• 9.378.659 stemmen

Biografie | 135 minuten

Genre: Biografie

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Russell Crowe, Ed Harris en Jennifer Connelly

IMDb beoordeling: 8,2 (1.046.458)

Releasedatum: 21 februari 2002

Plot A Beautiful Mind

"He saw the world in a way no one could have imagined."

Wanneer de briljante wiskundige John Nash net op het punt staat internationaal erkend te worden, raakt hij betrokken bij een mysterieuze samenzwering. Zijn toegewijde vrouw is de enige die hem kan helpen in dit indrukwekkende verhaal over moed, passie en overwinning.

avatar van M.Genius

M.Genius

a beautiful mind, a beautiful movie

4* en een plaats in mijn top 10

avatar van Claus

Claus

Met 4,5 * ook een plekje in mijn persoonlijke top 10. Met name het tweede uur zaten een paar ontroerende momenten in.

avatar van adeila

adeila

Mooie film, goed weergeven hoe schizofrenie ongeveer in elkaar zit. Mooi gespeeld ook van de acteurs. Heb hem net gezien, nog steeds ontroerd.

avatar van nrggirl

nrggirl

echt een prachtige film. topwerk van Russell Crowe. was echt een ontroerend verhaal.

avatar van amco

amco

Ben geen liefhebber van russel crowe, maar damn hier is hij echt goed!!! 4*

djelle

Geniale film! Vooral qua verhaal en opbouw. Mooie symboliek en gedachtengoed met vele aangrijpende details en aandachtspunten, en alles werd zo schoon en subtiel in beeld gebracht.

Prachtig vond ik ondermeer toen de film aantoonde hoe zwaar deze specifieke ziekte aan de geest zijn eergevoel aantaste; het was ook duidelijk dat hij de gewone dingen dat de gemiddelde mens doet, niet de moeite vind om tijd voor te maken en altijd (wiskundig) wil denken en berekenen over de simpelste dingen; De rolstoelpatiënt die eventjes beeldmatig benadrukt werd samen men de veelzeggende blik van Nash: Het signaal dat de film wou geven was waarschijnlijk zoiets van: Er zijn nog mensen met een handicap, het is wat je er van maakt en leer er mee leven, iets waar hij duidelijk enorm veel moeite mee had.

Ook ik was totaal verrast toen een groot deel van zijn leven gewoon zelfs niet bestond... Zoals hij zo mooi omschreef: Erger dan mochten ze dood zijn of veraf, ze bestaan gewoon niet...

Er werden hele mooie en diepzinnige dingen in gezegd: Heel opmerkelijk vond ik o.a. toen zijn vrouw zei: misschien zit het niet hier, maar hiér. En naar het einde toe die geniale, veelzeggende speech van Nash. Een pleidooi, vooral als grote dank voor de liefde en steun van zijn vrouw, maar met aandachtspunten die waarschijnlijk voor nog mensen belangrijk kan zijn. Want er zijn natuurlijk nog veel personen als Nash, die heel hun leven té berekend doorbrengen met weinig of geen relativeringsvermogen of zonder eens van de kleine, mooie kanten van het leven te genieten en erover na te denken op een gevoelsmatige manier... Heel mooie boodschap als afsluiter.

Ik vond het gewoon een briljante film! Heel de film door was ik de ene scène na de andere enorm geboeid en gefacineerd door de genialiteit. Op veel momenten heeft het me enorm verrast en Russel Crowe speelde het inderdaad zeer goed! Normaal ben ik ook niet zo te vinden voor deze acteur... Deze film vond ik overigens bijzonder ontroerend en tragisch met momenten. Meesterwerk! 5

avatar van Anne_Girl

Anne_Girl

Ongelooflijke indrukwekkende interessante en prachtige film! Het is zo goed neergezet wat er nou in iemand omgaat met een ziekte als schizofrenie. En natuurlijk ontzettend goed geacteerd door Russel Crowe. Sluit me (verder) helemaal aan bij djelle.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Prachtige film, mooi verhaal, goed gefilmd, en briljant geacteerd. Hij wist me heel erg te raken en dat vooral door de geweldige acteerprestaties van alle hoofdrolspelers. Zat nog te twijfelen hem een 5 te geven maar dat vind ik nu nog net iets teveel. Een hele dikke 4.5 sterren.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Boeiende film, die je vanaf het begin niet meer los weet te laten. Het uitgangspunt wordt uitstekend uitgewerkt en visueel ziet de film er ook prima uit. Howard zorgt voor een goede sfeer en de muziek maakt het plaatje compleet. Qua acteerwerk zijn Crowe en Connelly geweldig, maar het is toch Harris die de show steelt. Geweldige rol.

4,5 sterren.

avatar van Aris

Aris

Een boeiende interessante zeer aan te raden film. Misschien net iets te lang totdat het kwartje valt, maar zeer goed acteerwerk, camera werk netjes, geluid goed afgewerkt, Gewoon overal aan gedacht bij deze film.

Ik snap best dat er mensen zijn die deze film helemaal niks vonden, maar dat zijn vast de mensen die White Chicks gewoon helemaal top vinden.

avatar van PatrickL

PatrickL

Aris schreef:

....

Inderdaad, White Chicks is mijn favoriete film.

avatar van Aris

Aris

lol

avatar van sdr

sdr

Ik vind de film in één woord geweldig,van begin tot het einde heb ik zitten genieten.

En ik ook ben een fan van White Chicks,lekkere makkelijke humor voor iedereen te begrijpen.

sdr schreef:

Speak for yourself, man!!

avatar van mister blonde

mister blonde

dus jij begreep de humor in White Chicks niet?

Nooit gezien.

avatar van braambes

braambes

geeft Nash de Nobelprijs voor economie gekregen?

Wat een lofzangen voor een film die in essentie even melig is als Titanic, en met dezelfde mindset gemaakt.

Op zich is A Beautiful Mind gebouwd op een interessant gegevens, waar, mits de juiste regie fantastische dingen mee kunnen gedaan worden. De vergelijking is misschien niet direct obvious, maar thematisch gezien doet me dit sterk aan Pi denken. Maar wat een wereld van verschil.

Dit is zo'n typische "voor elk wat wils" Hollywood film, elk trucje aanwendend, elk middel goed genoeg om maar zoveel mogelijk zieltjes te winnen. Overdadig melig en voorspelbaar, barstend van de clichés, zelfs schaamteloos steunend op kleine lieve en schattige meisjes om maar zoveel mogelijk mensen over de streep te trekken. Het leek AI wel. Muziek was godsgruwelijk, de regie bewonderenswaardig saai en oubollig, opgefleurd door enkele zeldzame mooie scenes.

Positieve punten zijn het interessante uitgangspunt en sterke acteerprestaties, waarvoor 1*. En daar hou ik het dan ook maar bij. Net dat ietsjes meer flair als de gemiddelde "I wanna win an Oscar" film, maar hart, ziel en talentloze film verder.

avatar van neo

neo

Onderhond schreef:

Muziek was godsgruwelijk

Oversentimenteel, bombastisch en melig getoeter als je het mij vraagt. Het mocht wel wat subtieler.

mikey

Ron kan wel goed en gemakkelijk een verhaal vertellen. Deze film is beslist niet aan mij besteed maar slecht is hij niet. toch een 2. omdat ik niet tegen valse sentimenten kan.

djelle

Onderhond, wat een afbraak van de film! Welnu, vond je het ook niet knap ondermeer hoe zijn ziekte in beeld gebracht werd, met een lang deel van de film die plots fantasie bleek, daarna de voordurende twijfel wat nu echt was en wat niet? Ik dacht meteen: man, dat moet érg zijn... het gedachtengoed? De wijze uitspraken? ....

Trouwens: erg melig was het toch niet? Het was eerder ups en downs met vooral een harde realiteit, welke onomkeerbaar is, en die hij toch maar moeilijk aanvaardt. Het had toch een somber accent vond ik hoor. Misschien moet je hem eens opnieuw kijken.

Harde realiteit ? "Serieus bij z'n haar getrokken", zoals wij in het Belgenland wel een zeggen, zal je bedoelen.

De sappy, voorspelbare scenes tussen Nash en z'n vrouw, de bijbehorende bombastische muziek, de speelse en vol levenswijsheid zittende jeugdvriend ... voorbeelden genoeg van elementen die zonder subtiliteit en enige vorm van emotie uitgewerkt werden. Met als climax die vreselijke speech op het einde.

Herziening brengt deze film op 0.5*, dat weet ik nu al. De enige positieve elementen aan deze film vervallen bij herziening, waarbij enkel een tergend lang, vervelend uitgewerkt verhaaltje overblijft. Geen optie denk ik.

mikey

Ik snap wel dat je het een jank film vindt. maar hij is toch wel vakkundig gemaakt?

avatar van 93.9

93.9

mikey schreef:

Hitler was ook heel vakkundig, maar of we daar nou zo blij mee moesten zijn.........

mikey

Ben ik ook niet. Maar los van hitler.. Ik dacht tijdens het kijken; gut wat een grappig spionage thrillertje. bleek het een sentimentele rotfilm te zijn. Dan probeer ik maar naar de vertelling te kijken en de regie etc... dat was wel in orde. En uiteraar Connelly.

Ik geef geen * voor vakkundig gemaakte dingen. Film is voor mij geen plek waar je met vakkennis ergens komt. Ik zie liever geïnspireerde en passionele films, niet 'another day at work'.

djelle

Ik vind dat je toch overdrijft hoor, onderhond. Alsof er geen passie, inspiratie of emotie in deze film zit. En qua sentimentele clichétoestanden, voorspelbaarheid etc, valt hij nog heel goed mee. Er bestaan veel ergere dan deze hoor. Persoonlijk was ik volledig verrast door de plotse ommezwaai en het was toch hard om te zien hoe de trotse Nash zo een sukkelaar was geworden? Nergens werd dit feit verbloemd ofzo, integendeel.
Ik ben zelf niet zo voor romantische komedies of softe dramatoestanden, maar er is een vershil tussen fijne subtiliteit en nonchalant routinesentiment.

avatar van starbright boy

djelle schreef:

routinesentiment

Dat vind eigenlijk juist een mooi woord voor deze film. Ik heb nooit iets begrepen van de grote waardering voor deze film.

Volop eens met StarbrightBoy. Wil je subtiliteit, kijk eens een gemiddeld Japans drama. Niet voor niet worden de personages in dat soort films vaak omschreven als kil, emotieloos of star.

Wat mij betreft geen echte passie, emotie of inspiratie, enkel gefake.