk maar aan een gemiddelde moord in Halloween min de degelijk opgebouwde spanning en vooral bloed tijdens de aftermath. Wel is alles redelijk verzorgd gebracht en de montage en het camerawerk zijn erg enthousiast, maar de pay-off zelf is erg tegenvallend.

Verder is de uiteindelijke twist erg flauw en de spanning ver te zoeken ondanks een hoop gebeurtenissen die elkaar erg snel opvolgen. Spanningsopbouw wil totaal niet werken en de tamheid van de horror breekt uiteindelijk toch echt te veel door. De urban legends zelf worden ook niet al te spannend gebracht, en dat is jammer, want dat zijn echt scoormomenten voor de film.

Vond het destijds al een tegenvaller, maar nu dus nog steeds. Vermakelijk en vlot is het allemaal wel, maar een teleurstelling ook zeker. Toch wel jammer want met zo'n concept zou je een hoop mee kunnen en moeten doen.

Henniejangunnink1
Het irritante "leuke " gedoe van de pubers maakt hem niet beter.
Twaalf in een dozijn filmpje.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:44 uur

geplaatst: vandaag om 13:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.